Dorel Bîrsan
107 aprobate
biransblogblog.wordpress.comx
biransderol@yahoo.com
Ca răspuns la adevar.
Niciodată România nu a cunoscut o dezvoltare mai spectaculoasă decât în vremea lui Ceauşescu. Şi nu a fost chiar foame cum spui tu, care vorbeşti din auzite. Criza alimentară a fost amplificată de conspiraţionişti care au ţinut alimentele prin depozite. Salam de Sibiu de calitate era scos cu lăzile pe străzi în noaptea de 22 spre 23 decembrie 89. De unde oare? În ultimii ani până spre 89, prin restaurante era mâncare din belşug. Cu 100 de lei ceauşişti două persoane mâncau pe săturate. Mai beai şi o sticlă de vin bun la urmă (Fetească regală din podgoria Urlaţi sau Cabernet. Erau 16 lei sticla de trei sferturi) şi rămânea 2 – 3 lei bacşiş la ospătar. O porţie de „muşchi ţigănesc” era 30 lei cu salata aferentă, iar o friptură 18 lei. Dacă erai mai restrâns te rezumai la o porţie de „creier pane” şi dădeai 13 lei sau la o ciorbă de burtă ce costa 7 lei cu ardeiul şi smântâna aferente incluse. Oriunde pe lângă şcoli sau universităţi (cum era în Pasaj la Universitate în Bucureşti) erau pitzerii unde se putea servi o pitza cu 10 lei (nu din asta cu salam lipit pe cocă, ci mult mai bună, făcută de profesionişti, că nu exista meserie fără calificare corespunzătoare). Era suficient de hrănitoare cât să-ţi ajungă pt o zi.
Da românu punea banii la CEC să-şi cumpere dacie şi se văicărea că nu are mâncare.
Dacă ţi s-a făcut poftă înseamnă că eşti în criză alimentară. Da, ai răbdare că vei primi în curând porţia de „greieri pane” sau de friptură trasă la imprimantă, presărată cu larve deshidratate de muscă domestică. Cică ar fi foarte hrănitoare şi vor scoate omenirea de criză.
Poftă bună!
Domnule BÎrsan,
dumneavoastra confundati anii si realitatile!
*Bucurestiul, capitala tarii, satul cu aeroport international si ambasade era mult mai bine aprovizionat decat restul tarii! Insa si aici erau probleme…, am mai scris despre ele si cineva demonstra printr-un enunt ca substantivul memorie este de genul feminin! Era vorba despre cartelare si nu glumesc sau scriu povesti…
Majoritatea marfurilor bune (alimente, imbracaminte, duciuri, cafea, televizoare, benzina, electrocasnice, detergenti kiar si banala hartie igienica) se dadeau pe sub mana!
Povestea cu masa de la restaurant era pentru cele de lux, care aveau multumitor, insa in „Alimentara” gaseai doar spumos si la pranz, sapatorii de santuri isi treceau sticla din mana-n mana si ar fi dorit o bere!
**Il putem „plange” pe Ceausescu dar nu e cazul sa exageram: pana prin 74 a fost excelent, dar si asta o putem discuta, intrucat nu aveam la ce ne raporta in spatiul nostru stramt si putini erau cei care mai calatoreau prin RDG, Polonia si inca si mai putin dincolo de Cortina! Intrebati-l pe Primarul General daca nu semna si colabora mai iesea el la Olimpiada? Îi dadeau doua culegeri de analiza matematica peste cap si gata… NU, nu-l disculp, dar pe undeva il inteleg caci fata de Basescu nu a fost spurcat 100%! Poate pentru ca s-a skimbat regimul, dar mai stii …? Colaboratorii au fost mereu preluati…
Nu-i vorba aici să-l plângem pe Ceauşescu, ci de faptul că făcuse România puternică şi recunoscută în lume. Şi a fost un patriot, murind eroic pentru crezul lui şi pentru neamul său, care în mare parte l-au uitat. Istoria însă nu uită şi va veni un timp când va fi recunoscut.
Şi nu a murit nimeni de foame pe vremea lui, aşa cum spun unii, dar acum da, căci milionul nu mai are valoare. Am cunoscut studenţi străini care repetau anul ca să stea mai mult la noi în ţară pentru că – spuneau ei – la noi se trăia bine. Eu mă gândeam că unii erau şi racolaţi de diverse servicii informative şi de aceea stăteau mai mult, de terminau facultatea de 4 ani (IPG Ploieşti) în 6 sau 7 ani. Că doar nu trimiteau străinii doar proşti la studii în RO.
De murit de foame nu s-a murit, dar de trait prost se traia!
In stilul Epocii de Aur si azi aveati cerere la partid sa va aprobe un laptop si mobil generatia 2000, precum in Cuba!
Şi dacă au totul la liber şi nu au educaţie, la ce bun? Majoritatea au leptopurile pline cu manele, pornografii, jocuri aiuristice şi poze. Fapt concret, că la mine mai vin cu ele la reparat şi am văzut cât îi duce mintea.
Acum nu mai folosesc nici leptopurile, că la ce caută ei prin online le este de ajuns telefonul.
La cei mai mulţi, electronicele astea IT şi televizoarele le fură viaţa. Nu ar strica unele restricţii în folosirea lor.
Apropos de electronice. Primul meu calculator de birou l-am cumpărat prin cineva din Moldova de peste Prut, prin anul 1977. Era produs în URSS, dar a funcţionat până acum trei sau patru ani, când mi l-a ars un trăznet. El şi pc-ul fiind în priză s-au prăjit ambele.
Mai am o maşină de bărbierit rusescă de prin aceeaşi perioadă, care refuză să se strice şi încă o mai folosesc.
Am avut şi un calculator performant Felix, proiectat şi realizat exclusiv de români, care a funcţionat la fel de mult, dar i s-a spart afişajul. Era din sticlă.
https://www.olx.ro/d/oferta/calculator-de-birou-ice-felix-ce130p-IDfsQ1U.html
Aşa că realizările din timpul lui „ăl bătrân” erau reale.
Acum nu mai fabricăm nimic. Cumpărăm produsele proaste ale occidentului, dar mai mult eticheta e de ele.
Cum ne-au prostit jigodiile alea cu momeala UE atât timp, nu-mi vine să cred.
Mda,
aveti oarecum dreptate sa fiti nefericit…deh, masina de barbierit si PC rusesti axauga si ele nostalgii!
Vedeti dv, am vazut o fotografie cu o strada din New York, unde langa un kiosc de ziare, sprijiniti de un zid cam 35-40 oameni citeau ziarul! Azi, in metrou, la orice ora, aproape ca u exista pasager care nu citeste ceva pe mobil!
Eu zic asa: ESTE FOARTE BINE CA CITESC! Ca unii stau doar pe retele de socializare, asta este, … cineva trebuie sa sape si la cazma santuri, acolo unde utilajul smart nu poate fi folosit!
*PS: vedeti dv, pentru a trece de la calculatoare Felix la generatia urmatoare, „ăl batran” trebuia sa aprobe resurse pentru cercetare, dar nu a facut-o si nu numai in acest domeniu! Noi, ca tara, nu avem proiect, nu avem tinta, nu avem un domeniu in care suntem lideri, sau macar pe acolo…
Asta-i tragedia! Totu-i aici #à la légère!
@Dorel Bîrsan
-blesteme!
Vezi că dacă eşti ofticos te îmbolnăveşti de plămâni!