Condamnat la 14 ani de gulag pentru arborarea Tricolorului pe clădirea NKVD din Orhei
Desigur, Oleg Frunza nu mai e un pusti. A implinit chiar azi 88 de ani. Dar, la 17 ani a inaltat drapeul romanesc pe cladirea NKVD (precursorul KGB) in Orhei, in Basarabia ocupata de rusi. Oleg, impreuna cu alti colegi de la Liceul Pedagogic, activa intr-o organizatie clandestina nationalista: Majadahonda, dupa numele orasului spaniol in care luptasera legionarii romani in razboiul civil, si unde isi gasisera sfarsitul Ion Mota si Vasile Marin, liderii Legiunii Arhanghelului Mihai.
În săptămâna de dinainte de Crăciunul anului 1940, Anatol Gumă, președintele organizației “Majadahonda”, a propus o acțiune importantă. Astfel încât, în data de 25 decembrie 1940, pe geamurile Școlii Medii din Orhei au fost lipite afișe anticomuniste. Apoi a fost arborat tricolorul pe trei dintre cele mai importante clădiri din oraș: pe imobilul care adăpostea sediul NKVD-ului, pe clădirea fostei prefecturi, unde se afla sediul Comitetului de Partid Bolșevic, și la Primărie. Link
Oleg Frunza a fost cel care a urcat steagul pe cladirea NKVD, deoarece cunostea casa respectiva, fiind prieten cu copiii fostului proprietar.
In cateva zile, insa, incep arestarile. Dupa jumatate de an de investigatii, aproape toti membrii grupului sunt arestati. Cei care implinisera 18 ani sunt executati prin impuscare. Oleg, fiind minor, primeste o condamnare de 10 ani in lagar.
La încheierea celor zece ani de muncă silnică, a primit o altă sentinţă: domiciliu forţat pe viaţă. „Aceasta însemna că puteam munci, dar nu mi se permitea să am niciun act. Am stat fără paşaport cinci ani, până în 1955, când Hruşciov ne-a eliberat şi ne-au dat un document, dar care nu specifica faptul că sunt cetăţean al Uniunii Sovietice”, spune bărbatul. „Atunci când am luat actele, am decis să plecăm în România, unde s-au refugiat părinţii mei. Nu ştiam adresa lor şi am scris Radiodifuziunii Române, care mi-a răspuns în februarie 1956 şi m-a anunţat că părinţii mei locuiesc în Dej, pe strada Traian. Şi acum păstrez această foaie mică, scrisă în limba rusă”, ne povesteşte Oleg Frunză. Link
Drumul înapoi acasă nu a fost uşor, Ambasada României la Moscova a refuzat să-l repatrieze, pentru că este din Basarabia. Necunoscând legislaţia sovietică, a fost ajutat de un jurnalist polonez, care i-a explicat ce trebuie să facă.
A stat cam 17 ani la Krasnoiarsk, lagar in care-si cunoaste viitoarea sotie, o lituanianca. Eliberat de Hrusciov, se intereseaza prin intermediul Radiodifuziunii Romane de parintii sai si-i descopera la Dej, in Romania. Se intoarce in tara, reprimeste cu peripetii cetatenia romana, bazandu-se pe racirea relatiilor romano-ruse.
Ajunge in Bacau, unde se stabileste. Fiul sau a fost arhitect – Alexandru Frunza. Nora sa lucreaza la Directia Muncii iar azi a fost insotit de o nepoata.
Astazi a primit din partea autoritatilor judetene o diploma, un buchet de flori si o sticla de sampanie. De la Orhei a venit un delegat care i-a inmanat un drapel romanesc, “arma” cu care a luptat contra ocupantilor sovietici.
Scris de Razvan Bibire, Marti, 9 August 2011 la ora 6:13 pm.
Tags: Bacau
– See more at: http://www.contrasens.com/2011/08/09/oleg-frunza-pustiul-condamnat-la-17-ani-in-gulag-pentru-ca-a-pus-drapelul-romanesc-pe-sediul-nkvd.html#sthash.1HaV4Pdi.dpuf
Cinste si respect pentru OMUL-0leg Frunza.
Au fost patritisi vor mai fi.Jertfa a fost si va mai fi.
Sa pastram in inmi recunostinta pentru acesti martirisi pentru cozile de topor sa judecata si osinda.
TRAIASCA LEGIUNEA SI CAPITANUL
Ma inclin pana la pamant in fata unui asemenea om. Cu oameni de aceasta altitudine civica si morala a mers inainte – atata cat a mers – acest popor si nu cu milioanele de terchea-berchea care, daca ii intrebi scurt cine a fost Stefan cel Mare si daca era inainte sau dupa Mihai Viteazul habar nu au.
Iata cat valoreaza un act de eroism: o diploma, un buchet de flori, o sticla de sampanie! D-aia stau nationalistii nostri p-acasa si doar carcotesc.
Gresiti, domnule, daca va inchipuiti ca nationalistilor le sta gandul la diplome si flori, ori ca nu au alte motivatii. Simplele lor interventii pe acest site si pe altele ii expun, si nu v-as dori vreodata sa vedeti cam ce inseamna un razboi psihologic pe propria dumneavoastra pielicica!
Cat despre gestul Primariei Bacau, el este unul normal, si arata respectul celor de acolo pentru acel gest, fie si numai prin organizarea festivitatii respective! Sau, poate ca asta va deranjeaza?
Vorbeam despre cei care nu fac decat sa se bata cu caramida in piept. Gen carnete de revolutionar. N-am cunostiinta de persoane rasculate impotriva sistemului de guvernare. Poate gresesc si exista.
Referinta la flori si diplome, duce catre alt aspect. M-as fi bucurat sa aflu ca i s-a acordat o renta, macar a 10-a parte din cat are mircea sandu- asta da erou national- la ce pensie primeste. Dl Frunza are 88 ani (multi inainte) si cred ca nu era mare paguba sa fi rupt de la asfaltatori sau borduristi o suma care sa-i fi bucurat batranetile. Cati asemeni lui exista in viata de nu reusim sa-i cinstim cum se cuvine? Primaria Bacau…. n-am niciun sentiment…decat amintiri legate de sechelariu. Parerea mea e ca li s-a ivit prilejul de a oferi mici si bere in numele psd sau care-o fi pe acolo.
Cat priveste razboiul psihologic… personal, chiar am parte, spre deosebire de altii care doar vorbesc. Si cred ca sunt in consens cu multi… cam 4 mil de romani. N-am idee cu ce se expun cei care viziteaza acest bog, dar fie vorba intre noi…nu-s de acord cu pozitia strutului.