caroline gunderode
7 aprobate

google.bex
caroline.gunderode@gmail.comh
109.133.42.42

 

Nord Stream: China solicită o anchetă independentă
Autor(i)
France Soir
Publicat pe 24 februarie 2023 – 12:35
Imagine
Zhang Jun
Reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun.
ED JONES/AFP

GEOPOLITĂ – În această marți, 21 februarie, Zhang Jun, reprezentantul permanent al Chinei la Națiunile Unite, a declarat că „este necesară o „investigație independentă” pentru „descoperirea adevărului și identificarea celor responsabili” de exploziile gazoductului Nord Stream 1. și 2. Această declarație a fost făcută în timpul călătoriei oficiale a consilierului de stat Wang Yi la Moscova, pentru a prezenta un „plan de pace” acolo.

Pe 9 februarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a cerut, de asemenea, „o anchetă internațională transparentă” pe acest subiect. Suedia și Danemarca, care și-au condus propriile investigații, nu au dat încă concluzii. Între timp, ancheta germană continuă.
„Comunitatea internațională are dreptul să ceară o anchetă amănunțită”

Beijingul iese din rezerva sa. Într-un tweet transmis de Ambasada Chinei în Franța, pozițiile oficiale ale Regatului de Mijloc cu privire la incidentul Nord Stream devin mai clare: „este din ce în ce mai clar că ceea ce s-a întâmplat cu gazoductele Nord Stream nu a fost un accident, ci un deliberat. act”.

Sperăm că părțile afectate pot asculta apelul pentru investigații urgente și găsirea adevărului, să se angajeze în investigații obiective și imparțiale pentru a face lumină asupra #NordStreamExplosion cât mai curând posibil,… https:/ /t.co/TRFsIAxPCR
— Ambasada Chinei în Franța (@AmbassadeChine) 22 februarie 2023

Într-adevăr, din partea diplomației chineze, suntem surprinși de „tăcerea colectivă a guvernului american, a presei și a partenerilor europeni” despre dezvăluirile jurnalistului Seymour Hersh, publicate pe 8 februarie în rubricile New York Times. Celebrul câștigător al Premiului Pulitzer arătase în mod clar cu degetul responsabilitatea Statelor Unite în spatele scurgerilor din sistemul de gazoduct rusesc.

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, precum Zhang Jun, solicită , prin urmare, o anchetă „obiectivă, imparțială și profesionistă” asupra recentei explozii din Marea Baltică. Pentru Wang, având în vedere consecințele grave ale exploziei la nivel global, atât în ​​materie de energie, cât și de mediu, „comunitatea internațională are dreptul să ceară o anchetă amănunțită”.

Declarându-se oficial neutru în conflictul ruso-ucrainean, guvernul chinez își continuă apelul de a „promova dialogul”. Dar, în ultimele zile, el trece la un nivel diplomatic superior și încearcă să se poziționeze ca un adevărat mediator.
Beijingul a venit la Moscova pentru a prezenta un plan de pace

Kremlinul l-a primit ieri pe consilierul de stat Wang Yi, după ce acesta a vorbit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Șeful diplomației chineze tocmai finalizase un tur al mai multor capitale europene. Scopul acestei vizite? Prezentați un plan diplomatic de ieșire la războiul din Ucraina.

Consilierul a insistat să precizeze că relațiile țării sale cu Rusia  „nu sunt îndreptate împotriva țărilor terțe și rezistă presiunii acestora”. De asemenea, guvernul chinez continuă să nege orice livrare de arme.

Conținutul acestui plan de pace, defalcat în douăsprezece puncte, a fost dezvăluit publicului larg vineri, 24 februarie. Primul punct menționează respectul pentru suveranitatea tuturor țărilor, „fie mari sau mici” , și care toate respectă strict dreptul internațional umanitar.

Securitatea nucleară este menționată de mai multe ori, nu numai în ceea ce privește respingerea oricărui recurs la arme atomice, ci și în ceea ce privește conservarea centralelor electrice. În cele din urmă, China face apel la restul lumii să abandoneze mentalitatea Războiului Rece și să pună capăt sancțiunilor unilaterale în afara celor prevăzute de ONU.

Acest acord va trebui, evident, să se potrivească ambelor părți în conflict. Beijingul nu a susținut sau criticat niciodată public „operațiunea specială” , dar aici solicită respectarea integrității teritoriale a „tuturor țărilor”.
sursa:
Nord Stream: la Chine demande l’ouverture d’une enquête indépendante
Auteur(s)
France-Soir
Publié le 24 février 2023 – 12:35