Primim de la colegul DOREL spre analiza, stirile de mai jos>

Preşedintele filialei Sălaj a UDMR, Seres Denes, a precizat joi, la finalul manifestărilor de la Zalău dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că transmite celor de azi şi generaţiilor viitoare că maghiarii din această zonă îşi doresc pace, libertate, frăţie şi egalitate cu toţi cei de aici.

Comunitatea maghiară din Sălaj a marcat, joi, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni printr-o serie de manifestări desfăşurate în întreg judeţul, încheiate la finele zilei, la Zalău, cu un tradiţional marş cu torţe şi depuneri de coroane la statuia paşoptistului maghiar Wesselenyi Miklos. Printre cei care au depus coroane s-au numărat reprezentanţi ai instituţiilor locale şi judeţene, ai partidelor politice şi ai comunităţilor maghiare din Zalău şi din judeţ.

„Ziua de 15 martie a rămas pregnant imprimată nu numai în conştiinţa poporului maghiar, ci a tuturor popoarelor europene, fiindcă a fost revoluţia burghezo-democratică paşoptistă, prin care toate naţiile Europei au vrut să scape de tot ce înseamnă Evul Mediu, tot ce înseamnă exploatarea omului de către om şi s-au ridicat la luptă pentru tot ce înseamnă libertate, egalitate şi fraternitate. Aceste valori sunt şi astăzi general valabile şi, de aceea, noi în fiecare an de 15 martie ne aducem aminte de cei care şi-au jertfit viaţa atunci, pentru aceste idealuri şi transmitem pentru cei de astăzi şi cei din viitor că vrem să trăim în pace, libertate, frăţie şi egalitate. Noi, toţi împreună, care suntem aici, să trăim ca fraţii, cu respect reciproc şi să fim liberi, pentru că libertatea este dată tuturor. Nu este numai a unora sau a altora, ajunge pentru toată lumea. Dacă trăim cu aceste sentimente, putem să ne clădim o viaţă actuală şi viitoare mult mai frumoasă”, a declarat Seres Denes pentru presă, la finalul manifestărilor de la Zalău.

Anterior marşului cu torţe şi depunerilor de coroane, elevi maghiari de la toate şcolile din Zalău au susţinut, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un spectacol dedicat acestui eveniment. La finalul spectacolului, prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă dedicat Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, iar un reprezentant al Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca a prezentat mesajul similar al premierului maghiar, Viktor Orban. La eveniment a participat şi vicepreşedintele executiv al UDMR, Hegedus Csilla. AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)

Senatorul Cristian Chirteş, liderul PNL Mureş, a transmis joi, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un „gând bun” tuturor maghiarilor şi a declarat că, în cinstea acestei zile, a pregătit un meniu special format din brânză de Ibăneşti, o zonă folclorică românească de pe Valea Gurghiului, şi colaci secuieşti (Kürtőskalács).

„Vreau să le adresez maghiarilor din judeţul Mureş şi celor din România un gând bun cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni şi să nu uităm că foarte mulţi membri ai PNL sunt maghiari, avem primari maghiari, preşedinţi de organizaţii, consilieri locali şi judeţeni. Suntem un partid deschis, european şi cred că este o zi în care să le mulţumesc încă o dată maghiarilor pentru plusul de valoare pe care îl aduc României. Cred că în judeţul Mureş trebuie să fim un model de convieţuire. Şi, în cinstea acestei zile, am pregătit o brânză de Ibăneşti şi Kürtőskalács”, a declarat Cristian Chirteş, într-o conferinţă de presă.

Senatorul a spus că „disputele” din ultima perioadă dintre PNL şi UDMR nu au vizat maghiarii, ci conducerea Uniunii, despre care susţine că „nu îi mai reprezintă” pe maghiari, menţionând totodată şi că „nu toţi maghiarii se identifică” cu această formaţiune.

În plus, a afirmat Cristian Chirteş, PNL nu este nici pe departe un partid naţionalist, extremist şi antimaghiar, aşa cum „a fost catalogat” de către conducerea UDMR, iar dovada este faptul că acest partid are în componenţă foarte mulţi maghiari. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că în data de 15 martie n-au murit nici români şi nici unguri şi că ziua care simbolizează începerea Revoluţiei maghiare va fi una care „ne va uni”.

Liderul UDMR a precizat că Szechenyi Istvan, a cărui statuie a fost dezvelită, nu a fost un revoluţionar, dar a susţinut tot timpul că este nevoie de edificare, iar în România anului 2018 este mare nevoie de oameni care să construiască.

„Am venit la Satu Mare cu mare drag să fiu alături de sătmăreni în această zi importantă când sărbătorim 170 de ani de la începerea Revoluţiei maghiare din 1848, şi mai ales că se inaugurează statuia lui Szechenyi la Satu Mare, o personalitate importantă, nu neapărat revoluţionar, dar a fost un edificator, un om care nu credea în revoluţie, dar spunea în fiecare propoziţie că trebuie construieşti, trebuie să laşi ceva în urmă. Nu este nicio contradicţie între personalitatea lui Szechenyi şi revoluţionari. Mai degrabă orice revoluţie presupune şi edificare şi construcţie şi de aceea eu cred că spiritualitatea, moştenirea lui Szechenyi poate să fie importantă pentru orice om, indiferent că suntem maghiari sau români, fiindcă trebuie să spunem răspicat: în 2018 ar fi nevoie de edificatori în România, de oameni care construiesc, de oameni care pun cărămidă pe cărămidă. Avem nevoie de deziderate mari, deziderate naţionale, dacă se poate spune aşa, şi dacă ne lipseşte ceva, exact viziunea ne lipseşte”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele Uniunii a precizat că această zi poate fi sărbătorită de orice persoană care iubeşte libertatea.

„Această moştenire a lui Szechenyi arată că fără moştenire nu poţi să construieşti, nu poţi să duci naţiunea într-o anumită direcţie. Este o zi importantă şi eu cred că pentru orice om care iubeşte libertatea, indiferent că vine de la Revoluţia franceză sau de la Revoluţia maghiară, poate fi cinstită şi poate fi sărbătorită această zi. Cei care cred în egalitate, cei care cred în fraternitate, n-au de ce să respingă această zi. Şi eu cred că încet, încet vom ajunge la un alt nivel an înţelegerii. În ziua de 15 martie n-a murit nimeni, nici maghiar, nici român, nici austrieci, 15 martie va fi acea zi care ne va uni”, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a participat joi la dezvelirea statuii omului politic Szechenyi Istvan (1791-1860) din municipiul Satu Mare. Evenimentele au mai cuprins depuneri de coroane la bustul poetului Petofi Sandor şi o defilare cu husari. AGERPRES /(A – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Maghiarii din Târgu Mureş, îndemnaţi să voteze cu Guvernul Fidesz, în timpul manifestărilor dedicate Revoluţiei de la 1848
Deputatul L. Simon Laszlo, din partea formaţiunii Fidesz, din Ungaria, i-a îndemnat pe maghiari joi, în cadrul manifestării de marcare a 170 de ani de la Revoluţia din 1848 de la Târgu Mureş, să participe la alegerile din această ţară şi să voteze guvernul în exerciţiu.

„De aceea trebuie ca maghiarii din Ungaria şi cei forţaţi într-o existenţă minoritară de către dictatul de pace de la Trianon să se ţină de mână, să se ajute reciproc şi să răspundă uniţi la procesele care aduc în pericol întreaga comunitate europeană. Miza alegerilor din Ungaria este dacă Ungaria va deveni o ţară de imigraţie sau dacă reuşim să deschidem ochii europenilor. Tocmai de aceea nu sunt de acord ca maghiarii din Transilvania să poată vota doar la alegerile din România şi nu pot să mă identific nici cu afirmaţia că maghiarii din Transilvania nu trebuie să fie atenţi la politica din Ungaria. Iar lucrul cu care sub niciun chip nu pot fi de acord este acela că cei care refuză să ia parte la campania şi politica din Ungaria acuză, cu acelaşi elan, guvernul civil şi construirea unui regim autoritar. (…) Aţi demonstrat de nenumărate ori că puteţi trăi cu inima pură, puteţi să sărbătoriţi şi să luptaţi, propunându-vă scopuri măreţe. Şi guvernul Ungariei şi-a propus scopuri ambiţioase. Dorim să continuăm calea începută şi de aceea, pe lângă comemorare şi socoteală, vă îndemn la acţiune. Luaţi parte la alegerile din Ungaria, în aprilie şi sprijiniţi guvernul naţional în exerciţiu!”, a afirmat deputatul L. Simon Laszlo.

În discursul său, deputatul ungur a mai spus că guvernul Ungariei a a înţeles „semnele vremurilor” şi că ceea ce a făcut şi face pentru maghiarii din Transilvania poate fi considerat „un soi de luptă pentru libertate”.

Acesta a mai subliniat că, prin unificarea naţiunii maghiare „la nivel de drept public”, începută în 2010, există deja un milion de noi cetăţeni maghiari, care odată cu cetăţenia au dobândit şi dreptul de vot şi pot astfel lua parte la deciziile importante ale Ungariei. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

• Peter Ferenc (UDMR Mureş): Am încredere că nu vor exista obiecţii la CCR în privinţa legii de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic
Preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, a declarat joi, în cadrul manifestării de marcare a 170 de ani de la Revoluţia din 1848 de la Târgu Mureş, că are încredere că nu vor exista obiecţii la Curtea Constituţională a României în privinţa legii de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic şi i-a cerut şefului statului să susţină învăţământul confesional minoritar.

„Suntem îngrădiţi în libertatea noastră, deoarece nu ne putem folosi limba maternă în instituţiile şi spaţiile publice, iar chestiunea folosirii simbolurilor noastre naţionale naşte controverse şi tensiuni până în ziua de azi. De multe ori întâmpinăm situaţii în care nu ni se respectă drepturile obţinute cu greu. Ajunge doar să ne gândim la liceul catolic. De doi ani aproape că luptăm cu morile de vânt pentru Liceul Teologic Romano-Catolic. Însă nu vom renunţa niciodată. Lângă cei 6% (cât numără mandatele UDMR în Parlament – n.r.) am reuşit să adăugăm încă 45% şi să adoptăm o lege prin care liceul confesional îşi poate continua activitatea nestingherit. Am încredere că nu vor exista obiecţii din partea Curţii Constituţionale. Aş dori să îl rog, în numele nostru, pe preşedintele ţării, de etnie săsească, să sprijine, ca bun creştin şi ca membru al unei alte comunităţi minoritare din care se compune ţara, educaţia confesională în limba maternă’, a afirmat Peter Ferenc.

În discursul său, Peter Ferenc a susţinut că anul Centenarului Marii Unirii poate fi decisiv în privinţa îmbunătăţirii sau deteriorării relaţiilor dintre români şi maghiari şi că patriotismul nu trebuie confundat cu ura.

„În anul Centenarului românesc, relaţia dintre minoritate şi majoritate are de înfruntat provocări serioase. Acest an poate fi decisiv, oferind posibilitatea îmbunătăţirii, dar şi cea a deteriorării relaţiilor dintre comunităţile române şi maghiare. La 100 de ani de la adunarea generală de la Alba Iulia, este tot mai în vogă, tot mai ‘trendy’ să fii mare patriot. Sunt tot mai mulţi politicieni pentru care patriotismul înseamnă condamnarea noastră, a maghiarilor din Transilvania, şi prezentarea noastră drept pericol la adresa siguranţei naţionale. Patriotismul e un lucru bun, însă nu trebuie confundat cu incitarea la ură. Patriotismul înseamnă să lucrăm, să avem autostrăzi în ţara noastră, să nu desfiinţăm 100 de trasee de cale ferată, ci să modernizăm transportul feroviar, să ne ţinem tinerii acasă, să facem ca existenţa familiilor să fie mai previzibilă, să putem beneficia de tratament la nivel european în spitalele noastre şi ca părinţii noştri să beneficieze de o pensie demnă de munca depusă timp de atâţia ani”, a mai spus liderul UDMR Mureş.

Peter Ferenc a evidenţiat faptul că, prin sprijinul Guvernului Ungariei, 520 de familii de agricultori au primit ajutoare pentru dezvoltarea gospodăriilor şi că pe lângă ajutorul economic şi pentru infrastructură, statul ungar se implică şi în conservarea moştenirii culturale a maghiarilor din Transilvania.

„Iar acum este rândul nostru să sprijinim Guvernul Ungariei! Îi îndemn pe toţi cetăţenii să îşi exercite dreptul de vot şi să participe la alegerile din 8 aprilie”, a spus liderul UDMR Mureş.

În discursul său, Peter Ferenc a subliniat că acest an poate fi decisiv pentru toate minorităţile de la nivel european, nu doar pentru comunitatea maghiară din România, dacă se va reuşi promovarea iniţiativei cetăţeneşti europene Minority Safe Pack, „care urgentează reglementarea drepturilor minoritare la nivel european”.

La manifestările de marcare a 170 de ani de la Revoluţia din 1848 de la Târgu Mureş au participat peste 2.000 de persoane. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Kelemen Hunor: Cer Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut, într-un discurs rostit joi la Satu Mare, Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita, care au luat măsuri împotriva primarilor care „decorează localităţile în culorile steagului maghiar” cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Liderul Uniunii a arătat că, potrivit raportului Consiliului European, România a făcut regrese în privinţa garantării drepturilor naţionale şi lingvistice ale naţionalităţilor, dând exemplul prefecţilor din Covasna şi Harghita.

„Raportul Consiliului European care analizează aplicarea prevederilor acordului cadru pentru protecţia minorităţilor a stabilit că România nu doar că nu este un stat model în garantarea drepturilor naţionale şi lingvistice ale minorităţilor, ci este mai degrabă un exemplu de regres în acest domeniu. Astăzi, ar fi şi un act revoluţionar şi dacă instituţiile implicate nu ar prezenta într-o lumină ireală acest subiect, ci ar începe să aplice corecţiile necesare, aşa cum propune şi raportul nostru paralel. În schimb, ei continuă să deformeze realitatea, susţinând că au creat un stat model, exemplar, în timp ce prefectul de Covasna pedepseşte primarii care decorează localităţile în culorile steagului maghiar cu ocazia sărbătorii noastre naţionale. Cer pe această cale Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita, pentru a pune capăt acestei anomalii iresponsabile şi stresante!”, a declarat Kelemen Hunor.

El a subliniat că maghiarii, ca minoritari, sunt preocupaţi de egalitatea în drepturi, dar mai sunt multe de făcut.

„Da, trebuie să vorbim despre egalitate, ca despre o condiţie a libertăţii. Ca minoritari, suntem în primul rând preocupaţi de egalitatea în drepturi, dar, din nefericire, trebuie să constatăm că şi la zece ani după aderarea la UE, rămân multe de făcut pentru a elimina inechităţile economice şi sociale. (…) Există o creştere a fenomenului de sărăcie şi a emigraţiei. Eradicarea sărăciei şi reducerea decalajelor economice dintre diferitele regiuni reprezintă baza tuturor politicilor responsabile de astăzi în România. Da, acesta reprezintă un act revoluţionar astăzi. Este nevoie de curaj, dorinţă de schimbare şi de acţiune. Suntem gata să participăm şi la acest proiect, pot conta pe noi şi în această reformă cei care sunt capabili să anticipeze, să planifice şi să acţioneze”, a mai spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a participat joi la dezvelirea statuii omului politic Szechenyi Istvan (1791-1860) din municipiul Satu Mare. Evenimentele au mai cuprins depuneri de coroane la bustul poetului Petofi Sandor şi o defilare cu husari. AGERPRES /(A – autor: Gheorghe Pietrar, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)

scuze pentru lungimea celor postate