Hohenzollern – o familie regală compromisă
Motto:
„Să nu vă aşteptaţi la recunoştinţă de la vreun Hohenzollern.”
(Otto von Bismarck către Ion C. Brătianu)
Niciunde aiurea, în vreo ţară ce a cunoscut instituţia monarhică, ca formă supremă în stat, monarhia nu s-a compromis, n-a coborât atât de jos ca în cele câteva decenii, cât cei din familia Hohenzollern-Sigmaringen s-au aflat în fruntea Statului Român. De ani buni, în absenţa unei memorii istorice consolidate, vii, unii sau alţii ne tot spun/scriu ce rol important au avut în devenirea noastră istorică cei patru regi şi cum au trudit din greu, nu-i aşa, pe rând, pentru binele şi propăşirea poporului român! Starea de fapt istorică contrazice violent susţinătorii acestor aserţiuni.
Desigur, pe durata lungă a istoriei, este dificil să judeci doar în alb şi negru o epocă istorică sau un personaj istoric. În cazul celor patru monarhi ce au avut privilegiul să-şi lege destinul de ţara noastră, fără teama de a greşi, dacă adunăm suma calităţilor şi defectelor întru slujirea interesului naţional, bilanţul este copleşitor negativ.
Carol I, taxat de Gheorghe Panu, la sfârşitul secolului al XIX-lea, drept „omul periculos” (pentru România, desigur), în afara unei sobrietăţi reale în viaţa particulară, s-a dovedit a fi posedat de o arghirofilie ruşinoasă, precum şi de o loialitate reală, bine ascunsă, faţă de patria sa de origine, Germania, şi nu pentru ţara de adopţie, România. Că aşa stau lucrurile, n-am nicio îndoială. I se pun în seamă lui Carol modernizarea statului român, dobândirea Independenţei, precum şi edificarea sistemului politic „democratic” în ţara noastră. Nimic mai fals.
Carol I n-a fost un monarh constituţional decât pe hârtie. Puterea sa politică, reală l-a determinat pe Titu Maiorescu să noteze într-o scrisoare către botoşăneanul Canano, la 1898, că, în realitate, regele avea puterea unui monarh absolut. De o asemenea putere Carol I a abuzat nepermis de mult timp impunând la administraţia ţării două partide politice preocupate, în primul rând, de consolidarea poziţiilor sale economico-financiare, şi nu de modernizarea autentică a societăţii româneşti. A închis ochii la toate abuzurile politicienilor, abuzuri ce au devenit parte endemică din sistem, determinându-l pe Mihai Eminescu să-l numească „Carol Îngăduitorul”. Carol I a ajuns mare nu prin faptele sale, ci cu ajutorul politicienilor. Cu câteva zile înainte de a muri I. C. Brătianu (mai 1891), venind Carol I la Florica spre a-şi lua la revedere de la fostul său prim-ministru, marele om politic nu l-a primit, zicând celor din jurul său: „Staţi cu ochii pe rege! Prea l-am făcut noi mare!”. Într-adevăr, lui Carol I puterea i s-a urcat la cap. Deşi putea rezolva/lichida uriaşele discrepanţe social-economice din societate, n-a mişcat un deget în această direcţie. Deget înmănuşat, fireşte, şi pe care îl întindea cu un dispreţ mărturisit tuturor oamenilor politici români (cu excepţia lui I. C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Titu Maiorescu, P. P. Carp). A avut obrăznicia să-şi aniverseze 40 de ani de domnie prin sărbători grandioase – o potemkiniadă autentică – în timp ce naţiunea română zăcea umilită, sărăcită, furată, batjocorită. N-au trecut decât câteva luni de la „grandiosul” jubileu şi ţara a luat foc la propriu, exasperată de atâta obrăznicie, abuzuri şi nedreptate. Vorbesc aici despre dramaticul an 1907, o pată ruşinoasă, de neşters de pe obrazul „marelui rege” Carol I, revoltă cu caracter unic în Europa începutului de secol XX.
Desigur, „slăvitul” rege Carol I, spre „a salva” Ţara, a poruncit armatei, la 1907, să-i împuşte pe ţărani pentru tulburarea „ordinii publice” (câteva mii, va spune el cu dispreţ), iar după ce represiunea sălbatică a avut loc, a strâns toate actele/documentele privitoare la crimele comise într-un seif personal, pentru ca apoi să le distrugă. Nu-i aşa că a fost un autentic monarh constituţional? În realitate, pe toată durata domniei sale – faptul a fost subliniat în memoriile sale de Constantin Argetoianu – Carol I n-a făcut decât să pună umărul său greu la constituirea unui sistem social-economic nedrept, dominat de un rasism social unic în Europa acelor vremuri. Desigur, nu-i locul unde să pot inventaria toate „faptele” acestui monarh puse în „slujba” Naţiunii Române sau să subliniez marea sa „grijă” pentru ţara sa de adopţie, cum a fost, de exemplu, construcţia „drumurilor de fier” (vezi ruşinoasa afacere Strousberg din anii ’70 ai secolului XIX) sau acordarea unei pensii anuale de 3.000 de dolari (din 1882 şi până la moarte, în 1906) lui Mite Kremnitz, amanta sa secretă.
Nu pot, însă, a nu menţiona actul său de abdicare din 28 septembrie 1914, cu câteva zile înainte de a muri (10 octombrie 1914), act prin care Carol I renunţa la tronul României din cauză că, Consiliul de Coroană de la Peleş (3 august 1914) n-a fost de acord cu „măria sa” ca România să intre în primul război mondial de partea Germaniei şi Austro-Ungariei, după cum ar fi vrut! Acesta îi era „idealul” naţional la 1914: să implice România alături de patria de origine şi de Ungaria, asupritoare a câtorva milioane de români, şi nu Unitatea Naţională deplină.
Despre nepotul său, Ferdinand, ce i-a urmat la tron, şi care a rămas posterităţii ca cel „loial”, singura lui calitate a fost aceea că a acordat credit total lui I. I. C. Brătianu în a conduce Statul Român, neomiţând însă a nota că faptele sale mari nu sunt ale sale, ci ale poporului român întreg, pe a cărui luptă şi jertfă cutremurătoare, uriaşă s-a edificat unitatea noastră naţională. De altfel, Ferdinand, şi N. Iorga scrie despre acest fapt în O viaţă de om aşa cum a fost, n-a fost deloc convins că România a procedat corect înfruntând Puterile Centrale în războiul de întregire, fiind mai mult decât convins că acestea vor ieşi biruitoare din „marele război”. Iar după ce Rusia iese din război (martie 1918) şi când Puterile Centrale obligă România să semneze dictatul de la Buftea – Bucureşti (7 mai 1918), prin germanofilul Al. Marghiloman, Ferdinand n-a promulgat odiosul tratat (după cum avea intenţia) doar datorită opoziţiei înverşunate a reginei Maria, căreia posteritatea, pentru acest fapt, îi este obligată la veşnică recunoştinţă.
N-am să stăruiesc asupra fiului lui Ferdinand şi al Mariei, Carol II, decât în a sublinia totala sa iresponsabilitate, comportamentul său patologic, criminal, şi că individul a târât coroana României în noroiul cel mai abject, dovedindu-se autenticul gropar al României Mari. Menţionez, însă, că întreaga familie regală a României era percepută la dimensiunea sa reală, exactă de către opinia publică de la noi şi aiurea, de vreme ce fratele Elenei de Grecia (a doua soţie a lui Carol II), în deceniul trei al secolului XX, trăind o vreme la noi, nu s-a oferit să afirme despre aceasta: „Dacă familia regală a Greciei ar comite doar 10% din abuzurile, ilegalităţile înfăptuite de familia regală a României, grecii ne-ar scoate din palatul regal, ne-ar pune la zid şi ne-ar împuşca pe toţi.”. De acest fapt, adică de prestigiul cu totul compromis al Casei Regale a României, erau convinşi, la timpul lor, I. I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu; primul, înainte morţii (24 noiembrie 1927), iar al doilea înainte de „restauraţie” (6 – 8 iunie 1930), intenţionau să îndepărteze monarhia şi să proclame România republică. Împrejurările au fost mai tari ca cei doi mari oameni politici, iar intenţiile lor nu s-au realizat.
Poporul român este un popor nobil, iar celor din fruntea sa le-a arătat respect, bunăvoinţă şi generozitate. Aşa şi în cazul fostului rege Mihai. De ani buni, acesta a reintrat în posesia proprietăţilor avute înainte de 30 decembrie 1947, este lăudat de cei ce împărtăşesc ideea monarhică, i se ridică osanale ca unuia ce a adus mari servicii patriei, iar nu de mult bustul său tronează şi într-o piaţă în Bucureşti! Mai mult, ca al patrulea mareşal al României şi ca un ultim conducător de stat din ultimul război mondial, fostului rege Mihai i se recunosc mari merite întru slujirea Naţiunii Române, avansându-se ideea că o revenire a sa, sau a urmaşilor săi, în fruntea Statului Român, ar fi mai mult decât benefică pentru România!
Iarăşi, ca de atâtea ori în istoria noastră, s-ar părea că uitarea, amnezia au pus stăpânire pe noi. S-a uitat că Mihai nu l-a lăsat pe Ion Antonescu să semneze ieşirea din război a României, în august 1944, după cum intenţiona acesta, şi a ordonat capitularea necondiţionată Armatei Române în faţa armatei sovietice, minţind poporul cu neruşinare că a încheiat armistiţiul! S-au uitat cei 150.000 de soldaţi şi ofiţeri români luaţi prizonieri de sovietici şi trimişi în Siberia, tocmai ca urmare a „armistiţiului” anunţat de „Majestatea Sa” în seara de 23 august 1944! S-a uitat că a purtat pe pieptu-i „patriotic” odioasa decoraţie de război sovietică „Pobeda”, şi pe care Stalin i-a oferit-o drept recompensă pentru că l-a ajutat să ocupe mai repede România, cât şi pentru că i-a dat în mână elita militară a poporului român! S-a uitat că, deşi rege, aflat în exerciţiul puterii reale, a întărit sentinţa dictatorului de la Kremlin, dând pe mâna plutonului de execuţie pe mareşalul Ion Antonescu şi profesorul Gheorghe Alexianu, doi mari oameni de stat ai României, scornind, cu neruşinare specifică mincinoşilor patologici, motivaţii ireale. S-a uitat că, la 23 august 1944, fostul rege Mihai a comis o triplă crimă de înaltă trădare: faţă de Naţiune/Ţară, faţă de Armată şi faţă de conducătorul acesteia pe care, caz unic în istorie, după ce îl arestează, îl predă inamicului de moarte al României, Uniunea Sovietică! S-a uitat că, în noiembrie 1947, plecând în Anglia, şi-a umplut portbagajul maşinii personale cu tablouri de mare valoare aflate nu în proprietatea Casei Regale, ci a Statului Român, şi care, şi astăzi, zac ascunse în seifuri ale unor bănci elveţiene! S-a uitat de declaraţia trădătoare, din iulie 1989, de la Budapesta, când n-a ezitat să pună sub semnul întrebării apartenenţa Transilvaniei la Patria Mamă, România, cântând în strună iredentiştilor maghiari şi nu numai!
Desigur, n-am să susţin că abdicarea fostului rege Mihai, la 30 decembrie 1947, a fost un act voluntar. A fost o abdicare impusă de împrejurările istorice noi, de comunişti, şi la care el, cât şi „scumpa lui mamă”, Elena, au consimţit, de vreme ce-şi pune semnătura pe un act care conţine negru pe alb formularea: „…în deplină înţelegere cu factorii de răspundere ai ţării, conştient de răspunderea ce-mi revine, consider că instituţia monarhică nu mai corespunde actualelor condiţiuni ale vieţii noastre de stat…”, şi că abdică pentru el, „şi pentru urmaşii mei la tron…” (vezi textul integral al abdicării lui Mihai, în România – Viaţa politică în documente – 1947, coordonator: Ioan Scurtu, Arhivele Statului din România, Bucureşti, 1994, pp. 289 – 290).
Actul de abdicare al fostului rege Mihai, de la 30 decembrie 1947, a fost unul definitiv şi irevocabil. Toate justificările aceluiaşi fost rege, de după 1989, în legătură cu actul abdicării sunt pledoarii mincinoase, pro domo, devreme ce până în acest an n-a suflat o vorbă cum şi de ce a părăsit tronul României, ca şi cum s-ar fi înţeles cu domnii comunişti (o înţelegere plătită, se înţelege) să nu facă agitaţie în legătură cu cele întâmplate la 30 decembrie 1947!
Dacă Mihai îşi iubea atât de mult Ţara precum şi „scumpul lui popor”, n-ar fi trebuit, cu niciun chip, să semneze actul de abdicare cu atâta uşurinţă, îndeosebi că s-au exercitat presiuni asupra sa, şi ar fi trebuit să meargă în puşcăriile comuniste, unde tocmai începuse exterminarea elitei neamului nostru. Alegând soluţia abdicării, pe care a supervizat-o prin propria semnătură, indiferent de circumstanţele istorice ale momentului, fostul rege Mihai a închis definitiv capitolul monarhie în istoria României. Aşadar, abdicarea de la 30 decembrie 1947 a fost una definitivă, irevocabilă, iar gargara regalistă din ultima vreme, de un ridicol absolut, dovedeşte obrăznicia unei familii, pe care poporul român a înnobilat-o nemeritat de lung timp cu respect, mărinimie şi loialitate.
Dr. Gică Manole
Va place „republicanismul”de azi? Atunci folositi-l sanatosi!
Pentru dr. Gică Manole,
Domnule, respect şi analizez opinia oricui. Până mă lămuresc cu cine am deaface, după care îl tratez în consecinţă.
Pot înţelege ca într-o dispută să fie folosite cuvinte mai dure, un ton mai …convingător!
Dar dta mă jigneşti gratuit, în numele unei idei de care nici dta nu eşti aşa de sigur. Jenant, mai ales că te erijezi în ceva onorabil prin definiţie. Probabil nu ai auzit că doar proştii sunt consecvenţi şi le ştiu pe toate.
Cu siguranţă ai auzit de nihilişti, anarhişti, negaţionişti sau altele asemenea, neştiind că specia umană este caracterizată de trăsăturile morale sau comportamentale dintre cele mai diverse, de la abject la sublim.
Opinia mea despre monarhie este A MEA! Reprezintă un punct de vedere cu nimic mai important sau dimpotrivă, faţă de al dumitale.
Îmi plec însă fruntea în faţa specialiştilor sau măcar a acelor cercetători care au buna credinţă de a persevera în aflarea adevărului, nu contrazic opinenţii argumentativi sau de bun simţ.
Dacă la vârsta şi nivelul profesional al dtale (chiar dacă te cheamă gică, ilie sau mişu), nu ai înţeles că devenim tot mai ignoranţi direct proporţional cu vârsta şi cunoaşterea aprofundată, atunci ai făcut umbră pământului degeaba.
Monarhia din România a avut lumini şi umbre. Realizări şi trădări, fapte admirabile dar şi comportamente nedemne chiar pentru un om obişnuit. Am spus deja aceasta în postarea mea, pe care o întăresc.
Nu poţi afla şi nici nu poţi explica celorlalţi despre un anume proces din trecut dacă nu îl tratezi cu sinceritate.
Eu pot greşi, nu sunt istoric prin formaţie, nu am dreptul să îmi folosesc autoritatea pentru a gira un neadevăr, chiar dacă aş fi expert.
Dta cu ce drept negi realizările lui Carol şi Ferdinand, oricare ar fi alte păcate ale lor? Îţi poţi pune zălog capul că spui adevărul şi poţi arăta că cei doi au fost nişte nelegiuiţi? Că Poporul român nu a beneficiat de nimic pozitiv din partea lor.
Domnule, când rătăceşti drumul, te întorci la origini. Să ne întoarcem la Natură, unde două sisteme vii sunt reprezentative.
Turmele şi roiurile, echivalentele sistemelor democratice şi monarhice, unde Conducătorul se alege din competiţia celor mai puternici masculi sau se naşte, creşte şi formează din albinele(termite, viespi, furnici, …) de rând.
Noi astăzi avem modelul taurin!
Regina Maria a fost însă cea mai înălţătoare creaţie a Monarhiei.
Şi atunci te întreb, berbecule, pot eu trece peste o asemenea realitate şi să-i împroşc pe toţi monarhii cu veninul educaţiei false pe care am primit-o în primii 30 de ani?
Chiar si Gheorghiu Dej era mai patriot ca si toata dinastia regala din ROMANIA. Cat despre Ceausescu, Antonescu si Corneliu Zelea Codreanu, acestia raman fara egal, din nefericire. Martirii neamului romanesc. Dumnezeu sa ii ierte.
ceausescu langa Maresal si Capitan? hmmm… ceausecu a impuscat cu mana lui oameni care s-au opus colectivizarii fortate,am vazut un batran povestind asta la Memorialul Durerii…
sa nu uitam,era un leader comunist care s-a folosit de nationalism ca sa ramana leader
Pentru dl.Gigi Ciobotaru; autorul articolului si atator carti,scrise,despre istoria poporului roman,sute de articole,nu a murit,traieste! Dl.prof.dr.Gica Manole a suferit un mic accident vascular,rezultand o mica paralizie pe partea stg,mana si picior,insa este lucid,constient si este sub tratament.Insa,eu,observ la dumneavoastra un inconvient a lua la cunostinta despre cele scrise de dl.prof.Probabil sunteti de alta enie(jidan) si nu va convine ce a scris.Nici de acad.istoric Ioan Scurtu de la Iasi?
„Oamenii se cunosc după fapte, precum melcii după dâră”
sau,
„Decât mult şi fără rost, mai bine puţin şi prost”
Comportamentul de turmă, refuzul de a înţelege şi aplica ideologia creştină, ne fac să ne asumăm ideile celui care le unge cu miere sau ne promite frumos.
Ai alege pe cineva care îţi va promite că te va pune la muncă?
Daca I.C.Bratianu a zis: „Staţi cu ochii pe rege! Prea l-am făcut noi mare!”, inseamna ca vina principala cade asupra politicianului roman. Pe Carol al doilea tot politicienii romani l-au adus inapoi stiind bine ce derbedeu era. Cum si pe Ceausescu tot aplaudacii romani zisi politicieni l-au facut cea ce a ajuns sa fie: dictator.
Asadar lucrurile sunt mult mai complexe….
perfect de acord!! restauratia din iunie 1930 a fost realizata de iuliu maniu in primul rand apoi de iorga.
Acesti oameni nu ignorau caracterul ”degeneratului priapic”pe care il urcau pe tron.
e penibil dar trebuie sa o recunoastem!
daca poporul vrea rege, atunci sa fie unul de un neam cu noi, in nici un caz un strain. nu se gaseste un urmas al lui Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Constantin Brancoveanul? adica un patriot adevarat? ba da ! dar nu vor dusmanii neamului nostru, care au intrat ca lupii in institutiile statului, sa fie gasit !
sa fie un roman!! si nu trebuie sa-l aleaga nimeni,pt ca poporul habar nu are ce face iar clasa politica degenerata ”alege”dupa interesele ei josnice. in curand romania va trece prin foc si sabie [ruseasca] si atunci se va ridica lider.
Buna Ziua
Cuvantul de ordine si deviza „SFANTA” ramane „VIGILENTA MAXIMA”
Cu respect, stima, consideratie si speranta.
SA SCAPAM DE DEZORGANIZAREA BINE ORGANIZATA A ROMANIEI,,, CARE SE PRODUCE DE CATIVA ANI ,,, CU ACTORI ROMANI ,,, INCEPAND CU 1) PETRE ROMAN,,, 2) TRAIAN BASESCU,,, 3) MIHAI RAZVAN UNGUREANU,,, 4) MUGUR ISARESCU ,,,,, S A !!! TRECUTL NU IL PUTEM REPARA ,,, GROAZNIC ESTE CA NU SE PREGATESTE ZIUA DE MAINE PENTRU ACEASTA TARA ,,,, SI TINERETUL NU MAI VREA SA INTELEAGA CEVA DIN PATRIOTISMUL NECESAR ACUM !!!
Dumnezeu sa-l ierte pe autor…Fie-i tarana usoara!In ceea ce priveste articolul de fata ,sunt multe inexactitati si concluzii tendentioase…Din pacate ,d-l prof.dr din Dorohoi rescrie istoria prin vizorul ideologiei comuniste…
asta este viata pe Pamant: un amestec intre diabolic si Divin.
Unii vad numai o parte altii cealalta si de fapt trebuie contorizate ambele aspecte.Asa este istoria reala cu care trebuie sa ne obisnuim (pt Denisu).Problema este ca trebuie evidentiat si aspectul de falsificare a istoriei prin distrugerea de documente si marturii false pentru binele unor grupuri de interese constituite temporar.
Opiniile”Voastre”,Dle Dem,sant importane acasa la matale,in fata lu mamica si a lu taticu,nu in fata cititorilor si a adevarului istoric,care spre stupizenia matale,nu este decat unul singur.Dupa tot ce-au facut,cu probe reale,palpabile,la vedere,acesti aventurieri mascati in regi ai Romaniei,Hohenzolerii(uh/..ce nume frumos romanesc)ar trebui scosi din istoria poporului roman pe care au uzurpat-o.Cu mii de mutumiri D-le Dr.Gica Manole.
Se cauta o persoana care va dezintegra Patria, statul, si ne va vinde pe tigari. Patria e a ROMANILOR, VREM PRESEDINTE SAU REGE ROMAN, NU CIOARA VOPSITA!
regele mihai@co.sunt persoane demne de compatimire.gm
Nu pot fi intru totul de acord cu articolul. Rascoala din 1907 nu a fost declansata de Carol I ci de serviciile secrete rusesti si austro-ungare care vroiau sa destabilizeze Romania. Iar cat despre actele care le-a pus in seiful sau, nu erau pentru a ascunde reprimarea rascoalei ci implicarea Austro-ungariei care la momentul respectiv era aliata noastra. Cat despre reprimarea rascoalei, acest lucru trebuia facut cumva. Romania depindea la momentul respectiv de munca taranilor, asta era economia noastra la momentul acela (industria era incipienta), iar cand taranii au fost manipulati sa se rascoale asta a blocat total Romania. Nu putem lua ca repere lumea moderna din vremea noastra unde avem politie dotata cu echipamente speciale si cu arme neletale care reusesc sa te opreasca dar sa nu te omoare. Soldatul din armata romana din 1907 nu avea luxul acesta avea doar o pusca care era intre el si rasculatii inarmati cu furci sau topoare. Si nu multi soldati isi pastrau sangele rece.Ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi existat armele neletale in revoltele din Paris din 2005 ,iar politia franceza ar fi avut ca dotare doar armament letal?
In general Carol I, Ferdinand si Maria au fost benefici pentru Romania, faptul ca nu au fost perfecti nu putem sa le-o imputam din moment ce nici ceilalti monarhi din Europa nu erau. Sunt de acord ca Carol II si Mihai I au fost un dezastru si nu ar fi trebuit sa fie lasati sa devina regi. La Carol II si politicienii romani au partea lor de vina pentru ca ei l-au adus pe tron, probabil crezand ca pot sa-l conroleze. Cat despre Mihai I, acesta ar fi putut fi o figura istorica importanta daca ar fi fost ferm in fata rusilor si comunistilor. In acest caz existau doua alternative, ori il impuscau ori il exilau. In oricare din cele doua alternative,prestigiul sau ar fi fost imens, daca nu pentru noi, cel putin pentru occidentali si pentru familia lui germana.
Dar la felul cum au evoluat lucrurile, nu-i de mirare ca nimeni nu-i da nici o atentie in Occident, iar relatiile cu familia germana sunt distante, de fapt a si rupt legaturile cu ei. Doar rusii se pare ca-i mai dau atentie deoarece a ramas singurul in viata care mai are medalia pe care i-a dat-o Stalin.
Daca Mihai moare si Romania redevine monarhie, familia lui nu mai are dreptul la tron, deoarece conform Constitutiei din 1923 ,din perioada monarhica, la noi in Romania exista Legea Salica in care numai barbatii au dreptul la tron si nu femeile, deasemenea fetele isi pastreaza titlul de printese doar daca se casatoresc cu oameni de sange albastru si nu cu oameni comuni cum au facut fiicele lui Mihai.
Ma intreb totusi de ce in locul lui Carol II si Mihai, nu a fost facut rege printul Nicolae? Din ce am citit despre el, ar fi fost de o suta de ori mai bun decat fratele lui.
Aveți multă dreptate, mai ales când regretați că prințul Nicolae nu a fost făcut el rege! A fost numit regent o scurtă peioadă, mi se pare. Prințul Nicolae i-a prețuit pe legionari. Cu un rege care să țină la legionari și să domnească cu sprijinul acestora, vă dați seama ce ar fi fost?! Despre Principele Nicolae a scris de curând o carte minunată domnul ANGHEL POPA, profesor la Suceava, pe care l-am și invitat să scrie un text despre Prințul Nicolae pentru blogul nostru. Ni l-a promis. Așteptăm cu nerăbdare, domnule profesor. Știm că armânii se țin de cuvînt!
printul nicolae a facut parte din regenta care a condus romania dupa disparitia neasteptata si oarecum suspecta a regelui ferdinand [se stie ca medicii care au insistat ca el sa fie dus la paris pt consultatie au fost indepartati si s-a facut tot posibilul ca el sa fie vazut de un medic francez competent cand era prea tarziu]
regenta era compusa din patriarh,presedintele inaltei curti de casatie si justitie si printul nicolae. acesta ar fi putut urca pe tron dar NU A FOST INTERESAT,se pare ca era indragostit de o doamna care nu-i putea deveni nevasta daca el urca pe tron…. pana la urma omul a scapat de beleaua de a fi seful statului intr-o epoca in care chestia asta te putea duce in fata plutonului de executie. a trait o viata confortabila si si-a permis multe placeri. nu l-a interesat sa intre in istorie. probabil nu era in stare.
tot ceea ce scrie in acest articol se bate cap in cap cu ceea ce am invatat la scoala in clasa a 8a…( acum sunt a 10a si este chiar mai rau: il gasesc pe basescu in cartea de istorie.. cahh!) atunci ni s-a povestit despre ce perioada de glorie a traversat Romania, mai ales in timpul regelui Carol I, despre cat de multa fericire era, cat de inflorita din punct de vedere economic era tara, ce fel de personalitate dreapta, tare si dedicata era regele…
parca nici despre regele Mihai nu-mi vine a crede … O sa ajung sa nu mai cred nimic! Ma simt bulversata si parca sap, sap si adevarul asta nu mai apare. M-am saturat sa tot invat o istorie cocheta, fardata bine si aranjata, iar apoi servita pe tava elevilor, ca mine
Si generatia mea a fost spalata – mai mult sau mai putin – pe creier (…) Nu era internet pe vremea mea (…)
Voi cei tineri aveti o sansa URIASA!: INTERNETUL! Si mai mult, aveti posibilitatea sa filtrati informatiile. Cei care sint cinstiti – si spun acum, multi istorici militari sint chiar cinstiti – ii veti „mirosi” dupa cum scriu si cit de profesionisti scriu!
Marea atentie la Revista Historia (o serperie neo-cominternista, condusa de un tip foooooooooooarte dubios: Alexandru Vulpe) care are o echipa de tineri – cu mare foame in git – si care rescriu (precum „istoricul” jidan Mihai Roler) istoria romanilor cum vor ei….urmasii lui Roler si Razvan Teodorescu…
Intr-un interviu mai vechi, Alexandru Vulpe, director la Institutul de Arheologie Vasile Parvan(o fi acelasi cu Alexandru Vulpe de la Historia?) mentiona ca limba dacilor era o limba balto-slava. Ramai crucit de ce se mai „descopera” in istoria noastra.
sunteti inca un copil,experienta de viata este f mica la varsta dvs. sa vedeti dupa ce veti fi implicat in conflicte,cum vor prezenta evenimentul dusmanii dvs,sa simtiti prin experienta TRAITA ce inseamna minciuna nesimtirea reaua credinta si chiar lipsa de judecata mergand pana la nebunie,apoi sa studiati istoria… dupa ce am depasit 30 ani am inteles ca desi la 15 ani devoram cartile de istorie ERA IMPOSIBIL SA INTELE CE CITESC pt ca fenomenul uman,atat individual cat si colectiv il intelegi numai in masura in care iti intelegi propria ta viata,in masura in care te intelegi pe tine insuti.
despre evenimentele istorice veti gasi opinii interesate,prea rar obiective; iar in manual veti gasi glorificarea istoriei neamului,cum este dealtfel oarecum normal
este imposibil sa scrii un manual de istorie al romanilor in care sa spui cat de lasi de hoti de betivi si desfrantati au fost stramosii; nu va asteptati sa scrie in manual despre faptul ca alex i cuza avea amanta,ca jurnalul intim tinut de kogalniceanu timp de o viata noteaza aventuri amoroase cu ~700 femei sau ca stefan cel mare a avut [prea]multi bastarzi…ori ca din ordinul lui cuza+kogalniceanu a fost incendiata biblioteca manastirii neamt,lucru pe care azi il aflam doar din gura calugarilor care vietuiesc pe acolo…manualul este istoria OFICIALA…in plus,in RO se studiaza 1 ora istorie / sapt fata de 4 ore/sapt in marea britanie sau 3ore/sapt in germania. asta arata clar ca se doreste ca noile generatii sa nu aiba habar de nimic…
„Fruntea Ţării” are pe lângă demnitatea domniei o imensă responsabilitate pentru Poporul pe care îl conduce.
Toată stima pentru faptele de demnitate personală şi monarhică a regilor Carol I şi Ferdinand, ruşine loazelor Carol II şi Mihai, care au compromis ideea şi regimul monarhic.
Deşi republican, pot accepta Monarhia constituţională, ca reprezentant absolut a intereselor ROMÂNIEI. Asta şi ca urmare a batjocoririi instituţiei prezidenţiale, a lipsei de respect cu care este tratată aceasta de către hoardele de neisprăviţi ce se „intitulează” politicieni.
Specificul românesc este de respect faţă de conducere, oricât de colorată ar fi miştocăreala vulgului. Această afirmaţie se bazează pe rezultatele de excepţie din perioadele în care Statul era reprezentat de BĂRBAŢI educaţi în spiritul răspunderii faţă de şi în faţa norodului. Exemplele doar la cerere.
Ştim, mai bine zis credem că ştim, încotro se îndreaptă LUMEA, evitând mizeria din imediata noastră apropiere. Precum o ţoapă bine îmbrăcată dar nespălată, asta se vede din atitudinea electoratului ultimului deceniu.
Opiniile noastre sunt importante.
Mult mai importante sunt însă atitudinile noastre faţă de cei cărora ne încredinţăm viitorul copiilor şi al bătrânilor noştri.
Singurul „rege” adevarat din cei patru, a fost REGINA MARIA! Nu pot sa inteleg cum a putut sa dea viata unei catastrofa umana precum a fost Carol al II-lea; facut MUCI de iudeo-masonici printr-o curva jidauca in persoana „tovarasei” Lupescu / Wolf…
Dura si neiertatoare istorie mai avem!
PS. Cit despre Mihai: a fost si prea tinar si prea prostanac si NICI nu cred ca a stiut exact ce face si ce I se intimpla! Mai vinovati au fost cei din consiliul de coaroana care l-au sfatuit sa dea tara – MOCA – pe mina rusilor! Plus cam 170.000 de soldati luati prizonieri de armata rosie in primele saptamini de dupa 23 august 1944! ZIUA MARII TRADARI NATIONALE!
…si ce am invatat eu si generatia mea despre 23 august…cita ticalosie!
Excelentă vorbă:
”Singurul rege adevărat pe care l-am avut a fost regina Maria!”
Absolut memorabil!
E vorba de Regina Maria, cea cu „evenimentul” de la Cotofanesti, in timpul primului razboi?
bula,hai sa nu fim nesimtiti,da? regina maria vizita spitalele de campanie bantuite de tifos,dupa ce venea de acolo isi arunca rochiile in soba…isi risca viata! soldatii mureau la propriu in bratele ei,se ruga pt ei! asa ca sa trecem cu vederea ceea ce este omenesc,pt a privi ceea ce este sublim! sa nu uitam ca atunci cand guvernul voia sa plece la odessa ea s-a opus categoric…a dat dovada de o tarie de caracter care i-a coplesit pe generali iar averescu si prezan nu erau oricine… inca odata,sa fim decenti!
Corectă intervenție! Contează prestația publică, nu intimitățile! Păcătoasă această plăcere a unora de a contesta, de a nu recunoaște valoarea altcuiva! Repet: păcătoasă! Adică te umple de păcate! De păcatul invidiei și al trufiei deopotrivă!
Va multumesc pentru apreciere domnule professor!
copil prostanac in 44, dar cind a semnat declaratia de la budapesta ce scuza ii mai gasim. mai ales ca si ceausescu l-a subventionat in parazitismul sau.
…copil prostanac in 44, prostanac batrin in 1989!
E bine acum? Viata NU poate sa destepte la infinit pe cineva care s-a nascut PROSTANAC!
perfect de acord cu dvs. un copil orgolios,a indraznit sa aresteze pe cel caruia regele ferdinand,la trecerea tisei in 1919 i-a spus in timp ce-l decora: nimeni nu stie mai bine decat regele tau,ce-ti datoreaza aceasta tara!
regele mihai era de fapt un mihaita care s-a apucat sa se joace de-a regele,spre nenorocirea neamului nostru si al altora.
Adevarul gol golut ! Ridic palaria in fata dumneavoastra domnule doctor Gica Manole !……Asa este . Nu s-au ocupat de educatia si bunastarea poporului roman ,ci numai de bunastarea propriei clase politice ,prin inrobirea poporului .Poporul l-au tinut in intuneric ………..hohenzolerni sint o familie reptiliana ,parazita din grupul celor 300 dar din pacate si aia care i-au adus in tara si care i-au sustinut, erau tot la fel , iudeo masoni .
Foarte bun articolul; l-am citit deja pe site-ul: Revista Art-emis:
http://www.art-emis.ro/istorie/2091-un-blazon-compromis.html
E de citit, deoarece domnul profesor Gica Manole aduce multe noutati; cel putin pentru mine nestiute.