Cutremurător! Ce s-a întâmplat cu cei care l-au condamnat la închisoare pe călugărul de la Tanacu! Cu ce se ocupă astăzi acesta

Anca ANDREI, Redactor șef

Daniel Petru Corogeanu a ajuns celebru după ce cazul exorcizării măicuței de la mănăstirea Tanacu, în vârstă de 23 de ani, a fost intens mediatizat. Se întâmpla în anul 2005 și povestea șoca o țară întreagă. Procesul a fost unul controversat și multe probe au fost respinse. Preotul a susținut tot timpul că este nevinovat.

De exemplu medicul legist susținea că măicuța ar fi murit în urma unei doze de adrenalină, iar asistenta de pe salvare care i-ar fi administrat-o a recunoscut că într-adevăr ea i-ar fi făcut injecția. Dar mărturiile nu au fost luate în calcul în proces, iar preotul a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Procurorul care a anchetat cazul a murit subit. După ce a stat la serviciu 12 ore, i s-a făcut rău, iar apoi în doar o lună de zile a murit. Judecătorul de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a dat sentință definitivă a murit și el la fel de suspect și neașteptat, scrie VoxBiz.ro.

În anul 2011, fostul călugăr  a fost eliberat din închisoare, dar a ales să se izoleze de lume. Acesta s-a retras într-o casă izolată din localitatea vasluiană Portari (comuna Zăpodeni). Casa situată departe de sat, la marginea unei păduri, i-a fost oferită în mod gratuit de un om de afaceri din zonă, despre care localnicii spun că Daniel Corogeanu l-ar fi vindecat, înainte de a ajunge în închisoare, în mod miraculos, prin rugăciune, în timp ce medicii nu i-ar fi acordat nicio şansă, potrivit adevarul.ro.

De când a ieşit din închisoare, Daniel Corogeanu nu a fost văzut de nimeni din sat, localnicii afirmând că doar cei foarte apropiaţi reuşesc să îi calce pragul casei, la care poţi ajunge după un drum anevoios, aproape impracticabil. Iniţial, după ieşirea din detenţie, s-a speculat că, în casa situată după dealurile satului Portari, Corogeanu ar fi improvizat un schit, unde continuă să desfăşoare slujbe religioase, însă verificările efectuate de reprezentanţii Episcopiei Huşilor au infirmat această ipoteză. Caterisit în urma ritualului de exorcizare din 2005, lui Corogeanu îi este interzis să mai slujească.

 

Pentru oamenii din sat, Corogeanu continuă să fie un subiect sensibil. Localnicii manifestă aceeaşi dragoste faţă de fostul călugăr, considerându-i pe jurnalişti principalii vinovaţi pentru ceea ce i s-a întâmplat părintelui, iar magistraţii sunt acuzaţi că au făcut o gravă eroare judiciară în acest caz. Pe tot parcursul procesului, desfăşurat la instanţa din Vaslui, zeci de susţinători l-au urmat pe Corogeanu în sălile de judecată, aceştia plângând în hohote la arestarea sa.

TAGS

Interviu cu dl profesor ION COJA

Dumneavoastră ați fost oarecum implicat în cazul „Corogeanu”. N-ați pățit nimic până acum?

Am fost chiar binișor implicat. M-am trezit într-o zi cu un telefon de la niște tineri monahi naționaliști, îi cunoșteam de la Petru Vodă, care m-au făcut atent asupra cazului și cerându-mi să fac ceva pentru apărarea părintelui, invidiat și urgisit de un ierarh de la Huși pentru „succseul de public”… Mi-au mai dat niște detalii, m-au convins și, urmând sfatul lor, l-am sunat pe Dan Diaconescu și i-am prezentat cazul.  Am insistat pe ideea nedreptății care i se face părintelui Corogean. Și pe potențialul „mediatic” al cazului. Dan Diaconescu, ziarist înăscut, iar nu făcut, a prins ideea și a plecat în aceeași seară cu o echipă de filmare. A prezentat corect cazul, nu se numără printre ziariștii care au mințit, au dezinformat!

Cred că a păcătuit față de părinte și dna Mona Muscă, pe atunci ministră, care și-a însușit punctul de vedere al ierarhului de la Huși fără să cerceteze!

Ieșirea din politică a dnei Mona Muscă, victimă și ea nevinovată de acuzațiile ce i s-au adus, ar avea legătură cu cazul părintelui Corogean?

Adică mă întrebați dacă „justiția” supremă a pedepsit-o și pe dna Mușcă, la fel ca pe ceilalți care s-au făcut vinovați de hăituirea și condamnarea la închisoare a părintelui Daniel?… Interesantă perspectivă. Numai dna Muscă, o femeie cu frica lui Dumnezeu, poate răspunde la această întrebare. Eu nu cunosc chiar toate datele. Mie mi-a fost clar că preotul Corogean nu este vinovat de faptele care i se puneau în spinare!… Profitând că mă cunoșteam cu avocatul său, dl Antonie Popescu, m-am oferit să fiu martor în apărarea părintelui! Am insistat chiar. N-am priceput de ce maestrul Antonie a desconsiderat oferta mea!

Credeți că părintele nu a fost apărat ca lumea în proces?

Cred că a intrat în temniță nevinovat, că a pierdut pe nedrept haina preoțească!… Mare păcat! Cu care s-a încărcat conștiința multora!

 

A consemnat Tommy Stoicutz