Intrucat nu doresc sa inflamez blogul, intr-un comentariu anterior am spus ca, privind legea educatiei in limbile nationalitatilor din UKR, nu este timpul pierdut, la UE si/sau NATO (ce-i drept ipoteze cam indepartate) ROU are si isi poate exercita dreptul de Veto!
„persoanele aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina ale căror limbi sunt limbile oficiale ale Uniunii Europene şi care îşi exercită dreptul de a studia în limbile relevante în instituţiile de învăţământ de stat, municipale sau corporative obţin:
– învăţământul secundar de bază în limba de stat în cuantum de cel puţin 20 la sută din volumul anual de timp de studiu în clasa a V-a cu o creştere anuală a unui astfel de volum (nu mai puţin de 40 la sută în clasa a 9-a);
– învăţământul secundar de profil în limba de stat în volum de cel puţin 60 la sută din timpul anual de studiu”.
Sursa: Agerpres
https://www.agerpres.ro/romania-in-lume/2020/12/28/ucraina-si-a-completat-cadrul-legislativ-cu-legea-privind-educatia-secundara-generala-completa–634781
*Articolul are mai multe citate din legea învățământului. Aici e vorba de învățământul secundar. În legea privind învățământul primar se poate studia 80% în limba minorităților.
**Faptul că ucrainenii nu acceptă mizeria de a avea absolvenți de facultate care nu știu ABSOLUT DELOC LIMBA NAȚIONALĂ eu zic că este de apreciat! Mă așteptam ca „naționaliștii” noștri să înțeleagă asta! Mă așteptam să ceară ca și România să adopte o legislație asemănătoare!
Nu știu domniile voastre dar eu, când eram sub arme deseori aveam situații în care îmi trebuia translator pentru că cei din Harghita, Covasna și Mureș nu înțelegeau limba română!!!!
Dacă credeți că e normal atunci eu ma inclin!
Nefiind nici pe departe specialist in legile educatiei doresc sa aflu punctul de vedere al dumneavoastra!
***Al meu este urmatorul: dand-o rau in bara cu admiterea noastra in spațiul Schengen, Presedintele, prin Aurescu, a dorit o bomba de presa ca sa distraga atentia media si sa se puna batista pe țambal!
Cu respect,
Iulian MAREȘ
*
NR – Ne poate cineva procura textul de lege ucrainean?
Stimate domnule Nicu Cohen, iti apreciez in mod deosebit ideea de a avea macar o pagina dintr-un letopiset, translatata in scriere latina, ca sa vedem si noi ce limba foloseau romanii acum 600 de ani.
Abia cand avem limba de macar acum 600 de ani putem aprecia mai usor daca am fost latinizati de romani si cat de mult sau am fost latinizati mai tarziu cu latina evului mediu ce nu era cunoscuta de romani.
Dar este un subiect greu de abordat de latinistii care propun romanizarea, deci imperiul roman nu a cerut ca limba latina sa fie cunoscuta in provincii. Sunt mii de dovezi ca in provincii curtile de judecata foloseau translatori.
Oricum o pagina de letopiset cinstit translatata in scriere latina(alfabet latin) at fi un pas mai departe la lamurirrea atator incertitudini.
Va urez succes sa gasiti ecou la o asemenea propunere, care de altfel a mai fost facuta pe acest website.
MAE cere autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția și să pună în aplicare recomandările acesteia, având în vedere că legea, cu impact asupra învățământului minorităților în limba maternă, prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare.
Distribuie
Print
Ministerul Afacerilor Externe a transmis autorităților ucrainene nemulțumirile sale cu privire la adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei, în urmă cu nouă zile, pe 13 decembrie 2022, a legii privitoare la învățământul în limba maternă pentru minoritățile naționale.
Legea ucraineană vizează completarea cadrului normativ ucrainean privind protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Aspectele de analiză și solicitările anterior prezentate au fost transmise părții ucrainene prin intermediul unei scrisori adresate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu omologului său Dmytro Kuleba.
De asemenea, ele vor fi detaliate în contactele Centralei MAE cu Ambasada Ucrainei la București și ale Ambasadei României la Kiev cu autoritățile ucrainene, în continuarea dialogului frecvent și dens pe acest subiect, deja derulat.
MAE: Legea, adoptată fără consultarea Comisiei de la Veneția
Pe 17 iunie 2022, în Avizul dat cererii Ucrainei de aderare la UE, Comisia Europeană a indicat, între pașii care trebuie îndepliniți, finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, și adoptarea imediată a unor mecanisme de implementare eficiente.
„Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ. De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a solicitat partea română”, spune MAE într-un comunicat remis presei joi.
Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția chiar și în acest stadiu și să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare.
România susține pe deplin parcursul european al Ucrainei și înțelege dorința firească de accelerare a procesului de apropiere de UE, însă semnalează faptul că accelerarea intempestivă a procesului de legiferare în acest domeniu a afectat, de o manieră semnificativă, procesul de consultare cu reprezentanții minorităților naționale, care ar fi trebuit să fie unul de substanță, anterior adoptării legii, arată sursa citată.
Președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei s-a adresat Parlamentului României la 4 aprilie 2022, printr-o conexine online. Discursul său a fost precedat de cele ale președinților celor două Camere și urmat de cel al premierului Ciucă și de reprezentanții altor partide politice.
### VEZI ȘI… ###
Discursul integral al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski în Parlamentul României
Ministerul Afacerilor Externe spune că a solicitat în mod repetat părții ucrainene consultarea temeinică a comunității române din Ucraina în procesul elaborării și adoptării legii.
Ciolacu îi cere lui Zelenski să intervină
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, i-a cerut vineri președintelui Volodimir Zelenski să intervină pentru ca legea minorităților naționale să fie revizuită, deoarece „afectează dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă”.
El amintește că, în timpul discursului din aprilie pe care l-a ținut în Parlamentul României, Zelenski „ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească”.
Ciolacu precizează că președintele ucrainean l-ar fi asigurat personal, în vizita efectuată ulterior la Kiev, că „minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România”.
Președintele Camerei Deputaților mai spune că România a ajutat Ucraina, prin adăpostirea refugiaților și exportul de cereale, și că unul dintre motivele pentru care susține „fără rezerve” aderarea Ucrainei în UE este că „astfel se asigură cele mai solide garanții pentru respectarea drepturilor minorității românești din această țară”.
Ciolacu mai spune că „România este un exemplu în protejarea minorităților” și se așteaptă ca „partenerii și vecinii noștri să acorde aceleași drepturi, atenție și protecție minorității române, așa cum o facem noi de câteva decenii”.
Ce îmbunătățiri aduce noua lege ucraineană
Pe fond, legea reprezintă o variantă îmbunătățită în raport cu proiectele anterioare analizate la nivelul legislativului ucrainean, spune MAE.
Astfel, pot fi considerate îmbunătățiri:
menținerea referirii în partea preambulară a legii la instrumentele europene de referință în materie, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale și Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare, precum și la alte tratate internaționale ratificate de Ucraina, ca bază pentru conturarea politicilor în materie de minorități naționale;
menționarea expresă a priorității tratatelor internaționale la care Ucraina este parte asupra legii în discuție;
sublinierea expresă a prevenirii asimilării persoanelor aparținând minorităților naționale ca principiu pe care se bazează politica Ucrainei în domeniu;
clarificarea textului articolului privind interzicerea discriminării, în sensul că noul text nu mai induce percepția unei eventuale interdicții a discriminării pozitive, care este de esența politicilor în materie de promovare și protejare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale;
menținerea prevederii privind promovarea și sprijinirea de către stat a studierii istoriei și culturii minorităților naționale;
asigurarea consultării reprezentanților minorităților naționale prin:
includerea între atribuțiile autorităților competente pentru realizarea politicii în domeniu a desfășurării de consultări cu reprezentanții asociațiilor minorităților naționale în chestiuni legate de drepturi și libertăți ale persoanelor aparținând minorităților naționale,
crearea, în cadrul organului central al executivului cu atribuții în materie, a unui organism consultativ în componența căruia sunt incluși reprezentanți ai asociațiilor civice ale minorităților naționale,
posibilitatea constituirii la nivel local a unor organisme consultative cu participarea reprezentanților minorităților naționale, la inițiativa acestora sau prin Centrul minorităților naționale.
sunt exceptate de la limitările din Legea limbii de stat producția tipografică editată în limbile minorităților și librăriile specializate dedicate minorităților naționale, în sensul în care nu li se aplică cerința de publicare de carte în limba ucraineană în procent de 50%, respectiv, de distribuire de carte în limba de stat în același procent;
distribuirea de materiale electorale în limba de stat și în limba minorităților naționale în zonele locuite în mod tradițional de persoane aparținând minorităților naționale;
reconfirmarea asigurării pentru învățământul organizat exclusiv în regim privat (fără contribuție de la bugetul de stat al Ucrainei) a exceptării de la rigorile legii educației, subzistând doar obligația de a asigura cunoașterea limbii ucrainene la nivelul standardelor de stat.
Cu ce dezavantajează noua lege comunitățile de români din Ucraina
Pe de altă parte, în legea adoptată pe 13 decembrie persistă prevederi care pot avea un impact negativ, prin raportare la standardele europene, spune MAE.
subzistă limbajul neclar cu privire la atribuţiile de monitorizare ale autorităţii centrale însărcinate cu implementarea politicii de stat în domeniul minorităţilor naţionale în legătură cu activităţile asociaţiilor civice ale minorităţilor naţionale;
nu există nicio prevedere privind utilizarea limbii materne în relația cu autoritatea judecătorească;
persistă neclarități privind aplicarea concretă a prevederilor privind utilizarea limbilor minoritare în administrație, în zonele locuite în mod tradițional de persoane aparținând minorităților naționale și la cererea acestora, precum și a celor care reglementează că informațiile de interes general (anunțuri, care, printre altele, conțin o ofertă publică de încheiere a unui contract, plăcuțe informative, indicatoare, panouri, mesaje, inscripții și alte informații textuale, vizuale și audio amplasate public care sunt utilizate sau pot fi utilizate pentru a informa un număr nelimitat de persoane despre bunuri, lucrări, servicii, anumite entități comerciale, funcționari, angajați ai întreprinderilor sau autorităților de stat, organismelor locale de autoguvernare) sunt dublate în limba minorității naționale (comunității) printr-o hotărâre a consiliilor sătești, comunale, orășenești;
dreptul de a-și manifesta religia sau credința nu beneficiază, în continuare, de o prevedere distinctă, fiind inclus doar în articolul referitor la dreptul la libertatea de exprimare;
subzistă lipsa clarității asupra modului de a decide care organizație este reprezentativă pentru o minoritate atunci când, de exemplu, există mai multe asociații constituite în cadrul aceleiași minorități naționale;
nu este clarificată problema asigurării resurselor financiare pentru traducerea informațiilor referitoare la evenimentele artistice și culturale, atunci când este necesară asigurarea traducerii în limba de stat;
subzistă chestiunea lipsei de finanțare pentru asociațiile reprezentative ale minorităților naționale, fiind prevăzută doar posibilitatea finanțării punctuale pe bază de proiecte și pe bază competitivă, în limitele bugetului alocat anual în acest scop.
Ministerul Afacerilor Externe spune că va continua coordonarea cu reprezentanții comunității române și dialogul susținut cu autoritățile ucrainene pentru asigurarea respectării depline și promovării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv în baza obligațiilor internaționale asumate de Ucraina în materie, pe care și legea le recunoaște în mod expres ca fiind prioritare.
Acest dialog va continua inclusiv în formatul Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene pentru promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, arată sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește faptul că încă din anul 2021 propunerea României de încheiere a unui Acord cuprinzător privind protecția drepturilor persoanelor aparținând comunităților română din Ucraina și ucraineană din România cu accent pe drepturile lingvistice a fost agreată de principiu la nivel bilateral, dar din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei dialogul în materie a fost îngreunat și încetinit considerabil.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește, în baza experienței și a proceselor de integrare prin care România a trecut la rândul său, că efortul de aderare la Uniunea Europeană trebuie fundamentat pe reforme temeinice și pe asumarea tuturor valorilor europene. „Doar un astfel de proces va conduce la construcția unei societăți armonioase, tolerante și echilibrate, în beneficiul tuturor cetățenilor ucraineni, indiferent de etnie.”
https://romania.europalibera.org/a/mae-noua-lege-a-minorităților-naționale-din-ucraina-încalcă-avizul-dat-de-comisia-europeană-pentru-aderarea-țării-la-ue/32189509.html
https://www.edupedu.ro/noua-lege-a-minoritatilor-nationale-din-ucraina-prevederile-privind-educatia-este-declarat-dreptul-la-studiu-in-limba-minoritatilor-dar-prevederile-detaliate-fac-trimitere-la-legea-ucraineana-a-ed/
Parcă-l văd pe Zelenski consultând Comisia de la Veneția:))
Doar noi am ajuns atât de rău încât să cerem acordul străinilor pentru orice, de la creșterea iepurilor până la tunsul oilor!
Politica României, chipurile „exemplu în protejarea minorităților” (dar fără reciprocitate), ar trebui să fie exemplu de manual de eșec și de prostie.
Embassy of Ukraine in Romania/Посольство України в Румунії, 22 March 2021 ·
‼️ Referitor la unele publicații din presă
privind asigurarea drepturilor la educație a reprezentanților minorității naționale române în Ucraina, Ambasada Ucrainei în România face următoarele precizări ‼️
Având în vedere importanța asigurării drepturilor reprezentanților minorităților naționale pentru Ucraina, cetățenii ucraineni care aparțin minorităților naționale, dar și pentru România și alte state vecine, precum și sensibilitatea subiectului menționat, Ambasada Ucrainei în România atrage atenția asupra următoarelor.
Conform Legii Ucrainei ”Privind educația” din 2017 – lege-cadru, în special art. 7 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text), ”Persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina le este garantat dreptul de a studia în instituțiile de învățământ comunale pentru învățământul preșcolar și primar, pe lângă limba de stat, în limba minorității naționale respective”.
”Persoanelor aparținând popoarelor indigene, minorităților naționale din Ucraina, le este garantat dreptul de a studia limba populației indigene respective sau a minorității naționale în școlile publice secundare sau prin intermediul societăților culturale naționale”.
”Conform programului educațional, instituțiile de învățământ pot preda una sau mai multe materii în două sau mai multe limbi – limba de stat, limba engleza și în alte limbi oficiale ale Uniunii Europene.”
Pentru a concretiza și a asigura un nivel suficient de predare în limbile oficiale ale Uniunii Europene pentru minoritățile naționale respective și pentru a asigura, pe lângă predarea limbii de stat, o proporție suficientă de educație în limbile minorităților naționale la nivel primar și secundar, în 2020 a fost adoptată Legea Ucrainei ”Privind educația secundară generală completă” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20?lang=uk#Text).
Conform p.5 al art. 5 «Limba educației în instituțiile de învățământ secundar general» al actului normativ menționat:
”Persoanele aparținând minorităților naționale din Ucraina au dreptul de a obține educația primară într-o instituție de învățământ de stat, municipală sau corporativă în limba minorității naționale respective pe lângă limba de stat”.
P.6 al aceluași art.:
”Persoanele aparținând minorităților naționale din Ucraina ale căror limbi sunt limbile oficiale ale Uniunii Europene și care își exercită dreptul de a studia în limbile relevante în instituțiile de învățământ de stat, municipale sau corporative obțin:
• învățământul secundar de bază în limba de stat în cuantum de cel puțin 20 la sută din volumul anual de timp de studiu în clasa a V-a cu o creștere anuală a unui astfel de volum (nu mai puțin de 40 la sută în clasa a IX-a);
• învățământul secundar de profil în limba de stat în volum de cel puțin 60 la sută din timpul anual de studiu”.
Kyiv și București acordă o atenție specială protecției drepturilor minorităților naționale – române în Ucraina și ucrainene în România. Ucraina se mândrește cu minoritatea română din Ucraina și se mândrește, de asemenea, cu comunitatea ucraineană din România. Existența acestor minorități consolidează țările noastre, acestea fiind parte integrantă din societatea noastră și sunt privite ca niște oportunități și punte de legătură dintre două țări vecine.
Pentru soluționarea tuturor aspectelor cu privire la protecția drepturilor minorităților naționale Kyiv și București poartă un dialog deschis și o abordare constructivă cu privire la interesele naționale ale Ucrainei și României, inclusiv, în cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale Ucraineano-Române pe problemele Asigurării Drepturilor Persoanelor aparţinând Minorităţilor Naţionale.
Ambasada Ucrainei exprimă disponibilitatea de a colabora cu mass-media din România pentru a asigura relatarea transparentă, obiectivă și adevărată a știrilor privind Ucraina.
https://www.facebook.com/Ukr.Embassy.Romania/posts/3788962501182780/
Intrucat eu nu stiu rusa si nu folosesc google translate nici macar din franceza (ar iesi o prosteala) rog cei cativa iubitori de ruși de pe aici sa ne ajute! Cred ca aceste documente de lucru ale Radei trebuie urmarite, sau Completarile aprobate la legea educatiei; poate sunt undeva traduse oficial, poate la MAE?
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20?lang=uk#Text
Trollul asta de Iulian vine si arunca cu piatra in balta si vrea ca altii sa il lamureasca pe el?
Sa citeasca articolul asta si sa vada cine mai vrea sa lupte pentru ukraina:
https://www.national.ro/stiri-externe/barbatii-din-ucraina-pusi-pe-fuga-de-ordinele-de-incorporare-nu-este-razboiul-nostru-784669.html
Don Pasquale,
eu nu te apelez cu trol, dar superficial esti 100%!
Vezi cum fugeau rusii la mobilizarea partiala! Am mai scris de 2-3 X!
Hai sa-ti dau ceva sa-ti bucure sufletul: wagneritii ingrasand campurile in zona Bakhmut:
https://pbs.twimg.com/media/Fl3w_DqWYAItCtY?format=jpg&name=medium
Nu le fie de deochi si la mai mare. Pe Prigojin l-ai auzit, cand a fost la un spital de campanie de acolo? Le-a zis alora ca daca isi inchipuie ca daca si-au pierdut un picior nu se intorc pe front, sa-si mute gandul, se sudeaza acolo un drug de fier si merge….
Acuma uitandu-ma iar si iar pe harti, m-am dumirit ce e cu incapatanarea cu care Progojin asta baga oamenii la malaxor la foc automat…Bakhmut in momentul de fata are zero insemnatate tactica (si cu atat mai putin strategica) pentru rusi, scopul politic al ocuparii lui ar fi al rusilor, nu al wagneritilor…dar acolo prin spate la Bakhmut, dar si la capatul vestic al localitatii Soledar sunt niste mine de sare.
Care ati auzit , care stiti , exista documente , letopisete pe net , scrise in limba care o vorbeau valahii acum 6-700 de ani , scrise cu alfabet latin , ca dupa cite stiu ei foloseau alfebetul chirilic ? As fi curios sa vad care era lexicul folosit .
Si-o fi dat cineva silinta sa faca asa ceva !?
Iulian dovedeste, pentru a cata oara? ca nu poate judeca.
Faptul ca invatamantul primar este eliminat pentru minoritati nu va face ca acestea sa vorbeasca in limba majoritatii.
Cunosc multe cazuri cand cei din Covasna sau Harghita se fac ca nu cunosc limba romana, cand le este convenabil sa o faca.
Iulian nu este doar un Ultranationalist el este um membru al batalionului de Azov gata echipat in uniforma de lupta cu care defileaza ca un fascist atroce pe acest blog.
Asa cum Romania respecte drepturile minoritatilor la noi in tara asa trebuie sa lupte ca aceste drpturi sa fie respectate si de celelalte tari, conform normelor internationale, chiar daca au protectie si ghidare sionista.
Pana si komunismul era mai uman decat fascismul sionist practicat in ukraina.
Ca tot pomeneai de migratii, de ce nu migrezi la ukrainienii tai, ca tot esti pregatit de lupta?
Am impresia ca nu intelegi ce scrii, dar sa mai si intelegi ceea ce citesti! Nu treci testul Pisa, asta daca stii ce inseamna!?
Eu am scis asta: *Nefiind nici pe departe specialist in legile educatiei doresc sa aflu punctul de vedere al dumneavoastra! Ai fost in stare sa gasesti un material care sa aduca convingeri? Nuuuu! De ce? pentru ca esti ”orb”!
Ai ceva de scris in sensul asta?
Retine, eu stiu ce scriu: nu cunosteau limba romana vorbit, citit, scris, conversat! Acest enunt nu il exclude pe al tau: ”Cunosc multe cazuri cand cei din Covasna sau Harghita se fac ca nu cunosc limba romana, cand le este convenabil sa o faca.”
*Despre ”fascismul sionist” scrie tu un studiu si particip financiar la publicarea lui!
**Prostia este la tine in cap….te avertizez ca blogul este considerat spatiu public si tu acuzi si maculezi incredibil!
Enuntul tau, pe care il voi reposta este plin de bolsevism visceral, iata:
**”Asa cum Romania respecte drepturile minoritatilor la noi in tara asa trebuie sa lupte ca aceste drpturi sa fie respectate si de celelalte tari, conform normelor internationale, chiar daca au protectie si ghidare sionista.”
Cine trebuie sa lupte? Romania, asa la modul general? Eu, tu, noi, toti sau niciunul?
Fii barbat, daca poti si nominalizeaza, nu carpa bolsevica, adica sa lupte toti, in fapt nimeni! ^Sa te invat carte: trebuie sa lupte toate structurile cu sarcini si atributii externe, dpv politic, cultural, educational, economic…etc, incepand cu liderul de domeniu, MAE, Premierul & ceilalti ministri, comisiile parlamentare, in frunte cu sefii celor 2 camere, asociatiile si fundatiile, ONG…etc!
Acum gaseste-le tu numele….
Don Pasquale!!!!
Cand am postat intre ghilimele enunturile preluate de la AGERPRES ti-a indus ideea ca: ”invatamantul primar este eliminat pentru minoritati nu va face ca acestea sa vorbeasca in limba majoritatii”, asa cum afirmi?
Iata textul reprodus prin copy/paste: „persoanele aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina ale căror limbi sunt limbile oficiale ale Uniunii Europene şi care îşi exercită dreptul de a studia în limbile relevante în instituţiile de învăţământ de stat, municipale sau corporative obţin:
– învăţământul secundar de bază în limba de stat în cuantum de cel puţin 20 la sută din volumul anual de timp de studiu în clasa a V-a cu o creştere anuală a unui astfel de volum (nu mai puţin de 40 la sută în clasa a 9-a);
– învăţământul secundar de profil în limba de stat în volum de cel puţin 60 la sută din timpul anual de studiu”.