Petre Țuțea: Legionarii nu au ucis nici un evreu (3)


Cred că trebuie să fiu puțin mai explicit, drept care îi rog pe cititori să facă un mic efort de imaginație și să ne închipuim cum ar fi decurs lucrurile dacă în ancheta judiciară și în procesul care a urmat evenimentelor din ianuarie 1941, procuratura ar fi urmărit și această pistă: Cine se face vinovat de asasinatele de la Abator și din pădurea Băneasa și Jilava?
Să presupunem că ar fi identificat câțiva legionari suspecți, pe care i-ar fi acuzat de acele omoruri. Inculpații respectivi și-ar fi angajat niște avocați, iar avocații ar fi început să pună întrebările cele mai obișnuite. Obișnuite, dar în acest caz extrem de incomode pentru autoritățile statului:


1. Unde este raportul de autopsie și expertiză judiciară?


2. Unde sunt martorii din incinta Abatorului? Acești martori nu puteau să lipsească de vreme ce la Abator s-a lucrat în acea zi.


3. De ce nu s-au căutat acești martori spre a fi confruntați cu persoanele acuzate?


4. De ce toate cadavrele de la Băneasa și Jilava sunt complet despuiate? Or fi furat țiganii hainele, dar chiar și izmenele? Întrebare justificată și de faptul că de la producerea asasinatelor până la intervenția autorităților au trecut numai câteva ore! Nu cumva acele cadavre erau complet dezbrăcate pentru că aceasta este „ținuta” obligatorie pentru orice cadavru de la morgă? După 1944, Petre Pandrea declara că aflase chiar la Pătrășcanu în casă, cum fuseseră pregătite din timp cadavrele care apoi au fost expuse ca victime ale rebeliunii! După declarația lui Petre Pandrea, chiar și fotografiile fuseseră făcute cu multe săptămâni înainte de „rebeliune”.


5. De ce nu s-au făcut fotografii amănunțite ale fiecărui cadavru, pentru a se face vizibilă cauza morții?
O anchetă judiciară făcută în prezența avocatului apărării risca să duca la concluzii nedorite de autorități.


O chestiune care ar putea fi și azi rezolvată, prin consultarea arhivelor: Cine erau admistratorii Abatorului? Conform declarației lui Constantin Dărășteanu, la data aceea Abatorul era administrat de niște evrei… Detaliu care, dacă se confirmă, pică toată șandramaua…

*

O ultimă completare: ani buni înainte de 1990, la Țuțea acasă mergând, am dat peste un domn care se pregătea să plece când am intrat eu în garsonieră. Petre Țuțea ne-a făcut prezentările și a insistat ca acea persoană să nu plece înainte de a-mi spune (1)cine este – era fostul primar legionar de la Jilava, și (2)pentru ce a fost condamnat după rebeliune: fusese condamnat pentru tulburarea ordinii publice, i s-a pus în sarcină că a spart niște vitrine în centrul Bucureștiului… Raționamentul lui Petre Țuțea: cum se puteau face crimele din pădurea Jilava fără participarea primarului legionar din Jilava? De ce pentru crimele din pădurea Jilava nu a fost nimeni acuzat și condamnat?


Notă 14 oct. 2017
Deunăzi am stat de vorbă cu o persoană foarte informată și activă, din viața noastră politică. Principalul beneficiar al acestor discuții m-am simțit a fi eu, căci multe am mai aflat din sursa, deseori, cea mai credibilă!, mai ales asupra istoriei noastre moderne și actuale, dacă pot spune așa. Dar foarte tare m-am mirat cât de puține lucruri cunoștea interlocutorul meu, eminent profesor universitar în domeniul umanist, cu privire la LEGIONARI. În ultimii 25 de ani s-au schimbat multe în privința informațiilor și interpretărilor legate de fenomenul legionar. Distinsul domn profesor nu era la curent cu aceste „noutăți”. Mă simt dator să-l ajut să-și acopere acest gol, cu atît mai mult cu cât în această situație se află nu puține persoane cu putere de decizie și influență majoră din România. Așadar, rândurile care urmează sunt dedicate atenției clasei noastre politice. Întru corecta documentare și apreciere.

ion coja