Domnule Breazdau, nu sunt in nici un fel un adept al lui Dughin. Nu cunosc limba rusa, din Dughin am citit doar interviurile care au aparut in limba engleza si “A patra teorie politica”, tot in engleza. In traducere romaneasca am citit articolul “Marele razboi al continentelor” pe care se bazeaza in mare parte viziunea lui Dughin a unei lupte planetare intre “atlantisti” si “continentalisti”. Nu stiu cat este adevar si cata poveste conspirationista din tot acest scenariu. Oricum ar fi, il gasesc foarte reductionist. Dughin discuta in termeni de geopolitica – este o abordare valabila dar insuficienta. Lupta se va da pana la urma tot pe teren economic iar pe Dughin economia nu-l intereseaza. Din tot eclectismul lui Dughin eu am retinut o singura idee valabila si importanta pentru noi: conceptul de MULTIPOLARITATE.

In aceasta lupta atat de complexa, nu poate exista si conduce doar imperiul american neoliberal. Americanii nu au vocatie imperiala si, in prezent, nici puterea economica sa gestioneze un asemenea imperiu. De fapt, ideea imperiala este bagata pe gat poporului american de catre unele dintre marile corporatii transnationale (cele mai toxice cum este Chevron), marile banci si o minoritate politica, neoconii din Partidul Republican si unii dintre democratii “internationalisti” (gen Clinton). Intelectualii americani, cei de buna credinta si care au habar de ce se intampla in lumea asta, au un PROFUND DISPRET fata de tarile din Estul Europei care sunt “animalele de companie” ale Imperiului american. Ar trebui sa ne dea de gandit faptul ca nationalistul american Pat Buchanan, o legenda vie a conservatorismului american, a ajuns sa scrie “Putin este unul de-al nostru”.

Nu sunt rusofil, nici rusofob, dar nici agnostic in relatiile cu Rusia. Ca tara ortodoxa avem misiunea hristica sa fim alaturi de fratii nostri ortodocsi. Iata de ce avem nevoie de o reconciliere istorica cu rusii din momentul in care ei ne vor demonstra ca s-au intors la ortodoxie si valorile traditionale. O Rusie nostalgic bolsevica, liberala, oligarhica, o Rusie a celor cu doua pasapoarte ne este si ne va fi ostila. Aceasta Rusie se va coaliza cu Imperiul anglo-american ca sa ne dea lovitura finala. Sa dea Dumnezeu sa nu se intample asa!

Exista insa si o Rusie profunda, conservatoare care isi aude vocea tot mai puternic. Aceasta Rusie trebuie si putem s-o sustinem, ea are nevoie de noi (mai ales pe plan intelectual) mai mult decat ne inchipuim. Nu uitati ca tot ce inseamna miscare conservatoare la rusi se inspira din autori romani. Din pacate, imbecilitatea romaneasca prezenta (imi iertati termenul, dar nu gasesc altul mai potrivit) va inabusi orice gandire vizionara. Nu ma folosesc de imaginea parintelui Iustin N-am ce sa vand sau sa manipulez sub aceasta imagine. Am spus doar ca i-am cerut binecuvantarea cand am inceput sa vorbesc despre distributism la conferintele mele din tara. Distributismul fiind adoptat si de traditionalistii catolici, se putea interpreta ca introduc o sminteala catolica printre ortodocsi. Nici o legatura cu Dan Puric. DP a sustinut A Treia Forta. Romania Profunda, asta-i alt proiect.

Nota Redacției: Părerea mea despre DAN PURIC – Are locul său în orice mișcare naționalistă, patriotică.