Curând va intra la tipar pentru o no uă ediție, ușor revăzută, cartea la care țin, probabil, cel mai mult: Transilvania. Invincibile Argumentum. Prima ediție a fost în 1990… Pregătim publicul pentru această întâlnire publicând capitolul din carte intitulat „Pierit-au Dacii?”, titlu celebru, pe care sperăm că nu l-am făcut de rușine!
i.c.
“PIERIT-AU DACII?”
Teza că românii nu pot să-şi revendice nici măcar componenta dacică a fiinţei lor etnice, este susţinută de istoricii maghiari cu o fervoare greu de înţeles în măsura în care ea este foarte departe de punctul fierbinte al întregii dispute: se aflau sau nu românii în Transilvania la venirea maghiarilor? Astfel că, luând în discuţie teza maghiară a exterminării dacilor de către Traian, va trebui să ne întrebăm nu numai cât este ea de întemeiată – fiind aceasta o întrebare căreia uşor îi vom da un răspuns, dar ne vom întreba şi care este interesul maghiar în a susţine atât de pătimaş o asemenea teză.
Acest interes trebuie că e atât de mare pe cât ne e nouă de neînţeles, căci, dintre toate tezele maghiare, aceasta e şi cea mai exagerată, dar şi cea mai puţin legată de miezul disputei.
Punctul de plecare îl constituie acelaşi text al lui Eutropius, autor despre care s-ar putea spune că s-a bucurat din partea istoricilor maghiari de o credibilitate care n-a mai fost acordată nici unuia dintre historiografii antici, pe numai câteva cuvinte ale acestuia, cuvinte nu doar discutabile în înţelesul lor, în ceea ce ar fi vrut să spună Eutropius, dar şi neconfirmate de alţi autori. Pornind de la aceste câteva vorbe, prin care Eutropius a consemnat fapte petrecute cu câteva secole mai înainte, istoricii maghiari de azi au brodat o întreagă teorie istorică, mergând cu ea până la detalii neînchipuit de exacte!… Să mai citim deci o dată textul care a dat atât de multă apă la moară istoricilor maghiari şi să profităm de această ocazie pentru a-l examina în întregimea sa:
“După moartea lui Traian a fost făcut împărat Aelius Hadrianus (…) El a rechemat armatele din Asiria (…) A încercat să facă acelaşi lucru şi în Dacia, dar l-au oprit de la aceasta prietenii săi, ca nu cumva să fie daţi pe mâna barbarilor o mulţime de cetăţeni romani: deoarece Traian, după cucerirea Daciei, adusese o mulţime foarte mare de oameni din toate colţurile lumii romane pentru popularea oraşelor şi cultivarea ogoarelor: căci Dacia fusese secătuită de bărbaţi în urma lungului război cu Decebal (…)”.
Aceasta e prima parte a relatării lui Eutropius despre Dacia în vremea lui Traian şi Hadrian, adică în primii ani de fiinţare ca provincie a imperiului. Elementele acestei relatări, demne de reţinut, ar fi următoarele:
- Dacia, în urma războiului cu Traian, îşi împuţinase numărul bărbaţilor (“viribus exhausta”, spune Eutropius).
- Hadrian a încercat să părăsească Dacia, dar i-a fost imposibil din pricina numărului mare de colonişti pe care ar fi urmat astfel să-i abandoneze “pe mâna barbarilor”.
- Aceşti colonişti fuseseră aduşi în număr mare de Traian, pentru a popula oraşele şi pentru a lucra ogoarele Daciei, aduşi din toate colţurile imperiului.
Câtă credibilitate trebuie acordată celor relatate de Eutropius?
Pentru cei ce vor cerceta mai în detaliu această chestiune, le propunem să aplice mărturiei lui Eutropius exigenţele cu care istoricii maghiari l-au comentat pe Anonymus. Precum se ştie, acesta, în cronica sa, în mai multe rânduri şi în chipul cel mai explicit cu putinţă, susţine că la venirea în Transilvania maghiarii au avut de înfruntat rezistenţa localnicilor, organizaţi în mici formaţiuni politice sub conducerea unor “dux”: Gelu, Menumorut, Glad, pe care îi numeşte vlahi.
Distanţa la care se află Anonymus de evenimentele relatate, circa trei secole, ar fi prea mare pentru a conta pe veridicitatea nu numai a detaliilor, dar şi a faptelor consemnate ca atare – susţin istoricii maghiari, cu precizarea – pe care o facem noi – că aceştia contestă din cronica lui Anonymus aproape numai şi numai acele părţi în care se face menţiunea prezenței românilor cu mult înainte de venirea maghiarilor în Ardeal. Nu ne pricepem să apreciem cât este de neîntemeiată contestaţia istoricilor maghiari. În principal, ei consideră că Anonymus a proiectat în trecutul evocat situaţia demografică din Transilvania la data când el îşi scrie cronica.
Cu titlu de sugestie, ce rămâne a fi evaluată de cei aflaţi în cunoştinţă de cauză, ne îngăduim două întrebări:
– la data când Anonymus îşi scrie cronica, mai erau slavi în Ardeal ori în Panonia?
– dacă deci numele acelor “duci” ai românilor, Gelu, Glad şi Menumorut, sunt inventate de Anonymus, nu ar fi fost de aşteptat ca Anonymus să inventeze nişte nume tipic româneşti? Aşa cum nu sunt nici Gelu, nici Menumorut, oareşicât mai puţin Glad!… (Cf. numele maramureşean Grad.)
…Pentru restul cronicii, unde nu mai sunt pomeniţi vlahii, Anonymus şi-a binemeritat statuia din Budapesta. Aşa cum şi-ar merita-o şi Eutropius, pentru care distanţa în timp, tot de trei secole, nu ridică nici o obiecţie în a fi crezut nu numai în tot ce a spus, dar şi în completările pe care istoricii maghiari au considerat că le impune o logică elementară.
Astfel, după o asemenea logică, istoricii maghiari s-au considerat îndreptăţiţi să interpreteze expresia: “Dacia viribus exhausta” ca având sensul limpede “Dacia din care fuseseră exterminaţi toţi dacii”! Nici mai mult, nici mai puţin: toţi! E drept, a scris Eutropius “viribus”, cu referinţă deci la bărbaţi numai, acei bărbaţi care luaseră arma în mână să apere Dacia, ar zice orice cititor obişnuit al textului de mai sus, dar această lectură este naivă, simplistă, căci reduce cuvintele la înţelesul lor obştesc, şi atunci la ce mai sunt de folos specialiştii? Specialiştii maghiari îndeosebi, care nu s-au oprit la traducerea astfel ajustată, ci s-au întrecut între ei în a descoperi cam cum ne putem noi azi imagina că s-a desfăşurat exterminarea dacilor de către romani.
Ar merita făcută o antologie a acestor scenarii năuce, care îi văd pe romani răscolind satele şi codrii Daciei pentru a nu lăsa urmă de dac viu şi teafăr, imaginând astfel, pe temeiul exclusiv al acestor două cuvinte – viribus exhausta – prăpădul apocaliptic al dacilor, la care s-ar fi dedat romanii, o procedură nu numai excepţională, propriu-zis unică în istorie, dar şi perfect neîntemeiată din orice punct am privi lucrurile. Antologia astfel rezultată ar fi de un umor (pentru cititor) şi de un ridicol (pentru autorii antologaţi) mai exterminator decât toată politica romană în Dacia, dacă e adevărat că poţi muri de rîs, şi că ridicolul ucide, şi el!…
Bănuiesc însă că mai tare decât toţi ar rîde, de pe lumea cealaltă, Eutropius însuşi văzând la ce s-a ajuns pornind de la nevinovatele sale vorbe, prin care n-a vrut să arate decât caracterul categoric al victoriei romane, nicidecum exterminarea tuturor dacilor, nici măcar a luptătorilor daci, căci dacă înfrângerea armatei dacilor ar fi fost împinsă până la exterminarea măcar a soldaţilor daci, acest lucru ar fi fost atât de extraordinar încât l-ar fi consemnat ca atare autorii care au trăit înaintea lui Eutropius, iar Eutropius însuşi ne-ar fi lăsat un comentariu mai însuflețit, cu precizările de rigoare, obligatorii. Expediind în numai două cuvinte soarta luptătorilor daci, Eutropius lăsa să se înţeleagă că lucrurile s-au desfăşurat după tipicul obişnuit în asemenea situaţii, când un teritoriu este cucerit de romani prin luptă, prin război, şi transformat în provincie. Niciodată un asemenea eveniment, extrem de frecvent, nu a fost urmat de un masacru precum cel imaginat de istoricii maghiari moderni!
Chiar dacă am merge până la limita admisă de obligaţia de a păstra măcar aparenţa seriozităţii, interpretând ad litteram expresia viribus exhausta, asta ce putea să însemne în cel mai bun caz (“cel mai bun” pentru intenţiile istoricilor maghiari!)? Că în aceste lupte a fost exterminată armata lui Decebal, învinsă, nimicită şi lichidată fizic! Doar se ştie că Decebal însuşi şi cei mai apropiaţi ai săi s-au sinucis! Se ştie bine asta! Şi de aici unii istorici maghiari deduc că armata dacilor a fost o armată de sinucigaşi, în frunte cu conducătorii, cu aristocraţia lor.
Dar chiar acceptând această enormitate, că dacii din armata lui Decebal au fost cu toţii ucişi (ori sinucişi!), exterminaţi deci, ce poate să însemne prin raportarea lor la totalitatea poporului dac? Dispare acesta din istorie şi din lumea fizică prin dispariţia acelor câţi vor fi fost, procentual vorbind, bărbaţii care au luat arma în mână împotriva împăratului lumii? În condiţiile celei mai severe mobilizări militare, imaginabilă indiferent de epoca istorică, armata unei ţări va aduna sub steaguri cel mult un sfert din populaţia ţării! Deci acceptând, caz unic, mobilizarea unui sfert din populaţie şi acceptând, mai departe, tot caz unic, exterminarea acestei imense armate – dar mai curând te bate gândul că Traian n-ar mai fi învins el o armată atât de numeroasă şi de “disperată” ca a lui Decebal! – rămân cele trei sferturi din populaţia ţării despre care textul lui Eutropius nu ne îndreptăţeşte prin nimic, dar absolut prin nimic, să ne închipuim că au fost ţinta unui genocid fără pereche în istorie.
N-au reuşit ei romanii să-i extermine şi să-i lichideze pe puni, pe cartaginezi, deşi au avut motive să nutrească asemenea intenţii şi deci le-ar fi fost mult mai cu putinţă! Au distrus din temelii Cartagina, iar mai târziu Jerusalimul, dar pe locuitori nu s-au gândit să-i extermine!
Asemenea crimă apocaliptică, de proporţii ne-mai-întâlnite până atunci şi nici de atunci încoace, ar fi fost consemnată oare de istorie prin numai cele două cuvinte ale lui Eutropius: viribus exhausta?…
Da! Se petrece ceva ne-mai-întâlnit, dar nu în istoria şi istoriografia antică, romană, ci în cea modernă! Uşurinţa cu care unii istorici deduc din cele două cuvinte ale lui Eutropius exterminarea dacilor, eliminarea lor din istorie, este de natură să îndreptăţească, în continuare, orice suspiciune cu privire la capacitatea acestor istorici de a propune cititorilor deducţii şi raţionamente corecte, logic onorabile!… Orice suspiciune privind buna lor credinţă! Şi seriozitatea!
În fine, seninătatea cu care este imaginată exterminarea dacilor de către romani denotă din partea preopinenţilor noştri o grosolană lipsă de înţelegere pentru ceea ce a însemnat Roma antică în istoria lumii!…
Ce ne mai spune Eutropius cu propriile sale cuvinte? Un lucru foarte limpede şi care avea cum să-i ajungă la cunoştinţă nedeformat: Hadrian a intenţionat să abandoneze Dacia la numai câţiva ani de la cucerirea ei, din pricina atacurilor barbare, dar “l-au oprit de la aceasta prietenii săi, ca nu cumva să fie daţi pe mâna barbarilor o mulţime de cetăţeni romani; deoarece Traian etc. etc.”
Noi ce suntem în drept să reţinem din această relatare?
Mai întâi că în numai câţiva ani Dacia se umpluse de cetăţeni romani, ceea ce ne dă o imagine utilă asupra intensităţii cu care s-a făcut colonizarea şi, deci, romanizarea Daciei. Îndrăznim chiar să vedem în rapiditatea cu care s-a produs acest exod de cives romani în Dacia, o dovadă că în imperiu, undeva, se adunase un surplus demografic şi, odată cu el, se ivise o “problemă”, pe care o va fi rezolvat cucerirea Daciei, prin posibilitatea colonizării. Dacă într-adevăr Dacia se umpluse de cives romani în cei câţiva ani scurşi de la cucerire, asta ar dovedi cât de oportună le-a fost romanilor cucerirea şi colonizarea Daciei.
Detaliul cel mai important, mărturisit în chip indirect de către cronicar, priveşte însă felul în care era de conceput pentru un împărat roman abandonarea unei provincii, îndeosebi a Daciei. Hadrian, intenţionând s-o facă, se răzgândeşte, din motivele înfăţişate. Pentru noi, cei de azi, saturaţi de insistenţa cu care se susţine că Aurelian a evacuat Dacia de toţi locuitorii ei, surprinzător este faptul că nu i-a trecut prin cap şi lui Hadrian să facă la fel! Ci Hadrian s-a gândit numai la armată, la trupele imperiale, să le retragă peste Dunăre, în sud. Mai mult! S-a sfătuit şi cu prietenii săi, şi nimănui nu i-a trecut prin cap soluţia aureliană. Istoricii români susţin că soluţia aureliană nici nu a fost aplicată, ea nefiind cu putinţă decât ca născocire a istoriografiei maghiare, care a interpretat abuziv textul lui Eutropius.
Iar textul acestuia continuă astfel: “Deoarece toată Ilyria şi Moesia erau devastate, şi nu mai spera să o poată păstra, el (adică împăratul Aurelian) a golit provincia Dacia, pe care o crease Traian dincolo de Dunăre. Romanii pe care i-a scos de pe ogoarele şi din oraşele Daciei i-a aşezat în partea de mijloc a Moesiei. Şi astfel provincia Dacia este acum în dreapta Dunării, pe când înainte fusese în stânga ei”. (După Fontes Historiae Dacoromanae, vol. II, Bucureşti 1970, p. 35-39.)
Ne îngăduim, mai înainte de orice, să propunem o corecţie la traducerea de mai sus a textului latin, în care apare cuvîntul intermisit: “Provinciam Daciam intermisit”, a cărui echivalare prin a golit ni se pare excesivă. Mai curând s-ar putea traduce prin „a părăsit” (a abandonat) provincia Dacia), în sensul în care în mod obişnuit o metropolă îşi poate abandona o provincie, adică nicicum golind-o de populaţie. Să mai semnalăm că în textul latin este vorba de “abductos Romanos ex urbibus et agris Daciae” adică “pe acei romani luaţi (retraşi) de pe ogoarele şi din oraşele Daciei”, fără a preciza în vreun fel că e vorba de toţi romanii care erau în Dacia. Grija cronicarului pare să fie aceea de a ne asigura că împăratul s-a îngrijit de soarta romanilor retraşi din oraşele şi satele Daciei, făcându-le un rost “în partea de mijloc a Moesiei”.
Dincolo de nuanţări însă, chiar acceptând textul lui Eutropius în traducerea consacrată de istoriografia maghiară, socoteala pe care ne-o facem este simplă şi deasupra oricăror subtilităţi filologice accesibile doar specialiştilor: dacă pe vremea lui Hadrian, la câţiva ani numai de la cucerirea Daciei şi de la declanşarea procesului de colonizare a acesteia, abandonarea Daciei nu se putea face decât la nivelul militar, trecându-i peste Dunăre numai pe militari, iar pe civili, săteni şi târgoveţi, lăsându-i unde se aflau, adică în Dacia, apoi peste un veac şi jumătate cu atât mai puţin era cu putinţă ca populaţia civilă să fie scoasă din rosturile ei şi obligată să-şi abandoneze casele, gospodăriile etc. şi să treacă în sudul Dunării. Credem că mecanismul colonizării Daciei cu cât avansa în timp, cu atât era mai greu de dat înapoi. Cu atât îi va fi fost mai greu lui Aurelian să facă ceea ce lui Hadrian îi fusese cu neputinţă.
Dacă luăm în consideraţie motivele pentru care Hadrian nu-şi retrage legiunile, motive echivalente cu neputinţa practică de a fi evacuată populaţia unei provincii atât de întinse, aceste motive vor fi atârnat cu mult mai greu un secol şi jumătate mai târziu, pentru urmaşii celor pe care Hadrian nu i-a putut strămuta peste Dunăre încă din vremea când aceştia abia se stabiliseră în Dacia.
Şi atunci cum rămâne cu textul lui Eutropius? Minte?
Credem că nu, că e foarte posibil ca Aurelian să fi conceput ordinul de evacuare a Daciei, să nu fi ţinut deci seamă de motivele care l-au făcut pe Hadrian să nu se gândească nici o clipă la evacuarea populaţiei. Dar dacă Aurelian n-a ţinut seamă de aceste motive, e absolut sigur că populaţia Daciei va fi ţinut ea seamă de aceste motive, încât e de crezut că vor fi fost tare puţini “romanii pe care Aurelian i-a scos de pe ogoarele şi din oraşele Daciei”.
Dacă acceptăm teza maghiară, normal ar fi fost să înceapă această evacuare a Daciei din iniţiativa celor implicaţi, a populaţiei deci. Caz în care Eutropius (sau alţii) ar fi consemnat că romanii (adică daco-romanii) din Dacia, de teama goţilor, au început să treacă Dunărea, drept care ordinul lui Aurelian de părăsire a Daciei nici nu ar fi avut nevoie de altă justificare mai bună. Cum însă aceste emigrări spontane din Dacia în Moesia nu sunt nicăieri pomenite – şi în primul rând Eutropius însuşi nu ştie de ele – putem conchide că ele nici nu s-au produs, că ordinul lui Aurelian va fi intrat astfel în contradicţie cu o mulţime de interese, ce nu puteau fi abandonate cu uşurinţa presupusă de istoricii maghiari.
Iordanes, rescriind relatarea lui Eutropius, o modifică în acest punct, făcând-o să corespundă mai bine cu felul în care se desfăşurau lucrurile, în mod obişnuit: “iar împăratul Aurelian, rechemând de acolo legiunile, (adică din Dacia – n.n.) le-a aşezat în Moesia şi acolo, într-o parte a acesteia a întemeiat Dacia Mediterranea şi Dacia Ripensies, la care a adăugat Dardania”. Iar Iordanes, să nu uităm, a fost originar din Moesia, cunoştea realitatea demografică a regiunii din secolul al VI-lea. Aceasta să-l fi determinat oare a se abate de la textul lui Eutropius și să se rezume numai la legiuni, ceea ce era și logic să se întâmple?!…
Care este totuşi adevărul?
Considerăm că dacă s-ar fi petrecut evacuarea totală a Daciei, acest eveniment ar fi avut şi el un caracter extraordinar şi ar fi fost relatat ca atare, cu acele “semne” ale punerii în text care însoţesc întotdeauna prezentarea unui fapt fără pereche. Căci şi această evacuare totală a Daciei ar fi fost un eveniment unic în analele Romei!…
Or, din relatarea lui Eutropius, nici pe departe contemporan cu evenimentele cuprinse în răstimpul cât Dacia a fost provincie romană, nu rezultă că părăsirea Daciei de către Aurelian ar fi avut dimensiunile unei evacuări totale! O asemenea evacuare ar fi antrenat complicaţii atât în nordul, cât şi în sudul Dunării, care ar fi făcut memorabilă această evacuare în termeni expliciţi. Ar fi stârnit comentarii din care să se înţeleagă în mod expres ceea ce vor cu tot dinadinsul să se înţeleagă alde Roesler şi Sulzer, abuzând de lipsa de precizie a consemnărilor făcute de cronicar. Caracterul oarecum echivoc, imprecis al acestor consemnări – care a permis feluritele interpretări pro şi contra imigraţioniste – este un semn, involuntar din partea cronicarului, cu privire la natura evenimentelor înregistrate: obişnuite, aflate de mult în rutina istoriei, prin nimic extraordinare şi, de aceea, consemnate cu oarecare cuvenită neglijenţă.
Românii de azi au o zicătoare: “nu-i dracul chiar atât de negru”. Nu ştiu dacă această zicătoare o aveau şi pe vremea retragerii aureliene. Nu e exclus – mai ales că în expresia citată sunt folosite numai cuvinte de origine latină! – ca tocmai atunci să se fi spus prima oară că “dracul nu-i chiar atât de negru”, adică barbarul germanic ce bântuia aceste margini de împărăţie…
Dar chiar şi fără să aibă cunoştinţă de această prea înţeleaptă vorbă, populaţia nord-dunăreană avea alte şi suficiente motive ca să nu dea proporţii apocaliptice alternativei pe care o avea la ordinul de evacuare a Daciei. Adică motive pentru care rămânerea pe loc să nu însemne sinucidere curată. Ci însemna numai ieşirea de sub administraţia imperială, situaţie care prezenta însă şi anumite avantaje. Aşa cum şi apartenenţa la imperiu avea părţile ei bune, dar şi părţi rele.
De obicei, omul e mai sensibil la aceste părţi rele, resimţindu-le mai tare. Drept care multora nu le va fi convenit schimbarea pe care era de presupus că o va aduce stăruinţa în Dacia chiar şi după plecarea administraţiei romane. Şi puţini vor fi fost cei ce, temându-se de necunoscut, îşi vor fi părăsit rosturile plecând tot în necunoscut, căci nici strămutarea în sudul Dunării nu putea fi o alternativă atrăgătoare, îndeosebi pentru cei ce aveau ce regreta părăsind Dacia! Nu cumva oare au trecut Dunărea cei ce nu prea aveau ce regreta, mu aveau ce rosturi pierde în Dacia?!… Adică cei fără nici un rost, daco-romanii de calitate inferioară?
Oricum, e cu totul neverosimilă părăsirea Daciei de către toată populaţia la ordinul împăratului Aurelian. Cu atât mai mult cu cât această populaţie avusese ocazia să ia cunoştinţă de răul ce-o aştepta în persoana barbarilor goţi. Şi cu toate astea nu bătuseră în retragere din calea goţilor, trecând Dunărea cu de la sine voie şi nevoie.
Puşi să aleagă între două rele – stăruinţa în nordul Dunării şi strămutarea în sud – mulţi, cei mai mulţi vor fi ales să rămână în ţinutul care le era cunoscut, al lor, unde-şi aveau rosturile greu de refăcut în sud, prin strămutare. Cât va fi fost de simplă această strămutare când sudul Dunării era o regiune şi aşa intens populată?!… Unde să încapă sutele de mii de daco-romani, după unii câteva milioane (sic!) de cives romani, trăitori în Dacia şi pe care istoricii maghiari se întrec în a-i strămuta peste Dunăre în câteva zile!
Cât priveşte perspectiva ocupaţiei barbare – la ora aceea triburile germanice ale goţilor fiind cele ce ameninţau marginile carpatice ale imperiului – nu este deloc exclus ca această perspectivă să-i fi îngrijorat pe locuitorii Daciei mult mai puţin decât ne închipuim noi azi şi decât, se înţelege, era interesată oficialitatea imperială, inclusiv cronicarii imperiali, precum Eutropius, să ştie că-i îngrijorează pe proprii cetăţeni.
Dacă e să-l credem pe scriitorul latin Salvian, aproape contemporan cu Eutropius, povara administraţiei romane putea produce efecte cu totul surprinzătoare, îndeosebi la ţărani: „cu un glas se roagă acolo ţăranii romani ca să-i lase să trăiască cu barbarii. Şi apoi să ne mai mirăm că nu pot fi învinşi goţii, când ţăranii noştri ar prefera să trăiască mai curând cu goţii decât cu noi, romanii?! Şi astfel, fraţii noştri nu numai că nu vor să treacă de la ei la noi, ci ne părăsesc şi pe noi ca să se adăpostească la goţi.” (De gubernatione Dei, V. 8).
Viaţa, şi odată cu ea realitatea istorică, e mult mai complexă decât poate fi cuprinsă în notaţiile fugare ale unui cronicar. Când aceste adnotări la rândul lor sunt încă o dată reduse la schema cea mai simplistă, potrivind faptele după teorii aprioric formulate, obţinem o lectură a documentelor vecină cu minciuna şi o imagine a celor petrecute odinioară de-a dreptul absurdă.
Îndeosebi teza exterminării dacilor ne pune pe gânduri pentru uşurinţa cu care s-au raliat unii istorici la o idee atât de şubredă şi de absurdă. Oare dacă lucrurile s-ar fi petrecut aşa cum le imaginează aceşti fantaşti ai istoriei, Eutropius nu le-ar fi consemnat în cu totul alţi termeni? Şi n-ar fi stârnit un ecou, o “vâlvă” extraordinară, care i-ar fi făcut şi pe alţi autori să consemneze asemenea evenimente unice în istoria Romei?
Deşi lipsesc autorii antici care, completând în vreun fel adnotarea atât de lapidară a lui Eutropius – “viribus exhausta” – să justifice cât de cât ciudata teză a exterminării dacilor, aceasta nu este abandonată nici în lucrări istorice care prezintă toţi indicii exteriori ai seriozităţii, cum ar fi bunăoară Histoire de la Hongrie, publicată în 1974 de Comisia naţională ungară pentru UNESCO. Iată în ce termeni este astfel menţinută în circulaţie o teză atât de desuetă în istoriografia acestui secol 20:
“Romanizarea Daciei se caracterizează prin faptul că populaţia urbană era alcătuită numai din imigranţi. După un istoric contemporan (s.n.), războiul decimase populaţia în aşa măsură încât Traian a trebuit să aducă o altă populaţie, adunată ex toto orbe Romano. Pierderile de vieţi pricinuite de război, zecile de mii de prizonier vânduţi ca sclavi şi fugarii, care, mai târziu, se vor constitui în tribul dacilor liberi, lăsară în urma lor un veritabil vid demografic. Clasa aristocratică trebuie să fi vărsat şi ea mult sânge; (…) Însăşi supravieţuirea poporului dac trebuie să fi fost profund compromisă, căci regiunile muntoase, odinioară foarte populate, se goliră pur şi simplu”… (p. 20).
Autorii maghiari nu-i spun pe nume istoricului “contemporan”. De se vor fi gândit la Eutropius – şi nu ştiu la cine altul se puteau gândi! –, atunci ne vedem în situaţia jenantă de a corecta cu un sfert de mileniu cronologia propusă de “comisia naţională ungară”: Breviarum ab Urbe condita este o lucrare încheiată de Eutropius în anul 369, iar evenimentele cu care istoricii maghiari îl fac contemporan pe Eutropius se petreceau imediat după războaiele dacice din 101-2, 105-6… Dar, fireşte, cel mai remarcabil rămâne tonul plin de certitudine cu care sunt inventate, literalmente inventate, detaliile unui proces despre care nici una din mărturiile antice ajunse până la noi nu pomeneşte măcar aluziv. Un fel de invenţie la pătrat.
Fireşte, nu trecem peste actul sinuciderii lui Decebal şi a celor apropiaţi de marele rege, dar din aceste evenimente ce se poate deduce altceva decât că trebuie să fi fost nişte oameni de mare tărie sufletească aceşti daci, aceşti şefi militari daci, care acceptau înfrângerea mai greu decât moartea! Concluzie care se impune oricum, din tot ce mai ştim despre daci.
Istoricii maghiari trag însă altă concluzie, din sinuciderea fruntaşilor daci, înfăţişată pe Columna traiană, ei deducând teza dispariţiei fizice a tuturor dacilor, a neamului dacic în întregime!
Repetăm: în sprijinul acestei teze nu pot fi invocate ca document, decât cele două scene de pe columnă care înfăţişează una sinuciderea lui Decebal, cealaltă sinuciderea câtorva şefi militari daci. Alte imagini, care urmează însă pe “filmul” columnei, îi înfăţişează pe “ceilalţi” daci în felurite ipostaze, participând la evenimente şi împrejurări lipsite de orice urmă de violenţă sinucigaşă ori exterminatoare, excluzând pentru orice spectator posibilitatea de a decoda, din succesiunea de imagini existente, apocalipsa dacică propusă de istoriografia maghiară modernă.
Nu numai că lipsesc documentele cu privire la această dispariţie a dacilor, dar există din belşug celelalte documente ale supravieţuirii dacilor. Avem acte şi mărturii dintre cele mai sigure cu putinţă că romanii nici nu s-au gândit să-i extermine pe daci, iar, chiar dacă au mai ucis dintre daci – à la guerre comme à la guerre, romanii nu i-au putut omorî chiar pe toţi dacii, câţiva tot au scăpat! Vreo doi-trei, cel puţin! De sămînţă, măcar!
Care sunt aceste dovezi? O sumedenie, dintre care vom aminti numai, unul şi suficient, faptul că aceşti câţiva daci, scăpaţi ca prin urechile acului de furia romană, vreo doi, trei, patru, câţi vor fi fost ei, au ajuns însă cu toţii împăraţi, împăraţi romani! Unul s-a numit Aureolus, dac de origine şi fost cioban (fireşte!), proclamat de trupe împărat pe vremea lui Claudiu. Altul, dac din Durostorum, Regalianus pe numele său cel latinesc, pretindea chiar că descinde direct din Decebal: gentis Daciae, Decebali ipsius, ut fertur, affinis „de neam dacic, fiind, pe cât se spune, rudă cu însuşi Decebal” (în Sriptores Historiae Augustae, Tyranni triginta, 10,8).
Dar să lăsăm pe altul, mai în măsură să depene povestea dacilor care ajung să-şi ia această frumoasă, dar şi îndoită revanşă. Îndoită zică, căci o dată o iau de la romani, iar a doua oară de la istoricii maghiari. Aşadar, de la Alexandru Busuioceanu mai departe:
“La sfârşitul secolului al III-lea şi începutul celui de al IV-lea, pierzându-şi Roma autoritatea, imperiul este pe punctul de a se dezagrega prin proclamaţii militare şi prin ascensiunea anarhică a provinciilor. Rolul dacilor este primordial în acea mare criză care zguduie temeliile imperiului. Istoricii, (îndeosebi cei români, n.n.) dau de obicei puţină atenţie, sau nici una faptului că, timp de patru decenii – de la venirea lui Maximian Herculeus ca împărat asociat lui Diocleţian (286) până la moartea lui Licinius (324) – patru împăraţi, daci sau carpi de origine se succed fără întrerupere la cârma imperiului şi constituie o adevărată dinastie, cea dintâi dinastie danubiană în Imperiul roman: Maximian Herculeus, Maximian Galerius, Maximian Daia şi Liciniu, la care trebuie adăugaţi şi Maxenţiu, împărat uzurpator (fiul lui Maximian Herculeus), precum şi alţi doi daci, ca cezari: Severus şi Licinianus.
Toţi sunt de origine umilă, ciobani sau ţărani şi – cu excepţia lui Maxenţiu – duşmani neîmpăcaţi ai oligarhiei din Roma. Ajunşi la purpruă prin voinţa legiunilor, unii dintre ei neînţelegând să pună piciorul în Italia decât ca duşmani, aceşti daci reprezintă în istoria Romei un fenomen absolut unic şi revoluţionar: sunt împăraţi antinomici ideii înseşi a imperiului. (s.n.)
În realitate, sunt cei dintâi barbari care cucereau puterea, ducând la Roma şi în Orient, nu ideea de autoritate respectată până atunci, ci germenul dărâmării şi voinţa instaurării unui alt imperiu, care-şi avea centrul în Nicomedia, capitala tracilor bitini.
Între aceşti împăraţi, cel care prezintă personalitatea cea mai puternică şi tenace, Galeriu, pare să fi avut toată conştiinţa vechiului dac, inamic ereditar al Romei. Se cunosc prin mărturiile contemporane ale lui Lactanţiu (comentate de H. Gregoire în Byzantion, dar trecute cu vederea de istoricii români) motivele personale şi impulsul ireductibil care-l împingeau pe acel dac la violenţă împotriva imperiului căzut în mâinile sale. Fiu de mamă transdanubiană, «adoratoare a divinităţii munţilor» şi dedicat el însuşi acestui cult, care nu poate fi altul decât al lui Zamolxis, Galeriu e tipul rebelului ieşit din acei munţi, unde viaţa ciobănească păstrase întotdeauna ideea libertăţii barbare, inamică oricărui imperiu. Ajuns cezar şi apoi împărat, fostul cioban, fidel credinţelor strămoşeşti, originii lui sociale şi instinctului poporului său, îşi întoarce legiunile împotriva Italiei, cu hotărârea – afirmă Lactanţiu – de «a şterge până şi amintirea Romei», şi a fost pe punctul – declară acelaşi autor creştin – «să schimbe numele imperiului roman în cel de imperiu dacic». Lactanţiu atribuia furia dacului (lucrul e caracteristic) faptului că părinţii şi strămoşii lui Galeriu fuseseră supuşi censului, pe care Traian îl impusese ca pedeapsă dacilor încăpăţânaţi în rebeliune.” (După Alexandru Busuioceanu, Zamolxis sau mitul dacic în istoria şi legendele spaniole, capitolul Utopia getică, Bucureşti, 1985).
Aşadar, să se fi gândit Galeriu la un imperiu dacic fără daci?… Şi cum îşi poate închipui Lactanţiu că Traian i-a pedepsit pe dacii “încăpăţânaţi în rebeliune” (Daciis assidue rebellantibus) prin impunerea censului, când istoricii maghiari aveau să demonstreze că înainte de a-i pedepsi, Traian i-a exterminat pe dacii toţi! Roesler însuşi dixit!…
Dar, propriu-zis, îşi mai are rostul vreo ironie pe seama acestei teze, atât de absurdă din toate punctele de vedere?!… Dimpotrivă! Ironia nu-şi mai are rostul! Şi, mai curând, aceşti istorici îmi impun un respect, pe cât de neaşteptat, pe atât de binemeritat. Căci descopăr astfel o vitejie a înfruntării cu ridicolul, o bărbăţie a rezistenţei la argumente, la evidenţă, în care istoricii maghiari au excelat în ultimele două veacuri cu o decizie neclintită, de clintit fiind numai munţii, munţii de documente ignorate de aceşti istorici, în credinţa lor, absolut impresionantă, că dacii au fost exterminaţi şi aşa mai departe, întreaga teorie! Culminând cu jus primi occupantis, dreptul primului ocupant, pe care l-ar avea ungurii în Transilvania!
Dar ce să se afle oare dincolo de această credinţă buimacă în dispariţia dacilor? Care să fie sensul ei mai adânc, bătaia lungă ori angrenajul complex în care se înscrie doar ca o rotiţă?… Care să fie deci înţelesul acestei teze greu de înţeles?
La o privire mai nepretenţioasă, care s-ar mulţumi şi cu explicaţia ceva mai simplă a lucrurilor, putem crede că această dispariţie a dacilor avea menirea, în cadrul teoriei roesleriene, să lase fără explicaţia prin daci fondul de cuvinte pre-romane, zis “dacice” (de către lingviştii români). Acest fond lingvistic, numit substrat al limbii române, aflat sub stratul latin, e alcătuit în principal din elemente prin care româna se aseamănă mult cu albaneza. Lingviştii români susţine că aceste asemănări reprezintă vestigii ale limbii dacice, care era foarte asemănătoare cu limba tracă sau traco-illiră ce o vorbeau strămoşii de odinioară ai albanezilor de azi. Or, dacă istoricii maghiari ar reuşi să demonstreze că dacii au fost exterminaţi, explicarea cuvintelor “dacice” din structura limbii române, adică a asemănărilor cu albaneza, nu va fi posibilă decât în cadrul ipotezei migraţioniste, în urma convieţuirii stră-românilor cu albanezii undeva, nu se știe unde, dar obligatoriu, în sudul Dunării! Deci Dacia a fost părăsită într-adevăr, la ordinul lui Aurelian, populaţia trecând Dunărea în sud unde strămoşii românilor au avut ocazia – în Dardania sau cine mai ştie azi exact unde?! – să convieţuiască că albanezii şi să ia de la aceştia acele faimoase vreo 90 de cuvinte de substrat… Mai departe, această împrejurare face foarte probabilă teza maghiară că românii au revenit în nordul Dunării şi mai ales în Transilvania mai târziu decât maghiarii!
Dacă însă nu acceptăm teza dispariţiei dacilor, dacă cele de mai sus sunt suficiente pentru a nu mai lua în consideraţie această “teorie”, deci, dacă vedem în români urmaşii deopotrivă ai coloniştilor romani şi ai dacilor autohtoni, atunci lucrurile se complică pentru Roesler şi echipa sa: apare o a doua explicaţie posibilă şi mult mai simplă pentru asemănările lingvistice româno-albaneze, explicaţie care nu mai face necesară trecerea Dunării, în sud.
Vom vedea mai jos, în capitolul care dă şi titlul acestei cărţi, care sunt argumentele la dispoziţia cititorului doritor să se orienteze asupra explicaţiei corecte. Ce ne e la îndemână acum să observăm este faptul că în cadrul teoriei maghiare aceste trei teze: exterminarea dacilor, părăsirea Daciei şi convieţuirea străromânilor cu albanezii în sudul Dunării, sunt foarte strâns legate, ceea ce va face ca, în finalul examinării lor atente, aceste teze sau să rămână în picioare tustrele, sau să decadă la fel, ţinându-se de mână.
Deocamdată, examinând prima dintre aceste teze, cea privitoare la exterminarea dacilor, noi am cam spus ce aveam de spus cu privire la acest eveniment, nicăieri consemnat în toată istoriografia antică și fără pereche în istorie.
Dacă mai avem ceva de adăugat este cu privire la explicaţia faptului că istoricii maghiari s-au aventurat să rişte atât de mult susţinând o teză la îndemâna chiar a oricui s-o infirme. Adică credem că pornirea e mai din adânc, nu ţine doar de exigenţele impuse de coerenţa teoriei, care, pornită să susţină un fals, ajunge cu fatalitate, în măsura în care încearcă a fi coerentă, să facă afirmaţii de-a dreptul aberante, aşa cum este ideea exterminării dacilor, ideea, deci, prin care se mai urmăreşte şi altceva!…
Precum spuneam la sfârşitul capitolului doi, istoricii maghiari se complică prea mult. Lor le-ar fi suficient să demonstreze că la sfârşitul primului mileniu, ajungând în Transilvania şi începând a-şi înjgheba aici o viaţă după tiparele noi ale vieţii sedentare, în sate şi oraşe, cu locuinţe durabile ş.a.m.d., strămoşii maghiarilor nu au găsit o populaţie românească! Atât să demonstreze şi nu mai au nici o valoare demonstraţiile româneşti precum că ordinul lui Aurelian nu putea fi ascultat de populaţia daco-romană din Dacia. Mai departe, cum de totuşi nu se mai aflau români în Transilvania, în secolul al X-lea, e treaba românilor să explice când şi cu ce ocazie au părăsit frumoasa şi bogata Transilvanie… Dar pentru asta este suficient şi necesar să se facă dovada că românii nu se aflau în Transilvania la venirea ungurilor!… Atât! Atât şi nimic mai mult!
…Încerc să înţeleg acest mai mult de care istoricii maghiari sunt atât de preocupaţi, să înţeleg de ce aceştia nu-şi concentrează eforturile asupra aspectului strict esenţial pentru toată lumea. De ce oare îşi pierd ei vremea încercând să ne convingă cu te miri ce scorniri ciudate, cum ar fi patria sud-dunăreană a românilor, vatra sud-dunăreană de unde au roit aceştia mai apoi în lume şi atâtea altele! N-ar fi oare mai “economic”, mai cu folos, să-i lase pe români să caute ei de unde au venit? Căci vor fi constrânşi să accepte că au “venit” şi ei de undeva, după ce li se va demonstra că în urmă cu un mileniu nu se aflau în nordul Dunării! Şi mai ales în Transilvania!
De ce oare irosesc istoricii maghiari atâtea eforturi, susţinând un evantai de teze – unele deja se vede cât de riscante – în loc să se limiteze la teza care numai ea are atingere cu istoria poporului maghiar: când acesta a ajuns pe locurile unde trăieşte şi azi, şi mai ales în Transilvania, ce naţionalitatea aveau autohtonii? Se aflau printre ei şi români?
Căutând așadar explicaţia acestei risipe de intelectualitate, de savanterie şi mai ales de fantezie – deh!, cine are îşi permite!, bag de seamă că există un număr mare de Istorii, fie ale României, fie ale limbii române, scrise de autori maghiari! Nu ştiu dacă există vreo istorie a maghiarilor scrisă de un român ori măcar publicată în limba română! În schimb, dintre câţi străini ne-au onorat cu atenţie şi grija de a scrie o istorie a românilor – nu foarte mulţi, din păcate – cei mai mulţi autori sunt de origine maghiară!…
Ce putem deduce din asta? Mai nimic până nu le citim. Abia apoi înţelegem ce mobil are această curiozitate, acest interes maghiar pentru istoria noastră: scrierea unei istorii a românilor este pentru cei mai mulţi dintre aceşti autori o excelentă ocazie de a-i ponegri şi calomnia pe români, de a-i minimaliza până în pragul desfiinţării, aceasta părând a fi ţinta râvnită în secret de majoritatea acestor istorici.
Românii încă nu le-au răspuns cu o istorie a maghiarilor, scrisă eventual cu aceeaşi sinceritate. Timpul nu e trecut, în principiu. Practic însă, e greu de crezut că se va găsi cineva s-o facă… După cum îi ştiu eu pe români că au obiceiul să nu răspundă de fel celor ce şi-au făcut un scop, un ţel în viaţă din a calomnia… Aşa şi cu teoria migraţionistă. A te limita la simpla şi suficienta demonstraţie a absenţei românilor din Transilvania în momentul sosirii maghiarilor, nu cumva înseamnă a te lipsi de plăcerea de a nega românilor romanitatea, de a le demonstra că nici dacii măcar nu sunt strămoşii lor, că au fost un popor nomad – fireşte, mult mai nomad decât maghiarii înşişi, şi tot aşa?!…
Luând cunoştinţă cu aceşti autori îţi dai seama că mult mai tare decât ne-am susţinut-o noi, s-au străduit ei să ne conteste latinitatea. Iar, decât mulţumirea noastră de a ne şti descendenţi ai latinităţii orientale, mult mai vie a fost suferinţa celor cărora li s-a părut cum nu se poate mai nesuferită ideea originii noastre romane! A unor ciobani şi ţărănoi de vlahi!… Urmaşi ai lui Traian şi Decebal! Nici mai mult nici mai puţin!…
Bănuiesc deci, că le va fi fost, lui Roesler şi suita, la fel de nesuferită şi ideea că românii se trag din daci! Din dacii care au fost cel mai important și mai interesant popor european din antichitate, după greci și romani!
Mai mult decât nevoia de coerenţă, ceea ce i-a determinat să creadă în exterminarea dacilor a fost nevoia de a-şi mai răcori ura şi invidia şovină, neputinţa de a accepta originea “nobilă”, mai nobilă, a celuilalt, a adversarului! Origine pe care punem mult mai puţin preţ noi, cei ce o avem, decât cei ce ne-o contestă cu atâta înverşunare!…
În ce constă nobleţea dacică? Ori chiar şi tracică?… E o povestea prea lungă pentru a o spune noi aici. Dar îndată ce te familiarizezi puţin cu antichitatea greco-romană, amprenta dacică, tracică asupra acestei lumi o constaţi adeseori, iar uneori foarte apăsat. Numai mitologic vorbind, din munţii noştri au coborît în Olimpul grecesc o sumedenie de zei şi eroi, în frunte cu Dionysos şi cu Orfeu! Zamolxe nu a fost numai un întemeietor de religii, dar la venirea lui Iisus mulţi au crezut că recunosc în Evanghelie esenţialul din viaţa şi învăţătura lui Zamolxe, reeditate.
Grecii şi romanii deopotrivă au cunoscut faima acestor daci, despre care Iordanes scrie – şi voi cita un lung text aproape necunoscut – că “Deceneu, observând înclinarea lor de a-l asculta în toate şi că ei sunt din fire deştepţi, i-a instruit în aproape toate ramurile filosofiei; căci era un maestru priceput în acest domeniu. El i-a învăţat etica, dezvăţându-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit în ştiinţele fizicii, făcându-i să trăiască conform legilor naturii; transcriind aceste legi, ele se păstrează până astăzi, sub numele de belagines; i-a învăţat logica, făcându-i superiori celorlalte popoare, în privinţa minţii; dându-le un exemplu practic i-a îndemnat să petreacă viaţa în fapte bune; demonstrându-le teoria celor douăsprezece semne ale zodiacului, le-a arătat mersul planetelor şi toate secretele astronomice şi cum creşte şi scade orbita lunii şi cu cât globul de foc al soarelui întrece măsura globului pământesc şi le-a expus sub ce nume şi sub ce semne cele trei sute patruzeci şi şase de stele trec în drumul lor cel repede de la răsărit până la apus spre a se apropia sau depărta de polul ceresc. Vezi ce mare plăcere, ca nişte oameni prea viteji să se îndeletnicească cu doctrinele filosofice, când mai aveau puţintel timp liber după lupte! Putem vedea pe unul cercetând poziţia cerului, pe altul însuşirile ierburilor şi ale fructelor, pe acesta studiind descreşterea şi scăderea lunii, pe celălalt observând eclipsele soarelui şi cum, prin rotaţia cerului, astrele care se grăbesc să atingă regiunea orientală sunt duse înapoi spre regiunea occidentală, odihnindu-se apoi după o regulă prestabilită. Comunicând acestea şi alte multe goţilor, Deceneu a devenit în ochii lor o fiinţă miraculoasă, încât a condus nu numai pe oamenii de rând, dar chiar şi pe regi. Căci atunci a ales dintre ei pe bărbaţii cei mai de seamă şi mai înţelepţi pe care i-a învăţat teologia, i-a sfătuit să cinstească anumite divinităţi şi sanctuare făcându-i preoţi şi le-a dat numele de pileaţi, fiindcă, după cum cred, aveau capetele acoperite cu o tiară, pe care o numim cu un alt nume pilleus; ei făceau sacrificiile. Restul poporului a dat ordin să se numească capillati, nume pe care goţii îl reamintesc până astăzi în cântecele lor, deoarece i-au dat o mare consideraţie.” (După Fontes Historiae Dacoromanae, vol. II, Bucureşti, 1970, p. 407-433.)
Fireşte, textul lui Iordanes face câteva confuzii: între Zamolxis şi Deceneu, numindu-l pe primul cu numele celui de-al doilea; de asemenea, între geţi şi goţi!… Dar să fie oare întreg textul o pură scorneală? Nu cumva acest text este una din cheile înţelegerii rostului sanctuarelor dacice de pe vârful munţilor, de felul celui din Sarmisegetuza Regia?!… Sau, mai bine zis, nu cumva este confirmat acest text de sanctuarele amintire?!
Oricum, textul lui Iordanes pare a exagera cel mai mult în final, când vorbeşte despre cântecele goţilor în care sunt preamăriţii geţii capillati, cântece, s-ar înţelege, auzite şi ascultate de Iordanes însuşi, pe la mijlocul secolului al VI-lea, deci! Ciudat este că tocmai în acest punct afirmaţiile lui Iordanes pot fi controlate, cu surpriza atât de mare a confirmării spuselor sale. Se pare că Iordanes nu a exagerat cu nimic vorbind despre “marea consideraţie” a goţilor pentru geţi, consideraţie ce nu se poate explica prin simpla asemănare de nume, paronimia get-got.
Această consideraţie ce s-a născut la goţi pentru geţi, pentru istoria şi religia acestora, pentru obiceiurile dacice, pare a fi consecinţa în primul rând a convieţuirii, a contactului goţilor cu geţii din nordul Dunării. Nu este exclus ca, plecând din Dacia, migraţia gotică să fi antrenat şi grupuri de autohtoni, cu care să se însoţească pe drumul atât de lung care i-a dus pe unii până la celălalt capăt al Imperiului roman, în Spania de mai târziu. Aici, în Spania, vor fi de aflat dovezile acestei “mari consideraţii” a goţilor pentru geţi, înflorită într-o sumă impresionantă de texte şi tradiţii medievale care păstrează până târziu, în secolul al XIII-XIV-lea, amintirea unui Deceneu, Burebista etc.
Descoperirea acestor tradiţii hispanice getizante o datorăm lui Alexandru Busuioceanu (vezi opera citată). “Îmi închipui că această parte a cronicilor spaniole n-a fost cercetată de istoricii români – scrie A. Busuioceanu, dacă nu s-a observat până acum că, pentru cronicarii spanioli, şi anume pentru toţi, nu Dacia a fost fondată de un împărat iberic sau are a-şi căuta vreo urmă între hispanici, ci dimpotrivă, hispanicii sunt descendenţi din geţi sau daci şi Spania a fost fondată – la a patra ei întemeiere, cea definitivă, în secolul al V-lea – de poporul de la Dunăre” (op. cit. p. 179).
Şi continuă: “Să nu fiu înţeles greşit. Nu este vorba aici de simpla confuzie, universală în lumea antică, între geţi şi goţi. O asemenea temă n-ar merita osteneala unei cărţi. E vorba de împrejurări specific spaniole, care au făcut ca această confuzie să ia în Spania un caracter cu totul neaşteptat şi să dea naştere, în spiritul cronicarilor şi al oamenilor din Evul Mediu şi chiar de mai târziu, unei doctrine care, învăluită în neguri istorice, ia forma unui mit.
În Istoriile lui Orosius, la începutul secolului al V-lea, ideea se reduce încă la o confuzie, deşi Orosius apasă asupra ei şi îi dă forma unei afirmaţii: Getae illi qui et nunc Gothi («geţii, cei care şi acum se cheamă goţi»). Orosius scria în Africa, fugit de frica goţilor, care atunci năvăliseră în Peninsulă. Două secole mai târziu, Isidor din Sevilla, pe jumătate got – căci mama lui era născută din oameni veniţi de la Dunăre – afirma cu tărie identitatea goţilor cu geţii: iar în Etimologiile şi în Istoria lui, el dă atâtea referinţe erudite, încât se poate reconstitui – şi acest lucru l-am făcut – o Teorie getică a sfîntului Isidor. Teoria aceasta, etimologică şi genealogică, pe care marea autoritate a sfîntului a impus-o în Spania pentru multe secole, avea fundamente biblice şi profane greu de contestat şi se susţine şi pe un argument, în aparenţă accidental, dar care, sub pana lui Isidor, ia forţa unui vaticiniu. Un vers al lui Lucan – poet hispanic – era interpretat de prelatul sevillan în sensul unei profeţii, după care geţii trebuiau să năvălească în Spania şi, potrivit unei voinţe divine, să înceapă istoria nouă a poporului hispanic. Un vaticiniu împlinit, confirmă însă adevărul ocult şi dă naştere mitului. Timp de şase secole, versul lui Lucan şi argumentele lui Isidor se repetă de la un cronicar la altul, se amplifică cu elemente noi, cu atât mai influente cu cât sunt mai nebuloase, şi fac autoritate nu numai pentru cărturari, dar şi pentru oamenii din clasa conducătoare, care, chiar târziu, când goţii dispăruseră, trebuiau, pentru a-şi întemeia nobleţea, să dovedească sau măcar să afirme descendenţa lor din geţi”. (Op. cit., p. 180).
La ce ne serveşte nouă invocarea acestor tradiţii hispanice, care îi introduc “în genealogia poporului hispanic pe Don Diceneo, don Zamolxen, don Boruista”, alături de Don Hercules şi Don Espanno? Nu pentru a evidenţia migraţia spectaculoasă şi neaşteptată a mitului lui Zamolxe tocmai în Spania, ci pentru a face şi mai evidentă aberaţia istoriografiei maghiare care îi vrea cu tot dinadinsul pe bieţii geţi exterminaţi încă de la începutul ocupaţiei romane a Daciei, adică la începutul secolului al II-lea. Trecând deci printr-o “Dacia Getis exhausta”, de la cine ar mai fi aflat goţii migratori despre Deceneu şi Zamolxe şi chiar despre geţi?! Numai din cărţi?… Din cărţi citite în Spania?!…
Totodată, din textele de mai sus, pe care ne-ar fi uşor să le sporim cu altele încă şi mai glorioase, despre daci şi geţi, se înţelege că istoricilor maghiari avea de ce să nu le convină nici ascendenţa dacică a românilor, căci nici dacii nu se arată a fi un popor oarecare al antichităţii.
…Dar fără voia mea ajung şi la altă concluzie, constatând că pe cât de interesaţi se arată neprietenii noştri să ne conteste atât latinitatea, cât şi “dacitatea”, pe atât suntem noi, românii, de neglijenţi cu amândouă, şi mai ales cu afirmarea răspicată a ascendenţei dacice, cu tot ceea ce atrage după sine această afirmare: temeiurile pentru care putem fi mândri de această ascendenţă!
Iată, au trecut câţiva ani buni de când Alexandru Busuioceanu a descoperit viaţa milenară ce a avut-o în Spania mitul moştenirii dacice, getice! Au trecut ani şi mai mulţi de când se ştie de existenţa unor împăraţi ai Romei de origine dacică! Şi nu puţini!… Dar în zadar ar căuta cineva ecoul acestor fapte în tratatele de istorie şi în manualele de istorie a României! Elevii noştri termină liceul fără să ştie lucrul esenţial despre daci: ce fel de oameni erau? Despre romani elevii ajung să mai afle câte ceva din lecturile extraşcolare, din moştenirea încă atât de vie a romanităţii în cultura europeană, dar despre daci, mai mult de câteva fraze banalizate şi lipsite de pregnanţă, nimeni nu le spune nici măcar detaliul, atât de incitant, de grăitor, că unul dintre aceşti împăraţi daci a vrut să schimbe titulatura Imperiului roman în Imperiu “dacic”! Acest Galeriu, care ar merita mult mai mult de la conştiinţa noastră românească, este un nume perfect necunoscut pentru elevii noştri şi chiar pentru mulţi profesori de istorie!
Şi de-ar fi acest Galeriu singurul erou al istoriei noastre de care am uitat, pe care îl ignorăm cu bună ştiinţă!!! Şi de n-ar fi păcatul acesta al nostru încă şi mai mare, căci este cu totul specific românului să nu facă deloc caz de persoana sa şi de a neamului său! Mergând aceasta nu doar până la ignorarea documentelor existente, deci în postura noastră de istoriografi, ci dincolo de aceasta, manifestându-se în chiar momentele de istorie trăită, în postura de subiecte ale istoriei, de actanţi, manifestându-se ca lipsă a oricărei preocupări de a produce şi lăsa posterităţii documentele participării noastre la evenimentele de seamă al istoriei.
Revelaţia acută a acestui adevăr am avut-o citind din cartea lui Ştefan Meteș despre Emigrări româneşti… [20] următoarele: “Ofiţerii austrieci, unii din ei, au avut o atitudine duşmănoasă faţă de români în lupta din 1848 şi, prin denunţuri şi rapoarte false, căutau să reducă meritele lor. Maiorescu, dând de urma lor, a plecat pe două luni (septembrie-octombrie 1859) în Munţii Apuseni pentru a culege informaţii precise la faţa locului despre sacrificiile româneşti. A cercetat taberele lui Iancu, Simion Balint şi Axente. Întors la Sibiu scrie lui Bariţiu (6/18 noiembrie): «Eu am sosit din munţi joi seara în 3/15 ale c. În munţi am avut multă bătaie de cap, căci românii fac, dar nu se gândesc ori nu s-au gândit că străinilor puţin le pasă de faptele lor şi nu vor umbla după ele. Iancu n-a avut cea mai mică însemnare despre bătăliile din munte. (s.n.) I-am făcut raportul, vreo 22 coale; acum se copiază aici. Eu traduc acum pe al lui Balint. Pe al lui Axente îl voi lua cu mine la Braşov şi-l voi traduce – ori mai bine-l fac acolo.»” (p. 216) Şi Ştefan Meteş continuă, despre acţiunea aceluiaşi Ioan Maiorescu, tatăl viitorului mare critic: “A redactat în româneşte, obiectiv şi precis, rapoartele celor trei prefecţi despre luptele ostaşilor români de sub comanda lor, apoi le-a tradus şi înaintat guvernului militar şi civil din Transilvania, feldmareşalului locot. Ludovic de Wohlgemuth, ca să zădărnicească calomniile duşmanilor, arătând imaginea adevărată a faptelor de arme româneşti.” [21]
Cât de tipic românească este figura lui Avram Iancu şi prin acest detaliu: se pricepea să facă istorie, dar nu s-o mai şi scrie, să-şi treacă prin registratura documentului scris fapta de arme! De câte ori nu s-a repetat, cu alţi, mari sau mici, eroi ai neamului nostru, aceeaşi poveste! Nu propriu-zis teamă ori fereală de consemnarea evenimentului la care ai participat, deseori decisiv, ci pur şi simplu să nu-ţi treacă prin minte cât şi de ce ar fi utilă această înscriere, în răbojul neuitării! Ori să ţi se pare nepotrivită! Cu ce?!… Faţă de cine?…
Este aici o atitudine complexă, sufleteşte vorbind, în resorturile ei psihice, adică extrem de adânci, asupra căreia va fi şi va avea să se oprească oricine se va gândi să înţeleagă sensul istoriei şi al culturii româneşti, “filosofia” acesteia. Printre altele, va fi să ţinem seamă de caracterul oareşicum nefiresc (sic!) al scrisului, al consemnării, nepotrivit, în absolut, cu ideea de eroism, cu trăirea autentică a actului istoric. Va fi să medităm asupra acestei atitudini care, departe de a fi unic românească, s-a repetat pe meleagurile istoriei noastre mai des ca-n multe alte părţi.
Personal, o resimt cu acuitate la contemporanii mei, câţi am mai cunoscut şi eu, participanţi la momente de răscruce, deţinători ai unor informaţii extrem de importante, şi care privesc cu o anumită şi, la prima vedere, de neînţeles mefienţă, ideea de a-şi scrie mărturia, memoriile! Cu sentimentul că ce a fost propriu-zis important, participarea la eveniment, s-a consumat! Restul e deşertăciune!
Atitudinea lor nu mi se pare absurdă decât prin raportare la lumea atât de neelegantă în care trăim de vreo două mii de ani!… Într-una din legăturile ei, această atitudine ne aminteşte că dacii, ca indo-europeni, au cunoscut scrisul, dar nu l-au practicat. Nu l-au agreat. Ca şi românii, mai târziu. Care vor păstra din limba latină verbul scribere › scriere, cuvîntul carte, cuvîntul viers, dar vreme de o mie de ani şi mai bine nu vor “scrie” nimic, adică nu va ajunge la noi, de la ei, nici un document scris, încât te întrebi la ce bun au mai păstrat aceste cuvinte din latineşte?!…
Le-au păstrat ca o dovadă că ştiau ce-i aia să scrii şi la ce e bun scrisul! Ca o dovadă că au trecut dincolo de el, într-o înţelegere care nouă ne scapă şi pe care ei nu este exclus s-o fi avut dintotdeauna, de la acei strămoşi indo-europeni care au refuzat câteva milenii bune să scrie, căci scrisul adoarme amintirea vie, o acoperă, o şterge, iar azi putem adăuga că scrisul deformează cam tot ce păstrează şi nu păstrează nimic viu… Ci între scoarţele cărţilor… La dispoziţia infimei minorităţi iscoditoare prin bibliotecile pustii…
Pentru cine reuşeşte să se familiarizeze cât de cât cu ceea ce mai putem şti despre dacii de odinioară, pare evident că ei reprezentau, faţă de romani şi de greci îndeosebi, o altă cale în cultură. Cel mai succint spus, ei făureau o cultură ce se sprijinea în oralitate şi nu încercau, programatic oare?, să iasă din limitele acesteia. Performanţele spre care tindea o asemenea cultură nu le cunoaştem, nici măcar pe cele atinse. Dar că aceste performanţe nu sunt cele ce ni le-am putea închipui printr-o evaluare sumară a posibilităţilor ne este foarte limpede.
Ne-ar fi mai greu să facem explicită această impresie pentru cititor. De-ar fi să ne explicăm faţă de propriii noştri colegi şi studenţi, am avea în vedere dovada ce o aduce folclorul românesc şi limba română. Îndeosebi primul, pentru cine s-a priceput să-l “citească”, un Mircea Eliade, bunăoară, el pare că păstrează până azi amintirea unor zeităţi şi mituri de odinioară, extrem de arhaice, cu mult mai vechi chiar şi decât cele ce alcătuiesc, în mod obişnuit, mitologia clasică elină. Divinităţi nu numai anterioare scrisului, dar pe care scrisul, documentul, nu s-a învrednicit să le înregistreze şi asta dintr-un motiv extrem de simplu: cei ce au păstrat amintirea vie a acestor arhaice repere de spiritualitate, participanţii la actul folcloric autentic, nu au simţit nevoia unui reazim scris.
Cultura geto-dacilor pare să fi fost cu totul altfel orientată decât cea de tip “occidental”, nu spre performanţa individului de excepţie, atins de aripa geniului, ci spre trăirea întru acea cultură a comunităţii etnice, a neamului, în întregul său. O cultură – anonimă, ai cărei autori sunt feriţi de veleitarismul deşert, născător nu numai de genii creatoare, ci şi de penibila gloată a veleitarilor de duzină, veritabili profanatori şi depreciatori ai culturii.
Fireşte, înregistrarea epopeilor homerice, înscrierea lor, după ce acestea circulaseră o vreme, de câteva secole, numai oral, a avut partea sa negreşit pozitivă: a salvat textele. Dar aceasta să nu ne facă să pierdem din vedere reversul: s-a fost astfel întrerupt actul folcloric, circulaţia vie a epopeii, vie în măsura în care textul era cunoscut practic tuturor, şi tot aşa, tuturor, deschis. S-a salvat astfel una din variantele textului homeric, dar au pierit celelalte şi mai ales au pierit variantele ulterioare, inclusiv forma la care ar fi ajuns până la noi versiunea homerică iniţială. Dar paguba cea mai mare rămâne scoaterea textului homeric din circulaţia naţională care, dacă nu s-a produs imediat, în orice caz va fi fost grăbită, “urgentată” prin actul cultural al înregistrării, al scrierii, care a îmbogăţit bibliotecile lumii, dar a sărăcit zestrea vie a sufletului elin.
Cucerirea romană a Daciei şi alte cuceriri care au mai urmat au avut acest sens potrivnic spiritului culturii dacice. Dar acest spirit, iată, nici până azi nu a murit. Dovadă că nici dacii nu au pierit! O dovadă despre care nu pretindem să conteze şi în ochii celor ce s-au grăbit să-i îngroape pe daci în neantul uitării totale. Combaterea acestei teze, precum s-a văzut, ne obligă să descoperim un greu – dacă e până la urmă! – păcat al felului în care românii s-au comportat în istorie. Au boicotat-o cât au boicotat-o, dar şi atunci când au făcut-o au fost primii care să nu-i şi, mai ales, să nu-şi dea importanţă. E în această atitudine un semn de neaderenţă la lumea în care trăim, la rigorile şi pretenţiile acesteia, deduse din alt model cultural decât cel dacic, un semn de inconştienţă chiar, dar, în acelaşi timp, şi un semn de autentică aristocraţie a sufletului, acea aristocraţie care nu se reazemă în acte şi diplome, ci în purtări, în felul de a trăi această lume… De a te lăsa păgubaş de ea!
Fireşte, acest “aristocratism” al dacilor nu l-au prea înţeles nici grecii, nici romanii, dar fiind contemporani, alături trăitori de daci, nu puteau să nu-l simtă. De aici, probabil, respectul deosebit, faima şi consideraţia cu care antichitatea i-a onorat pe daci.
Când însă nici nu înţelegi, nici nu “simţi” acest mod de a te manifesta în istorie, atât de străin gălăgiei şi zarvei noului venit, atât de străin şi de neînţeles, atunci foarte uşor îţi vine să-i faci pe daci dispăruţi, pieriţi din istorie. Adică îţi vine uşor să nu înţelegi această împrejurare ciudată că dacii n-au pierit, n-au dispărut. Nici până azi!…
nu domnule profesor Ion COja , dacii nu au pierit si nu vor pieri cat timp vor fi oamenii ca dvs. carm sa spuna adevarul „”adevarat” despre locuitorii acestor meleaguri!
FELICITARI !!!
Un alt argument împotriva scenei cu otrava este faptul că Decebal a parasit Sarmizegetusa, când n-a mai fost apă, pentru a organiza lupta în continuare. Numai când garda sa a căzut și era în pericol să fie imobilizat de romani și-a tăiat carotida, într-o pădure, rezemat de un copac.
Scena de pe Columna lui Traian interpretată ca fiind cea a sinuciderii cu otravă reprezintă de fapt situația creată după ce romanii au descoperit ( prin tădare) conducta subterană de apă care era a doua sursă, prima fiind pârâul care trecea prin Sarmizegetusa și care a fost blocat odată cu realizarea asediului. Este absurd să accepți că luptătorii din stânga scenei cereau să bea otravă ca să moară când ei puteau muri luptând. De ce un rănit să ceară otravă și nu apă.
„N-au reuşit ei romanii să-i extermine şi să-i lichideze pe puni, pe
cartaginezi, deşi au avut motive să nutrească asemenea intenţii şi deci
le-ar fi fost mult mai cu putinţă! Au distrus din temelii Cartagina, iar
mai târziu Jerusalimul, dar pe locuitori nu s-au gândit să-i extermine!”
Cred ca o analogie excelenta intre Cartagina, Ierusalim, Numantia, Corint etc. si Sarmisegetusa este prezentata de Paul Pupeza aici:
http://www.academia.edu/5630420/Pupeza_P._Distrugerea_Sarmizegetusei_Regia_un_fapt_comun_sau_o_excep%C5%A3ie_a_politicii_romane_The_destruction_of_Sarmizegetusa_Regia_a_common_fact_or_an_exception_of_the_Roman_politics_
Scopul nu a fost in niciunul din cazuri anihilarea populatiei ci pur si simplu distrugerea centrului politic si religios.
Sarmizegetusa
Regia in 3D
http://www.youtube.com/watch?v=h5cB3qXmCsM
https://www.youtube.com/watch?v=0eYsa01gP90
https://www.youtube.com/watch?v=3u0-WlE401c
https://www.youtube.com/watch?v=vEsApS7S1bE
Bravo, Surena, pentru interventia cu Scoala Ardeleana! Vin sa o huiduie (de desfiintat nu au cum) niste combatanti de galerie care nu stiu nici istorie si nici cine le-a scris pancartele sub care se aduna.
Referitor la capitolul d-lui Coja, pentru care, ca si pentru intreaga carte, il felicit inca o data, doar o singura intrebare:
Daca Hitler, care si-a propus exterminarea poporului evreu, cu tehnica secolului XX, si inca cu una germana, nu a e reusit, cum ar fi reusit o asmenea performanta Traian, cu mijloace mult inferioare, si asta cu atat mai mult cu cat el nici ni si-a propus-o?
De unde stim ca el nu si-a propus-o?
Din istorie, fireste, pe care noi, spre deosebire de dacomani, o chiar studiem.
Pe acele vremuri, ocuparea unei tari nu viza doar potentialul ei material ci, in primul rand, cel uman. O tara era ocupata mai intai si mai intai pentru resursele ei umane. Cuceritorii aveau in primul rand nevoie de sclavi. In lipsa mijloacelor tehnice de mai tarziu, toate monumentele care ne fascineaza si azi, piramidele, templele mesopotamiene, performantele romane, incepand cu Coloseumul si conntinuand cu toate celelalte pana la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, au putut fi ridicate exclusiv prin munca sclavilor. In acele vremuri asadar a detine inca o masa de sclavi era echivalentul transpus in prezent la a-ti insusi tehnologia cea mai perrformanta a momentului.
Asadar, cuceritorul nu era interesat in distrugerea unei populatii nou cucerite ci in conservarea si folosirea ei in favorul lui.
Intervenea apoi spectaculosul, „paine si circ”. Publicul, pentru a nu se revolta, avea nevoie de spectacol. Noii cuceriti erau astfel sursa principala de recrutare a gladiatorilor, de nelipsit in manifestarile festive. Or, dacii erau supercampioni in materie, ei trebuiau deci cultivati si in nici un caz lichidati.
Si, in sfarsit, un ultim sector, care de fapt e primul, cel militar. Trupele trebuiau mereu reimprospatate, iar cucerirea unui nou popor oferea aceasta oportunitate. Dacii erau luptatori de elita si ei nicidecum nu exista interesul ca ei sa fie lichidati ci sa fie integrati in oastea romana.
Si acum intrebarea:
Daca Traian a nimict poporul dac in totalitatea lui, de unde a luat Hadrian cohortele de daci cu care a umplut Britania si a construit zidul existent si azi?
In plus Traian nu s-a atins de dacii care au ales sa nu lupte alaturi de Decebal in al doilea razboi.Si au fost destui, este confirmat ca o buna parte din dacii chiar din viitoarea provincie s-au suspus fara lupta din momentul in care trupele romane au trecut podul.Masurile represive de dupa al doilea razboi au vizat acea parte care au opus rezistenta, dar nu poporul dac ci forta de lupta care a fost activa, casta nobiliara ramasa in jurul lui Decebal si casta preoteasca.Daca e sa luam spusele corecte, reale ale lui Criton (pentru ca se vede clar ca atat la numarul captivilor luati din Dacia cat si la cifrele indicand prada in aur si argint e cate un zero in plus in coada), din Dacia au fost dusi cam 50.000 de prizonieri.Presupunand fie si de 3 ori pe atat ca au fost victime ale celor 2 razboaie (forta combativa si victime civile), tot nu este nici pe departe ceva covarsitor pentru o populatie de 800.000-1 milion de oameni cat avea Dacia inainte de razboaie.
Probabil multi daci au lucrat in exploatarile miniere iar muti altii au avut activitate militara din generatie in generatie.De la Hadrian pina Septimius Severus, Galeriu, Constantin cel Mare si dupa, avem din plin mentionata prezenta dacilor in armata romana (cel putin in partea dinspre rasarit a imperiului contingentele erau semnificative).
In fine, o populatie exterminata nu da imparati sau capi ai municipiilor (precum Aeliu Ariort).
„au putut fi ridicate exclusiv prin munca sclavilor. ”
Aici partea cu „exclusiva” cred ca este totusi discutabila.Legionarii au construit si ei al naibii de mult, marea majoritate a celor ca. 100.000 de km de drumuri imperiale construite de romani in Europa, nordul Africii si orientul apropiat au fost facute de legionari.La fel buna parte din ce a insemnat orase, precum si alte constructii grandioase precum apeducte sau poduri.Poate ma insel, dar nu cred ca la podul de la Drobeta de exemplu au pus mana sclavi.
SARMISEGETUZA „Calea’n dar”
In cartea „Aparatul lui Uriel”, doi cercetatori britanici au
reconstituit „computerul ceresc” din Cartea lui Enoh si au obtinut
calendarul solar de la Sarmisegetuza.
„Aparatul lui Uriel” de la Sarmisegetusa era mai mobil, cu elemente din lemn
Christopher Knight si Robert Lomas au respectat exact indicatiile din
„Cartea astrilor cerestri” a patriarhului antediluvian Enoh.
„Cartea astrilor ceresti” a lui Enoh cuprinde invatamintele pe care
ingerii le-au lasat unor oameni, alesi de ei, ca sa masoare „traseele
astrilor si relatiile dintre acestia, potrivit claselor lor,
teritoriului si anotimpului (…) precum si legile lor”.
O „cale in dar”…
„Aparatul lui Uriel”, de Christopher Knight si Robert Lomas, reconstituie sactuarele circulare cu rol astrologic si astronomic
Este vorba despre un aparat de calcul astronomic, un calendar (”cale
in dar”), ale carui elemente erau „stalpi, portaluri si ferestre”,
dispuse in cercuri concentrice, cu o „potcoava” din 21 de stalpi in
centru – locul de observare. Cu ajutorul acestuia se studiau miscarile
Soarelui si Lunii, eclipsele de Soare si Luna, pozitiile nodurilor
Lunare, schimbarile de solstitiu si echinoctiu e.t.c. Conform ”Cartii
lui Enoh”, ingerul Uriel i-a dat patriarhului secretul construirii
acestui aparat, ale carui elemente difereau de la zona la zona, in
functie de latitudinea de la care se faceau masuratorile. De ”aparatul
lui Uriel” depindea agricultura, deci viata sedentara si dezvoltarea
societatilor. Cine erau acesti ”mesageri ai lui Dumnezeu”?
… data de mesagerii lui Dumnezeu
Lomas si Knight au respectat indicatiile din Cartea lui Enoh si le-a iesit calendarul de la Sarmisegetusa
Misterioasa „Carte a lui Enoh” nu a fost niciodata inclusa in
invataturile religioase pentru popor, pe motiv ca ea nu putea fi
inteleasa cu mintea omeneasca. In aceasta sunt descrise faptele
”ingerilor”, sau ale ”mesagerilor lui Dumnezeu”, niste fiinte foarte
speciale, foarte inalte, care au incalcat multe porunci divine, ba chiar
si-au luat de soate pamantence, fapta pentru care nu au fost iertati,
mai ales cand li s-au nascut copii uriasi. Aceasta este si singura
referire la ei ramasa in cartile Vechiului Testament. “Uriasi erau pe
Pamant in vremurile acelea, dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu
fiicele oamenilor si le-au nascut ele copii; acestia erau uriasii care
au fost in vechime”. Din “Dictionarul de mitologie generala” al lui V.
Kernbach, aflam ca Enoh a fost un patriarh care a trait inainte de
Potop. El era pe placul “mesagerilor lui Dumnezeu”, care l-au luat cu ei
200 de ani, timp in care acestia l-au invatat toate tainele Pamantului
si Cerului, pe care l-au pus sa le scrie, sa le lase mostenire omenirii.
Impreunarea mesagerilor cu pamantencele
Cercurile de piatra de la Avebury sunt mai vechi decat cele de la Stonehenge
Enoh a lasat marturie scrisa ca mesagerii lui Dumnezeu pe Pamant erau
200 si aveau 18 sefi, iar cel care ii conducea pe toti se numea Samiza.
Citam cateva paragrafe din traducerea lui Kernbach : “1. Cand oamenii
s-au inmultit in acele zile, au inceput ca fiicele lor sa se nasca
gratioase si frumoase; 2. Si cand ingerii, copiii cerului, le-au vazut,
ei si-au spus unii altora: sa ne alegem femei dintre cele ale oamenilor
si sa avem copii cu ele; 3. Atunci Samiza, seful lor, le-a spus: eu ma
tem mult ca voi nu va veti atinge scopul; 4. Si daca asa veti face, ma
tem ca eu voi suporta singur pedeapsa crimei voastre; 5. Insa ei au
jurat ca n-or sa renunte; 6. Si s-au jurat intre ei cu blesteme
reciproce (…) 10. Si ei si-au ales fiecare cite o femeie si s-au
apropiat si au trait cu ele si ei le-au invatat magia, toate incantarile
si proprietatile radacinilor si ale arborilor; 11. Si aceste femei au
ramas grele si au nascut uriasi”. Mai departe, se povesteste cum
mesagerii lui Dumnezeu i-au invatat pe fiii lor toate tainele Cerului si
Pamantului, ”iar acest fapt s-a aflat in Ceruri si ei si-au patat
renumele”, aducand asupra lor si a progeniturilor mania divina.
Invatatura pentru oameni
Se poate presupune ca Enoh era fiul unui ”mesager”, astfel s-ar
explica de ce s-a bucurat de simpatia lor si mai ales de ce era atat de
longeviv. ”Mesagerii” l-au luat in calatorii timp de 200 de ani, unele
spatiale, atat de departe, incat “Pamantul nici nu se mai vedea si
domnea un intuneric deplin” ( “Cartea lui Enoh”, dupa V. Kernbach ).
L-au dus si intr-un tinut indepartat, unde Uriel si ceilalti s-au
straduit sa-l faca sa priceapa cum se construieste ”computerul”
astronomic, cercetat in detaliu de britanicii Lomas si Knight. Apoi,
l-au pus sa scrie – in 366 de manuscrise, cate unul pe an – tot ce-i
aratasera si-l invatasera, apoi l-au mai lasat un an printre ai lui,
sa-i instruiasca in citirea operei, dupa care l-au luat cu ei.
Locul secret unde a fost instruit Enoh
Enoh a fost dus de ingeri intr-un loc secret, unde ingerul Uriel i-a
aratat un ”aparat” cu care se putea masura ”traseele astrilor si legile
lor”, precum si „ce se intampla in toti anii din lume pana cand se va
termina noua creatie”. Refacand aparatul lui Uriel, dupa ”Cartea lui
Enoh”, Knight si Lomas si-au dat seama ca acesta corespunde megalitilor
de la Stonehenge si au concluzionat ca acolo, in Campia Salisbury, isi
avusesera observatorul ingerii si acolo fusese dus Enoh. Cum Enoh era un
patriarh antediluvian, ori Stonehenge este mai vechi decat spun
istoricii (3.000 – 1.600 i.C), ori nu acolo a fost dus! Insa cei doi
britanici mai pierd din vedere un element de localizare din povestirea
patriarhului: „ la vest, se ridica un munte mare si impunator, de
cremene”! Ceea ce nu se afla la Stonehenge! Mai interesant decat locatia
initierii este insa ”computerul” reconstituit de ei si inclus in cartea
lor ”Aparatul lui Uriel”. Acesta arata exact ca… sanctuarul de la
Sarmisegetuza, mai precis, ”calendarul solar”, cu tot cu observatia
orientarii lui pe directia N-S si E-V si cu calcularea aproape moderna a
anului! Paul Lazar Tonciulescu, in “Impactul Romei asupra dacilor”,
scria ca ”dacii cunosteau si foloseau un calendar solar considerat cel
mai precis din antichitate. Anul dacic avea 365,242197 zile, fata de
365,242198 la care a ajuns astronomia moderna. Calendarul dacic de la
Sarmisegetuza permitea numararea zilelor unui an cu ajutorul unor stalpi
dispusi in forma de cerc, asa cum le-a iesit lui Knight si Lomas. Insa,
complexul megalitic de la Stonehenge avea o eroare fata de „aparatul
lui Uriel”: anul iesea cu 366 de zile! Deci, modelul trebuia cautat la
alta latitudine! Spre deosebire de ”anul megalitic”, anul dacic era
uimitor de precis, mai degraba acesta parand a fi inspirat din ”aparatul
lui Uriel”.
Cunostintele astronomice si astrologice ale dacilor
Sanctuarul de la Gobekli Tepe, Turcia, este cel mai vechi sanctuar solar, cu 7000 de ani mai vechi decat Stonehenge
Iordanes, care i-a cunoscut pe daci prin sec.VI e.n., consemna ca: „
in timpul marelui preot Deceneu, dacii stiau teoria celor 12 semne
zodiacale, cum creste si scade orbita Lunii, cu cat globul de aur al
Soarelui intrece globul pamantesc, sub ce nume si sub ce semne cele 346
de stele trec de la rasarit la apus, eclipsele, rotatia cerului,
regulile prestabilite ale astrelor…”. Adica, exact ce il invatase
ingerul Uriel si pe Enoh. Nicolae Popa, autorul unei
analize comparative asupra complexului de la Sarmisegetuza si de
Stonehenge, a observat ca aliniamentele celor doua sanctuare sunt
similare. Axul care sectioneaza vatra de foc imparte cercul exterior in
doua jumatati egale din punct de vedere al pozitiilor stalpilor: de doua
ori 34 de pozitii. Potcoavele, atat la Stonehenge, cat si la
Sarmisegetuza, prezinta un numar identic de pozitii: 21. Dispunerea pe
grupuri a pozitiilor lespezilor ce sustin stalpii este identica. Nicolae
Popa considera ca ambele monumente tin de aceeasi traditie
cultural-religioasa a unor populatii neolitice si au servit atat la
masurarea timpului, cat si pentru o destinatie ritualica. Constructia de
la Sarmisegetuza ar dovedi in plus, fata de cea de la Stonehenge, un
grad inalt de perfectiune in ceea ce priveste precizia calcularii
timpului. Modelul ”computerului ceresc” pe care ingerul Uriel i l-a
aratat lui Enoh se regaseste in toate sanctuarele dacilor. Poate in
muntii Daciei a avut loc initierea patriarhului antediluvian. In plus,
sanctuarele circulare sunt atribuite de istorici getilor si masagetilor.
De catre istoricii straini, ca cei autohtoni nu le atribuie nimic,
decat, poate, ”branza”, ”miel”, ”ied”… Sanctuarele circulare abunda pe
teritoriul Romaniei, la Adamclisi, Sarmisegetuza, Cetatuia, Racos- 3
sanctuare, si, ultimul descoperit ( in aprilie 2005), de la Sacele, pe
dealul Bunloc. Intr-adevar, bun loc! Acest sanctuar este mult mai mare
si, se pare, mai complex decat cel de la Sarmisegetuza.
Bun loc, la paralela 45!
„Aparatele ingerilor” de pe teritoriul Marii Britanii si Irlandei au
fost durate in piatra, ca ele sa ramana in picioare pentru posteritate.
Ale dacilor erau mai „flexibile”, cu stalpi de lemn pentru elementele
variabile ale ”computerului” si din andezit pentru cele fixe. Se poate
trage concluzia ca preotii daci stapaneau foarte bine tehnica de
construire a acestor aparate circulare „ cu stalpi, portaluri si
ferestre”. I-a ajutat la calcule si „locul bun” pe care l-au ales,
aproape de paralela 45, iar la 45 de grade, orice formula de calcul
astronomic se simplifica pentru ca tangenta si cotangenta de latitudine
este egala cu 1 si se inlocuiesc, iar sinusul si cosinusul sunt radical
din 2 pe 2 si, la fel, se inlocuiesc. Cu alte cuvinte, nu-si scranteau
mintea in calcule! De aceea si ”calea in dar”(= calendar) era atat de precisa, in
timp ce altii, avand acelasi model astronomic, nu reuseau sa ajunga la
precizia ”anului dacic”.
Predictii astrologice
Sanctuarul de la Stonehenge are aceleasi elemente constitutive ca cel de la Sarmisegetuza, numai ca este mult mai masiv
Asa cum au observat astronomii britanici legat de complexul de la
Stonehenge, atat Sanctuarul Mare de la Sarmisegetuza, cat si celelalte
descoperite pana in prezent, nu numai ca au o orientare exacta Nord-Sud
si respectiv Est-Vest, ci sunt astfel aliniate, incat razele Soarelui
care rasare il strabat de la un capat la celalalt doar intr-o singura zi
pe an, pe 22 decembrie, atunci cand declinatia Soarelui este maxima si
incepe iarna astronomica. La acea data, pe intreg globul unde se
celebrau cultele Soarelui si al Lunii, aveau loc ceremonii ale focului,
ca Soarele sa nu ”inghete” sau sa dispara. Cu acest prilej se faceau si
prorociri generale. S-a observat la sanctuarele dacice pozitionarea
”nodurilor Lunare”, puncte care au o mare insemnatate pentru astrologi.
Includerea lor in ”aparatele” lui Uriel se justifica prin faptul ca
”mesagerii” i-au invatat pe fiii lor si cum sa prevada ”ce se intampla
in toti anii”, sub aspect zodiacal. Toti astrologii care se respecta tin
cont de ”nodurile Lunare”, pentru ca Nodul Sud arata bagajul interior
cu care ne nastem, iar Nodul Nord este calea pe care omul o are de
parcurs. Din perspectiva geocentrica, Nodurile Lunare rezulta direct din
miscarile Lunii si Soarelui in jurul Pamantului, care influenteaza
dimensiunea spirituala a vietii. Soarele simbolizeaza Spiritul,
masculinitatea, actiunea. Luna este exponenta Sufletului, feminitatii,
receptivitatii.
Cititi mai mult: http://www.enational.ro/romania-mea/aparatul-lui-uriel-in-dacia-65357.html/#ixzz1pYRj2zKB
enational.ro
AGITATIE MARE IN JURUL SARMIZEGETUSEI. SE FOLOSESTE TEHNOLOGIE DE VARF,
DAR SE PASTREAZA SECRETELE. ORASUL SECRET DE SUB SARMIZEGETUSA? BBC ŞI
DISCOVERY, SCANEAZĂ SARMIZEGETUSA ASCUNSĂ! MINISTRUL CULTURII, SE AGITA
SI EL. CE SA FIE TOTUSI?
Acest articol apartine blogului Romania megalitica
In 1993,
Romania demara o ampla campanie de punere in valoare a cetatilor
dacicede la Gradistea. Un studiu multidisciplinar efectuat la fata
locului a pus in evidentafaptul ca sub ceea ce este acum decopertat
exista un urias ansamblu arhitectonic,un ansamblu militaro – civil
compact, cu mai multe nuclee, intins pe o suprafata de peste 200 de
kilometri patrati.
Acest
oras ingropat este predacic si e foarte bogat in aur. Specialistii
romani au intocmit niste planuri de detaliu cu siturile subterane
nedecopertate, pe care le-au strans intr-un dosar trimis Ministerului
Culturii si Cultelor. O copie a planurilor a ajuns insa si la cautatorii
clandestini de comori, care au relatii puternice in zona clasei
politice.
Hotii stiu acum cu exactitate unde sa caute.
In
mod ciudat, posibilitatea ca vestigiile din Muntii Orastiei sa fie
scoase de pe lista UNESCO, merge mana in mana cu deja celebrul scandal
al bratarilor dacice. Dupa cum se stie, ele au fost gasite in siturile
de la Gradistea de catre hotii de comori si scoase apoi clandestin din
Romania. Au ajuns in Statele Unite, unde un colectionar american de buna
credinta a anuntat oficialitatile ca aceste artefacte se
comercializeaza pe piata neagra. Ulterior statul roman a recuperat o
parte din ele si a demarat o ancheta. In mod uluitor,numele unor
politicieni de calibru, precum Adrian Nastase si Dan Iosif au fost
asociate cu disparitia bratarilor. Cei doi au fost banuiti ca ar fi
intermediat traficarea in tara a doua tezaure sustrase din situl
arheologic Sarmizegetusa Regia,
respectiv 15 bratari dacice de aur.
Conform
unor informatii neoficiale, subsolul din zona Gradistei a fost sondat
din satelit de catre rusi pe la inceputul anilor ‘90. Rusii vorbeau
despre situri antice, dar si preistoricenecunoscute inca in zona
Gradistei. Coroborand aceste date cu informatiile unor scriitori antici,
care spuneau ca dacii au taiat si au zidit muntii, Guvernul Romaniei a
cerut aflarea adevarului. Astfel, intre anii 1993 si 1999, in perimetrul
fortificatiilor dacice de la Gradisteas-au desfasurat cercetari pe mai
multe discipline, pentru realizarea unui studiu de ansamblu privind zona
arheologica. Cercetarile au fost demarate de Ministerul Lucrarilor
Publice, Ministerul Culturii si Ministerul Cercetarii. Ele aveau drept
scop delimitarea fizica a complexului de fortificatii prin alte metode
decat sapaturile arheologice, si chiar elaborarea unei strategii de
punere in valoare a constructiilor preistorice de la
Gradistea.
Abia
in urma acestui studiu, care sa detalieze ce si unde trebuie sapat,
urma sa aiba loc decopertarea, restaurarea, conservarea siturilor si
transformarea zonei intr-o rezervatie arheologica nationala, punct
turistic de importanta deosebita, cu protectie armata din partea
jandarmeriei, care urma sa opreasca ofensiva jefuitorilor de comori.
Rezultatele, care nu au fost date oficial publicitatii, sunt uluitoare.
Fortificatiile nu reprezinta doar cetati disparate asezate pe culmile
muntilor, ci un ansamblu compact, o asezare militaro-civila montana, cu
mai multe nuclee, intinsa pe o suprafata de 200 de kilometri patrati.
Majoritatea vestigiilor sunt inca acoperite de pamant.
Din
comisia formata au facut parte specialisti pentru detectarea
straturilor de profunzime prin magnetometrie, specialisti in probleme
hidrotehnice, arheologi, ingineri constructori, arhitecti si specialisti
in geodezie. Ceea ce spuneau anticii s-a confirmat. Fortificatiile sunt
deosebit de complexe si sunt suprapuse, in multe locuri, pe asezari mai
vechi. Pentru a avea o imagine a modului in care s-a lucrat, dam
exemplul grupului format dintr-un geodez si un specialist in
magnetometrie. Geodezul, regretatul general de divizie Vasile Dragomir,
cauta zonele de relief care pareau transformate pentru utilitati
militare. Al doilea instala magnetometrele si trasa profilul subsolului
in zona indicata.
Magnetometrul
este un aparat care poate radiografia si pune in evidenta elementele
din subsol, la adancimea dorita de operator. In acest caz sondajul a
mers pana la o adancime de opt metri. Asa au fost descoperite
constructiile scufundate in pamant, dar si incintele subterane care i-au
uluit pe cercetatori. Conform datelor din studiu, mega-asezarea regilor
daci este situata pe masivul Sureanu, munte care coboara catre est,
nord si vest in Podisul Transilvaniei, intre raurile Sebes si Strei.
„La
inceput ne-am intrebat cum a fost posibil ca timp de cinci ani dacii sa
poata tine piept asaltului unei armate uriase, bine inzestrate, cum era
cea a romanilor. Mai ales ca era condusa de unul dintre cei mai buni
strategi pe care i-a avut Roma vreodata. Raspunsul l-am gasit la fata
locului: folosirea eficienta a terenului printr-un complex
militaro-civil. Dacii au construit, in primul rand, la poalele muntelui,
in nord si vest, un zid de aparare foarte lung, deoarece sistemul era
cel mai vulnerabil in acea directie. Ceva in genul zidului lui Hadrian
din Scotia, lung de 170 de km. In interior, fiecare inaltime a fost
terasata de jos in sus. Fiecare terasa, cu latimi diferite, era aparata
de ziduri. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati
fortificate, de diferite dimensiuni. S-a mers pana acolo incat fiecare
cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat
de un zid propriu. In studiu, eu numesc «modul» fiecare aglomerare
urbana. Modulul poate fi inteles si ca un cartier mai mare, intins pe
cateva hectare, al imensei fortificatii. In acest fel, un modul era
aparat de mai multe ziduri dispuse concentric. Distantele de la o
aglomerare urbana la alta sunt mici, in general de cateva zeci de metri.
Distantele cele mai mari de la un nucleu fortificat la altul nu
depasesc patru kilometri. Fiecare aglomerare are locuintele si
sanctuarele ei, asa cum apar si la Sarmisegetuza Regia, cea cunoscuta
pana acum. Intre aceste nuclee exista insa numeroase terase amenajate cu
urme de locuire stravechi, mai vechi decat perioada dacica clasica. De
asemenea, asezari civile se gasesc peste tot pe vaile apelor dintre
munti. Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati.
Intreaga zona este acoperita de un paienjenis de drumuri antice
construite foarte interesant. Intr-o zi am stat mai bine de o jumatate
de ora
in ploaie pe un asemenea drum sa vad ce se intampla. Apa curgea la
dreapta si la stanga, dar nu si pe drum, atat de bine este facut
sistemul de drenaj de sub ele. Singura bresa a sistemului de
fortificatii a fost neglijarea laturii sud-estice, considerandu-se ca
panta abrupta a muntelui e un obstacol natural suficient. Aceasta
neglijenta a fost fatala dacilor. Imparatul Traian a urcat cu trupele
chiar pe acolo si a atacat apoi fortificatiile de sus in jos“,
ne-a spus regretatul general de armata Vasile Dragomir.
Un
oras predacic subteran. Cea mai importanta descoperire din Muntii
Orastiei o reprezintaincintele subterane. In zona numita Vartoape, pe o
suprafata de aproximativ patru kilometri patrati exista 75 de gropi
conice, de diferite dimensiuni, unele cu diametre de pana la 70 de
metri. Aparatele au detectat foarte multe incinte paralelipipedice care
comunica intre ele precum camerele unei locuinte. Este vorba de incinte
naturale modificate de mana omului. Multe dintre ele comunica cu platoul
de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe
tuneluri catre muntii din apropiere, unele partial prabusite. Unul merge
chiar catre sanctuarele din Sarmisegetuza Regia, unde, de asemenea, au
fost detectate cateva incinte subterane. In urma masuratorilor a
rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile
cele mai impresionante ale complexului, inclusiv sanctuare,
constructii cu o vechime mult mai mare deca cele de la
Sarmisegetuza.Conform studiului itocmit, acest oras subteran si
constructiile de la suprafata, mult mai numeroase decat cele de la
Sarmisegetuza Regia, au constituit centrul fortificatiilor, cu alte
cuvinte centrul mega-orasului regilor daci, sau al cui va fi fost mai
inainte. Arheologii din zona au fost, si sunt, mai putin entuziasti in
legatura cu aceasta descoperire si mai retinuti in declaratii.
„Pe
Culmea Vartoapelor se afla o intinsa asezare dacica, iar culmea,
stancoasa, calcaroasa, eimpanzita de mici grote care uneori iau aspectul
unor pesteri. Pe micile platouri de la gura catorva au fost descoperite
fragmente ceramice dacice“, sustine arheologul Ioan Glodariu, muzeograf
la muzeul din Deva. Acesta considera ca terasele si cetatile erau dens
populate pe vremea dacilor. Mai mult, fiecare terasa locuita era
aprovizionata cu apa, atat locuintele, cat ai atelierele de fierarie,
prin conducte care captau izvoare de la distante apreciabile. Foarte
interesant este faptul ca aceste conducte de apa subterane aveau, din
loc in loc, chiar decantoare.
Hartile oficiale au ajuns la hotii de comori
Dosarul
cu planurile siturilor antice nedecopertate, gasite de echipa speciala
de cercetatori, a fost multiplicat in patru exemplare, care au fost
trimise la MLPAT, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii si UNESCO.
Alexandru Mironov a inclus cetatile pe listele UNESCO.Urma sa se
initieze o ampla campanie de sapaturi arheologice si sa se realizeze un
centru turistic exceptional. Programul a fost insa stopat, iar copii ale
dosarului cu hartile siturilor au ajuns la hotii de comori.
Astfel
reusesc acesti hoti sa mearga la punct ochit, punct lovit, pe un
teritoriu atat de mare. Singurul impediment in calea acestora este acum
UNESCO, care e cu ochii pe siturile de la Gradistea. De aceea se tot
lanseaza ideea, de origine romaneasca, cum ca cetatile vor fi radiate
din patrimoniul mondial.
„Nu se
scoate nici un obiect UNESCO de pe liste. Asta e o prostie. Sigur cineva
incearca sa vanda si Sarmisegetuza. Asta e singura explicatie“,
este de
parere Alexandru Mironov. Ramane insa o intrebare extrem de importanta:
cine le-a dat hotilor planurile secrete ale complexului si, implicit,
planurile comorilor de la Sarmisegetuza?
Din
analiza ulterioara a datelor a rezultat ca cea mai mare parte a acestei
asezari, uriasa pentru antichitate, a fost construita inainte de
perioada dacica. Mai mult, comorile cautate acum de hoti au fost
ingropate inainte de perioada clasica a civilizatiei dacice. Lucru
deductibil prin logica comuna: daca romanii cuceritori au strans tot
aurul gasit la fata locului, de ce se mai gasesc comori de ordinul
zecilor de kilograme in aceasta zona?
Sursa:
marea enciclopedie a geto dacilor GOANA DUPA AURUL SARMISEGETUSEI.COMORILE DACICE SUNT FURATE CU HARTILE STATULUI ROMAN
Orice carte care trateaza istoria dacilor va trebui AUTOMAT, NECESAR SI OBLIGATORIU, sa introduca povestea si pozele Arcului lui Galeriu din Tesalonic. Acolo, pe o metopa mai bine pastrata (sunt cam roase de intemperii bietele metope, unele sunt chiar inlocuite cu placi goale de marmura), pe randul de sus, vedem foarte bine soldatii daci cu steagurile lor fioroase, dragonul cu cap de lup. Arcul a fost construit de Senatul Romei in anul 304-305 in cinstea victoriei imparatului Galeriu contra persilor din anul 297, deci dupa retragerea aureliana, cand presupun rollerienii ca dacii deja nu mai existau de un secol. Toti sicofantii din istoriografia romaneasca, maghiara si internationala ar trebui sa vada cu ochisorii lor frumosi existenta ostilor dacilor alaturi de cele imperiale romane, sa vada recunostinta Senatului Romei fata de victoria soldatilor daci in secolul III dHr., toti ar trebui sa viziteze acest monument exceptional pentru istoria romanilor. Eu am facut-o.
In primul rand, viribus exhausta inseamna secatuita de forte,de puteri,daca vreti este opusul lui viribus unitis care inseamna cu fortele/puterile unite.Pentru mai multe detalii puteti sa cititi prefata la ultima traducere a lui Eutropius in limba romana.
In al doilea rand,armata romana a recrutat din Dacia cucerita soldati care au facut parte din trupele auxiliare,unele cantonate in Britania, Ala Ulpia Dacorum,Cohors Ulpia Dacorum,Cohors Aurelia Dacorum sau Cohors Gemina Dacorum, si care au participat la ridicarea zidului lui Hadrianus.
In al treilea rand,atunci cand abordam lucrarile Scolii Ardelene trebuie sa avem in vedere contextul istorico politic in care au fost redactate si faptul ca au luat atitudine impotriva curentului habsurgico-maghiar intr-o perioada in care nu a existat nicio reactie din Moldova sau Tara Romaneasca.Deci,sa o lasam mai moale cu critica pentru ca daca nu ar fi fost Scoala Ardeleana nu am fi avut o afirmare a nationalitatii romane din Transilvania.Chiar B.P Hasdeu recunoaste meritele lui Mincu,Sincai si Maior atunci cand spune ca maretia lor a constat nu in ce au facut ci in ce au incercat sa faca prin desteptarea natiunii romane.
Felicitări, domnule Coja, pentru reeditarea „Transilvaniei…”, lucrare nu numai valoroasă în sine ci necesară, poate mai necesară azi decât în momentul elaborării ei, a cărei primă ediţie o posed, am citit-o cu toată atenţia şi am apreciat-o, iar trecerea timpului nu numai că validează acele aprecieri ci le dă valenţe sporite.
Iar cele reliefate în capitolul reprodus azi ne transpun într-o ipostază a prezentului, pe cât de insolită pe atât de opusă adevărului istoric, într-o mistificare deci, cu posibile urmări catastrofice pentru identitatea noastra nationala.
Suntem antrenati intr-o bătălie care depăşeşte şi patima celor politice şi înverşunarea celor religioase.
Ţinta: negarea ascendenţei noastre latine.
O să vedem imediat care e scopul (unul enorm, cu o miză uriaşă, care vizează existenţa noastră ca neam). Dar mai întâi să vedem ce s-a inventat pentru atingerea lui.
Binomul „şi-şi” (noi ne tragem din daci şi din romani), ştiinţific, conform realităţii, a fost anulat şi înlocuit cu unul imposibil: „ori-ori”: Aşa s-a stabilit că noi ne tragem exclusiv din daci, cu romanii nu numai că nu avem nici o legătură, nu ne-au influenţat cu nimic, dar trebuie să-i urâm de moarte, să ne războim cu ei şi azi, după 2.000 de ani.
Că teza e absurdă o demonstrează nu numai toate dovezile istorice, arheologice, lingvistice, ci si atitudinea susţinătorilor ei. Aceştia, în lipsa absolută a argumentelor, nu conversează ci se agită, strigă, gata să sară la bătaie. Comentariile lor de pe internet pot folosi drept piese în studierea unei ramuri a medicinei. O mostră antologică a circulat în recenta campanie electorală şi aparţine unuia dintre candidaţii la preşedinţie.
Lingvistica are legi la fel de precise ca ale fizicii sau matematicii. După aceste legi, numele de „român” este exact ceea ce a devenit prin evoluţia fonetică termenul „romanus”. Dacomanii, eludând legile, pe care de altfel nu le cunosc, neagă acest adevăr limpede ca lumina zilei. Neavând cum explica de ce românii, care sunt daci curaţi, se numesc romani şi nu daci, nu au altceva de făcut decât să şteargă cu buretele toate evidenţele, inclusiv legile, şi să scrie ce îşi închipuie ei.
Dar de ce această bătălie furibundă care nu are alt obiectiv decât negarea romanităţii noastre şi, drept consecinţă, ştergerea numelui de român, inclusiv de România?
Pentru că român este numele unificator, singurul care ne cuprinde pe toţi cei de un sânge şi de o lege, pe cei din ţară ca şi pe cei din Timoc, din Maramureşul voievodal, din Bucovina de nord, din Basarabia, din Transnistria, din Munţii Pindului, mai nou de pe toate meridianele globului (inclusiv din cluburile din Dubai).
Să fim deci transilvăneni, moldoveni, olteni, dobrogeni, bănăţeni, regionalizaţi până la dispersare, numai români nu.
Exagerez eu?
Parcă nu aţi auzi întruna: să schimbăm Ziua Naţională (cea în care s-a înfăptuit Unirea tuturor românilor), să schimbăm Imnul (pentru că spune „Deşteaptă-te române” şi nu „Deşteaptă-te dace”), să schimbăm numele ţării, să nu mai fie România. Să schimbăm adică tot ce aminteşte de românism.
Deşi numele de „român” s-a perpetuat în limba vie de 2.000 de ani, asumat de românii înşişi, neimpus de nimeni, se găsesc vânduţi care, preluând de la mentorii lor de dincolo de Prut, spun (scriu) că acesta e o făcătură recentă, a fost inventat de paşoptişti.
De asta se duce lupta pe viaţă şi pe moarte împotriva romanilor pentru că ei ne-au transmis numele de român.
Acest liant, acest ADN al unităţii, cel ce ne-a făcut să supravieţuim în ciuda tuturor agresiunilor istoriei, îl vor distrus neprietenii noştri. Ce n-au reuşit ei vreme de milenii să o facem noi cu mâna noastră (cu articolele, cu filmele „tulburătoare”, cu congresele, toate axate pe acest unic ţel). N-au reuşit să ne desfiinţeze ei, de ce să n-o facem noi? Dacă tentativele de omor nu dau rezultat, mai există o soluţie mult mai sigură şi mai directă: sinuciderea.
Mă întristează că sunt nevoit să reamintesc aceste mârşave atacuri la inima identitîţii noastre etnice tocmai în ajunul Zilei noastre Naţionale, cea care produce frisoane neprietenilor României.
Sper să vin cu mesaje mai senine de sfântul 1 Decembrie!
Va salut cu drag, domnule Anonim din Transilvania!
Sint convins de autenticitatea dragostei dumneavoastra pentru Neam si Tara. In acest sens, cu atat mai dificil de acceptat sint acuzele dumneavoatra, in bloc, si re’repetate fata de alti romani (da, rommâni!) care traiesc si sint convinsi, fiecare in felul sau, de istoria si limba Neamului. Convingerea mea e ca pe langa o anumita rigiditate in conceptie si o doza marita de inversunare impotiriva celorlati ( „dacomani” cum foarte urat -iertare! – ii denumiti) va orbeste in a deslusi cu acuratete frumusetea adevarului pe care unii dintre cei „inveterati” poate o intrevad, macar.
Vis a vis de peiorativul „dacomani” va rog frumos sa mai meditati daca se cuvine intr’adevar sa’l folositi. Daca nu din respect fata de conationalii dumneavoastra si din respect pentru teoriile dumnealor, cel putin din respect fata de strabuni! Un asemenea apelativ peiorativ, fie chiar si indirect, afecteaza ceea ce pentru noi toti este si ar trebui sa fie sfant, unul din numele inaintasilor. Va rog sa meditati la acest aspect!!!
Nu cred ca se pune, deocamdata, problema lui „ori-ori”. Observ in gandirea dumneavoastra o resie de exagerari puse pe seama celor cei indragesc pe daci. Numai ca acest „si-si” este exagerat, dupa umila mea parere, in favoarea unei pretinse – din nou, iertati’ma! – descendente romane.
Dupa 2.000. de ani, inca ne mai razboim cu romanii. Doua intrebari:
1) de ce nu? Doar au facut’o si dacii. O anumita viziune lesne de inteles, este chiar indreptatita. Numai ca „razboiul” nu mai are loc cu sabia si scutul, ci in universul ideilor. E dreptul nostru sa aflom ADEVARUL si nu sa’l inghitim precum o pilula a uitarii. Puteti, desigur, sa ne contestati un asemenea drept. Puteti sa ne acuzati de vrute si nevrute. Puteti sa ne jigniti. Dar, asa cum se vede, din fericire, nu ne puteti opri:
2) dupa 2.000. de ani. Observ ca ocoliti ceva ce nu va convine. Ciudat! Ce facem cu perioada de dinainte. Mai veche de „doar” 2.000. de ani? De MII DE ANI. De ZECI DE MII DE ANI. Ori opoate si mai veche decat atat.Ce facem cu perioada de dinainte,domnule Anonim? Probabil, pentru dumneavoastra nu conteaza. Pentru altii, da. Iata o mare diferenta intre unii si ceilalti!
„Pentru că român este numele unificator, singurul care ne cuprinde pe
toţi cei de un sânge şi de o lege, pe cei din ţară ca şi pe cei din
Timoc, din Maramureşul voievodal, din Bucovina de nord, din Basarabia,
din Transnistria, din Munţii Pindului, mai nou de pe toate meridianele
globului (inclusiv din cluburile din Dubai).”
Si mie’mi este drag numele de roman. Dar nu ste singurul nume unificator pentru toti. Este chiar o avutie nationala multi-denumirea noastra ca si Neam. Si asa cum bine o stiti, mai sint si altele binecunoscute. Trac – Tracia. Dac, valah. Va rog sa nu le dati in dos, dupa usa separarii!
” Comentariile lor de pe internet pot folosi drept piese în studierea unei ramuri a medicinei.”
Daca faceti referire la psihiatrie, comiteti o dubla greseala. Pe langa ofensa, eroarea de a considera psihiatria o stiinta. Psihiatria, in aproape 200 de ani de malefica existenta, nu a vindecat pe nimeni. Nici macar un singur om!!! Chiar si acest rezultat cu totul „remarcabil”ar trebui sa ne dea de gandit.
Apăi, domnule Anonim, insusi Mihai a lui Eminescu ar fi dorit ca Romania sa se fi numit Dacia, iar noi, desigur, daci. In felul sau, dragul de Mihai era si el, in conceptia dumneavoastra, un….? Nu scriu ce.
Domnule Anonim, va rog, cand porniti la seceris, taiati si graul si neghina deodata, dar mai apoi, separati’le!
Va multumesc si, din nou, va salut cu drag!
1, termenii DACOMAN, TRACOMAN, sunt creații anonime, nu pot fi puse în seama Anonimului Transivan. Circulă de vreo 40 de ani, cel puțin!
2. Eminescu a făcut mult pentru renașterea dacilor în conștiința românilor, dar nu avea cum să ajungă la aiureala cu DACIA, nume al României! Eminescu poate fi un model și în această privință: Nu a susținut dacismul pentru a scădea din romanitatea românească!
3. Cuvîntul ROMÂN este un cuvînt popular. Cuvintele DAC SAU TRAC sunt cuvinte savante, neologisme, introduse în limba română de către oameni învățați! Nu pot fi pus alături dpdv al limbii române.
4. AT este autorul unor studii extrem de atașate la ideea contribuției majore a dacilor la plămada etnică românească. Dintre cei care scriu pe acest site, nimeni nu a scris cu mai multă erudiție și inspirație despre daci!
Literalmente nu are cine să-i dea lecții în această privință Dă dînsul altora lecții? Are dreptul și, mai ales, obligația s-o facă, de la înălțimea erudiției sale în materie: contribuția dacilor la istoria românilor!
Foarte bine!
Pe rand:
1) ” termenii DACOMAN, TRACOMAN” nu fac cinste nimanui. Nici celor ce sint numiti astfel, dar nici celor care ii numesc in acest fel pe anumiti sustinatori ai Neamului. Indiferent de vechimea obiceiului.
2) La 7 iunie 1882, baronul Von Mayr îi trimitea contelui Kalnoky, ministrul Casei Imperiale austro-ungare, o notă informativă în care arăta: „Societatea Carpaţii a ţinut în 4 ale lunii în curs, o întrunire publică cu un sens secret. Dintr-o sursă sigură, am fost informat despre această întrunire [n.n după toate probabilităţile sursa era chiar Titu Maiorescu]. S-a stabilit că lupta împotriva Austro-Ungariei să fie continuată. Eminescu, redactor principal la Timpul, a făcut propunerea ca studenţii transilvăneni de naţionalitate română, care frecventează instituţiile de învăţământ din România pentru a se instrui, să fie puşi să acţioneze în timpul vacanţei în locurile natale pentru a orienta opinia publică în direcţia unei Dacii Mari.”
Această notă a dus în final la desfiinţarea Societăţii Carpaţii.
3) Punctul 3 imi ingadui sa cred ca e „fortat”.
4) Multumim recunoscatori domnului Anonim! Dumnezeu sa’l inspire in continuare! Cu atat mai de neinteles este aceasta atitudine vis a vis de romanitatea si latinitatea noastra. In ce ma priveste, fie’mi cu iertare, nu dau lectii! Sustin cu sinceritate anumite convingeri, pe care le exprim in mod deschis. Pana acum, nimeni si nimic nu m’a convins pe deplin ca romanitatea este radacina si trunchiul Neamului. Iar asa’numita limba latina ar fi mama limbii romane. Il invit pe domnul Anonim sa pluseze mai putin pe ideologia romana si latina, pe „dacomanie”, si sa prezinte argumentele sale, asa cum ii place sa sublinieze, stiintifice, cu privire la aspectele ce ne intereseaza mai mult. Multumesc!
Si totusi frumoasa dumneavoastra prezentare nu tine loc de ADEVAR. Iar aflarea ADEVARULUI nu tine numai de eruditie si de inspiratie. Cu o exceptie. Daca inspiratia este de ordin divin iar respectiva fiinta nu denatureaza absolut deloc ADEVARUL DIVIN primit prin GRATIE DUMNEZEIASCA. Nu intervine cu mintea sa, filtrand ADEVARUL. Adaugand ori omitand anumite aspecte. Domnul Anonim a afirmat in mod repetat pe acest site, ca toate dovezile istorice si arheologice sustin teza romanitatii Neamului, in maniera stiuta. Adica influenta romana este majora, primara si primordiala, iar cea daca e cu totul secundara. Cu umilinta, cred ca aceasta teorie este falsa.
5) Va rog sa’mi (ori sa ne) impartasiti cateva din titlurile lucrarilor stimatului domn! Va multumesc!
Domnule Dacicus,
Nu mai luati tot felul de articole de internet la mana a 14-a.Luati sursa originala (am pus-o mai sus) si vedeti ce spune Eminescu in articolul cu pricina.O mai pun totusi odata:
http://www.bp-soroca.md/pdf/Eminescu%20Mihai%20-%20Intre%20Scylla%20%28Cartea%29.pdf
pagina 350
Dumneavoastra aveti o problema de perceptie, fara suparare.Sunteti unul din cei care insista ca 2+2 = 5 sau ca cercul are colturi si cere sa i se demonstreze contrariul.Nu-si pierde nimeni timpul cu asa ceva.Dovezile pe care le cereti sunt scrise de istoriografia nu numai rom^neasca, dar si straina,cam de vreo 150 de ani incoace, luand ca reper doar de cand a aparut istoria si lingvistica comparata.Relativ mai nou si studiile genetice confirma sin plin ce spun primele 2 mentionate.Dumneavoastra sunteti contestatarul, e in obligatia dumneavoastra sa aduceti dovezi contra.Bibliografie si material exista tone, dar ma cam indoiesc ca ati frunzalit macar o minima cantitate necesara.Nu de alta, dar in repetate randuri, cand ati incercat sa vorbiti despre istorie, ati dat dovada de mari lacune la nivel mediu sau chiar basic (deci fara legatura cu eruditia sau ne-eruditia).Prin urmare nu cred ca sunteti in masura sa apreciati ca „nu v-a convins nimic” (aici mai curand e vorba de o atitudine copilareasca gen „imi bag degetele in urechi, sar intr-un picior si cant intr-una „na-na-naaa…nu te aud” ” nici sa incercati ironii gen „pretinsa descendenta…”.
– Exista dacomani.Exista si dacisti, si cu acestia e alta treaba.Din pacate dv. faceti parte din prima categorie.De ce? O data ca alunecati extraordinar in fantezii (tunele dacice subterane pe sub Carpati, orase subterane, cuiul lui Pepelea etc).Nimeni nu contesta importanta civilizatiei dacice (foarte probabil a 3-a in Europa antica dupa romani si greci), dar de aici pina la SF e cale lunga.A doua oara, va caracterizeaza in mod misterios o oroare fata de subiectul „romani”, parca vi se pune nodul in gat si am observat-o in destule ocazii.Nu suportati sa auziti de subiectul asta, dar aveti pretentia sa-l dezbateti (in stilul dv. propriu).
Eminescu a militat pentru refacerea Rom^niei mari, nu a Daciei mari.Cat despre ideea lui despre dualitatea daco-romana a rom^nilor, nu exista nimic mai concludent decat manuscrisele sale publicate in ultimii ani ai vietii in Opera Politica (Intre Scylla si Charybda), printre care „Ideea Daco-Romana ca Aspiratie” (aici pentru dl Dacicus si referirea sa luata din cine stie ce articol „bomba” de pe internet, dar complet distorsionata a acestui articol) in care spune (redau doar o parte, e format pdf si trebuie copiat cuvant cu cuvant):
„cum si pe de alta parte ideea nationala, constiinta deosebirii noastre fata de celelalte popoare ale Orientului, reamintirea originii romane si latinitatii noastre era timp indelungat contragreutatea ce se opunea unui ideal politic care se promitea a se realiza cu ajutorul slavilor” (slavizare, adica, rusificare) pag. 350
Apoi celebrul „Labirintul istorie noastre” (pag.380) in care spune (aici apropo de dualitatea daco-romana):
” De la Roma venim, scumpi si iubiti compatrioti, din Dacia Traiana!” (pacat ca nu exista optiunea „bold” si culoare… „…Se cam stersese diploma noastra de noblete, limba insa am transcris-o din buchiile voastre gebisite de batranete…” chirilicele „…in literele de aur ale limbilor surori”.
sursa: http://www.bp-soroca.md/pdf/Eminescu%20Mihai%20-%20Intre%20Scylla%20%28Cartea%29.pdf
Deci domnul Dacicus, va rugam, nu mai violati memoria lui Eminescu.
Stimate domnule Dacicus,
cu riscul de a spune niste truisme, si asta tocmai in fata intelectualului ce sunteti, pe care il respect foarte mult si il citesc totdeauna cu interes, le voi exprima fortat de niste neclaritati in care sunt plasat.
Iata deci jenantele truisme: Istoria se face exclusiv pe baza de dovezi, nicidecum pe baza dorintelor noastre si in nici un caz pe baza de fantezii. Or, dacomanii (scuze!) exact asta fac: in lipsa oricarei dovezi inseileaza o „istorie” (in realitate, o poveste), conforma cu dorinta lor de cum ar vrea ei sa se fi petrecut lucrurile, pentru sustinerea careia nu pot aduce decat fantezii, creatii ale imaginatiei lor, recunosc, destul de monotona si nu foarte bogata.
Adevarul istoric este ca romanizarea dacilor a avut loc.
Celor care imi cer dovezi (unul se exprima apodictic: „Nu exista nici o singura dovada a romanizarii”) le raspund: dovezile se gasesc in absolut toate tratatele de istorie care cuprind perioada respectiva (acesta aste si unicul motiv pentru care istoricii profesionisti sunt anulati in bloc de – scuze! – dacomani), ceea ce ma scuteste de a le mai repeta.
Acestor dovezi eu, ca om de stiinta, nu le pot opune sentimentele mele. Ca dac, si eu sunt profund indurerat de agresiunea romana asupra Daciei. Ma doare nespus ca un popor viteaz, de o inalta moralitate, si care, pe deasupra, nu e unul oarecare ci e poporul meu, isi vede pamantul, care e al lui de la facerea lumii, pe care nu l-a cucerit de la nimeni ci l-a mostenit din tata in fiu, isi vede tara cotropita de cineva care nu uzeaza de alt argument decat ca e mai tare la bataie.
Numai ca, in calitatea mea de om de stiinta, nu-mi pot permite sa invntez o „realitate” paralela, alta decat cea reala.
Dacii au fost invinsi, iar romanii si-au impus regulele lor in provincia nou ocupata.
Dar, pe langa ca sunt om de stiinta ( o spun fara emfaza cum as spune „sunt sofer” sau „sunt cioban” daca as fi), eu, ca si dv, sunt si crestin credincios. Din aceasta perspectiva, eu vad in toate lucrarea Providentei. Acolo unde noi vedem o mare nenorocire se poate ca Providenta sa lucreze, dupa un plan pe care noi nu-l putem distinge, spre salvare. Eu cred ca dezastrul pe care Dacia a fost nevoita sa-l suporte, care pe noi ne doare, pe care-l vedem nedrept, nemeritat, s-a facut spre salvarea ei. Dacia, in forma ei initiala, nu cred ca ar fi rezistat unui mileniu de navaliri barbare. Ea a reaparut ca neatinsa dupa o mie de ani datorita imunitatii pe care latinizarea i-a dat-o.
Sunteti nedrept cand ma socotiti unilateral, partizan, opac la o latura a realitatii istorice.
Eu sunt vehement numai din sentimentul ca imi apar parintii de denigratorii lor.
Convingerea mea e ca parintii nostri sunt dacii si romanii. Iar, potrivit propriilor dv afirmatii, corect e sa ne respectam unii altora convingerile, chiar si cand sunt diferite de ale noastre. Si asta cu atat mai mult cu cat aceasta (descendenta din daci si romani) nu e o pozitie singulara a mea ci ea este a tuturor istoricilor si a qasi-totalitatii poporului roman, cu neglijabila factiune a dacomanilor (scuze, dar nu stiu cum sa le spun, poate imi sugerati un termen mai adecvat).
Ei bine, eu ma voi lupta pe viata si pe moarte cu toti cei ce ii vor ponegri pe parintii mei, dacii si romanii.
Impresia dv ca eu ii supraestimez pe romani in defavoarea dacilor este complet eronata.
Eu ma razboiesc cu toti cei ce ii vor jigni pe daci si pe romani. Deocamdata insa nu vad pe nimeni atacandu-i pa daci. Pentru mine dacii sunt suprema valoare a umanitatii si, in momentul in care cineva ii va denigra, reactia mea va fi pustiitoare. N-am insa cu cine ma bate pe acest subiect: nimeni nu-i contesta pe daci.
Asupra romanilor insa s-a dezlantuit o ofensiva mai ceva decat cea de la Stalingrad. Ei bine, romanii sunt si ei, alaturi de daci, parintii mei. As fi un las, sau macar un inconstient, daca nu as reactiona.
Repet: asa cum ii apar pe romani, atacati incalificabil, impotriva adevarului istoric, in forme descalificante, o voi face, daca va fi cazul, si in privinta dacilor. Pana acum insa (cu exceptia roeslerienilor si urmasilor lor, care insa nu fac stiinta ci politica sovina) nimeni nu i-a atacat pe daci.
Daca vreun excentric o va face, va avea din partea mea acelasi tratament de care se bucura dacomanii (fara scuze!).
Sper, domnule Dacicus, ca, daca nu am reusit sa ma fac inteles, macar nu v-am jignit cu nimic.
Cu stima,
AT
(Partea a doua. Vezi partea intai mai jos!)
Contractul de confidenţialitate încheiat cu autorităţile şi arheologii români i-a
împiedicat şi pe aceştia să dea prea multe date despre materialul BBC,
dar entuziasmul specialiştilor care au fost alături de echipa de filmare
e relevant:
“Sigur
că acest documentar e foarte important pentru arheologi, pentru că
această colaborare cu BBC-ul nu înseamnă doar o colaborare cu o
televiziune
superprofesionistă, care dă informaţie curată, care promovează în felul
acesta situl, dar ne oferă şansa să avem şi rezultatele investigaţiilor
făcute cu noua tehnică LIDAR privind situl de la Sarmizegetusa. Şi, din
punct
de vedere ştiinţific, asta va fi un pas mare înainte”, a declarat
profesorul universitar Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic
de laSarmizegetusa Regia.
Cu laserul prin istorie
Producătoarea documentarului, Louise Bray, este arheolog şi pasionată de istoria
veche. Pe teren, la cetăţile dacice, a însoţit-o chiar şeful de şantier
de pe sit, profesorul universitardr. Gelu Florea, cea mai autorizată
sursă în ceea ce priveşte Sarmizegetusa Regia. Toţi românii trebuie să
aştepte însă difuzarea coproducţiei pentru detalii. Cert este că
ziariştii britanici au folosit sateliţii postului pentru a “scana”
teritoriul fostului imperiu în căutarea de situri care nu şi-au spus
încă ultimul cuvânt. “Ceva” a atras atenţia lor către Sarmizegetusa
Regia şi nu către ruinele romane de la Ulpia Traiana.
Louise Bray, producătoarea documentarului, observă că bogăţia Munţilor Orăştiei
nu se rezumă la comorile arheologice, ci cuprinde atât natura, cât şi oamenii.
Louise Bray a decis să includă situl din Munţii Orăştiei în proiectul ei şi,
pentru a obţine detalii interesante asupra a ceea ce pământul ascunde în
zonă, a închiriat un avion pecare s-a montat echipamentul LIDAR – Light
Detection and Ranging. “BBC foloseşte acum un tip de tehnologie numită
LIDAR, în care postul a investit sume importante, şi aceasta ne-a
descoperit o nouă imagine, o imagine foarte largă a pădurii care
înconjoară acest sit. Este o descoperire foarte interesantă, parte din
ea se cunoştea dinainte, este vorba despre o structură romană de
apărare, credem noi, dar nu suntem siguri 100%.
Descoperirea
este foarte importantă pentru că este pentru prima dată când această
structură poate fi observată integral, deci putem vedea marele plan al
cetăţii pentru prima dată”. Este tot ce a dezvăluit producătoarea
britanică despre descoperirea din sol apărută după ce tehnologia LIDAR a
“bombardat” solul sitului cu impulsuri luminoase, oferind o imagine
clară a ceea ce ascunde natura. Dacă echipa BBC a “decupat” din harta
obţinută din satelit doar o structură romană, arheologii români cred că
tehnologia LIDAR le va aduce detalii si despre ruinele dacice: “Imediat
după difuzarea filmului, din august încolo, vom primi aceste hârtii.
Aşteptăm să vedem imaginile şi sunt convins că această nouă tehnică pune
în evidenţă tot felul de structuri care altminteri din fotografie
aeriană nu se văd. Trebuie să vă imaginaţi tot acest deal fără
vegetaţie, văzut de la înălţime, ceea ce din punctul nostru de vedere
spune foarte mult, mult mai mult decât ce se vede cu ochiul liber, de la
nivelul solului”, crede profesorul Gelu Florea. Doar din toamnă vom
şti, după ce arheologii români vor viziona imaginile, dacă descoperirea
BBC schimbă teoriile în ceea ce priveşte istoria capitalei dacice.
Promovare pentru patrimoniu
Louise Bray a ajuns în luna februarie pentru prima dată în România, în “recunoaştere”:
“Era zăpadă multă şi atunci nu am reuşit să văd mare lucru, dar acum sunt
entuziasmată de ceea ce este aici. Această parte a României este
frumoasă, ne bucurăm de clipele trăite, oamenii sunt superbi, arheologii
sunt minunaţi, timpul – uitaţi este o zi însorită perfectă, deci trăim
un timp minunat şi suntem mulţumiţi că am venit. Avem şi noi în UK o
mulţime de monumente, dar aici totul este inedit, situl şi natura. Noi
nu mai avem nici lupi, nici urşi şi nici suprafeţe atât de mari de
asemenea pădure”, spune producătoarea a cărei echipă a fost mereu însoţită în teren de un vânător cu puşca în spate.
“Echipa de cercetare a vrut să includă Sarmizegetusa Regia în film şi nu ne pare
deloc rău. Am început să citim despre sit şi apoi am luat legătura cu
domnul Gelu Florea. Pentru acest program am filmat în alte trei ţări:
Imperiul Roman se întindea mai demult pe o suprafaţă unde acum sunt 16,
chiar mai multe ţări. Noi am ales doar patru ţări dintre acestea unde să
ne filmăm documentarul, am filmat în Tunisia, în Africa de Nord, am
filmat în Iordania şi, de asemenea, în Italia. România este a patra ţară
unde filmăm”.
Pe directorul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina (PNG),
Lucian Stratulat, adresa BBC l-a surprins: nici că se putea promovare
mai bună atât pentru monument, cât şi pentru întreaga zonă protejată:
“Când am văzut prima dată adresa de la BBC prin care ne cereau acceptul
să filmeze în cetăţi am rămas plăcuţi impresionaţi, pentru că nu ne-am
aşteptat ca parcul să fie promovat în acest fel, şi prin folosirea unei
tehnologii de vârf. Bineînţeles că ne-am dat acceptul imediat, chiar am
promis echipei de filmare că îi vom sprijini cu tot ce se poate. Acest
documentar înseamnă foarte mult nu dar pentru cetăţile dacice, dar şi
pentru Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Vă daţi seama
că prin realizarea acestui documentar se realizează o conexiune între
biodiversitate, tradiţie şi istorie. Zona este încărcată de istorie,
iar promovarea cetăţilor implică promovarea parcului natural a cărui
valoare este de necontestat.
Arheologii români au spus demult că doar 3 la sută din vestigiile vechii capitale a
Daciei au fost până acum scoase la lumină, restul rămânând ascunse sub
pământ.
Tehnologia specială folosită poate oferi şi specialiştilor parcului date despre
biodiversitatea din zonă”; în timp ce preşedintele Consiliului
Ştiinţific al PNG, cercetătorul Radu Stelian, care a discutat minute
bune cu englezii despre minunăţiile naturale din zonă, crede:
“Pe lângă siturile arheologice, până şi natura de aici, care e magnifică, are şi
ea valenţe de patrimoniu UNESCO. Europa descoperă că românii au şi ei
ceva interesant, că România are o cultură şi o civilizaţie veche”.
Vestea că o televiune precum BBC filmează în cetate, a făcut turul sitului. Toţi
turiştii au tras de departe cu ochiul la echipa care se plimba şi filma
la pas în pădurea din jurul incintei sacre şi toţi au sperat că
documentarul va îmbunătăţi imaginea României în lume.
Audienţă de milioane
Documentarul
va fi difuzat în luna august de BBC, apoi în septembrie de Discovery
SUA, aşa că zeci de milioane de oameni vor afla informaţii şi vor vedea
imagini din fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia:
“Noi
avem o audienţă estimată de 30, până la 40 de milioane de oameni în
întreaga lume: în UK, America, Europa, Asia şi Australia, practic peste
tot în
lume, deci e o ocazie minunată de a arăta lumii ce parte minunată a
României este aceasta şi să le dea de înţeles cât de importantă era
această
lume în vremea romanilor”, crede Louise Bray. O lume despre care ştiu
puţine până şi turiştii români – în lipsa unei finanţări continue şi
suficiente, la care se adaugă condiţii de lucru primitive, arheologii au
făcut puţine descoperiri, dar şi
datele publicate nu are cine să le expună turiştilor interesaţi în lipsa
unui ghidaj de specialitate în cetăţile dacice.
Câţi dintre români ştiu de exemplu că:
“Situl de la Sarmizegetusa este foarte mare: ultima ridicare topografică pe care
am terminat-o toamna trecută, cu ajutorul profesorului Rus de la
Facultatea de Geografie din Cluj, ne arată un sit care are şase
kilometri lungime pe ax, peste 250 de terase antropogene, amenajate în
antichitate, se întinde pe aproape 400 de hectare de teren plan, deci vă
daţi seama că e mult şi de-abia acum avem o dimensiune reală a tot ce
s-a
întâmplat aici în antichitate”, spune universitarul clujan, care
aşteaptă cele 10 milioane de lei alocate deocamdată pe hârtie de fostul
Executiv: “Sumele alocate de Bucureşti ne ajută foarte mult, este vorba
de acel program multianual anunţat de Ministerul Culturii şi care sperăm
să-l putem pune în aplicare din
această vară cel târziu, pentru patru ani şi, dacă toate lucrurile merg
bine, vom lucra şi la Sarmizegetusa, dar şi în alte centre dacice din
zonă”.
Lipsei de informaţie i se adaugă şi infrastructura deficitară, pentru că
drumurile numai trasee turistice nu par. Louise Bray a caracterizat
accesul către Sarmizegetusa Regia ca fiind “bumpy”:
“Drumul către sit este plin de hârtoape şi este un pic peste mâna turiştilor să
vină aici. Au nevoie de o maşină 4×4, dar este un sit atât de frumos
încât cu certitudine aş face efortul să vin aici, dacă aş fi un turist
care ar vizita România şi în mod special aceasta parte a ţării. Este un
sit minunat, iar drumul n-ar trebui să-i impiedice pe oameni să vină”.
Englezii chiar glumesc – cu siguranţă, pe vremea romanilor, drumurile erau mai bune.
Tehnologia LIDAR
Light Detection and Ranging (LIDAR) este o tehnică activă de teledetecţie cu
ajutorul căreiase pot obţine date de o acurateţe ridicată despre
topografia terenului, vegetaţie ori diverse structuri şi construcţii.
Potrivit specialiştilor, această tehnologie foloseşte trei sisteme de
bază – scanarea laser care măsoară distanţele cu precizie, plus sistemul
de poziţionare global (GPS) şi Inertial Measurement Unit (IMU) pentru
înregistrarea orientării. Tehnologia presupune folosirea de calculatoare
cu capacitate ridicată de stocare şi calcul. Cu ajutorul scanării
laser, sunt înregistrate diferenţele de timp dintre impulsurile laser
trimise din avionul ce efectuează zborul şi cele reflectate de suprafaţa
topografică. Un receptor GPS montat pe avionul care transportă
tehnologia înregistrează poziţia continuă a acestuia.
În teren, este amplasată o staţie GPS pentru a corecta diferenţele, iar
traiectoria de zbor să fie înregistrată extrem de precis. Sistemul IMU
măsoară continuu înălţimea şi acceleraţia avionului. Datele despre
topografia terenului cu sistemul LIDAR se obţin prin recepţionarea
impulsurilor laser într-un anumit interval de lungime de undă, cunoscut
ca “banda infraroşu apropiat”.
Avantajul tehnologiei LIDAR apare datorită fasciculului laser care penetrează
vegetaţia indiferent cât este de densă. Aceeaşi tehnologie a fost
folosită de arheologii care au descoperit oraşul maiaş Caracol – în
acest caz, oamenii de ştiinţă au apelat la LIDAR, adicăau folosit
semnale laser care au penetrat jungla şi au reflectat dinspre pământ o
imagine 3D a sitului Caracol, unul dintre cele mai mari oraşe din
istoria maiaşă. Au fost îndeajuns 10 ore de măsurători cu ajutorul
laserului, făcute în patru zile, pentru ca tehnologia să pună la
dispoziţia arheologilor o hartă mult mai detaliată decât ce obţinuseră
specialiştii după un sfert de secol de cercetări la sol. Folosită în
arheologie, tehnologia LIDAR arată exact mărimea sitului, limitele lui
şi construcţiile în terase.
BBC şi Discovery scanează Sarmizegetusa ascunsă
By Laura Oană – 3 May, 2012
http://www.replicahd.ro/?p=4188
http://www.replicahd.ro/?p=4188
Ministrul Culturii atenţionează că cetăţile dacice riscă să fie scoase de pe lista UNESCO
Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a atras atenţia, vineri seara, 25 mai, într-o
conferinţă de presă, la Alba Iulia, că dacă nu se acţionează cu maximă
urgenţă, cetăţile dacice riscă să fie scoase de pe lista UNESCO.
“Riscul este foarte mare, dacă vin şi văd că nu am făcut nimic”, a declarat
ministrul
Culturii, care a vizitat în cursul zilei de vineri Sarmizegetusa Regia,
despre care a spus că este“ştampila, sigiliul naţiunii noastre”.
“Chestiunea e gravă”, a afirmat Diaconu, care a adăugat că “arborii de acolo par
mai importanţi decât vestigiile”. “E de neînţeles lucrul acesta”, a adăugat demnitarul.
“Cetăţile dacice sunt protejate UNESCO. Ce facem noi cu asta? Nimic. Şi dacă
cumva vine un control UNESCO? Pierdem statutul. Deci, dacă nu facem ceva
cu urgenţă maximă, pierdem statutul de protecţie UNESCO pentru cetăţile
dacice”, a punctat oficialul. Diaconu criticat ‘’suprapunerea” de
orgolii personale, nesfârşite, între specialişti, administratori.
”Eterna problemă a României. Al cui e
locul, obiectul, cine e şeful, cine comandă aici. Unii zic că sunt ei,
alţii că-s ei”, a mai spus Diaconu, care a adăugat că trebuie ‘’sparte” orgoliile.
Ministrul a afirmat că vrea să-i pună la aceeaşi masă pe cei din administraţia
publică locală, de la Consiliul Judeţean Hunedoara, pe specialişti şi
Ministerul Culturii, până va fi găsită o soluţie.”Lucrurile mi se par
extrem de simple şi de rezolvat imediat. Adică, să înceapă să lucreze
toţi, fiecare pe meseria lui”, a spus acesta. “Fiecare să facă ceva şi
de maximă urgenţă”, a adăugat Diaconu, care a apreciat că “e absolut
dureros ce se întâmplă acolo”. Ministrul a mai spus că va organiza peste
două săptămâni şi jumătate o conferinţă de presă la Sarmizegetusa
Regia.
Oficialula precizat că sunt fonduri, fiindcă investiţiile sunt absolut minime.
“Investiţiile nu sunt mari, problema e a noastră – de organizare, de
coordonare”, a spus acesta.
“Noi, ca stat, nu am făcut nimic, avându-le deja înscrise în UNESCO. (…).
Riscul este foarte mare dacă vin şi văd că nu am făcut nimic. (…).
Problema se pune exact aşa şi cu Brâncuşi. Ziceau să aducem osemintele
lui Brâncuşi acasă. Am zis întâi să-l merităm pe Brâncuşi. Câtă vreme
neglijăm total tot ce înseamnă ce a mai rămas de la Brâncuşi, cele două
bârne sub care s-a născut. Şi alea sunt cumpărate de cineva. (…). Câtă
vreme noi nu facem aici cultul Brâncuşi, noi nu-l merităm pe Brâncuşi.
Întâi să-l merităm şi după aceea promit, mă zbat, mă duc, mă lupt, orice
e legal de făcut ca să vină Brâncuşi acasă”, a declarat Mircea Diaconu.
Nu comentez, dar ceva se intampla!
La noi romanii, orice este posibil!
Sper ca graba, sa nu strice treaba!
Sa urmarim cu atentie!
Admin
Sursa: Romania megalitica
Partea intai a disparut in vid. Vom reveni!
Sistemul Disqus, pe langa unele avantaje, are si unele lacune certe. Cu siguranta, Disqus este intr’o perioada de testare. Parca ne jucam de’a v’ati ascunselea.
Domnul profesor,
Dacă tot doriți să mai scoateți o ediție a Transilvania.
Invincibile Argumentum, poate includeți și hărțile și comentariile domnului
Ioan Mugioiu: http://cultura-romana.com/html/cuprins.html
referitoare la Transilvania, nu puține.
O parte le-am prezentat în recentul articol
Transilvania sau Dsibenburgen, apărut pe:
http://basarabialiterara.com.md/?p=18414
sau http://www.getbeget.org/apps/blog/show/42852188-transilvania-sau-siebenb%C3%BCrgen-
Studiul domnului Mugioiu este de o valoare
documentară imensă, unică aș zice și merită studiat și promovat.
Cu considerație,
Marius Fincă
Domnul profesor,
Dacă tot doriți să mai scoateți o ediție a Transilvania.
Invincibile Argumentum, poate includeți și hărțile și comentariile domnului
Ioan Mugioiu: http://cultura-romana.com/html/cuprins.html
referitoare la Transilvania, nu puține.
O parte le-am prezentat în recentul articol
Transilvania sau Dsibenburgen, apărut pe:
http://basarabialiterara.com.md/?p=18414
sau http://www.getbeget.org/apps/blog/show/42852188-transilvania-sau-siebenb%C3%BCrgen-
Studiul domnului Mugioiu este de o valoare
documentară imensă, unică aș zice și merită studiat și promovat.
Cu considerație,
Marius Fincă
Vad ca ati uitat, domnule profesor, sa-i aminiti aici si pe corifeii Scolii Ardelene, care – inaintea istoricilor maghiari !- au sustinut darz aceasta idee : dacii au fost cu totii exterminati de romani si, dara, noi suntem urmasii puri ai splendidei rase romane. Ati fi dat un semn ca orice exageratiune se poate intoarce candva impotriva celui care a pus-o in circulatie ( de fapt, musai se intoarce,mai degraba, ori mai tarziu ) Lasand asta,as dori sa adaug doua consideratii : 1) avand patru ani la dispozitie si mijloacele umane si tehnice de care a dispus, precum si vointa politica, Reichul nu a putut extermina populatia evreiasca, aflata cu spatele la zid pentru ca nu mai avea unde sa se duca, pe cand dacii- da ! In antichitate, cu atat mai mult, exterminarea unei populatii apare a fi o pura utopie. 2) Nu exista nici o traditie la romani despre o venire a lor de undeva in aceasta tara. Trebuie sa spunem ca pe timpuri era o mandrie nationala sa-ti fi cucerit tara cu sabia si , pentru aceasta, sa-i fi ucis, sau inrobit pe vechii locuitori. Putem urmari aceasta atitudine incepand cu Biblia si sfarsint ( oarecum ) cu Declaratia drepturilor Omului si Cetateanului. Era o mandrie chiar simplul fapt sa fi venit de departe, invangand atatea si atatea greutati si primejdii.Chiar si azi un asemenea fapt ar fi socotit o performanta. Ei bine, spre rusinea lor ( de atunci ! ) romanii n-au putut sa se laude nu numai cu exterminarea antecesorilor, dar nici macar cu vreun mars de 1000 de Li. Autohtoni ramasi orfani au facut si ei ce au putut. Si au putut multe, pentru ca iata, dupa 1000 de ani au reconstituit un stat. Stat politic – nu numai o tara. Restul statelor europene sunt fie state nationale ale barbarilor, fie au fost infiintate in intregime de barbari . Pentru acest miracol,stramosii nostrii ( noi ,romanii in general ) meritam cu prisosinta calificativele cu care ne onoreaza dl. Patapievici.