CD
1.430 aprobate

denitsoc@gmail.com
149.102.242.180

 

PENTRU CE SE PREGĂTESC SAUDITII CU ADEVĂRAT?
Autor: Tom Luongo

S-a anunțat zilele trecute că Arabia Saudită și China deschid o linie de schimb valutar local de 7 miliarde de dolari. Ei, neoconii, cu siguranță Sunt ingroziti. Ceea ce se întâmplă acum este pură disperare, în timp ce încearcă să-și dea seama cum să prelungească și să pretindă acest război prin ciclul electoral pentru a menține posibilitatea dușmăniei seculare împotriva Rusiei.

Dar flip-ul Arabiei Saudite este real. Liniile de schimb sunt un precursor al intervenției. Tweetul meu a fost un concept înalt, darar suna cam așa:

1) Anunțați linii de schimb
2) Începeți să luați cantități reale de yuani pentru petrol
3) Acest lucru rupe legătura dintre Riyal și USD atunci când petrolul este relativ puternic, nu în modul de criză
4) Înlocuirea USD cu CNY este existențială pentru SUA, care atacă apoi cursul KSA[Kingdom of Saudi Arabia – Regatul Arabiei Saudite], scoțând bani din țară…
5) SANCȚII PRIVIND KSA.
6) Swap-uri extinse pentru a converti activele grevate în USD cu active Riyal, odată ce USD sunt verboten în KSA.
7) China le oferă, împrumuturi rambursabile în CNY[China yuan].

Mișcările care au avut loc în urmă cu 10 ani sunt instructive de ce suntem acolo unde suntem astăzi și încotro ne putem îndrepta.
Anunțul liniilor de schimb este probabil un preanunț al unui atac în stil economic Hitman asupra Arabiei Saudite de către SUA. Nu este chiar atât de greu de prevăzut.

Din punct de vedere istoric, Rusia a fost puternic lovită în 2014/15 de prăbușirea prețului petrolului. Ca răzbunare pentru „furtul Crimeei”, președintele Obama și grupul de suspecți obișnuiți au organizat un atac asupra prețului petrolului pentru a-l cobora.
În iunie 2014, petrolul s-a închis la 112,36 USD. Și prețul a început să scadă în prima zi de tranzacționare din iulie 2014 și nu s-a oprit până la sfârșitul lui 2015.

Arabia Saudită a ajutat acest proces prin extinderea producției, crezând că vor lua cota de piață a Rusiei, pe măsură ce rubla rusă s-a prăbușit și rezervele valutare ale Rusiei ar fi fost epuizate.

Cheia câștigului anticipat a fost că companiile rusești, în principal marile întreprinderi de stat precum Gazprom și Rosneft, aveau o mulțime de datorii denominate în dolari care erau pe cale să se maturizeze și trebuiau să fie reînnoite.

Așadar, SUA au sancționat Rusia astfel încât companii precum Gazprom să nu poată renunta datoria, pentru că nu mai puteau vinde obligațiunile investitorilor americani sau europeni. Actualii deținători de obligațiuni au trebuit să fie plătiți… în valoare de 50 de miliarde de dolari în T4 al anului 2014 și alte 50 de miliarde de dolari în T1 2015.

Acest „risc de răsturnare” ar fi trrebuit să afecteze finanțele guvernului rus în următoarele 18 luni, deoarece prețul petrolului scădea fără încetare.
Rubla rusă a scăzut de la maxim 20/minim 30 în comparație cu dolarul a crescut la un maxim peste 80 la sfârșitul lunii noiembrie, dar s-a întâmplat doar după ce Putin i-a ordonat personal președintei Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, să lase rubla să plutească. Înainte de asta, a existat o legătură moale la dolarul american, care era ușor de întreținut în timp ce petrolul se tranzacționa peste 100 de dolari pe baril.

China a intervenit la apogeul prăbușirii rublei pentru a oferi Rusiei o linie de schimb între yuani și ruble. China a plătit datoria Gazprom. Rusia le-a plătit înapoi în yuani, pe care urmau să-i primească datorită acestor linii de schimb atunci și a conductelor de gaz Power of Siberia în viitor.

SUA nu au îndrăznit să sancționeze China pentru acest lucru din cauza revenirii asupra economiei americane și ar fi echivalat cu declararea războiului. De asemenea, China nu a fost nici măcar amenințată cu sancțiuni după ce Rusia a „invadat” Ucraina anul trecut.
Acea afacere dragă pentru gazul care acum curge către ei prin conducta Power of Siberia are acum mult mai mult sens. Personal îmi aminteam greșit că a fost semnat în 2015, ca răspuns la criză, dar a fost înainte chiar să izbucnească criza.

Aceasta implică câteva lucruri:
1) combinația de evenimente de la începutul anului 2014 a determinat formularea unui atac coordonat asupra prețului petrolului îndreptat către Rusia pentru mai târziu în acel an și
2) că Putin a anticipat-o și a deschis negocierile cu Xi Jinping pentru a obține Puterea Siberiei construită rapid.

Aproape tot ce s-a întâmplat de atunci este în aval de evenimentele de la începutul anului 2014
Rusia a supraviețuit acelei perioade de „risc de răsturnare” și, făcând acest lucru, a creat planul pentru alte țări să facă același lucru.

Acum, un tweet de la Eric Yeung a făcut ca tot ceea ce sunteți pe cale să citiți să vi se învârtească imediat în cap.
“Tocmai am luat cina cu un economist din China continentală care este „în cunoștință” cu „puterile superioare” din China. Iată ce mi-a spus:
De când FED a început să crească în mod agresiv ratele, China a început un program prin care împrumută dolari SUA țărilor din Sudul Global (care nu au dolari SUA…
— Eric Yeung (@KingKong9888) 19 noiembrie 2023”

si raspunsul meu imediat:
“Da. Motivul pentru care am înțeles imediat acest proces este că așa a ajutat China să stabilească RUB în 2014/15, în timpul prăbușirii petroliere și a crizei de răsturnare cu care se confruntă Rusia SOE.
Aveau nevoie de USDolari pentru a rambursa împrumuturile, dar nu i-au putut obține din Occident (sancțiuni). China…
– Tom Luongo (Head Sneetch) (@TFL1728) 19 noiembrie 2023”

La care Eric a răspuns:
“Problema cu cele mai multe analize este prostul porno doom… Ce se întâmplă dacă China își aruncă UST-urile!????
Ceea ce ar trebui să vă temeți este că China înlocuiește participațiile UST ale partenerilor lor comerciali cu participațiile PBoC-T, folosindu-și nevoile USD pentru a extinde CNY în comerț.”

Deci, pentru a rezuma înainte de a merge mai departe:
1. China își folosește trezoreria SUA și surplusurile în dolari SUA pentru a le împrumuta partenerilor comerciali de pe piețele emergente importanți pentru CHINA!
2. Ei cer yuani ca rambursare.
3. Acest lucru stabilizează ratele de schimb yuan/USD, în timp ce China poate și extinde rapid masa monetară pentru a face față piețelor imobiliare scăzute ca urmare a politicii monetare agresive a Fed.
4. Pentru ca China să extindă yuanul în noul vid de dolari fără să-și piardă și aurul (punctul lui Luke Gromen în timpul conversației), ea trebuie să creeze un ciclu de cerere pentru datoria lor, menținând costurile de împrumut scăzute.
5. Deoarece au linii de schimb valutar încrucișat cu partenerii lor din sud-estul Asiei și decontare offshore în yuani în jurul regiunii, adică în locuri precum Singapore, așa gestionează expansiunea fără a crea o problemă de inflație fulgerătoare.
6. Yuan înlocuiește dolari fără o schimbare masivă a ratelor de schimb și/sau randamentelor obligațiunilor.

Criza rublei/rollover din 2014/15 a fost testul pentru acest lucru. Asa ca acum. să revenim la începutul articolului.
Trebuie să vedeți aceste lucruri în retrospectivă acum, dar în acest caz cred că trecutul este un prolog pentru viitor.

Et Tu, Riyal?
Deci, acum, începeți să vă gândiți la ce le vor face SUA și Davosul saudiților într-un scenariu similar. Saudiții au sfidat cererile SUA de a merge împreună cu excursiile de politică externă a SUA, cum ar fi Ucraina și Gaza, în timp ce lucrează simultan în tandem cu Rusia pentru a menține OPEC+ unită în fața presei din instanță a Occidentului la ce…? Bombă prețul petrolului.

Ceea ce majoritatea oamenilor nu înțeleg este că saudiții au o problemă similară astăzi (și au avut-o de peste un deceniu), că, deși costurile lor de a scoate petrolul din pământ sunt extrem de mici, suma de bani pe care Saudi-Aramco trebuie să o plătească la guvern pentru a acoperi bugetul guvernului baloane acel preț.
Deci, în timp ce COGS-ul lor este scăzut, EBITDA-ul lor este, de asemenea, scăzut, în funcție de preț.

Acesta este motivul pentru care, atunci când saudiții au fost alături de președintele Trump pentru a distruge prețul petrolului pompând mai mult și scăzând prețul lor în 2018, gambitul a eșuat în cele din urmă.
Deficitul lor bugetar a explodat și Rusia, cu o rublă flotantă liberă și un regim flexibil de tarife la petrol, a supraviețuit atacului asupra petrolului.

Ca o comparație, COGS-ul Rusiei este puțin mai mare decât KSA, dar EBITDA-ul lor este mult mai mic. De fapt, sub un anumit preț pe baril (~40 de dolari, dar se schimbă), marile petroliere ruse nu plătesc taxe. Este un sistem asemănător impozitelor pe venit din SUA, rate progresiv mai mari la marje de profit mai mari.

Dar rușii au o rublă plutitoare pe care să se îndrepte. Indiferent de nivelul veniturilor, acestea sunt plătite în ruble. Dacă petrolul este slab, rubla ar trebui să fie slabă, iar costurile interne pentru Gazprom sau Lukoil pentru forța de muncă, SG&A etc. sunt aceleași ca și în cazul în care petrolul este mare.

SUA continuă să atace rubla crezând că va falimenta Rusia, dar nu o va putea face. Cu siguranță acum că dețin zero datorii denominate în dolari și zero trezorerie americană ca rezerve valutare. Atacarea rublei acum este doar petulantă.
KSA, pe de altă parte, cu al său riyal, s-a legat strâns de dolarul american. COGS-ul lor, EBITDA, totul poate fi la fel de bine în dolari, inclusiv costurile cu forța de muncă, costurile subvențiilor guvernamentale etc.

Soluția, bineînțeles, este să spargeți legătura dintre rial și dolar.
Și voilà, echilibrarea instantanee a bugetului la prețuri mai mici ale petrolului, adăugați doar cumpărători străini care oferă nu doar dolari.

În fiecare an, săptămâna Zilei Recunoștinței aici în SUA este marcată de un fel de volatilitate a prețurilor petrolului, deoarece OPEC+ își ține întâlnirea de iarnă în această săptămână în fiecare an. Săptămâna Zilei Recunoștinței este un moment grozav pentru a vă încurca cu piețele, deoarece SUA este cu adevărat distrasă de călătoriile de vacanță și de logistică.

Așadar, zilele trecute, luptele interioare din cadrul OPEC+ ale națiunilor africane, inclusiv națiunea obscure, controlată de Davos, Nigeria, au amânat întâlnirea și au fost întâmpinate cu o scădere a prețului petrolului.
Saudiții au nevoie/dor să se pună sub prețul petrolului de 80 de dolari pe baril. Au nevoie de asta pentru a-și menține bugetul (vezi mai sus).

China le oferă saudiților o linie de schimb pentru a se asigura că ruperea cuplului merge fără probleme. Cu alte cuvinte, China va împrumuta dolarii Regatului pentru a fi rambursați în yuani, la fel cum a făcut-o pentru Rusia și o fac în prezent pentru partenerii lor comerciali din Asia de Sud-Est care încearcă să-și apere monedele împotriva dolarului.
Dacă ne uităm înapoi la istorie, cu Rusia și Puterea Siberiei garantând un flux mare de yuani și ruble între Rusia și China, am putea vedea ceva care ar unge derapajul fluxului de riyal/yuan?

Această întâlnire OPEC+ a însemnat că se întâmplă o mulțime de bătăi de cap la Davos prin intermediul administrației Biden pentru a rupe cartelul și a lăsa prețul petrolului să scadă. Va fi același truc obosit ca ceea ce au făcut cu un KSA dispus în 2014 și pentru care Trump i-a lucrat în 2018:

„Luăm uleiul mai jos. Toți ceilalți vor avea de suferit, cu excepția cazului în care ne pompați ca nebun și vă vom recompensa cu o cotă de piață crescută în SUA. După ce vom lăsa prețul să crească, tu vei fi noul rege.”

În cele din urmă, tot atacul din 2018 a fost în sfârșit să-l facă pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman (MbS) să realizeze că SUA este un partener nesigur și răzbunător. El a legat viitorul KSA și OPEC de Putin și ruși. El a fost recompensat pentru această alegere până în prezent.
Saudiții se pregătesc pentru un atac asupra prețului petrolului pentru a-i pedepsi pentru lipsa de viziune a neoconilor care nu învață niciodată nimic din eșecurile lor trecute.

Ghici ce? Dacă Nigeria, Angola și Congo aud astăzi tăgăduirile dulci ale Occidentului, aș spune că sunt pe cale să fie dezbătute de Rusia și China, dar de data aceasta li se vor alătura MbS și saudiții, care sunt deja pregătiti pentru inevitabil.

Sursa: https://tomluongo.me/2023/11/24/what-are-the-saudis-really-preparing-for

Traducerea: CD