Poate că asta o fi fost chiar planul …
Av. Gheorghe Piperea: Atât de „solid” e sistemul bancar american, atât de „bine” au acționat autoritățile bancare elvețiene, încât situația se îmbunătățește din ce în ce mai rău
DE AV. GHEORGHE PIPEREA / OPINII / Publicat: Marţi, 21 martie 2023, 09:47 / Actualizat: Marţi, 21 martie 2023, 09:53 / 1 comentarii
Av. Gheorghe Piperea: Atât de „solid” e sistemul bancar american, atât de „bine” au acționat autoritățile bancare elvețiene, încât situația se îmbunătățește din ce în ce mai rău
ARTICOLE RELAȚIONATE
Gheorghe Piperea: În timp ce Silicon Valley Bank se ducea accelerat în cap, CEO-ul băncii se ocupa intens cu programe și propagandă elgebetechiu Gheorghe Piperea: În timp ce Silicon Valley Bank se ducea accelerat în cap, CEO-ul băncii se ocupa intens cu programe și propagandă elgebetechiu
Gheorghe Piperea: În timp ce Silicon Valley Bank se ducea accelerat în c…
Evident, zisul CEO nu a omis să vândă acțiuni deținute la bancă, în valoare de cca 3,5 mil dolari (un mizilic, d…
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!
Luptăm împreună pentru Adevăr, pentru România
După trei falimente de 300 de mld dolari pierderi (Silicon Valley Bank, Signature Bank, Silvergate), alte 60 de bănci regionale americane se „pregătesc” de faliment sau de preluarea de către cele 5 mari găuri negre bancare americane (JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs), într-o operațiune de concentrare economică fără precedent în istorie și fără contrargumente.
Poate că asta o fi fost chiar planul …
Acțiunile Credit Suisse, chiar preluată fiind de rivala UBS, au scăzut azi cu 60%. Obligațiunile emise anterior (cca 18 mld euro) nu mai au nicio valoare. Bondurile americane sunt și mai otrăvite acum, pentru că și UBS le avea în portofoliu. Falimentul Credit Suisse contaminează acum și UBS și, prin interconexiunea impusă de Banca Înțelegerilor Internaționale de la Basel (Bank of International Settlements), și băncile europene.
Între timp, saudiții, principalii deponenți la Credit Suisse, își retrag masiv dolarii, operând schimburi în remnimbi (yuani chinezești convertibili). Așa vor face toți cei care nu mai vor dolarul ca monedă de referință internațională – brazilieni, indieni, iranieni, ruși, africani.
Posibila arestare a lui Trump de mâine (anunțată chiar de el) nu va rezolva cu nimic criza. O va agrava.
Ca să nu mai vorbim că Xi a bătut deja palma cu putinul …
Așa cum ziceam, situația se îmbunătățește din ce în ce mai rău …
*
Aparent, Credit Suisse a fost salvată de la faliment printr-un împrumut de 50 de mld franci de la Banca Centrală a Elveției și prin înghițirea sa ulterioară în UBS, rivalul său mai mult decât controversat. Doar că cele 50 mld sunt bani tipăriți de o bancă centrală aflată ea însăși în restriște – anul trecut a declarat pierderi de peste 132 de mld franci (141 mld dolari). Interesant: Banca Centrală a Elveției este o societate comercială, iar nu o instituție publică.
Această bancă, nu uitați, a cauzat uriașa criză a hiper-valorizării francului elvețian din 15 ianuarie 2015, care a falimentat milioane de cetățeni din Europa centrală și de Est, inclusiv din România, și zeci de mii de primării. În plus, UBS este o bancă având propriile pierderi masive cauzate de expunerea prea mare pe obligațiuni americane „otrăvite”, care au falimentat deja Silicon Valley Bank. Cât despre „onestitate”, UBS este una dintre cele mai delincvente bănci mari, fiind sancționată în repetate rânduri pentru manipularea pieței (ex. – indicele Libor) sau pentru încălcarea embargourilor impuse unor țări anti-americane, ca Iran, de exemplu.
Așadar, nu s-a terminat. Nici pe departe.
Tot la nivel de aparență, o bancă regională americană, First Republic Bank, a fost salvată de la faliment cu depozite negarantate de 30 de mld dolari constituite de primele 6 mari bănci americane, la cererea Fed și a secretarului american al trezoreriei. Notă: acțiunile FRB scăzuseră, în trei zile, cu 70%, retragerile (bank run) fiind de peste 70 mld dolari.
Mai mult ca sigur, „ajutorul” nu va fi suficient, iar hemoragia bancară americană nu s-a terminat. Pentru „salvare” va fi nevoie de alți helicopter money.
Acești bani tipăriți peste noapte nu pot duce decât către două consecințe catastrofale pentru cetățeanul de rând: (i) puterea de cumpărare a banilor va scădea și mai mult, după ce a fost distrusă de „lupta” contra plandemiei și de finanțarea războiului fără de sfârșit din Ucraina; (ii) creșterea costurilor creditării și ale serviciilor bancare va fi covârșitoare.
În ambele cazuri, este vorba de a salva parazitul pe seama parazitatului, adică a contribuabilului sau a consumatorului.
Nu îi crede nimeni pe șăfii la lume când spun că nu se vor lua bani din taxe și impozite pentru salvarea băncilor (bail out). Au mai zis asta și cu „ocazia” falimentului Lehman Brothers și nu s-au ținut de cuvânt.
Mai grav este că, atunci când nu vor mai fi bani în bugetul public, băncile vor fi salvate cu banii deponenților (bail in). S-a mai întâmplat asta după criza datoriilor suverane din UE, din 2009-2011.
Este, de asemenea, cert că salvarea paraziților se face cu banii consumatorilor. Ratele bancare vor crește și mai mult față de anul trecut, la fel și costul „serviciilor” bancare pe care nu le mai putem evita, căci cash-ul a devenit indezirabil.
La fel ca și în cazul asigurărilor, în banking nimic din „ajutorul” dat salvaților sau faliților nu este în sarcina salvatorilor, ci al mulțimii care este obligată să contracteze cu ei.
După dezastrul din plandemie și hiper-valorizarea facturilor la energie, după creșterea aberantă a costului alimentelor și a costului bunurilor de larg consum, majorarea ratelor, a comisioanelor bancare și a primelor de asigurare era tot ce le mai trebuia consumatorilor. Ba nu, greșesc: mai încape și o creștere a taxelor și a impozitelor pentru a susține efortul de război ucrainean.
Profiturile, ultra-privatizate, se fac, oameni buni, pe frica, suferința și nenorocirea celor mulți. Costurile, larg socializate, sunt puse în spinarea celor mulți. Totul pentru a asigura privilegiile noi-feudalilor care nu produc decât catastrofe, războaie și falimente, din care să câștige ei și cu ajutorul cărora să își asigure supunerea celor mulți și insignifianți.
Nemernicii care practică acest comportament de parazit s-au asigurat din timp că sunt interdependenți, făcând întreaga societate să depindă de ei. Astfel că societatea nu își mai poate permite să se deparaziteze.
Acesta este capitalismul de spionaj și pradă.
Este cauza generatoare a oceanului de vaiete peste care plutesc cinic câțiva demenți mesianici care ne spun că ne putem salva dacă mâncăm insecte și ne lăsăm genul să zburde fluid.
Nota bene: din cauza acestei plase de păianjeni burtoși care sufocă întreaga lume, românii nu sunt exceptați de la plata pentru greșelile și infracțiunile capitaliștilor de spionaj și pradă. Dimpotrivă: românii trebuie să sufere suplimentar și din cauza prostiei și a imposturii leadership-ului local, compus din supuși prea-plecați ai sus-enunțaților păianjeni burtoși.
„Rusia avea nevoie disperată de un nou contract de gaz cu China din cauza situației catastrofale a Gazprom, dar Xi Jinping l-a refuzat pe Putin.
Vizita pompoasă a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova s-a încheiat fără decizia cheie pe care Kremlinul o aștepta.În ciuda faptului că președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Xi un „prieten drag” și a rostit un toast pentru sănătatea sa, delegația chineză nu a semnat un nou contract pentru cumpărarea de gaz rusesc și construirea gazoductului Power of Siberia II, scrie canalul de Telegram rusesc Finanz.Putin a oferit Chinei 98 de miliarde de metri cubi de gaz pe an – de șase ori mai mult decât pompează Gazprom în prezent – și a declarat că un nou proiect de gazoduct de 50 de miliarde de metri cubi pe an era aproape de acord.Dar declarația comună semnată de Xi nu menționează conducta, referindu-se doar la „consolidarea parteneriatului” în sectorul energetic. Xi nu a spus nimic despre gazul rusesc în declarația de presă.Contractul chinezesc este extrem de necesar pentru Gazprom, care a pierdut piața europeană și mai mult de jumătate din exporturile sale de anul trecut. Fluxul său de gaze către Europa a scăzut la nivelurile din ultimii ani ai URSS, iar anul acesta este posibil să se întoarcă la zilele când Leonid Brejnev și Iuri Andropov erau lideri. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Refuzul amar al lui Xi Jinping. Contractul pe care Putin voia sa-l vadă semnat cu disperare. ”China poate aștepta oricât”
„Gazprom are o situație dezastruoasă în ceea ce privește exporturile”, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată companiei. China va cumpăra 22 de miliarde de metri cubi de gaz în acest an – de șapte ori mai puțin decât consuma UE înainte de război. În plus, costul acestor livrări este de 290 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce prețul contractului pentru Europa este de 1.000 de dolari în decembrie, a estimat analistul BCS Ronald Smith.Reducerea pentru China este de până la 70%. Problema este că Beijingul „pur și simplu nu are nevoie (de gaz suplimentar)”, a declarat Butt Odgerel, analist senior la Energy Policy Research Foundation.China nu vrea să repete greșeala Europei și intenționează să își diversifice furnizorii, mai ales că nu există nicio problemă – SUA, Qatar, Australia și Turkmenistan vor să vândă gaze, subliniază el: „Este o piață a cumpărătorilor. Și, dacă Rusia nu face o ofertă extrem de atractivă, China poate aștepta oricât de mult dorește” „.
https://ziare.com/contract/contract-gaz-refuz-semnare-xi-jinping-intalnire-putin-gazprom-1795409
Sursa originala, Canalul rusesc de Telegram, Finanz:
https://t.me/finanz_ru/16059
PS: Importul sporit de gaz rusesc de catre China oricum nu era vreun soi de solutie salvatoare: Asa cum reiese din textul Telegram, preluat de Ziare, China importa 22 de milirde de metri cubi de gaz pe an din Rusia (fata de 150 de miliarde, cat importa Europa). Presupunand ca contractul pentru Puterea Siberiana 2 s-ar fi semnat, acesta ar fi urmat sa inceapta (constructia) in 2024, iar terminarea, in cel mai bun caz, cf, chinezilor, in 2030…e mai mult sub genericul „nu e nici o graba”. Rusia are nevoie de solutii nu rapide, ci instant, or infrastructura subterana pentru livrare de gaz nu creste in pamant cu clickuri, ca la jocurile de strategie.
Exact, cate baloane umplute cu gaz puturos, de mujic, sa mai trimita si galbejitii? India? Flit!
Asa cred unii, ca in BRICS este VIITORUL: waw….! Abia asteapta India si Kina sa puna mana pe teritoriile, controversate de foarte mult timp, din ruSSia! ca sa nu mai scriu de eternele republici vasale…
Lucrurile stau cam asa: boierul, un dezaxat notoriu, betiv nativ, da bani cu camata idiotilor functionali, care nu pot platit decat cu actiuni in propria lor economie si devin vasalii cretinului!
*Pentru toti iubitorii de Putler, un cadou explicit, pe care il deskizi dupa ce copiezi link-ul direct in browser (nu faceti palpitatii caci nimeni, dar nimeni nu doreste sa va sparga casuta de e-mail, cum credea Brătuleasca):
https://pbs.twimg.com/media/Frq4CVyXsAAtIJC?format=jpg&name=900×900
Cand am scris aici ce am scris…
https://ioncoja.ro/nu-cred-ca-rusia-in-15-20-de-ani-va-mai-juca-un-rol-semnificativ-pe-plan-mondial/
…aproape 2 ani de atunci, estimarea personala era in contextul normalitatii, mai exact, daca Putin statea pe poponeatza lui. In contextul exolutiei lucruriloe de la inceputul lui 2022 incoace, acel termen se scurteaza foarte mult. De fapt, prima parte s-a prefigurat deja. Rusia pierde influenta si orice putere nu numai mai la vest de ea, ci si fata de toti membri fostei URSS din est.
In timp ce Xi arunca dulcegarii la Moscova, platitudini si lozinci „vom milita, vom strange colaborarea etc…etc…) (dar absolut nimic concret), fix in acelasi timp ii invita pe liderii Kazahstanului, Kargastanului, Uzbekistanului si Turkmenistanului la primul summit China-Asia Centrala. Astea toate se separa complet de siajul Rusiei, care este un cal pierzator si acest moment (pe front, dar si dpdv economic, putere de influenta…) si intra in siajul Chinei. S-a vazut curajul mereu crescand al Kazahstanului, al presedintelui sau in fata lui Putin, tocmai pentru ca acum, din vasal al lui Putin, a devenit unul al Chinei, aceasta oferindu-i chiar garantii de securitate…chiar Xi i-a spus anul trecut lui Putin, la intalnirea SCO, ca nu va permite o a doua Ucraina in Kazahstan.
Prima parte a ceea ce scriam (adica intrarea Rusiei in buzunarul Chinei si transormarea ei intr-un dator vandut) e o chestiune de timp…dar nu prea indelungat. Cei 15-20 de ani, cel mai probabil se reduc la sub jumatate…6 pina la 8 ani.
Aa….sa nu uit:
https://tradingeconomics.com/commodity/urals-oil
Cotatia fluctueaza intre 49 si 53 de dolari pe baril, in vreme ce pretul de productie onshore e 42 de dolari per baril (am inteles ca e dublu fata de pretul de productie de la sauditi). Toate planurile de buget (general) si de sustinere a cheltuielilor cu razboiul, au fost facute luand ca referinta pretul petrolului din Urali la nivelul iunie-iulie (79-82 de dolari pe baril) si la nivelul vanzarilor de atunci.
Cat priveste gazul….atentie din nou la invitatia primita de turkmenistan din partea Chinei.
”…Catalinbz rank 1
mda
superb. ziare.com citeaza ca sursa un canal de propaganda de pe telegram si toti aplaudacii se bucura si bat din palme. am incercat sa dau de publicatia asta ruseasca.. finanz… nu exista. tot ce am gasit e un canal de telegram care citeaza surse occidentale si parerologi fara dovezi. un analist estimeaza ca rusii vand gaz chinezilor la 290 de dolari… 290 de dolari pentru ce? o sacosa de gaz? o poza cu o sacosa cu gaz? problema e ca rusii nu accepta dolari. rusii sii chinezii tranzactioneaza in ruble si yuani. si mai e o problema. nici rusii si nici chinezii nu folosesc swift pentru plati deci vestul habar nu are cat gaz cumpara china si cati bani plateste pentru gazul respectiv. o alta chestie pe care a uitat-o autorul, daca a stiut-o vreodata, e ca rusii vand in continuare gaz europei prin intermediari. ca sa spui ca europa nu cumpara gaz din rusia trebuie sa fii foarte slab informat. ca banii merg in turcia si nu direct in rusia.. tot la rusi ajung banii pentru ca de la ei pleaca gazul. singurele date pe care le poate cita cineva sunt cele care vin direct de la guvernul rus sau gazprom pentru ca restul nu pot decat sa estimeze sau put si simplu sa inventeze numere. rusii pot sa minta sau nu… ei macar au cifrele respective. si inca una de final… nici putin si nici xi nu semneaza contracte de gaz. ei nu sunt directorii companiilor respective si nu sunt datori sa le deseneze muricanilor sau europenilor contractele dintre cele 2 tari. bineinteles ca voi nu puteti gandi critic si logic … voi primiti o felie de paine pe zi sa bateti din palme
Allright11 rank 2
Un pic de strategie
Exista un film pe YouTube: de ce adevaratul dusman al rusiei este china. Jumatate din teritoriul Manciuriei este acum teritoriu rusesc. A fost luat in aceiasi perioada istorica pe care chinezii considera ca au fost inselati de catre occident. Deocamdata chinezii nu zic nimic pentru ca acum politic ei doar vor sa ii considera pe vestici vinovati. Incepend cu acest teritoriu, un pic mai spre vest este Siberia. Proportia intre armata rusa mentinuta in est si armata chineza stationata in manciuria este 1 daca nu 2 ordine de magnitudine mai mare. Probabil isi cu technica mai noua si care functioneaza. Daca nu ma insel exista doar o linie de cal ferata din rusia europeana in est care sa poata aproviziona eventual armata rusa. China pe de alta parte are toata infrastructura logistica construita. Asa incat orcat de absurd suna, rusii au nevoie de americani si probabil japonezii ca sa-i ajute daca sunt atacati de chinezii. Nuclear chinezii pot sa distruga rusia, asa incat un razboi nuclear nu se va intampla. In acest context geo-strategic “geniul “ putin are o fixatie cu USA, vestul si ucraina. Va las pe dvs. sa trageti concluzia.
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Refuzul amar al lui Xi Jinping. Contractul pe care Putin voia sa-l vadă semnat cu disperare. ”China poate aștepta oricât” https://ziare.com/contract/contract-gaz-refuz-semnare-xi-jinping-intalnire-putin-gazprom-1795409?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste
Două comentarii mai…acătării, celelalte! …..:(
Unii ziariști au botezat acest site ”zoaie.com” aceeași abordare ca cele ale g4media și alte asemenea :(
Păcat
„290 de dolari pentru ce? o sacosa de gaz? o poza cu o sacosa cu gaz?”
Pe mia de metri cubi, scrie clar acolo.
Nu conteaza ce in ce tranzactioneaza rusii sau chinezii (iar ce spui acolo e o gluma glumeatza…nu tranzactioneaza in ruble si yuani, ca n-au chinezii nici o nevoie de ruble, ci numai pe yuani), acolo se facea o echivalare a pretului in dolari.
In rest, totul e verificabil, incepand cu semnarea sau nesemnarea contractului pentru Puterea Siberiana 2. Daca acel contract nu s-a semnat (lucru de asemenea verificabil, nu s-a semnat vreun asemenea contract), => canalul are 100% dreptate.
„Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Refuzul amar al lui Xi Jinping. Contractul pe care Putin voia sa-l vadă semnat cu disperare. ”China poate aștepta oricât” ”
Nu ma prind, e un ecou sau descoperirea gaurii din covrig? E pus clar in text linkul de pe Ziare.com, deci strigatul ala de „evrika!” e perfect inutil, problema e ca nu ala sursa originala, ci un Finanz (despre care tot eu am spus ca e un canal Telegram. Putea fi si o publicatie guvernamentala, ca unora tot nu le-ar fi placut (am folosit TASS si Kommersant la greu, dar deh, degete in urechi si palmele pe ochi…)
Cat despre „China poate astepta oricat”, te uiti fix la ultimul paragraf. Sau ai cumva vreo indoiala si crezi ca sunt chinezii in vreo criza de gaz? Ori iti inchipui ca infrastructura aia (si daca ar catadicsi s-o inceapa), creste in pamant pina in trimestrul viitor.
De asemenea, foarte selectiv, uiti ca citeaza si Gazpromul. Nu crezi nici faptul ca Gazprom are caderi enorme ale veniturilor?
Uite aici TASS, probabil astia iti plac mai mult (cea mai mare publicatie de stiri guvernamentala din Rusia):
„”MOSCOVA, 6 februarie. /TASS/. Veniturile bugetare din petrol și gaze în ianuarie, conform datelor preliminare, s-au ridicat la 426 de miliarde de ruble și au scăzut cu 46% față de ianuarie 2022. Acest lucru se precizează într-un mesaj publicat luni pe site-ul Ministerului de Finanțe al Federației Ruse.
„Veniturile din petrol și gaze s-au ridicat la 426 de miliarde de ruble* și au scăzut cu 46% până în ianuarie 2022, ceea ce se datorează în primul rând scăderii cotațiilor petrolului din Urali și scăderii exporturilor de gaze naturale”, se arată în evaluarea preliminară a execuției bugetare pentru ianuarie 2023. ” ”
https://tass.ru/ekonomika/16975971?fbclid=IwAR2YkIDILr0FhVe3jpBBEWqTcxjPJyyqEM_RcNs3KzJHyNn_swnE2w-gyUg
24 de miliarde de dolari deficit bugetar in ianuarie
https://tass.com/economy/1572381
Pe februarie a urcat la 34 de miliarde, pe martie om vedea….Inca o data, cat gaz cumpara acum chinezii?
„Un pic de strategie
Exista un film pe YouTube: de ce adevaratul dusman al rusiei este china. Jumatate din teritoriul Manciuriei este acum teritoriu rusesc. ”
Poti pune si linkul daca doresti. Oricum, cam tot ce ai povestit mai departe am spus si eu intr-un comentariu mai sus, sau mai bine zis, acum aproape 2 ani, tot aici pe site. Nu stiu daca sa-i spun dusmanul cel mai mare, eu as nuanta, as spune ca China e cel mai mare oportunist sau profitor al situatiei si ca nu-i va fi greu ca in urmatorii bani sa bage Rusia in buzunar…si o va face. Nu apeland la razboi, nici conventional, iar nuclear cu atat mai putin.
„ca sa spui ca europa nu cumpara gaz din rusia trebuie sa fii foarte slab informat. ca banii merg in turcia si nu direct in rusia.. ”
Specualtie pura. Hubul energetic din Turcia pentru Europa e o simpla dorinta a lui Putin. Nu exista. Asta daca e pe dovezi, nu pe „crezi tu ca nu?…” sau „astea nu se spun public, sunt chestii secrete (dar nu destul de secrete ca eu sa nu le stiu) „.
Mai pica ceva gaz, dar nu pe la turci, mai e (inca) acea conducta care tranziteaza Ucraina, dar aia e maruntis fata de ce a fost pina in august anul trecut.
Vezi ca tot o publicatie cat se poate de oficiala ruseasca (Kommersant) explica cum a facut Rusia niste zeci de miliarde excedent bugetar din exportul de energie catre Europa doar in primele doua trimestre ale lui 2022. Normal, un ritm de import chiar mai intens decat in 2021, plus preturi mai ridicate. Dar mai departe spune Kommersant ca deja in August (dupa ce in iulie s-a inchis robinetul), din acel excedent deja n-a mai ramas aproape nimic, iar din septembrie deja s-a intrat pe deficit. Iarasi normal, in contextul in care banii nu mai vin, dar raman cheltuielile (in special cele cu razboiul).
Concluzia e aceeasi, ca la orice embargou, mai pica pe ici pe colo, dar de curs nu mai curge?
„nici putin si nici xi nu semneaza contracte de gaz”
Ei cum sa nu semneze, de unde e scoasa o asemenea afirmatie? Vorbim de targuri de oale?
Iacata contract semnat intre ei la inceputul lui Februarie 2022. Cu ala si cu ce importau chinezii pina in momentul ala , s-a ajuns la acei 22 de miliarde de metri cubi pe an:
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/exclusive-russia-china-agree-30-year-gas-deal-using-new-pipeline-source-2022-02-04/