Primim de la colegul DOREL spre analiza, stirile de mai jos>
Preşedintele filialei Sălaj a UDMR, Seres Denes, a precizat joi, la finalul manifestărilor de la Zalău dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că transmite celor de azi şi generaţiilor viitoare că maghiarii din această zonă îşi doresc pace, libertate, frăţie şi egalitate cu toţi cei de aici.
Comunitatea maghiară din Sălaj a marcat, joi, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni printr-o serie de manifestări desfăşurate în întreg judeţul, încheiate la finele zilei, la Zalău, cu un tradiţional marş cu torţe şi depuneri de coroane la statuia paşoptistului maghiar Wesselenyi Miklos. Printre cei care au depus coroane s-au numărat reprezentanţi ai instituţiilor locale şi judeţene, ai partidelor politice şi ai comunităţilor maghiare din Zalău şi din judeţ.
„Ziua de 15 martie a rămas pregnant imprimată nu numai în conştiinţa poporului maghiar, ci a tuturor popoarelor europene, fiindcă a fost revoluţia burghezo-democratică paşoptistă, prin care toate naţiile Europei au vrut să scape de tot ce înseamnă Evul Mediu, tot ce înseamnă exploatarea omului de către om şi s-au ridicat la luptă pentru tot ce înseamnă libertate, egalitate şi fraternitate. Aceste valori sunt şi astăzi general valabile şi, de aceea, noi în fiecare an de 15 martie ne aducem aminte de cei care şi-au jertfit viaţa atunci, pentru aceste idealuri şi transmitem pentru cei de astăzi şi cei din viitor că vrem să trăim în pace, libertate, frăţie şi egalitate. Noi, toţi împreună, care suntem aici, să trăim ca fraţii, cu respect reciproc şi să fim liberi, pentru că libertatea este dată tuturor. Nu este numai a unora sau a altora, ajunge pentru toată lumea. Dacă trăim cu aceste sentimente, putem să ne clădim o viaţă actuală şi viitoare mult mai frumoasă”, a declarat Seres Denes pentru presă, la finalul manifestărilor de la Zalău.
Anterior marşului cu torţe şi depunerilor de coroane, elevi maghiari de la toate şcolile din Zalău au susţinut, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un spectacol dedicat acestui eveniment. La finalul spectacolului, prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă dedicat Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, iar un reprezentant al Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca a prezentat mesajul similar al premierului maghiar, Viktor Orban. La eveniment a participat şi vicepreşedintele executiv al UDMR, Hegedus Csilla. AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)
Senatorul Cristian Chirteş, liderul PNL Mureş, a transmis joi, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un „gând bun” tuturor maghiarilor şi a declarat că, în cinstea acestei zile, a pregătit un meniu special format din brânză de Ibăneşti, o zonă folclorică românească de pe Valea Gurghiului, şi colaci secuieşti (Kürtőskalács).
„Vreau să le adresez maghiarilor din judeţul Mureş şi celor din România un gând bun cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni şi să nu uităm că foarte mulţi membri ai PNL sunt maghiari, avem primari maghiari, preşedinţi de organizaţii, consilieri locali şi judeţeni. Suntem un partid deschis, european şi cred că este o zi în care să le mulţumesc încă o dată maghiarilor pentru plusul de valoare pe care îl aduc României. Cred că în judeţul Mureş trebuie să fim un model de convieţuire. Şi, în cinstea acestei zile, am pregătit o brânză de Ibăneşti şi Kürtőskalács”, a declarat Cristian Chirteş, într-o conferinţă de presă.
Senatorul a spus că „disputele” din ultima perioadă dintre PNL şi UDMR nu au vizat maghiarii, ci conducerea Uniunii, despre care susţine că „nu îi mai reprezintă” pe maghiari, menţionând totodată şi că „nu toţi maghiarii se identifică” cu această formaţiune.
În plus, a afirmat Cristian Chirteş, PNL nu este nici pe departe un partid naţionalist, extremist şi antimaghiar, aşa cum „a fost catalogat” de către conducerea UDMR, iar dovada este faptul că acest partid are în componenţă foarte mulţi maghiari. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că în data de 15 martie n-au murit nici români şi nici unguri şi că ziua care simbolizează începerea Revoluţiei maghiare va fi una care „ne va uni”.
Liderul UDMR a precizat că Szechenyi Istvan, a cărui statuie a fost dezvelită, nu a fost un revoluţionar, dar a susţinut tot timpul că este nevoie de edificare, iar în România anului 2018 este mare nevoie de oameni care să construiască.
„Am venit la Satu Mare cu mare drag să fiu alături de sătmăreni în această zi importantă când sărbătorim 170 de ani de la începerea Revoluţiei maghiare din 1848, şi mai ales că se inaugurează statuia lui Szechenyi la Satu Mare, o personalitate importantă, nu neapărat revoluţionar, dar a fost un edificator, un om care nu credea în revoluţie, dar spunea în fiecare propoziţie că trebuie construieşti, trebuie să laşi ceva în urmă. Nu este nicio contradicţie între personalitatea lui Szechenyi şi revoluţionari. Mai degrabă orice revoluţie presupune şi edificare şi construcţie şi de aceea eu cred că spiritualitatea, moştenirea lui Szechenyi poate să fie importantă pentru orice om, indiferent că suntem maghiari sau români, fiindcă trebuie să spunem răspicat: în 2018 ar fi nevoie de edificatori în România, de oameni care construiesc, de oameni care pun cărămidă pe cărămidă. Avem nevoie de deziderate mari, deziderate naţionale, dacă se poate spune aşa, şi dacă ne lipseşte ceva, exact viziunea ne lipseşte”, a declarat Kelemen Hunor.
Preşedintele Uniunii a precizat că această zi poate fi sărbătorită de orice persoană care iubeşte libertatea.
„Această moştenire a lui Szechenyi arată că fără moştenire nu poţi să construieşti, nu poţi să duci naţiunea într-o anumită direcţie. Este o zi importantă şi eu cred că pentru orice om care iubeşte libertatea, indiferent că vine de la Revoluţia franceză sau de la Revoluţia maghiară, poate fi cinstită şi poate fi sărbătorită această zi. Cei care cred în egalitate, cei care cred în fraternitate, n-au de ce să respingă această zi. Şi eu cred că încet, încet vom ajunge la un alt nivel an înţelegerii. În ziua de 15 martie n-a murit nimeni, nici maghiar, nici român, nici austrieci, 15 martie va fi acea zi care ne va uni”, a spus Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a participat joi la dezvelirea statuii omului politic Szechenyi Istvan (1791-1860) din municipiul Satu Mare. Evenimentele au mai cuprins depuneri de coroane la bustul poetului Petofi Sandor şi o defilare cu husari. AGERPRES /(A – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Maghiarii din Târgu Mureş, îndemnaţi să voteze cu Guvernul Fidesz, în timpul manifestărilor dedicate Revoluţiei de la 1848
Deputatul L. Simon Laszlo, din partea formaţiunii Fidesz, din Ungaria, i-a îndemnat pe maghiari joi, în cadrul manifestării de marcare a 170 de ani de la Revoluţia din 1848 de la Târgu Mureş, să participe la alegerile din această ţară şi să voteze guvernul în exerciţiu.
„De aceea trebuie ca maghiarii din Ungaria şi cei forţaţi într-o existenţă minoritară de către dictatul de pace de la Trianon să se ţină de mână, să se ajute reciproc şi să răspundă uniţi la procesele care aduc în pericol întreaga comunitate europeană. Miza alegerilor din Ungaria este dacă Ungaria va deveni o ţară de imigraţie sau dacă reuşim să deschidem ochii europenilor. Tocmai de aceea nu sunt de acord ca maghiarii din Transilvania să poată vota doar la alegerile din România şi nu pot să mă identific nici cu afirmaţia că maghiarii din Transilvania nu trebuie să fie atenţi la politica din Ungaria. Iar lucrul cu care sub niciun chip nu pot fi de acord este acela că cei care refuză să ia parte la campania şi politica din Ungaria acuză, cu acelaşi elan, guvernul civil şi construirea unui regim autoritar. (…) Aţi demonstrat de nenumărate ori că puteţi trăi cu inima pură, puteţi să sărbătoriţi şi să luptaţi, propunându-vă scopuri măreţe. Şi guvernul Ungariei şi-a propus scopuri ambiţioase. Dorim să continuăm calea începută şi de aceea, pe lângă comemorare şi socoteală, vă îndemn la acţiune. Luaţi parte la alegerile din Ungaria, în aprilie şi sprijiniţi guvernul naţional în exerciţiu!”, a afirmat deputatul L. Simon Laszlo.
În discursul său, deputatul ungur a mai spus că guvernul Ungariei a a înţeles „semnele vremurilor” şi că ceea ce a făcut şi face pentru maghiarii din Transilvania poate fi considerat „un soi de luptă pentru libertate”.
Acesta a mai subliniat că, prin unificarea naţiunii maghiare „la nivel de drept public”, începută în 2010, există deja un milion de noi cetăţeni maghiari, care odată cu cetăţenia au dobândit şi dreptul de vot şi pot astfel lua parte la deciziile importante ale Ungariei. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
• Peter Ferenc (UDMR Mureş): Am încredere că nu vor exista obiecţii la CCR în privinţa legii de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic
Preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, a declarat joi, în cadrul manifestării de marcare a 170 de ani de la Revoluţia din 1848 de la Târgu Mureş, că are încredere că nu vor exista obiecţii la Curtea Constituţională a României în privinţa legii de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic şi i-a cerut şefului statului să susţină învăţământul confesional minoritar.
„Suntem îngrădiţi în libertatea noastră, deoarece nu ne putem folosi limba maternă în instituţiile şi spaţiile publice, iar chestiunea folosirii simbolurilor noastre naţionale naşte controverse şi tensiuni până în ziua de azi. De multe ori întâmpinăm situaţii în care nu ni se respectă drepturile obţinute cu greu. Ajunge doar să ne gândim la liceul catolic. De doi ani aproape că luptăm cu morile de vânt pentru Liceul Teologic Romano-Catolic. Însă nu vom renunţa niciodată. Lângă cei 6% (cât numără mandatele UDMR în Parlament – n.r.) am reuşit să adăugăm încă 45% şi să adoptăm o lege prin care liceul confesional îşi poate continua activitatea nestingherit. Am încredere că nu vor exista obiecţii din partea Curţii Constituţionale. Aş dori să îl rog, în numele nostru, pe preşedintele ţării, de etnie săsească, să sprijine, ca bun creştin şi ca membru al unei alte comunităţi minoritare din care se compune ţara, educaţia confesională în limba maternă’, a afirmat Peter Ferenc.
În discursul său, Peter Ferenc a susţinut că anul Centenarului Marii Unirii poate fi decisiv în privinţa îmbunătăţirii sau deteriorării relaţiilor dintre români şi maghiari şi că patriotismul nu trebuie confundat cu ura.
„În anul Centenarului românesc, relaţia dintre minoritate şi majoritate are de înfruntat provocări serioase. Acest an poate fi decisiv, oferind posibilitatea îmbunătăţirii, dar şi cea a deteriorării relaţiilor dintre comunităţile române şi maghiare. La 100 de ani de la adunarea generală de la Alba Iulia, este tot mai în vogă, tot mai ‘trendy’ să fii mare patriot. Sunt tot mai mulţi politicieni pentru care patriotismul înseamnă condamnarea noastră, a maghiarilor din Transilvania, şi prezentarea noastră drept pericol la adresa siguranţei naţionale. Patriotismul e un lucru bun, însă nu trebuie confundat cu incitarea la ură. Patriotismul înseamnă să lucrăm, să avem autostrăzi în ţara noastră, să nu desfiinţăm 100 de trasee de cale ferată, ci să modernizăm transportul feroviar, să ne ţinem tinerii acasă, să facem ca existenţa familiilor să fie mai previzibilă, să putem beneficia de tratament la nivel european în spitalele noastre şi ca părinţii noştri să beneficieze de o pensie demnă de munca depusă timp de atâţia ani”, a mai spus liderul UDMR Mureş.
Peter Ferenc a evidenţiat faptul că, prin sprijinul Guvernului Ungariei, 520 de familii de agricultori au primit ajutoare pentru dezvoltarea gospodăriilor şi că pe lângă ajutorul economic şi pentru infrastructură, statul ungar se implică şi în conservarea moştenirii culturale a maghiarilor din Transilvania.
„Iar acum este rândul nostru să sprijinim Guvernul Ungariei! Îi îndemn pe toţi cetăţenii să îşi exercite dreptul de vot şi să participe la alegerile din 8 aprilie”, a spus liderul UDMR Mureş.
În discursul său, Peter Ferenc a subliniat că acest an poate fi decisiv pentru toate minorităţile de la nivel european, nu doar pentru comunitatea maghiară din România, dacă se va reuşi promovarea iniţiativei cetăţeneşti europene Minority Safe Pack, „care urgentează reglementarea drepturilor minoritare la nivel european”.
La manifestările de marcare a 170 de ani de la Revoluţia din 1848 de la Târgu Mureş au participat peste 2.000 de persoane. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Kelemen Hunor: Cer Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut, într-un discurs rostit joi la Satu Mare, Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita, care au luat măsuri împotriva primarilor care „decorează localităţile în culorile steagului maghiar” cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Liderul Uniunii a arătat că, potrivit raportului Consiliului European, România a făcut regrese în privinţa garantării drepturilor naţionale şi lingvistice ale naţionalităţilor, dând exemplul prefecţilor din Covasna şi Harghita.
„Raportul Consiliului European care analizează aplicarea prevederilor acordului cadru pentru protecţia minorităţilor a stabilit că România nu doar că nu este un stat model în garantarea drepturilor naţionale şi lingvistice ale minorităţilor, ci este mai degrabă un exemplu de regres în acest domeniu. Astăzi, ar fi şi un act revoluţionar şi dacă instituţiile implicate nu ar prezenta într-o lumină ireală acest subiect, ci ar începe să aplice corecţiile necesare, aşa cum propune şi raportul nostru paralel. În schimb, ei continuă să deformeze realitatea, susţinând că au creat un stat model, exemplar, în timp ce prefectul de Covasna pedepseşte primarii care decorează localităţile în culorile steagului maghiar cu ocazia sărbătorii noastre naţionale. Cer pe această cale Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita, pentru a pune capăt acestei anomalii iresponsabile şi stresante!”, a declarat Kelemen Hunor.
El a subliniat că maghiarii, ca minoritari, sunt preocupaţi de egalitatea în drepturi, dar mai sunt multe de făcut.
„Da, trebuie să vorbim despre egalitate, ca despre o condiţie a libertăţii. Ca minoritari, suntem în primul rând preocupaţi de egalitatea în drepturi, dar, din nefericire, trebuie să constatăm că şi la zece ani după aderarea la UE, rămân multe de făcut pentru a elimina inechităţile economice şi sociale. (…) Există o creştere a fenomenului de sărăcie şi a emigraţiei. Eradicarea sărăciei şi reducerea decalajelor economice dintre diferitele regiuni reprezintă baza tuturor politicilor responsabile de astăzi în România. Da, acesta reprezintă un act revoluţionar astăzi. Este nevoie de curaj, dorinţă de schimbare şi de acţiune. Suntem gata să participăm şi la acest proiect, pot conta pe noi şi în această reformă cei care sunt capabili să anticipeze, să planifice şi să acţioneze”, a mai spus Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a participat joi la dezvelirea statuii omului politic Szechenyi Istvan (1791-1860) din municipiul Satu Mare. Evenimentele au mai cuprins depuneri de coroane la bustul poetului Petofi Sandor şi o defilare cu husari. AGERPRES /(A – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
scuze pentru lungimea celor postate
ce gandeau ungurii cand s-a constituit RAM in 1952
Autonomie pt maghiari înseamnă dispariția ROMÂNILOR din acea zonă !
Vom recurge la retinerea catorva doar dintre aceste „opinii”, pentru a ilustra, cu documentul vremii in fata, starea de spirit, atat de vecina cu ura oarba, a celor incurajati atunci de tendintele autonomiste, in totala neconcordanta cu psihologia si trairile romanilor ardeleni din zona. Un fost conducator al Partidului „Crucea cu Sageti”, Taidler Dezideriu (Targu-Mures), era de parere ca „Pentru noi ar fi cel mai bine daca aceasta regiune s-ar atașa Ungariei, deoarece numai atunci am fi siguri ca putem, pe deplin, folosi limba noastra”.
Un alt membru al Partidului „Crucea cu Sageti”, Biro Venczel (Targu-Mures), spunea ca prin „orice Constitutie sau Regiune Autonoma maghiara nu o sa fie o viata, asa de fericita, cum a fost in timpul ocupatiei horthyste” (n. n. pe timpul Diktatului de la Viena din 30 august 1940). Fost conducator al aceluiasi „Partid al Crucilor cu Sageti”, Bozsoki Geza (Reghin) sustinea ca „Proiectul de Constitutie a fost elaborat in urma ordinului Moscovei, care se face in acelasi timp in toate tarile pe care le domina (…) Nu precizeaza ca administratia autonoma maghiara se va face in limba maghiara, deoarece Tratatul de Pace de la Paris prevedea ca, unde locuieste o populatie de alta nationalitate, mai mult de 30% la un loc, teritoriul va fi administrat pe ambele limbi. Aceste prevederi nu sunt respectate din partea guvernului de astazi, deoarece in fruntea tarii sunt nationalisti romani!”. Kovacs Laurentiu (Bereni), fost membru al Partidului Reinnoirii Maghiare, merge si mai departe cu o sustinere elucubranta: „Acum se face, din nou, Ungarie in nordul Ardealului si va fi iarasi cum a fost intre anii 1940-1944”.
Kenteleki Adalbert (presedintele Sfatului Popular din Gheorgheni), dupa publicarea noului proiect de Constitutie, „in localul Sfatului Popular Raional nu mai vorbeste romaneste cu functionarii romani care nu cunosc limba maghiara, desi acestia nu inteleg instructiunile primite” (…). Fata de mai multi functionari, presedintele Sfatului Popular a sustinut ca „Regiunea Autonoma Maghiara nu va fi subordonata Guvernului Republicii Populare Romane, ci va fi o republica autonoma si se va conduce independent”. Referent tehnic la acelasi Sfat Popular Gheorgheni, Szekely Iuliu sustinea ca noul proiect de Constitutie „trebuia neaparat sa ataseze la noua «Republica» si regiunea Cluj, precum si alte regiuni unde este populatie maghiara, fiindca nu are niciun rost sa fie si administratie romaneasca in locurile unde domiciliaza populatie apartinand minoritatii nationale maghiare”. Invatatorul Ilyes Adalbert (Gheorgheni) declara ca „Toate liceele cu limba de predare romana trebuie sa plece din Gheorgheni, deoarece n-au ce cauta in Regiunea Autonoma Maghiara, unde vor fi numai licee maghiare, iar cele romanesti vor pleca in Romania”. Frizerul Hajla Stefan (Gheorgheni): „De acum inainte, intreg Ardealul de Nord va fi autonom si va avea un guvern separat, nemaitinand legaturi cu Bucurestiul, facand toata corespondenta in limba maghiara”. Vom continua redarea opiniilor unor maghiari, tocmai pentru a va convinge, dragi cititori, cam ce doreau unii in tartacuta lor aia seaca si cum gandeau in viitor, in iulie 1952, conationalii maghiari din viitoarea Regiune Autonoma Maghiara, despre soarta romanilor ardeleni. György Ladislau (Gheorgheni): „Toti romanii vor trebui sa plece din Regiunea Autonoma Maghiara, deoarece aceasta va fi independenta!”. Pap Alexandru (Mihaileni), instigandu-i pe tinerii Tanko Stefan, Tanko Geza si Magyari Nicolae sa cante cantece sovine maghiare: „Acum se poate, deoarece aici este Ungaria!”; Bardoczi Iosif (Odorhei): „Cu aceasta Constitutie vom scapa «de valahii» din regiunea Stalin!”; Kenyeres Ladislau (functionar la Sfatul Popular Sancrai, Raionul Odorhei): „Secuii din nou au tara lor, au primit autonomie si se vor conduce singuri, independenti, astfel scapa de romani!”; Both Eugen (Odorhei): „Romanii vor trebui sa plece din acest teritoriu”; Feher Aladar (Odorhei): „Pana in prezent, in Ardeal, unde traiesc 3, 5 milioane de maghiari (n. n. – ce minciuna, ce exagerare!), nu a fost just ca a fost administratie romaneasca, însa acum vom scapa de toti functionarii romani, de la data de 11 august 1952”; Csiki Lazar (Tusnad Bai): „Cu ocazia votarii noii Constitutii, autoritatile administratiei romane vor trebui sa paraseasca teritoriul Regiunii Autonome Maghiare, deoarece aceasta Constitutie a fost infaptuita in urma presiunii facute de angloamericani, care vor ocupa, in curand, teritoriul Regiunii Autonome Maghiare”; Barabas Ileana (functionar la Sfatul Popular, Raionul Ciuc): „Acum or sa fie foarte multe locuri vacante in institutiile de stat, deoarece romanii vor fi expulzati din teritoriul Regiunii Autonome Maghiare, iar la sedinte si mitinguri, precum si in administratie, va fi folosita numai limba maghiara”; Szép Carol (Miercurea Ciuc), avocat, vazand numele unei statii CFR in limba romana: „Acea tabla, cu inscriptia romaneasca, va fi arsa!”; Vegh Carolina (arhivar la Tribunalul Miercurea Ciuc): „De acum inainte nu-mi va fi frica sa fac dosarele cu ata in trei culori maghiare, deoarece va fi, din nou, Ungaria!”; Cima Iosif (Miercurea Ciuc): „Cu ocazia infiintarii Regiunii Autonome Maghiare, toti romanii vor fi schimbati din posturile lor, iar in locul lor vor fi incadrati maghiari (…) Drapelul RPR (Republica Populara Romana) nu va mai fi arborat, ci numai drapelul maghiar”; Orodi Ioan (Miercurea Ciuc): „Dupa noua raionare, toate legile care au fost in vigoare vor fi schimbate, iar la Targu-Mures vor exista ministere separate si va fi arborat numai tricolorul maghiar, ceea ce inseamna ca, incet-incet, vom apartine Ungariei”; Vad Andrei (Gheorgheni): „Romanii care nu au invatat limba maghiara, pana in prezent, nu au ce cauta in Raionul Gheorgheni si nici in Regiunea Autonoma Maghiara!”; Gall Ludovic (Ditrau): „Regiunea Autonoma Maghiara nu va face parte din RPR, ci va fi alipita Ungariei”; Varga Andrei: „Ardealul de Nord va fi cedat Ungariei, iar hotarele Regiunii Autonome Maghiare vor fi asa cum au fost in anii 19401944!”; Soós Francisc (student, anul II, IMF Targu-Mures): „In regiunile unde predomina populatia maghiara va fi constituita o Republica Autonoma Maghiara, cu capitala la Targu-Mures. Limba oficiala va fi maghiara. (…) Ar fi foarte bine daca toata populatia romaneasca din aceasta Republica Autonoma Maghiara ar fi expulzata din ea, pentru ca aici sa traiasca numai maghiarii!”.
text preluat de la DanTanasa.ro
si mai ofer un text spre lectura pentru toti rumanasii ca sa vada cum se adreseaza un nationalist ungur, in Romania, ungurilor lui.
aud la guvernantii sau primarii romani asemenea discurs? Aud doar blamari ale propriului popor, indemn la emigrare, ce sa vorbesc de „elita” culturnica, plesi de care e pllina Romania, academicieni, ala ci „fecala”!
Rog a fi parcurs discursul. este istoric, intr-un fel. Auzi, dna Dancila, dle Dragnea, dnilor academicieni?
Cum incheie? – in Romania – „Traiasca Ungaria!…”
Discursul primarului din Sfântu Gheorghe rostit la festivitatea de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni din centrul orașului
Dragi locuitori, stimați concetățeni!
Înainte de a vă prezenta invitații noștri, vă rog să-mi permiteți să îl citez pe Gödri Ferenc, legendarul primar al orașului nostru în urmă cu 120 de ani:
(citez) „Fără Sfântu Gheorghe, Trei Scaune rămâne fără cap și va pieri, iar dacă Trei Scaune e să piară: s-a zis cu Țara Secuiască, dacă Țara Secuiască e să piară: s-a zis cu Transilvania, dacă Transilvania piere: atrage după sine căderea Ungariei, fără Ungaria s-a zis cu Austria, iar pieirea monarhiei ar răsturna întreaga pace europeană, astfel: întregul echilibru european se bazează pe existența orașului Sfântu Gheorghe.” (sfârșitul citatului)
Faptul că municipiul Sfântu Gheorghe este un astfel de oraș-cheie, nu o dovedește nimic mai bine decât prezența invitatului nostru special din acest an, dr. Lázár János, ministru, Șef al Cabinetului Prim-ministrului Ungariei. Îi urez Dl. Ministru și familiei sale, bun-venit în Ținutul Secuiesc!
Îi mulţumesc preasfințitului episcop evanghelic-lutheran Adorjáni Dezső Zoltán, domnului Tóth László Consul General al Consulatului General al Ungariei din Miercurea-Ciuc, domnului Dr. Grezsa István Comisar guvernamental și soției sale, domnului Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, primarilor din zonă și vouă, dragi participanți, că ne onorați cu prezența dvs. și vă mulțumim că sărbătoriți alături de noi!
Doamnelor și Domnilor,
Nu-i așa că sunt frumoase aceste drapeluri, ce frumos flutură în vânt? Și totuși, există unii care sunt deranjați. Deși aceste drapeluri fluturau aici chiar și acum o sută șaptezeci de ani, iar de la schimbarea regimului comunist simbolurile noastre naționale sunt întotdeauna expuse pe data de 15 martie, se pare că în anul centenarului, unii ne-ar contesta chiar și acest drept. De data asta mă asigur ca discursul meu festiv să fie tradus în limba română, deoarece anul trecut acest lucru a fost solicitat de către Procuratură. Sunt sigur că acest lucru va fi solicitat și anul acesta.
Din acest motiv doresc să vă spun, să știe și ei ce înseamnă pentru noi aceste culori. În culorile drapelului maghiar, roșul semnifică puterea, albul loialitatea, iar verdele speranța. NOI am dori să rămânem puternici și solidari, loiali față de națiunea noastră și față de noi înșine, și niciodată nu ne vom pierde speranța că visele și obiectivele noastre vor deveni realitate! De aceea, noi nu ne temem de amenințările din partea autorităților!
Doamnelor și Domnilor,
Și anul acesta este un an special pentru noi, un an în care aniversăm mai multe momente importante.
Sunt
1000 de ani de când trăim în Transilvania,
450 de ani de la recunoașterea libertății religioase prin Edictul de la Turda,
170 de ani de la Revoluția de la 1848,
100 de ani de când Transilvania a devenit parte a României, și
50 de ani de când am pierdut autonomia Ținutului Secuiesc.
Doamnelor și Domnilor,
Trăim în Transilvania de o mie de ani. Sunt o mie de ani de când strămoșii noștri au ales acest tărâm ca să ne fie patrie și de atunci, cu o mână ne apărăm, iar cu alta ne construim patria. Sunt o mie de ani de la vremea Sfântului Rege Ștefan, de când maghiarii alcătuiesc o națiune politică în Bazinul Carpatic, iar astăzi, această națiune ne unește mai mult ca oricând.
Sunt 450 de ani de când, pentru prima dată în Europa, aici în Transilvania am recunoscut importanța păcii și a cooperării ca bază a dezvoltării societății. Spiritul hotărârii Dietei de la Turda a precedat Occidentul cu un secol și jumătate. Pentru prima dată în lume aici s-a expus principiul libertății religioase. Să fim mândri de acest lucru.
Doamnelor și Domnilor,
Sunt 170 de ani de când, aici în Transilvania, s-a spus „vom avea tunuri”, sunt 170 de ani de când Ținutul Secuiesc a luptat pentru țară și libertate. Revoluția este un moment glorios pentru noi, secuii, moment din care putem să ne inspirăm și să ne strângem puterile pentru luptele noastre de zi cu zi, fiindcă lupta noastră aici în Trei Scaune, Ciuc, Gheorgheni, Odorhei și Mureș nu s-a încheiat! Noi trebuie să luptăm în continuare pentru limba noastră, pentru steagul nostru, pentru ca această regiune pe care strămoșii noștri au construit-o cu multă trudă, să nu fie exploatată de stat, pentru că aceste orașe și sate au fost construite de părinții și bunicii noștri, și vrem ca şi copiii și nepoții noștri să locuiască aici. De aceea nu putem renunța, de aceea nu vom renunța niciodată!
Doamnelor și Domnilor,
În acest an se împlinesc 100 de ani de când Transilvania, și deodată cu ea Ținutul Secuiesc, au devenit parte a României. De o sută de ani, noi suntem cetățeni ai acestei țări. Și tot de o sută de ani, această țară se poartă cu noi de parcă am fi străini și ne-a creat mult mai multe probleme decât a rezolvat. În ultimii 100 de ani, administrația românească ne-a dovedit că nu este capabilă să conducă Transilvania. Nu regiunile de dincolo de Carpați au fost ridicate la nivelul Transilvaniei, ci Transilvania a fost decăzută la nivelul regiunii Balcani, și din păcate Ținutul Secuiesc este de asemenea o victimă a acestei situații, dezvoltarea acestuia fiind boicotată chiar și la momentul actual. În prezent, Transilvania ar trebui să fie Elveția Europei de Est, dar în schimb a devenit parte a regiunii Balcanice.
Doamnelor și Domnilor,
50 de ani au trecut de la desființarea Regiunii Autonome Maghiare, autonomia secuilor din perioada contemporană. Mulți oameni susțin că nu a fost totuși o autonomie reală, că nu existau adevărate puteri, că a fost mai degrabă o politică de fațadă a regimului comunist. Dar trebuie menționat că la acea vreme, în acele circumstanțe, secuii se bucurau de mai multe drepturi decât azi.
Limba maghiară a fost limba oficială a regiunii, iar administrația oficială, pe lângă limba română, se efectua și în limba maghiară. Acest lucru este deja mai mult decât ceea ce permite astăzi statul român. Tocmai de aceea sunt de părere că am pierdut mult prin desființarea regiunii autonome, pentru că sunt sigur că după căderea comunismului am fi putut oferi acestei regiuni un conținut cu adevărat real, iar astăzi Ținutul Secuiesc ar fi putut fi o regiune economică înfloritoare.
La 50 de ani după pierderea autonomiei, obiectivele noastre sunt clare: să trăim mai bine, pentru că munca noastră merită răsplătită mai bine, dorim ca, pe lângă limba română, limba maghiară să fie acceptată ca limbă oficială regională, dorim autonomie financiară, adică banii realizați în această regiune să rămână aici, și mai dorim ca noi să fim cei care luăm deciziile cu privire la tot ceea ce privește comunitatea noastră. Avem dreptul la libertate, iar pentru secui, libertatea în secolul XXI înseamnă autonomie.
Dragi prieteni ai noștri români, ați văzut că Ținutul Secuiesc nu s-a desprins de România nici atunci, și dacă azi ar fi autonomie, nici acum nu ar însemna secesiune.
Doamnelor și Domnilor,
Adresăm cuvintele lui Gödri Ferenc și celor care ne pun la îndoială cetățenia și dreptul la vot. Maghiarii din Bazinul Carpatic sunt o entitate organică, o entitate vie. În Bazinul Carpatic toate sunt legate unele de altele!
Și nu doar în Bazinul Carpatic!
Observăm cu toții ce se întâmplă astăzi în Europa. Vedem un schimb al populațiilor care are loc în vestul Europei. Iar acest lucru pe noi, maghiarii transilvăneni care ne protejăm identitatea cu atâta grijă, ne îngrijorează profund. Noi, aici în Transilvania, susținem pe deplin ca viitorul Ungariei să fie decis de maghiari. Pentru că noi am experimentat deja rezultatele cotelor!
Doamnelor și domnilor, cotele nu au fost inventate în Bruxelles, ci în București, iar cei care nu știu ce înseamnă asta, să arunce o privire la felul în care în ultimele decenii s-au schimbat proporțiile etnice în orașele din Transilvania. Sub regimul lui Ceaușescu, spre Transilvania au fost dirijate comunități întregi cu scopul de a schimba proporțiile etnice. „Mulțumită” cotelor, Sfântu Gheorghe a devenit – fără să vrea – cel mai mare oraș în care maghiarii sunt majoritari, deși în 1950 încă era Clujul, în 1970 Oradea, iar în 1990 Târgu Mureș.
Gödri Ferenc a avut dreptate, Sfântu Gheorghe nu poate pieri!
Deci, dacă cineva ar dori să vadă consecințele cotelor, ar trebui să vină și să vadă cum s-au schimbat proporțiile etnice în Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare și Târgu Mureș în ultimele decenii. Toată lumea cunoaște rezultatul!
Așadar, îi dorim lui Orbán Viktor și echipei sale forță, răbdare și succes pentru ca ceea ce s-a întâmplat cu noi în Transilvania, să nu se întâmple niciodată în Ungaria!
Doamnelor și domnilor,
Am citit cu uimire în aceste zile, că după Siria, România a înregistrat cea mai mare creștere a migrației spre Vest, 3,5 milioane de oameni. În Siria este război, dar în România știm că domină pacea. Din păcate, fenomenul migrației influențează negativ și secuimea, deoarece și din rândul nostru sunt mulți cei care au plecat. Trebuie să rămânem acasă, trebuie să avem mai mulți copii, și trebuie să construim împreună viitorul Ținutului Secuiesc.
Doamnelor și domnilor,
După Tratatul de la Trianon, Kós Károly a spus următoarele:
„Cel căruia îi este teamă, cine-i laş, cine nu are încredere şi cine nu crede, cel care este slab, acela să iasă afară din rând. Acela să plece. Acela ne creează probleme, acela ne zădărniceşte munca, acela ne pune piedică, acela este trădătorul nostru! Să nu plângem pe nimeni care pleacă de aici. Să nu oprim pe nimeni. Şi să-i îndemnăm la plecare şi pe cei ce şovăie; şovăitorii nu au acum aici loc.”
Dacă Kós Károly și-a putut permite, în 1921, să le spună tuturor celor care nu credeau în viitorul maghiarilor din Transilvania să plece, atunci eu acum spun ca toată lumea să rămână acasă și să vină acasă! Pe cei care nu au încredere, să îi încurajăm, pe cei care se tem, să îi îndemnăm, celor care zădărnicesc, să le oferim siguranță, iar pe cei care ezită, să îi ajutăm!
Să nu ne temem! Viitorul nu se poate clădi pe teamă! Viitorul poate fi clădit doar pe încredere și pe curaj!
Pentru că viitorul este al celor curajoși!
Dumnezeu să vă ocrotească!
Dumnezeu să ocrotească națiunea noastră!
Dumnezeu să ocrotească Ținutul Secuiesc!
Dumnezeu să ocrotească Ungaria!
Sursă foto: Vargyasi Levente și Henning János.
ma iertati, de unde deduceti asta, dle profesor?
mai ofer un text al unui om avizat
Dacă eşti român şi încalci legea o dată, ajungi la puşcărie. Dacă eşti maghiar şi încalci legea de 28 de ori, ai toate şansele să devii partener de bază al coaliţiei de guvernare…
martie 16, 2018 in Opinii, Societate
De peste un sfert de secol scriem despre oribila discrepanţă dintre pavoazarea municipiului reşedinţă de judeţ de 1 Decembrie şi cea pentru Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În ultimul caz, oraşul e inundat de însemne ungureşti, la sărbătoarea naţională a României, primăria arborează două steaguri prăpădite.
Rânduri-rânduri de politicieni români şi maghiari s-au îmbogăţit de 28 de ani într-o deplină frăţietate, asigurând temelia în care s-a înrădăcinat tupeul de-a arbora numai drapelul ori culorile Ungariei, fără a fi însoţit de cel al României, în pofida legilor şi a Constituţiei. Palavrele că nu e drapel, ci eşarfă, cocardă sau panglică or fi pentru urechile proaspătului star naţional, domnişoara Alexandra Tănase. Măcar cei din Sf. Gheorghe, Odorhei şi Târgu Secuiesc sunt amendaţi, în Harghita încă nu s-a născut un personaj care să-l ia de guler pe Ráduly Róbert. De aia este el aşa de mândru şi vorbeşte atât de apăsat despre libertate şi vitejie, ca şi cum ungurii ar fi câştigat toate războaiele din lume de la Mohács încoace.
Stranie în această poveste nu este doar incapacitatea de a face odată şi odată nişte legi clare în această privinţă, ci şi comportamentul bizar al unor instituţii: a vorbi despre însemnele Ungariei arborate în România e mult mai grav decât fapta de a le arbora ilegal!
Astfel, dacă ai o opinie un picuţ mai fermă despre această anomalie perpetuată de peste un sfert de secol, te arde Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu amendă de 10 ori mai mare decât primeşte făptaşul, iar dacă vorbeşti la televizor, te arde la fel de drastic Consiliul Naţional al Audiovizualului!
Dacă însă încalci de 28 de ori legea şi invadezi municipii întregi cu însemnele unui stat care şi-a câştigat – de secole – o imagine profund negativă în mentalul românilor transilvăneni, tot ce rişti este să devii partener de bază al coaliţiei de guvernare… (M. Groza)
P.S.: Primarii se plâng, pe rupte, că au buget mai mic decât în 2017. Cum se face atunci că – inclusiv în comunele inundate – cetăţenii trebuiau să se ducă la primărie şi să obţină, contra unei semnături, un steag secuiesc?