TESLA -DE FAPT TESLEA !!! – ERA FIU DE PREOT ORTODOX ROMAN – ISTRO-ROMAN !
|
11:18 (acum 2 ore)
|
![]() ![]() ![]() |
||
https://www.activenews.ro/ stiri/Nikola-Tesla-era-istro- roman-si-fiu-de-preot-ortodox- Marturiile-lui-Henri-Coanda.- 81-de-ani-de-la-moartea- marele-savant-romano-sarb-7-8- ianuarie-1943-178752
Nikola Tesla era istro-român și fiu de preot ortodox – Mărturiile lui Henri Coandă. 81 de ani de la moartea marelui savant româno-sârb (7-8 ianuarie 1943)
Henri Coandă: „Am avut relații bune cu Tesla. Am schimbat multe idei, ne-am exprimat punctele de vedere. Avea preocupări foarte interesante și de o mare aplicabilitate practică. Știți cum îl chema pe tatăl său?” m-a întrebat savantul.
„Teslea, după numele tâmplarilor și al unealtei tăietorilor de lemne, zăbala, numită tesla în limba română. Preotul Tesla, tatăl marelui inventator, era român, sau vlah, și, potrivit relatărilor lui Nicola Tesla, vorbea limba română cu un accent puternic specific Banatului, trăsătură lingvistică moștenită de la tatăl său familiile care emigraseră în Croația din Banatul sârbesc. În schimb, nici Nicola Tesla nici mama sa, care era sârbă stabilită în Croația, nu știau să vorbească deloc limba română.”
(Henri Coandă, într-un studiu apărut în Buletinul INCAS – al Institutului Național de Cercetări AeroSpațiale „Elie Carafoli”, aflat sub egida Academiei Române )
Marele savant și inventator Nicolae Teslea (Nikola Tesla) s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea și al Gicăi Mandici. Familia tatălui era de grăniceri antiotomani, în fostul imperiu austro-ungar, se arată într-un articol de pe Istro-Romanian.net.
|
Numele inițial de familie era Drăghici, dar el a fost înlocuit în timp, prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher (teslari). Tatăl lui Nicu Teslea (Tesla) a mai avut un frate, Iosif, militar de carieră, care după absolvirea școlii de ofițeri a predat matematică în diferite școli militare, ca până la urmă să ajungă profesor la Academia de Război din Viena. Tatăl lui Teslea, inițial, și el elev la școala militară, și-a schimbat profesia, trecând la seminarul teologic, devenind preot ortodox în 1845, când s-a însurat cu Gica. Biserica în care a slujit inițial părintele Teslea se găsea în comuna Similian, la poalele munților Velebiti, acoperiți de păduri de stejar, fag și corn, în provincia Lica, cu centrul la Gospici, unde a fost transferat și părintele, scria Prof. univ. asoc. dr. ing. Dinu-Ștefan T. Moraru, membru titular al Academiei Oamenilor de știința din România, într-un articol din Formula As din care mai redăm câteva fragmente:
Henri Coandă îl prezintă pe marele inventator Tesla ca român bănățean din Banatul sârbesc, dar realitatea era că prietenul sau Nicolae era istro-român din Croația. Provincia Lica era locuita compact de istro-românii morlaci, încă din sec. XV-XVI. Gospici se afla la câțiva kilometri de țărmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla, Teslea, Tesla.
Preotul, om cult, se interesa cu precădere de literatură, filosofie, științe naturale și matematică. Încercarea de desnaționalizare i-a adunat pe morlaci sub stindardul bisericii ortodoxe..
Teslea a mai avut un frate, Dan, mort tânăr într-un accident, și trei surori: Anghelina, Milica și Marita, mezina pe care a iubit-o cel mai mult. Despre familia Teslea s-ar putea povesti mult.
Nicolae, inventatorul, și-a făcut studiile la Karlovat și la Politehnica din Graz (1875-1881). Își începe celebrele descoperiri și invenții încă din 1881-1882 la Graz, la Budapesta, la Paris, în cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), după care pornește în vajnica odisee americană.
Când zici Nicolae Teslea (1856-1943), te gândești la istro-românul devenit cetățean american, omul de știință și inventatorul prolific în domeniul electro și radiotehnicii, descoperitorul câmpului magnetic învârtitor (simultan cu italianul Galileo Ferraris, 1847-1897). Tot el a inventat și sistemul bifazat de curent electric alternativ și a studiat curentul de înaltă frecvență. El a construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de înaltă frecvență etc. În atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de înaltă tensiune. Noi, românii, am uitat să-l comemoram la 140 de ani de la naștere, când Tesla a fost pomenit doar, într-o scurtă comunicare de 15 minute la Academie, de prof. N. Leonăchescu.
Invenția fenomenului „câmp electric învârtitor” se naște în 1882 la Budapesta, dar imediat, în baza unei recomandări, Teslea pleacă la Paris, unde este angajat la „Compania continentală Edison”. Aici, modifică dinamo-mașina Edison. În cadrul aceleiași companii, construiește centrala electrică Strasbourg. Deși i se promiseseră 25.000 dolari la încheierea dificilei lucrări, a fost frustrat de gratificații. Unul din asistenții lui Edison, Charles Bechelore, îi propune să emigreze în America și îi dă o scrisoare de recomandare pentru Edison personal (1884). După unele peripeții (i s-au furat banii în gara Le Havre), se adresează proprietarului vasului, care îi înțelege situația (biletul și locul îi aparțineau, fiind nominalizat), și pe baza documentului de bord este primit și astfel, fără bilet, ajunge la New York, unde se prezintă la Edison. Este primit cu dificultăți și răceală, dar în baza recomandării scrise, este angajat în atelierele companiei, ca inginer-electrician pentru repararea motoarelor și generatoarelor de curent continuu Edison.
O situație neprevăzută îl face să se remarce în mod deosebit (1885). Transatlanticul Oregon, dotat cu generator Edison, care se defectase, trebuia să plece spre Europa la data fixă; avea toate locurile vândute și întârzierea le-ar fi adus armatorilor mari pagube. Firma lui Edison îl însărcinează pe Teslea să repare scurt-circuitul generatorului, cauza pe care o descoperă în spirele înfășurării bobinei și o remediază, rebobinând-o în 20 de ore. Edison îi promisese un premiu de 50.000 dolari dacă defecțiunea este îndepărtata în timp util plecării vasului la data prenotată. Nava pleacă la timp, dar promisiunea premiului se transformă în explicații: fusese o glumă. Nici alte gratificații promise, de exemplu pentru perfecționarea generatoarelor și motoarelor electrice Edison în 24 de variante, înzestrate cu un regulator și un nou tip de întrerupător, nu i se acordă. Edificat asupra conduitei lui Edison, Teslea va lucra de acum înainte pe cont propriu și va realiza definitivarea sistemului sau original, bazat pe curenți alternativi polifazați. Trecerea timpului îi dă dreptate lui Teslea în competiția sa cu Edison și treptat, teza sa privind curentul alternativ se impune.
Din primăvara lui 1885, mândrul Teslea refuză să mai colaboreze cu Edison și lucrează independent, înființându-și propria firma, „Tesla Arc Light Company”.
Într-o discuție cu Henri Coandă, înregistrată pe magnetofon, marele savant mi-a declarat personal că îl cunoscuse pe Teslea: „Eu l-am cunoscut pe Teslea, când eram tânăr de tot, prin tatăl meu (Generalul Constantin Coandă – n.n.), care a fost întotdeauna lângă mine. Nicolae Teslea, care este inventatorul curentului electric alternativ, era român din Banat (era aromân – n.n.); e bănățean, și felul lui de a gândi și de a vedea, m-a frapat enorm de mult. El era cu patru luni mai tânăr față de tatăl meu, dar nu pot sa spun că nu am fost influențat și de el, pentru că felul lui de a vorbi și de a prezenta lucrurile erau așa de extraordinare încât, deși eram copil, n-am uitat. Vezi, unul din românii foarte importanți, care a schimbat poate toată viața omenirii, e un bănățean!…”. Daca acum, să zicem 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva să ne spună cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, românul din Banat: „Voi face lumină electrică, adică lumină, voi face asta mișcând o bucată de fier în fața unui fir de aramă,” lumea l-ar fi închis ca nebun.
Întâlnirea lui Coandă cu Teslea s-ar fi petrecut în 1893, potrivit sursei. Era deja celebru în lumea întreagă, în România însă mai puțin.
În noiembrie 1933, recent emigrat în SUA, Albert Einstein află de cercetările lui Tesla asupra fisiunii nucleare și caută să-l cunoască. Apropierea se face cu ajutorul unui tânăr reporter științific, Kenneth Sweasy, care se prezintă la Tesla cu o scrisoare de recomandare din partea lui Einstein. Teslea avea 75 de ani, în 1931, când primește scrisoarea lui Einstein. Cu prilejul sărbătoririi aniversării sale, el mărturisește că lucra la o nouă sursă de energie, informație care-l incită pe Einstein spre a-l cunoaște.
Teslea se ocupa de câmpurile gravitaționale (asemenea celui electromagnetic). Einstein ia cunoștința de articolul savantului roman din „Scientific American,” bazat pe experiențele efectuate la instalația sa de la Institutul Tehnologic din Massachussetts (1934), pentru obținerea tensiunilor înalte, cu ajutorul unui generator Van den Graaf, destinat cercetării nucleului atomic.
La 13 martie 1885, un incendiu distruge laboratorul lui Teslea din New York. Flăcările mistuie toate instalațiile de telegrafie și întreaga aparatură pentru obținerea curenților de înaltă frecvență. Catastrofa îl lasă sărac la bătrânețe pe Teslea, fără mijloace financiare, dar savantul își recompensează secretarele care-l părăsesc, tăind în doua medalia de aur Edison pe care o primise. După ce incendiul laboratorului l-a lăsat în stradă (nefiind asigurat), Teslea s-a mutat într-o modestă cameră de hotel. Dar și în aceste condiții precare el își continuă cercetările.
În primăvara lui 1898, Teslea demonstrează public dirijarea prin radio, la mare distanță, a unui vas fără echipaj. Experiențele au fost efectuate în largul marii, în apropiere de New York.
În 1899, Teslea construiește la Colorado un mare post de radio, cu o putere de 200 kw, și realizează transmisii prin telegrafie fără fir, de peste 1000 km, face să se aprindă lămpile orașului de la distanță, obține tensiuni de 12 milioane de volți.
Edison și Teslea au fost propuși împreuna să împartă premiul Nobel pentru fizică pe 1915, ca unii ce-și închinaseră viața pentru descoperiri și realizări tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul, din cauza animozităților din trecut. Dar era în 1916, și premiul pe acel an nu a mai fost acordat, din cauza războiului mondial…
Nicolae Teslea moare la New York, în noaptea de 7-8 ianuarie 1943, într-un hotel, și este înmormântat la 12 ianuarie. O covârșitoare personalitate care a marcat două secole prin geniul său.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
PS:
” profesore” Coja iti dai seama ca pe masura ce trece timpul devii tot mai idiot ?
nu trebuie sa te simti jignit …este o manifestare a trecerii timpului peste un creier nedezvoltat.
ar fi timpul sa ne parasesti….ai facut prea mult timp umbra pamantului.
Chiar si dupa 80 de ani marele savant este supus minciunilor.
Cineva incearca sa-i ameteasca pe romani cu minciuni care pot fi usor de dovedit.
Exista numeroase carti despre marele savant dar numai in acest articol se spune aceasta minciuna.
Pe tatal lui Tesla il chema Milutin si era preot sarb.
Pe mama sa o chema Gica si era romanca.
Tesla si-a luat numele unei rude din partea mamei.
Mama sa si tesla vorbeau perfect romaneste. Chiar Coanda spune despre Tesla ca vorbea o frumoasa limba romaneasca.
Mama sa Gica purta cu mandrie o iie cu tricolorul romanesc.
Tesla vorbea fluet sapte limbi: sarba, romana, engleza, franceza, germana, italiana, magheara.
Toata povestea indrugata de legendarul fabulator Coanda este o inventie copilareasca.
Coanda a avut probleme serioase privind comportamentul toata viata lui si in special la batranete cand nu a mai avut unde sa mearga si sa mai fabuleze si s-a intors acasa.
Daca te uiti in orice Enciclopedie[inclusiv Wikipedia] pentru inventatorul motorului cu reactie, nu vei gasi nicaieri pomenit numele lui Coanda. In schimb Wikipedia ca sa ne tina dezinformati si sa ne ajute sa ne compromitem si mai mult ne vinde aceleasi povesti pe care le sustine Coanda atunci cand cauti la numele lui.
Cand iesim pe piata cu asemenea povesti mincinoase evident ca ne facem de kko. ceea ce jadanii vor sa fim. fara credibilitate si respect.
Vezi amintirile lui Jean Parvulescu despre Coanda, ei s-au cunoscut bine si Parvulescu l-a dibuit usor pe Coanda ca pe un Baron legendar.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_P%C3%A2rvulescu
https://www.eurasia-rivista.com/tara-ascunsa-a-lui-jean-parvulesco/
Licenta pentru Efectul Coanda nu-l face nici pe departe pe Coanda inventatorul morolului cu reactie, mai ales ca el a folosit un compresor cu pistoane sa creeze presiunea in primul sau experiment din 1910 de la Paris.
Pe de alta parte Tesla nu a fost banatean ci istro-roman, morlac si va poate spune orice roman care a intalnit morlaci ca este aproape imposibil sa te poti intelege cu ei in limba lor, d’apoi sa mai ai o conversatie asa cum fabula Coanda.
S-a mai scris despre asta in paginile websiteului https://ioncoja.ro dar minciuna moare greu, mai ales cand este destinata sa ne compromita ca pe niste entuziasti juvenili, lipsiti de credibilitate.
CD
Extraterestrul român
Valentin-Ovidiu Vâzdoagă
CUPRINS
Cuvântul editorului 3
Prefata 6
I. MARELE GENIU AL OMENIRII 8
Eminescu si Tesla – mesagerii Divinitatii ? 8
Nicolae Tesla – fondatorul civilizatiei moderne 9
Românul care l-a umilit pe Edison 11
„Îngerul Veghetor” al Umanitatii 13
Magnatii americani si „pericolul Tesla” 14
Marele Geniu al Omenirii a murit sarac… 15
II. STRANIA VIATA A LUI NICOLAE TESLA 18
Tesla – o familie… „extraterestra” 18
Extraterestrul român 20
Ciudateniile unui geniu 22
Momente de cumpana 23
Minte sanatoasa în corp sanatos 25
Supravietuire miraculoasa 25
Micul inventator 27
Pustiul-minune imita strigatul pasarilor… 29
„Supercomputerul Tesla” – obsedat de zbor si „perpetuum mobile” 30
Din nou la „poarta mortii”… 31
Tânarul cu viziuni… pentru mileniul IV ! 33
„Elevul Tesla poate muri de extenuare” 33
Paranormalul Nicolae Tesla 35
III. MARELE VIZIONAR 38
„Ultimele 29 de zile ale lunii sunt cele mai grele !” 38
Mesajul bulgarelui de zapada 39
Adevaratul revolutionar al Omenirii 40
Cheia se gasea… în Biblie ! 41
Sistemul Mondial de Transmisie Electrica a Energiei 42
Teleautomatele magicianului Tesla 45
Somnul letargic protector 46
Marele Geniu era deja în mileniul III ! 48
Incredibilul vizionar si previziunile sale 49
IV. TEHNOMAGICIANUL ELECTRICITATII 51
Vedele ariene – sursa de inspiratie 51
Tesla – inamicul Marii Finante 52
Fondatorul civilizatiei moderne 53
Batalia pentru curentul electric alternativ 55
Radioul – inventie Tesla 58
Contributii În Medicina 62
Motorul Tesla – fara limita a performantelor 63
„Tesla, noul suveran al masinilor” 66
Tesla – stapânul fulgerului artificial 72
Extraterestrul „ignorat” de pamânteni… 74
V. INVENTII PENTRU MILENIUL III 76
Supermedicina, cutremure si… distrugerea Terrei 76
„Zidurile de lumina”, radarul si masina de fotografiat gândurile 77
Minicasetofoane digitale, imagini TV prin ziduri si…
crearea întunericului pe un continent !! 77
Inventii pentru automobilistii secolului XXI 78
Undele Tesla si… „Razboiul Stelelor” 79
Exista ceva neinventat de Tesla ?! 81
Straniile experiente de la Colorado Springs 82
Un fulger cât… 12 tone de dinamita 83
Cel mai socant experiment din Istorie 84
Dr. Tesla îsi dezvaluie secretele 86
Motorul fara combustibil 87
Experimentul Philadelphia – condus de Tesla 92
Proiecte pentru viitorul Omenirii 93
Terra – imensul conductor electric ! 94
Precursorul Internetului – spaima bancherilor 95
Pamântul – un „imens ocean de energie libera” 96
Convertorul de Energie Libera 97
Tesla si… Proiectul „Razboiul Stelelor” 98
Dr. Tesla – eroul de legenda al Umanitatii 105
VI. SOCUL VIITORULUI – ARTIFICIAL SI DORIT ! 108
Paradoxul Energetic – Noul Nod Gordian 108
Cumparati, savantii agraveaza criza… 109
Marile Puteri pregatesc… Apocalipsa ?! 110
Soarele – Marele Zeu… 111
Previzibilul soc energetic mondial 113
Colosala energie… din ceasca de cafea 114
Criza „aurului negru” – o conspiratie ! 116
„Tiranii corporatisti” prefera petrolul… 117
Inventii care puteau falimenta industria petroliera 118
Combustibilii „fosili” – vitali dar… inexplicabili 121
Benzina sintetica – „nazista” si prea ieftina ! 123
VII. NOUL MILENIU – AL ENERGIEI LIBERE 125
„Schimbarea la fata” a Soarelui 125
Marte si Luna se pregatesc… de oaspeti ?! 127
„Terra – o planeta care moare !” 127
Oceanul energetic spatial 128
Oceanul energetic teluric 130
Telegrame catre Mama Geea… 131
Misterioasele baterii telurice 132
Tesla considera Pamântul… transparent 133
Cele 4 Surse Fundamentale de Energie 135
„Centrala Terra” produce 7,2 miliarde volti ! 136
Energia Punctului Zero sau… gigantismul electronilor 137
Sursa ideala de energie 138
E.A. = Energia Primordiala 140
Condamnat pentru ca i-a demascat ! 141
„Spargatorul de Nori” si „Radiatia Mortala Orgonica” 142
Înverzirea desertului Tucson (Arizona) ! 143
Combustibilii fosili – forme concentrate ale energiei malefice ! 144
VIII. VIITORUL SUNA BINE ! 145
Un univers invizibil de inventii 145
Motorul magnetic Peregrinus… din secolul XIII !! 148
Transformarea undelor radio… în energie electrica 149
Caldura din aer 150
Bateriile electrice telurice (1875) 150
Bateria cu apa tip Stubblefield 152
Energie Libera din magnetism 152
Secretele comunitatii elvetiene Methernitha 154
Convertorul de energie libera Hubbard 158
Mai mult decât „perpetuum mobile”… 160
Fascinat de Tesla, furat la fel !… 163
Inventiile intereseaza… doar ca arme ! 164
Unica sansa pentru… salvarea „Tarom” 166
Dispozitivul misterios si electricitatea negativa 167
Generatorul care produce… gheata si antigravitatie 168
Putem influenta… dimensiunea 5 ?! 170
Avangarda tehnologiilor ecologice 171
Noile tehnologii – o lovitura pentru „popoarele alese” 177
Revoluti de miliarde 178
Declaratia de Independenta Energetica a Americii 180
Noua revolutie a electronicii 181
Pamântul devine transparent 183
Vindeti „Petrom”, mergem cu apa !… 185
„Misterioasa Inventie” 186
„Motorul fara combustibil a impresionat expertii” 187
„Inventia lui Hendershot este rezultatul unui vis” 188
„Hubbard crede ca misteriosul motor este bazat pe inventia sa 189
„Un preot iezuit are un motor ce functioneaza cu „energie ionica”” 190
https://www.edituraobiectiv.ro/
Succes, s-aveți