După 1990 tema „AUTONOMIEI” a fost re-reluată grosolan…ieri,

dupa imposibila „maghiarizare” de AZI , a românilor din Ardeal!

   Părintele protopop de Covasna  declara  într-un interviu mai vechi , dar la fel de actual  :Aici, in maghiarime, dacă nu ştii ungureşte, ori înveţi, ori pleci! : Dacă în 1918 aveam conducătorii de azi, la această oră vorbeam toţi ungureşte. Marea Unire n-ar mai fi existat! Din pacate, după 1990 a fost reluată maghiarizarea românilor din Ardeal!

...S-a ajuns ca, în inima ţării, limba română să se mai vorbească in multe localitati doar în biserică.Vor să părăsim zona.?! Sunt parohii în protopopiatul nostru, sate în care găsim câte două biserici româneşti. Şi mai sunt doar câte 10-15 suflete care se declară că sunt români. Ceilalţi sunt români de sânge, botezaţi ortodocşi, dar care zic ”dom’le,asta e ,acum suntem unguri!”. Ce să mai zici? Dar să vedeţi în partea Baraoltului încolo, Aita Mare, Aita Medie. Am slujit acolo în biserică împreună cu preotul şi cu episcopul, şi când am mers la masa de după slujbă, am rămas trăsnit: românii de la masă vorbeau ungureşte între ei. Şi i-am întrebat: Băi, fraţilor, voi ce sunteţi? Români! Păi de ce vorbiţi ungureşte? Păi în casă vorbim ungureşte, numai la biserică vorbim româneşte”… MI-AM FACUT CRUCE ,DA, CACI NU CREDEAM !!  În Harghita şi Covasna s-a cam retrocedat tot mai puţin pământurile Bisericii Ortodoxe Române…/ E o problemă încă „nerezolvată”…S-a încălcat legea agrară, ei au retrocedat toate suprafeţele expropriate de România înainte de 1945.\ Dacă cineva ar fi curios să studieze un pic legea actuală, aşa cum e ea, cu imperfecţiunile ei, va vedea că nu face obiectul retrocedării nicio palmă de pământ care a fost expropriată înainte de 1945”, or, ei şi-au refăcut tot ce au avut înainte de acel an, deşi se plătiseră atunci şi despăgubiri./ Ni se spune că nu mai există teren de retrocedat, în condiţiile în care Biserica noastră – în Covasna vorbesc, aici unde sunt în cunoştinţă de cauză – mai are peste 700 de hectare de teren arabil neretrocedat şi peste 300 de hectare de pădure. La nivel judeţean se încearcă discret „ştergerea urmelor”.

– Eu m-am preoţit mai târziu oleacă, aşa pe la 38 de ani, fiind iniţial inginer agronom. Episcopul m-a împuternicit să mă ocup de problema asta a pământurilor. Am găsit hărţi, schiţe cadastrale de la reforma agrară, procese-verbale de împroprietărire. I-am luat un pic pe nepregătite, iar când s-au „trezit” le-au făcut dispărute. Nu se mai găsesc acum… Nu sunt chiar aşa de nevinovaţi, acţionează în perfectă cunoştinţă de cauză./ Autoritatea statului în zonă e aproape de cota zero. Chiar şi acolo unde mai sunt români, statul nu şi-a manifestat în niciun moment interesul – culmea – să-şi apere proprietăţile lui!  Practic  ce se întâmplă? Terenurile care au fost ale Bisericii Ortodoxe n-au fost în proprietate nudă, au fost majoritatea date sub titlu de folosinţă. A rămas statul proprietar, Biserica având drept de folosinţă. Când s-a retrocedat, practic s-a retrocedat proprietatea statului… Am fost pe la Procuratură, pe la Preşedinţie, pe la ministere, pe unde am crezut eu de cuviinţă să-i înştiinţez. Nici măcar nu s-au obosit să-mi răspundă, darămite să mai ia şi măsuri! Nu i-a interesat şi nu-i interesează nici acuma.

S-au succedat destule guverne, de diverse „coloraturi”, şi mai toate  AU JUCAT CEARDASUL CU UDMR . Care să fie motivul?
Până anul acesta – şi vorbesc în nume personal, îmi exprim convingerile mele – s-au supus toţi unui şantaj ordinar, scuzaţi-mi expresia. Aveau nevoie de udemerişti pentru a se menţine la putere cu orice preţ. N-au ţinut seama de mamă, de tată… doar puterea! Pur şi simplu nu le-a păsat. Dar nici măcar existând această „circumstanţă atenuantă”, nu se întâmplă nimic. Ăştia care au vrut sa bata palma  sa “coabiteze” cu UDMR , au nevoie de unguri la putere . Am crezut că se va „mişca” câte ceva, dar nimic,  sub nicio formă. De-aia sunt EI aşa obraznici, pentru că se cred intangibili. Şi ştiţi de ce se cred stapani? Pentru că ei nu recunosc legile statului românesc… 
Ce-nseamnă să-ţi duci crucea de român în teritoriul pe care-l denumim generic… HarCov? Se foloseşte  sintagma asta, …românii la noi acasa , sunt tratati ca minoritari”

Noi nu ne considerăm şi nu ne simţim minoritari pentru ca în ţara ta nu poţi să fii minoritar! Suntem zonal doar numeric, pentruca aici suntem mai puţini – desi suntem cam 24 la sută ! Dar suntem,totusi, la noi în ţară. Şi-aici e durerea mare, pentru că noi cu ungurii am trăit impreuna – aici , ca şi moşii şi strămoşii nostri şi vom mai trăi  şi cei de după noi -, dar cei puşi de Dumnezeu să ne conducă nu fac acest lucru. Noi nu contăm pentru ei, contează doar interesele politice şi materiale. Ăştia cu bani mulţi nu se mai uită care e ungur şi care e român… N-au ruşine faţă de oameni şi nici în faţa lui Dumnezeu. Era o vreme când pe tricolor,  scria „Nimic fără Dumnezeu”… Când vom mai vedea aşa ceva? Noi ştim cumvsă ne trăim viaţa aicea cu ungurii, dar acum avem nevoie si de ajutor. Ce să vă mai zic, iată şi un domn ministru de-aici din zonă,  chiar avansa ideea, ca şi când ar fi descoperit apa caldă: „Domnilor, românii şi ungurii de condiţie socială normală se înţeleg domnule, e armonie”.

Da’ cum să nu, leul şi mielul trăiesc împreună…in poveste! Dar vorba asta este valabilă doar pentru generaţiile mai vârstnice. Generaţiile de după 1990 nu mai sunt aşa. De ce? Pentru că ei au avut abilitatea să-şi urmărească consecvent strategia separatista pe care şi-au pus-o la punct.  Le zic „bravo!”. După 1990 s-a realizat şi s-a reuşit o adevarata segregare. Şcoala e separată! Ruşine, în secolul 21 să vorbeşti de şcoala românească şi şcoala ungurească. Cultura… Avem teatru românesc şi unguresc, conservator separatmuzeu secuiesc şi românesc, auziţi…!  Prima lor grijă imediat,în ’90 a fost să arunce exponatele româneşti din muzeul judeţean  să-l…boteze si sa-l transforme în muzeu secuiesc. Ei n-au făcut întâmplător chestia asta. Tinerii care sunt acum la vârsta de douăzeci de ani au trăit în climatul ăsta al intoleranţei, educaţi în sensul ăsta, după manuale editate în Ungaria, care prezintă, culmea, istoria şi geografia falsificate ale  României. Cum sunt posibile toate aceste lucruri? Prin complicitatea parlamentara şi îngăduinţa guvernanţilor… Până la urmă, fără a spune vorbe mari,  consider că este un act de trădare  E un cuvânt greu, dar trebuie să-l spun.

    – Spuneaţi nu demult …cam exagerat, că în acest ritm vom ajunge precum în vremea ocupaţiei horthyste din ’40…
Da, am spus lucrul ăsta.  Mi-a spus cineva …patriot local , că vorbesc prostii, că exagerez.!  Îl înţeleg si pe un fost preşedinte de Consiliu Judeţean Harghita când a zis ca … „ poate va fi ca în Irlanda!”, el asta urmăreşte? Dacă statul şi-ar exercita autoritatea aşa cum trebuie – nu să facă exces de zel -, s-ar rezolva multe lucruri. . Ce ziceau atunci liderii locali:Cum de a făcut guvernul chestia asta, să dea o clădire asa importanta din centru în folosinţa Bisericii Ortodoxe… Au făcut ce au făcut, Marko Bella a adus…premierul din vremea aceea! Era pe cai mari Marko Bella – Lenin al lor -, care avea vreo patru miniştri în guvern şi care a zis …incruntat că: „sub nici-un  forme nu se pote da această clodire românilor, indiferent de consecinţe (!!)  Trebuie neaporat să fie al comunităţii locale?”. De parcă noi, românii, si Biserica Ortodoxa am fi fost niste venetici din Patagonia….

   – Deci care  ar fi calea de ieşire, paşii ce trebuie urmaţi pentru a reveni la normalitate? In primul rand  Statul Roman să revină în îndatoririle şi drepturile lui. Să-şi restaureze,AICI,in zona , macar la jumatate … autoritatea romaneasca asupra acestei zone. Este un act de voinţă  şi de responsabilitate naţională! Dacă nu realizează guvernanţii că ei sunt cei care trebuie să-şi restabilească autoritatea asupra zonei, indiferent ce am face noi, nu vom avea nici un rezultat pozitiv. Aici Ei nu respectă legea, justiţia. Atunci ,tin minte a întrebat domnul Cornel Nistorescu la un moment dat pe domnul Tamaş Şandor: „Domnule Tamaş, dumneavoastră respectaţi o sentinţă definitivă şi irevocabilă?”, la care domnul Tamaş a răspuns senin: „Da, eu respect legea”.  Or, in  cazul acesta concret C.J.nu se conformează unei sentinţe definitive, irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.  Partea tragică este că acest lucru se întâmplă cu complicitatea RA- APPS-ului, o instituţie de stat, subordonată Guvernului României. Nu respectăm legile ţării pentru că nu …le cunostem !!. Trebuie puşi la punct. Cum? CU LEGEA !  Dar in scolile Lor tinerii sunt educaţi în spirit revanşard, intoleranţă şi dispreţ faţă de tot ce este românesc.   Regionalizarea nu va rezolva problema din punct de vedere economic… Daca Banul nu va mai fi în mâna Consiliului Judeţean… Va fi în altă parte, într-o regiune autonoma care la rândul ei va încerca să se … autodetermine teritorial şi politic. Nu se vor schimba . Dimpotrivă, mi-e teamă să nu fie mai grav, pentru că atunci liderii din umbra vor fi şi mai ascunşi ,vor lucra şi mai obscur. Adică cum? Statul român sa finanţeze activităţile separatiste ale societăţilor lor pro-fasciste? Statul român le finanţează tabere şi şcoli de vară în care nu se ştie ce se întâmplă…

  – Considerând că de mâine  doresc sa mă mut  în Covasna, să îmi iau o casă, AM VARIANTE SA TRAIESC ACOLO CA ROMAN ??
Auzi, să – mi spună că EU,roman originar din zona,… SUNT VENETIC !! Păi venetic era el, eu sunt de multe generatii , roman în ţara mea, cum să fiu venetic? Doar dacă veniţi în locuri cum e  ÎNTORSURA BUZAULUI , unde suntem majoritar români, atunci da, SUNTEM  încă români …  Dar dincolo,la SF,Gheorghe , tot in  jud.Covasna , stiti ca aveţi nevoie de o autorizaţie, ca să vă cumpăraţi pământul??.  ŞTITI CA  in jud.Covasna EXISTA …NEOFICIAL  INTERDICTIE DE A SE VINDE PAMANT ROMANILOR? ?  Deci  ungurii care vor SA ISI VANDA CASA IN CONDITII NORMALE ROMANILOR, SUNT PUR SI SIMPLU PROSCRISI.  DATI DEOPARTE ,STIGMATIZATI !   Ăsta este adevărul… Greu poate un român SA ISI CUMPERE si PAMANT IN ZONA !!, Stiu direct în zona asta , apropiată de Braşov , că putini şi-au mai cumpărat proprietati in jud.Covasna , după ’90. Iar acum să meargă cineva să cumpere …SA VADA DACA MAI POATE ! ne spunea Viktor P. Nu mai vinde nimeni !! SI UNGURILOR LE  E  FRICA  PENTRU CA SUNT SCOSI DIN
 COMUNITATE drept…cozi de topor  NU PREA MAI AI  UNDE SA TE ANGAJEZI  AICI  , ITI  SPUNE CLAR , IN  FATA trebuie,SA  STII  UNGURESTE !!  NU STII UNGURESTE,  SA FII SANATOS, ORI INVETI,ORI PLECI !! Şi să fie foarte clar: dacă în 1918 aveam conducătorii de azi, la această oră vorbeam toţi ungureşte. Marea Unire n-ar mai fi existat! 

Deak Andrei si d.d.Rujan