Mesajul este util celor care nu cunosc romgleza, pentru a-i putea înțelege pe cei „elevați”.
|
…
Mi-a zis azi o prietena ca e in a hurry, ca se grabeste la job pentru un meeting office cu CEO. Practic, a chemat-o directorul sa ii faca o cafea. Si am inteles-o, lucreaza la multinationala, asa ca jumatate dintre cuvinte ii vin in engleza. E assistant director, adica secretara directorului, dar, la asa denumire, cum ajunge cate un mester sau un instalator de AC prin companie crede ca ea e numarul 2.
Alt amic, cu care m-am intalnit la bus in statie, mergea la training.
Afara e un freezing rain de te omoara. As fi vrut sa zic mazariche, dar mi-e ca nu ma mai intelege nimeni. Intru la supermarket sa grab a snack. Snack, pentru ca „gustare” imi pute. Apropo, stiu cam am preluat„supermarket” de la americani, dar noua nu ne-a fost de-ajuns, asa ca am inventat hipermarket-ul. Daca exista cineva care sa imi spuna care e diferenta dintre supermarket si hipermarket, ii dau 10 apple juice! Ca sucuri de mere am vazut ca nu mai au la raft. Optez intre un snack cu steak si unul cu ham. „Friptura” suna din secolul trecut, iar sunca nu mai mananca nimeni azi. In definitia romaneasca, hypermarket-ul cuprinde un supermarket, plus alte magazine. Atunci care mai este diferenta intre un hypermarket si un mall? Sau mall-ul e gigamarket? Ajung la birou, unde fetele vorbesc despre fashion si make-up. Moda nu mai este un cuvant la moda, iar machiajul moare si el. Pentru ca oricat de agramat ai fi, daca stii trei cuvinte in engleza pacalesti 5 fraieri. E in trend, nu in tendinte, sa arunci cuvinte in engleza. O colega account si-a facut un tatoo pe body (tatuaj pe corp ar suna de-a dreptul obscen, numai marinarii isi fac tatuaje). O sa ni-l arate la party-ul din weekend. Nu la petrecere, sa nu inteleaga cineva ca e cu taraf. Domne fereste! For God’s sake!
In muzica nu mai avem orchestre sau formatii, ci band-uri. Pentru ca, nu-i asa, orice mizerie ai canta, altfel suna „Costel de la Calafat Band.” Care Costel Band nu mai canta trei manele si doua melodii furate, ci efectueaza un performance fusion-evergreen si manele!
Un coleg de la advertising, nu de la publicitate ca e un cuvant perimat, ne spune in coffee break ca la televizor a vazut un Breaking News: Iohannis a tinut un scurt briefing, asa a zis prezentatorul.
Va las acum, ma duc sa ajung la un agreement cu un coleg, daca poate el sa faca el in locul meu un meeting report.
Am luat din engleza cuvinte si le folosim prost. Confundam la greu “a acomoda” si “to accomodate” (a asigura cuiva cazarea, “audienta” si “audience” (public), “support” si “support” (sprijin financiar).
Nu conteaza cum vorbim, nu conteaza cat de prost combinam limbile,important e sa sune bine la ureche si sa dam impresia ca stim engleza, chiar daca nu stim corect romana. |
Cea mai groaznica traducere mi se pare atunci cand „patetic” este tradus patetic desi ar fi trebuit tradus ca „jalnic”. Sau library este tradus librariew in loc de biblioteca, Sau mai vad stiri de genul ; nmato a trimis 200 de trupe in Afganistan in loc de 200 de militari. De cexemplu, cand zici „trupe de ocupatie” nu precizezi numarul, nmu poti sa zici 300 de trupe de ocupatie.
Toata romengleza asta mi se pare un fel de „|furculition”.
PS. In viata internationala, farta sa cunosti engleza, esti un om mort sau viu la baza societatii. Am vizionat un clip cu dl Putin cantand un cantec in engleza. Daca si tzarul rusilor foloseste/cunoaste engleza, noi romanii de ce n-am invata-o si folosi-o. S-o invatam, mai ales de catre cei tineri pentrui ca eu, de exemplu, sunt prea batran pentru asa ceva.
Cantaciosii (cu sau fara scoala pe taramul muzikiei, adica cunosc sau nu notele muzicale – solfegiu/partitura sunt excluse), canta la „evenimente”, nu la nunta, botez, bairam, kef si mai ales la kemarea primarului -musai pe bani publici- cu ocazia unor jalnice inventii: ziua comunei/orasului, ziua berii, ziua micului, o orzului si graului, ziua cepii si usturoiului, a lalelei si liliacului….tei, magnolie, orice si sa nu uitam de asfaltare, iluminatul public, canalizare…etc!
Romanul este mare amator de kef, mai ales gratis!
Cineva spunea ca la noi s-au taiat de 10 ori mai multa panglica de cati kilometri de sosele s-au facut! Incomplet! Dar foarfeci cate s-au consumat?