Într-una din verile războiului (1942, 1943 sau 1944), am mers cu părinţii mei din satul Poieni în comuna Răchitova, în partea de apus a Ţării Haţegului. Ne însoţeau nişte săteni din Băuţar. Cum singurii copii ai grupului eram eu, în jur de zece ani, şi un băiat al băuţărenilor, cu vreun an mai mic, ne-am împrietenit pe loc şi am ţinut-o numai într-o hârjonelă tot drumul, vreo opt kilometri. Nu mai ştiu cum îl chema şi nici nu l-am mai văzut de atunci, dar mi s-a întipărit puternic în memorie, îl văd şi acum: blond, de o frumuseţe indescriptibilă, plăcându-i să se dea mai matur decât era – la fiecare afirmaţie a mea răspundea cu aerul omului experimentat: “Ce impoartă?!”, un neologism pe care nu-l mai auzisem şi care, iată, îl mai reţin după aproape un secol.
La scurtă vreme am auzit grozăvia.
Noapte de noapte auzeam avioanele trecând. Se spunea că se găsesc pe câmp stilouri, brichete, bricege aruncate din avion dar care explodează de cum le atingi.
Prietenului meu de o zi dar neuitat pentru o viaţă, copilulului blond, de o răpitoare frumuseţe, Micului Prinţ al copilăriei mele, i-au fost retezate mâinile de cum a găsit o asemenea jucărie infernală.
Nu puteam crede, nu puteam accepta cruzimea unei relităţi mai atroce decât închipuirea. Cum se va încălţa el? Cum va mânca? Cum va scrie, cum îşi va face temele?
Eu nu mai am legături pe acolo, dar un cercetător se poate adresa Primăriei Băuţar, jud. Caraş-Severin. Omul, dacă mai trăieşte, ar trebui să aibă acum în jur de 80 de ani, dar şi chiar dacă e decedat consătenii şi-l amintesc şi-l pot identifica.
Mă bucur că cineva îşi aduce aminte de acele nenorociri ale bieţilor oameni provocate de nişte minţi satanice.
Cu cine se războiau acei monştri? Ce serviciu aduceau ţării lor prin mutilarea unor copii? Dacă uciderea între ei a ostaşilor aflaţi pe două linii inamice mai are o noimă, ce raţiune are sfârtecarea unor copii care-şi păzesc vitele pe imaş?
Încerc şi eu să mai aflu ceva despre bietul meu prieten dintr-o zi a verilor de război, urmând să revin.

 

Miron Scorobete

 

Cine, fiind din partea locului – comuna BĂUȚAR, jud. Caraș Severin, poate lua legătura cu oamenii din sat? Dacă se dă de urma bietului copil, vă rog să fiu sunat la 0744 90 38 90, ca să ne sfătuim ce ar urma să facem.

În principiu, s-ar cuveni să fie întocmită o fișă, o foaie de hârtie pe care să fie trecute datele de identificare ale victimei și ale accidentului

1. Nume Prenume, data nașterii

2. Localitatea și data(aproximativă) când s-a produs accidentul

3. Despre ce obiect a fost vorba,  cum a fost găsit?

4. Ce urmări a avut accidentul, ce mutilări a provocat?

5. Dacă persoana mai este în viață, cum poate fi contactată?

6. Numele persoanei – persoanelor care au relatat cele întâmplate, adresă, telefon etc, pentru un eventual contact ulterior.