Dan Cristian Ionescu

Ataşamente10:22 (acum 3 ore)

către eu
Legat de Pitu Guli, va spun si eu ce stiu. Unele sint lucruri certe, altele insa ar putea fi legende transmise in familiile aromane din generatie in generatie. Le-am aflat in ziua de 14 aug. 2010, cind am vizitat Crusova (Krusevo).
Bunicul meu matern Dumitru Delenus s-a nascut in Crusova in anul 1886 (in timpul revoltei avea 17 ani).
Orasul Crusova este situat la o altitudine de 1.350 m., este punctul nordic al zonei cu localitati aromane si este singura localitate din lume in care dialectul aroman este recunoscut ca limba oficiala.
Locuitorii ei in 1903 nu erau aromani, albanezi si macedoneni slavi ci aromani, albanezi (cel mai probabil tot aromani, veniti din Albania) si bulgari.
Lupta cu turcii a avut loc de Sf. Ilie (de aceea revolta este numita revolta de Ilinden), care conform noului calendar corespunde zilei de 2 august pe un deal dinaintea intrarii in oras. Lupta apare pe internet ca avind loc la Piatra Ursului, dar aromanii o numesc lupta de pe Dealul Ursului (am trecut pe la poalele acestui deal pe traseul Ohrid-Bitolia-Prilep-Crusova).
Eu stiu ca turcii aveau 15.000 de soldati iar Pitu Guli nu avea 903 luptatori ci doar 300 (exact citi spartani avea Leonidas).
Nu exista consemnate oficial aceste vorbe, dar legenda spune ca vazind numarul turcilor, Pitu Guli a spus: „Sint prea multi, nu-i putem invinge. Vom muri toti, dar macar sa luam cu noi cit mai multi dintre ei”. Intr-adevar, au murit aproape toti.
Pitu Guli este declarat erou national in Macedonia si Bulgaria, dar necunoscut in Romania.
Rascoala nu a fost inutila, a contribuit la emiterea dupa doi ani (10/23 mai 1905) a iradelei prin care sultanul Abdul Hamid a recunoscut aromanilor noi drepturi.
Va trimit o fotografie cu luptatorii lui Pitu Guli chiar inainte de lupta.