Cornel-Dan NICULAE
50 aprobate
carpathia_rex@yahoo.com
78.96.87.191
.
.
Ordinul ministrei Educaţiei de introducere a „materiei Holocaustului“ din toamna anului 2023 este ilegal şi abuziv totodată.
Căci ordinul liberalei Ligia Deca de la Educaţie (Ordinul 5.344 din 9 august 2023) încalcă articolul 248, punctul 29 din Legea 198 din 2023, a învățământului preuniversitar, lege adoptată de Parlamentul României la 4 iulie anul acesta şi semnată de Ciolacu ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, pe atunci, punct de articol ce stipulează că „Disciplinele școlare prevăzute la art. 88 alin. (3) și (5) se includ în planurile-cadru ale învățământului liceal începând cu anul școlar 2025-2026.“ Până la acea dată era de aşteptat să apară şi alte poziţii mai clare, necesare, privind conţinutul acestei „materii“, precum cele ale societăţii civile naţionale şi ale Academiei.
Legea poate fi văzută aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/271896 )
*
Este vorba – la articolul 88 aliniatul 3 – că planurile-cadru ale învățământului liceal să cuprindă şi „Istoria evreilor. Holocaustul“, neopţional (materie obligatorie), al cărui manual să fie elaborat de Institutul „Elie Wiesel“, adică de iudeul Florian de la Gogoşerie.
Legea nici nu spune la care clasă (între clasa a 9-a şi a 12-a) se va preda îndoctrinarea iudaică, dar iniţial ministerul anunţase că doar la clasa a 11-a de liceu (dar abia din 2025, conform articolului 248 din Lege).
Acum vine ministra Ligia Deca şi – prin Ordinul ei abuziv, care încalcă Legea învățământului preuniversitar 198 din 2023 – adaugă, inconştientă de două ori, şi clasa a 12-a, clasa finală de liceu, în care elevi sunt supraîncărcaţi deja, căci, fiind ultimul an, pentru ei urmează cele mai mari examene pe care le-au dat până atunci, pentru care trebuie să se pregătească cât mai bine.
Ministra nu şi-a încălcat abuziv atribuţiile !?
Căci deşi Ligia Deca invocă – ca temei legal al emiterii Ordinului neavenit – articolul 13
din Hotărârea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, articolul 13 din acest HG pe care îl invocă, spune clar la punctul 3 că „În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, ministrul educaţiei emite ordine şi instrucţiuni, în condiţiile legii.“
De când nu mai este Legea mai presus de ordinele unui ministru?
Sintagma „în condițiile legii“ nu se înțelege în sensul că actul se face fără încălcarea legii şi numai în sensul trimiterii la condițiile prevăzute de Lege, după cum a spus şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în diverse speţe, precum în Decizia nr. 23 din 17 octombrie 2011?
Iar Ordinul lui Leca încalcă clar articolul 248, punctul 29, din Legea 198 din 2023, cum încalcă şi bunul simţ elementar!
Realitate şi reformă din perspectiva timpului
În sistemul sanitar reforma, începută încă din ultimul deceniu al secolului trecut, a condus la situaţia de astăzi: subfinanţare, ineficienţă, discriminare, desconsiderare salarială şi civică, dotare preferenţială, oprobriu public printr-o massmedie ignorantă, incultă şi coruptă.
Chiar dacă astăzi, morbiditatea s-a schimbat radical − majoritatea bolilo devastatoare de altădată astăzi fiind istorie − nevoia de asistenţă medicală nu s-a redus, ci din contra, a crescut sub aspectul eficienţei dorite, performanţei şi pretenţiilor populaţiei de astăzi.
Pentru responsabilii din sistem şi diriguitorii norodului, o întrebare de bun simţ se impune: de când dreptul fundamental la sănătate − şi de ce nu, la viaţă − a ajuns să fie plasat în sfera principiilor economiei de piaţă, în care acest drept se transformă în cost-eficienţă şi chiar cost-profit?
Rețeaua Regina Maria privată este într-adevăr echipată cu aparatură și instrumental modern,medicamente de calitate cu asistență de bun simnț și încadrată în regulamente igenico-sanitare exigente.
1. Problema mare este că nu prea are clienți să se trateze. Cei care se internează stau 2,3 zile și pleacă.
Costurile sunt exagerat de mari. 1700 lei pe zi la dormitoare, 2500 lei pe zi la sala de urgențe.
Operațiile au și ele costuri uriașe, începând dela 20.000 lei până la 50.000 lei,60.000 lei.
Au fost persoane internat având mai multe complicații și cu executarea unei operații, în timp de trei săptămâni și au plătit 75.000 lei A trebuit să vândă un apartament ca să achite factura. Sunt exemple care au avut facturi de sute de mii lei.
Poate că acest sistem sanitar de tip comercial cu profit este un instrument eficace de resetare a populației. Pot profita cei cu salarii de peste 40.000 lei pe lună. Ceilalți rămân în seama aleatoriului cu probabilitatea de 0,7 in populație.
2. O altă problemă ține de sprcializări diversificate care face ca pacientul să fie plimbat dela un cabinet la altul de stabilire a diagnosticului, care fiecare cere plata.
Circulă în acest sens un banc. Un individ are probleme la testicului stâng. Pleacă în căutarea unui medic de specialitate. Cu ajutorul oamenilor reușește să ajung la o clinică la etaju III. Bate la ușa indicată și intră.
– Medicul îl invită să se așeze pe scaun și începe dialogul.
– Pacientu explică durerile dela testicukul stâng.
– Medicul îi răspunde: Domnule, eu sunt specialist în drept.
– Pacientu, dezămăgit și cam furiosi dă replica: Firați ai dracului , de fiecare coi sunteți câte un specialist ?
3. Pretenţia performanţei este o invenţie diabolică demnă de numeroşii neaveniţi, care îşi dau cu părerea despre sistem fără să-l înţeleagă, între care, din nefericire, chiar şi unii oficiali ai sistemului, cum ar fi: ministrul sănătăţii, subsecretarul de stat şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aceştia nu ştiu sau au uitat că 70-80% din patologie se rezolvă cu cheltuieli minime şi în unităţi cu dotare medie, de tipul unui spital orăşenesc sau rural, la îndemâna omului sărac, uitat de lume în cătunele şi satele patriei. Uitat, de asemenea, de binefacerile civilizaţiei şi în egală măsură neînţeles de cei care conduc din birou şi pentru care nu are nici o importanţă dacă o
boală se tratează cu 100 lei/zi, în condiţii normale, sau cu 2000 lei/zi în unităţi performante, ultradotate şi cu condiţii hoteliere deosebite, absolut neavenite şi inutile pentru omul în suferință și patologia curentă.Pentru edificare i-aş invita pe aceşti „reformişti” să arunce o privire în ograda sistemului de sănătate britanic. Vor avea surpriza să constate că, spitalele comunitare – construite în perioada victoriană − sunt funcţionale şi astăzi, cu dotare corespunzătoare (chiar pentru intervenţii chirurgicale mici şi medii), unde echipe de specialişti se deplasează şi acordă asistenţă medicală de specialitate populaţiei arondate, fără să mai fie nevoie de taximetria medicală a domnului Raed Arafat, sau de eficienţa şi ultraperformanţa pe care nişte birocraţi, demni de eticheta eminesciană de „plebs scribax”, şi-oimaginează, fără să-i înţeleagă sensul şi esenţa.luciditate.
Ideile din citatele de mai sus, atât de actuale şi astăzi, Eminescu le aşternea pe hârtie în articolul „Formă şi fond”
publicat ca editorial la 11 decembrie 1888, în revista ”Fântâna Blanduziei”. Sunt idei de o clarviziune genială, pe care poetul le prezenta public după ieşirea dintr-o perioadă critică a
existenţei sale, greşit şi tendenţios etichetată ca periodică.
`dupa fatza pare jidoav’ka.