Rena
136 aprobate
De câte ori a fost ”dărâmat” Ceausescu până în 1989?
(o sinteză a informatiilor oferite de Larry Watts in ”Cei dintâi vor fi cei din urmă”)
Brjenev, la întrunirea membrilor Pactului de la Varsovia din Crimeea, în 1971: ”Ceausescu conduce lupta împotriva noastră” si reprezintă ”obstacolul fundamental pentru directia pe care noi o urmarim”, (asa încat) era necesar să renunte la ”răbdarea” cu care au tratat România anterior si, dimpotrivă, ”să încercăm o influentă asupra evolutiilor din interiorul tării”. Liderul cehoslovac Gustav Husak a afirmat că Ceausescu se îndepărtase ”complet de linia agreată de noi”, mergând chiar până la a nega că ”imperialistii” duceau ”o campanie de subversiune ideologică împotriva taberei socialiste”.
Liderul maghiar Janos Kadar a elaborat pe tema diverselor trădări ale României si a subliniat că ”Ceausescu ne-a trădat întotdeauna în situatii critice”, inclusiv în ”politica noastră coordonată împotriva RFG”, în 1967, în ”lupta împotriva contrarevolutiei” din Cehoslovacia în 1968 si prin vizita sa la Beijing în 1971. Actiunile părtii române, a insistat Kadar, erau ”directionate, toate, împotriva Uniunii Sovietice, a Pactului de la Varsovia si împotriva CAER”. Liderul polonez Edward Gierek a recomandat: ”Trebuie să-i identificăm de acum pe acei oameni din România pe care să ne putem baza în viitor”. Rezumând opinia unanimă, Brejnev a afirmat că, de vreme ce existau ”si tovarasi de nădejde în România”, ceilalti parteneri vor trebui să-si foloseasca ”ambasadele si alte contacte” pentru a ”exercita o influentă asupra evolutiilor din tară”.
Conform unor surse din KGB, în 1972, agenti dubli din Securitate i-au abordat cu intentia de a-l îndeparta de la putere pe liderul român. Seful sectiei de comunicatii criptate al serviciilor române de informatii, de exemplu, l-a etichetat pe Ceausescu drept un trădător care ”nu dă un fant” nici ”pe socialism, nici pe prietenia cu Uniunea Sovietică”, iar agentii dubli prosovietici din DSS ”începeau să realizeze că va trebui îndepărtat de la putere”.
În 1973,după ce a primit raportul liderului bulgar Todor Jivkov, care arăta că românii continuau ”să se opună Uniunii Sovietice”, Brejnev a subliniat că ”tipul de nationalism al lui Ceausescu” constituia o ”amenintare” is că autoritătile sovietice erau constiente de de ”tentativele (României) de a construi un bloc balcanic, rău intentionat, care ne va ataca”.
1973…Greciko (maresalul, comandantul sovietic al Pactului de la Varsovia) i-a spus liderului RDG, Eric Honecker, că el is Brejnev au discutat problema română is au căzut de acord că,, de vreme ce era ”în mod clar imposibil” ca situatia să continue, ”trebuie luate unele măsuri de eliminare a acestei situatii”. Maresalul Greciko l-a informat pe Brejnv că ”armata sovietică este pregătită, iar operatiunea poate if realizată mult mai curând decât în cazul Republicii Socialiste Cehoslovace”.
In primavara lui 1974, ”trădarea” României era considerată omnidirectională. Seful Departamentului pentru Legătura cu Partidele Socialiste Conducătoare din cadrul CC al PCUS, Oleg Rhamanin, a afirmat in fata celorlalti membri ai Pactului de la Varsovia că Romania ”trăda secretele Pactului de la Varsovia în fata Chinei”, (iar) Honecker nu a reusit să-si explice cum de România putea să fie si să se considere un aliat, de vreme ce ”urmărea strângerea relatiilor is camaderia militară cu reprezentantii din conducerea armatei chineze.
In 1976, Fidel Castro i s-a plâns lui Jivkov că românii îi subminau campania de formare a unor guverne revolutionare prosovietice în America Latină. În Mexic, de exemplu, Castro a afirmat ca românii ”SPALĂ CREIERELE” liderilor de stânga, încurajând ”neîncredere sporită fată de Uniunea Sovietică si distrugerea miscării”.
1977…politica CC al PCUS, elaborată anterior, de oprire a alunecării românilor pe panta antirusismului si antisovietismului trebuie continuată, dar mai insistent, mai calculat, mai eficient si prin toate mijloacele de comunicare.
In 25 iulie 1978, Brejnev i s-a plâns liderului RDG, Erich Honecker:
„In acest fel, ei (SUA si China) profită de devierile nationaliste ale lui Ceausescu si fac tot felul de promisiuni. Este dificil de spus ceva despre comportamentul lui. În fond, este un trădător. Naiba stie ce altceva ar mai putea face.”
Ceva trebuia făcut pentru ”neutralizarea consecintelor dăunătoare” ale ”cursului separat” urmat de Bucuresti – si trebuia făcut repede. Iar ce s-a făcut a consttuit una dintre cele mai mari lovituri de dezinformare din timpul Războiului Rece, un lucru care continuă să impiedice până în zilele noastre întelegerea în SUA a rolului României în Războiul Rece. În aceeasi zi în care Brejnev deplângea în fata lui Honecker trădarea lui Ceausescu, unul dintre ofiterii de rang înalt din serviciile de informatii române a fugit în Occident si a luat cu el exact ce i se ceruse.
Cu câteva luni inainte de fuga lui Pacepa, la începutul lunii martie 1978, comandantul Armatei a II-a din România si seful garnizoanei Bucuresti, generalul Nicolae Militaru, a fost prins în timp ce transmitea serviciilor de informatii sovietice materiale strict secrete, chiar fuga înainte is după cea a lui Pacepa a mai multor ofiteri DSS ridicând un mare semn de întrebare (informatie sustinută de mai multi specialisti din domeniul informatiilor americane, cf. Larry Watts).
Exarperati de măsurile pe care România incerca să le implementeze in cadrul Pactului, culminând cu refuzul de a accepta Statutul FAU, conform unui interviu acordat de Talpes, Volodin – agent KGb sub acoperirea unui consultant de presă, ar fi declarat, în iarna 1978-79, că ”Vă vom face să-l mâncati de viu! Îl veti împusca voi însivă!”, referindu-se la Ceausescu.
(OSTILTATEA POLONEZĂ)…Moscova dorea sa ascundă si chiar să nege anterioara cooperare militară polono-română împotriva bolsevicilor si a fortelor sovieto-maghiare în Primul Război Mondial si după sfârsitul acestuia, impunând un monopol al interpretărilor istorice…a sters chiar si ideea că Varsovia îi era îndatorată Bucurestiului (pentru că) a oferit azil unui mare număr de refugiati guvernamentali si militari din Polonia – si întregului tezaur polonez – …în ciuda presiunilor considerabile din partea lui Hitler si a lui Stalin. Aceste evenimente si relatii au devenit astfel ”pete albe” în istoria poloneză, nu numai în timpul comunismului, ci si după căderea lui, până dincolo de pragul noului mileniu…(asta pentru că)…cooperarea militară româno-poloneză imediat după Primul Război Mondial a zădărnicit eforturile armatelor bolsevice de a forta colidorul galitian…ambele tări reusind să anihileze tentativele sovietice de a le impune bolsevismul; după cel de-al II-lea Război Mondial…URSS a anexat si regiunea care unise înainte cele două tări si care făcuse posibilă cooperarea politică si militară polono-română.
Kremlinul a desemnat autorităti civile si militare din Polonia care să conducă atacuri împotriva pozitiei României în cadrul Pactului,…(Ungaria preluând frâiele în criticile din presă si în atacurile propagandistice până spre sfârsitul anilor 1970), autoritătile comuniste poloneze concurau deja cu ceilalti parteneri ”în strânsă cooperare” pentru titlul ”cel mai bun” si mai loial aliat al Moscovei.
Până la mijlocul anilor 1980, ”dispretul” cu care autoritătile militare poloneze priveau România , opiniile negative ale oficialitătilor de la Varsovia depăseau chiar si ostilitatea traditională fată de germani. Liderul de partid polonez Wladyslaw Gomulka a blamat România pentru că ar destrăma Pactul de la Varsovia, în 1967, când a deschis relatii diplomatice cu RFG. Generalul Jaruzelski, în august 1968 le-a spus unor ofiteri superiori din cadrul Pactului că România ”ori va respecta linia impusă, ori va suferi consecintele”. Gierek, succesorul lui Gomulka, recruta pe ascuns un guvern alternativ care să corecteze politica trădătoare a conducerii române, mai ales că Ceuasescu i-a minimalizat planurile ambitioase pentru o aniversare de gală a celor douăzeci de ani de la fondarea Pactului de la Varsovia, în 1975. Tot în 1975, Kissinger îl cita pe Gierek care ar fi afirmat in 1971 că Brejnev si ceilalti parteneri adoptaseră propunerea liderului polonez pentru măsuri mai active menite să submineze si să-l alunge de la putere pe omologul său român. Nici Jaruzelski n-ar fi apreciat actiunile lui Ceausescu de ”sabotare” a planificatelor celebrări din 1980 si 1985.
Aparitia în prim-plan a sindicatului Solidaritatea în 1980, adâncirea crizei poloneze si insistenta PCR de a apăra dreptul inalienabil al Poloniei de a-si rezolva problemele interne fără interferente din exterior au deranjat enorm, mai ales că, spre sfârsitul toamnei, intentiile interventioniste ale Moscovei erau cât se poate de vizibile, Polonia primind un aflux de ”turisti” similar cu cel înregistrat în Cehoslovaciasi România în timpul pregătirilor sovietice si ale Pactului pentru invazia din 1968. La fel ca în cazurile anterioare, acesti ”turisti” erau de fapt ”reprezentanti” ai ”armatelor fratesti” in haine civile, angajati în ”activităti de recunoastere a rutelor de invazie, a distantelor si a terenului pentru operatiunile viitoare” si foarte probabil în acelasi tip de operatiuni provocatoare ca predecesorii lor la Praga. Interventia militară încă era o optiune avută în vedere în iarna lui 1980 is primăvara lui 1981 când ”mai multe sute de agenti” ai StB-ului cehoslovac ”s-au oferit să plece în Polonia” ca parte a unei plănuite invazii conduse de sovietici (poate si ca o „plată” a participării militare poloneze la invazia din 1968 a Cehoslovaciei la care Polonia a participat cu cel mai mare contingent, exceptându-l pe cel sovietic).
Intr-un raport la cea de-a XVII-ea sesiune CMD din 6 decembrie 1984, ministrul est-german al apărării, Heinz Hoffman, către seful statului, Erich Honecker, nota că obiectiile Bucurestiului la ideea glorificării Pactului de la Varsovia în 1984 fuseseră alimentate de recenta implicare a GRU într-un complot pentru alungarea de la putere a lui Ceausescu, pus la cale de fosti ofiteri superiori.
Când în octombrie 1980 Ceausescu averiza în mod explicit Moscova si Pactul de la Varsovia să nu intervină în Polonia, Radio Europa Liberă anunta că liderul român sustinea în mod clandestin interventia militară sovietică! Tema întărită câteva luni mai târziu si într-o analiză a National Inteligence Daily, desi nici până în prezent, din documentele descoperite în arhivele fostilor membri ai Pactului s-a confirmat acest lucru. Mai mult, Ungaria, RDG si Cehoslovaia au început să se plângă în rapoartele lor către conducerile de partid de refuzul lui Ceausescu de a agrea interventia militară, iar Ceausescu a fost singurul lider de partid care ca reuniunea de partid din decembrie 1980 a lansat avertismente serioase cu privire la o eventuală interventie. In schimb, seful Departamentului International cehoslovac, Vasil Bilak, a atacat indirect Romania când a descris evenimentele din Polonia ca o contrarevolutie, amintind de ”lectiile” însusite de Praga după invazia din 1968, condamnând nationalismul (românesc) care minimalizeaza importanta internationalismului proletar! (dacă tot am repomenit de 1968, să nu-i uităm si pe vecinii nostri bulgari care, în 1968, sustineau interventia militară ân România).
În 1983 Andropov decisese că, dacă Bucurestiul intentiona să apere politicile de ”diferentiere” ale Chinei si Statelor Unite, atunci Moscova avea să ”diferentieze” România în moduri pe care aceasta din urmă nici nu is le putea imagina, declansând o adevărată hemoragie de ”stiri” la adresa României, împrăstiate prin grija statelor fratesti in Occident, temele predilecte fiind că România a devenit cel mai corupt stat, care aplica o represiune crunta disidentilor si minoritatilor.
In tot acest timp activitatea analistilor americani era marcata de o serie de perceptii eronate si asa i-a prins sfârsitul anilor 1980.
Vă aduceti aminte de privirea lui Ceausescu din balcon? O privire de om hăituit!
Cind mai multi iti spun ca esti beat te culci .Sotul savantei de renume mondial in prostia lui se credea sef al miscarii socialisto-comuniste si se comporta ca atare si a ajuns unde trebuia .Daca era destept avea grija de popor care l-ar fi aparat fara rezerve .
Nu aveam nevoie de „stiri” de la Moscova sau Washington. Nici de nicaieri altundeva. Stirile le-am trait. S-au tradus prin 200g de salam ratie pe saptamana, juma’ de paine pe zi, 2 ore de program la tv constituite doar din laude si ode, graniceri care aveau gloantele de pe teava mai mult destinate impotriva celor care vroiau sa iasa decat celor care vroiau sa intre, un regim in care valoarea individuala a fost anulata (desfiintarea acordului direct si introducerea celui global e doar un aspect), apogeul atingandu-se prin promovarea unei analfabete ca savant de renume mondial (rasul lumii….cum era aia…ca a fost nominalizata la Nobel ptr. ca a transformat compusii coxo-chimici in chixo-comici)…fi-i-ar codoiul sa-i fie….macar….macar de i-ar fi promovat pe Valentin sau pe Zoe. Lista e lunga-lunga, dar n-am timp.
Ceausescu putea intr-adevar sa raman drept un lider notabil in amintirea rom^nilor daca era o tzara destept. N-a fost. De la situtia anilor ’70 putea da drumul la ceva mai mult liberalism, un regim sa zicem asemanator cu cel al lui Kadar, iar cand a venit vremea si trebuia sa inteleaga ca lucrurile se transforma peste tot in Europa, sa se retraga. Mortii Timisoarei si cei ai Bucurestiului din 21 dec. sunt ai lui. De acolo incolo, ai frontistilor.
Cand tii lumea lipsita de informatie, rupta de exterior, cand omul de rand nu are drept de libera circulatie in afara si inapoi, e clar ca stii ca ceva la tine in casa pute. Si nu am cum sa nu repet, daca prin absurd continua situatia pe calea pe care apucase, Rom^nia devenea o Nord Corea (era posiil daca geografic ne situam undeva in Asia). Da, si Kim-alaii sunt nationalisti (dinastie de genul asta ar fi fost si la noi, atata poate ca Nicu ar fi ost mai ok), mult bine le face coreenilor treaba asta, dar ei de unde sa stie, ca tot rupti de lume sunt…no internet…pentru a nu interfera agenturili straine cu mintea (septelu…), vreu sa zic, populatiei.
”Vă vom face să-l mâncati de viu! Îl veti împusca voi însivă!”
Polonia primind un aflux de ”turisti”
La fel ca în cazurile anterioare, acesti ”turisti” erau de fapt ”reprezentanti” ai ”armatelor fratesti” in haine civile, angajati în ”activităti de recunoastere a rutelor de invazie, a distantelor si a terenului pentru operatiunile viitoare” si foarte probabil în acelasi tip de operatiuni provocatoare ca predecesorii lor la Praga
Nu-ti spune nimic? Fa un pic abstractie de toate relele la care am fost supusi si vezi daca nu cumva nu era singurul care era vinovat de asta. Oare de ce magazinele erau burdusite cu marfuri cand era vreo vizita a lui Ceausescu?
Nu, nu-mi spune nimic. Trebuia sa dea bine la peisaj, sa se incadreze fiul iubit in peisajul de belsug. Altfel ar trebui sa presupunem ca habar n-avea de legea 13 din ’80, de decretul 306 din ’81, de rationalizarea barbara a alimentelor aplicata progresiv pina dupa ’84 (mai putem numi o tara din fostul bloc comunist din estul Europei in situatia asta?), de vestita mancare japoneza takimuri (tacamurile de pui), de „fratii petreusi”, de „adidasi” samd. Nici nu mai gasesc relevant daca era NUMAI el vinovat. Per ansamblu era tot regimul, iar in particular in principal el fara dubiu. Repet, nu-i scuz nici pe cei care i-au urmat, la fel de odiosi.
Sa cred ca nu stia nici de cele 2 ore de propaganda zilnica (singurul program tv), de intreruperea zilnica a curentului din case, lipsa generala a incalzirii corespunzatoare a locuintelor?
Aa, era sa uit de faimoasele proiecte de care urmau sa beneficieze rom^nii, de acele asa numite circuri ale foamei…asa, ca-n tarile cu apa calda. Schelete de-ale lor mai exista si acum. Dar probabil nici de alea nu avea habar.
Nu a existat niciodata ratie 200g de salam pe saptamana. Cine scrie aici nu stie nimic despre anii 80.
Cuvant de Anul Nou al Sfantului Ioan Gura de Aur
Anul îți va merge bine nu când tu vei sta beat în ziua cea dintâi a lui, ci când, atât în ziua cea dintâi, cât și în cea de pe urmă, și în fiecare zi, tu vei face fapte plăcute lui Dumnezeu.
Nu beția înseninează, ci rugăciunea; nu vinul, ci cuvântul înfrânării. Vinul stârnește furtună, cuvântul lui Dumnezeu aduce liniște. Acela aduce neliniște în inimă, acesta alungă zgomotul; acela întunecă mintea, acesta luminează pe cea întunecată; acela aduce întristarea, care înainte era departe, acesta ridică grija, care este de față.
Căci nimic nu poate așa de tare a însenina ca învățătura înțelepciunii: a prețui puțin lucrurile de acum, a ținti la cele viitoare, a recunoaște cele pământești ca trecătoare și a nu le socoti statornice, nici bogăția, nici puterea, nici cinstea, nici măgulirile. Dacă tu ai o astfel de înțelepciune, atunci poți să privești pe un bogat fără ca să-l zavistuiești, poți să ajungi la nevoie și la sărăcie, și totuși să nu-ți pierzi curajul.
Creștinul nu trebuie să prăznuiască sărbătorile numai în anumite zile, ci tot anul trebuie să fie pentru el sărbătoare. Cum însă trebuie să fie sărbătoarea care se cuvine lui? Pavel zice: „Să prăznuim nu întru aluatul cel vechi, nici întru aluatul răutății și al vicleșugului, ci întru azimele curăției și ale adevărului” (I Corinteni 6, 8 ) .
Dacă ai conștiința curată, tu serbezi în toate zilele, săturându-te cu nădejdile cele slăvite și îndestulându-te cu așteptarea bunurilor viitoare. Iar dacă nu ai conștiința liniștită și ești împovărat cu multe păcate, atunci poți sfl ții mii de sărbători, că nu te vei afla mai bine decât cel ce jelește.
Căci ce-mi folosește mie o zi senină, când conștiința mea este întunecată?
Așadar, dacă voiești să ai vreun folos de la Anul Nou, mulțumește acum când a trecut un an, mulțumește Domnului că El te-a adus până aici, frânge inima ta, numără zilele vieții tale și zi către tine însuți: „Zilele aleargă și trec, numărul anilor se împlinește, eu am si săvârșit o mare parte din cale, dar ce bine am făcut? Oare, nu mă voi duce de aici deșert și gol de toată dreptatea? Judecata este înaintea ușii, viața mea merge spre bătrânețe”.
Acestea le cumpănește în ziua Anului Nou, la acestea să gândești în curgerea anului. Să cugetăm la cele viitoare, ca să nu ne zică cineva ceea ce proorocul zicea iudeilor: „Zilele lor s-au stins întru deșertăciune și anii lor au trecut repede” (Psalmul 77, 37).
Această sărbătoare neîncetată despre care am vorbit, care nu cunoaște vreo curgere a anului și nu este legată cu vreo zi hotărâtă, pe aceasta poate să o prăznuiască deopotrivă săracul și bogatul. Pentru ea nu este de trebuință nici cheltuială și nici avere, ci numai singura fapta cea bună.
Tu nu ai avere, dar ai frica lui Dumnezeu, care este mai prețioasă decât toate comorile; o comoară netrecătoare, neschimbătoare, nesecată.
Privește cerul, cerul cerurilor, pământul, marea, aerul, speciile dobitoacelor, feluritele plante și tot neamul omenesc.
Privește îngerii, arhanghelii și stăpâniile cele de sus.
Toate acestea sunt proprietatea Domnului. Robul unui Domn atât de bogat nu poate să fie sărac, când acest Domn este cu milă spre el.
A te veseli în astfel de zile, a avea mare îndestulare într-însele, a lumina cu făclii locurile publice și a împleti cununi, și altele asemenea, este o nebunie copilărească.
Tu ești liber de aceste slăbiciuni, ai vârsta creștinească și ești cetățean al cerului.
De aceea, nu mai aprinde în această zi focuri în piețe, ci aprinde înăuntrul tău lumina cea duhovnicească, căci „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune și să proslăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16). Această lumină îți va face mare câștig.
Nu împodobi ușile casei tale, ci poartă-te bine, ca să dobândești din mâna lui Hristos cununa dreptății.
Nu face nimic în zadar, nimic fără temei, ci toate întru cinstea lui Dumnezeu, precum Pavel zice: „Ori de mâncați, ori de beți, ori altceva de faceți, toate întru slava lui Dumnezeu să le faceți” (I Corinteni 10, 31).
Tu întrebi: „Cum poate cineva să mănânce și să bea intru slava lui Dumnezeu”.
Cheamă un sărac, primește printr-însul pe Insuși Hristos la masa ta, și tu ai mâncat și ai băut întru slava lui Dumnezeu.
Dar El voiește ca noi, nu numai să mâncăm spre slava lui Dumnezeu, ci și toate celelalte să le facem tot așa.
De exemplu, ieșirea din casă și rămânerea noastră acasă. Și una și alta trebuie să se facă pentru Dumnezeu. Cum însă putem să le facem pe amândouă pentru Dumnezeu? Iată cum.
Când tu ieși spre a merge la biserică să iei parte la rugăciune și la învățătura cea duhovnicească, atunci ești întru slava lui Dumnezeu. Dar tu poți să rămâi și acasă întru slava lui Dumnezeu. Cum și în ce chip? Când auzi zgomote, vezi neorânduieli și prăznuiri păcătoase, sau vezi piața plină de oameni răi și obraznici, atunci nu ieși, nu lua parte la neorânduială, și astfel tu ai rămas acasă întru slava lui Dumnezeu.
Iar dacă cineva poate ieși din casă și a rămâne în casă întru slava lui Dumnezeu, apoi poate încă a lăuda și a dojeni întru slava Lui. „Dar – întrebi tu – cum se poate a lăuda sau a dojeni pe cineva întru slava lui Dumnezeu?”.
Voi, adeseori, ședeți la locurile voastre de lucru și vedeți trecând oameni răi și pierduți, care sunt cu sprâncenele încrețite și îngâmfați, înconjurați de slugarnici și de lingușitori, îmbrăcați în haine scumpe, plini de un lux deșert, oameni jefuitori și lacomi de avere. Deci, dacă tu vei auzi pe cineva zicând: „Iată un om fericit și vrednic de râvnit”, dojenește această vorbă, jelește și tânguiește. Aceasta vrea să zică a dojeni întru slava lui Dumnezeu, căci astfel de dojana este pentru cei de față o învățătură de înțelepciune și de faptă bună, ca ei să nu mai fie așa de poftitori de cele pământești.
Zi celui ce a rostit vorba de mai sus: „Pentru ce acest om este fericit? Poate pentru că are un cal frumos, împodobit cu frâu scump și multe slugi, o haină luxoasă și în toate zilele petrece în beție și în desfătare?”. Tocmai pentru aceea el este nenorocit și în treapta cea mai înaltă vrednic de jelit. Eu văd că voi nimic nu puteți lăuda la el decât numai lucrurile cele dinafară: calul, frâul, haina, care nu fac parte din el.
Spuneți, poate, oare, să fie ceva mai sărăcăcios, decât atunci când calul, frâul, frumusețea hainei și mulțimea slugilor se admiră, iar stăpânul trece fără nici o laudă? Cine poate să fie mai sărac decât cel care întru sine nu are nimic frumos, ci se împodobește numai cu cele străine?
Podoaba și bogăția noastră cea adevărată, cea proprie, constă nu în slugi, nu în haine și în cai, ci în fapta cea buna a inimii, in bogatia faptelor bune și în fericita incredere in Dumnezeu.
Iar dacă tu vezi trecând un sărac, un puțin-prețuit și nebăgat în seamă, care trăiește foarte greu, dar foarte îmbunătățit, laudă-l înaintea celor de față, iar lauda ta va fi o îndemnare pentru dânșii, o chemare la viața cea îmbunătățită și dreaptă.
Dacă ei zic: „Acesta este ticălos și nenorocit”, răspunde-le: „Dimpotrivă, el este cel mai fericit, căci el are prieten pe Dumnezeu, soață a vieții, fapta cea bună; el stăpânește o comoară netrecătoare, adică o conștiință curată. Cum poate să-l vatăme pe el lipsa bogăției pământești, când el are să moștenească cerul și bunătățile cerești?”. Când tu vei vorbi așa cu dânșii și îi vei învăța așa, vei primi mare plată pentru laudă și pentru dojana, căci pe amândouă le faci întru slava lui Dumnezeu.
Noi putem încă să și pedepsim întru slava lui Dumnezeu. Cum? Adeseori ne supărăm pe slugile și pe supușii noștri; dar cum putem să-i pedepsim pentru Dumnezeu? Când vezi că sluga ta sau un cunoscut, sau altcineva din cei legați cu tine s-a îmbătat, ori a răpit ceva, umblă la locuri rele, nu se îngrijește de sufletul său, jură, minte, ocărăște-l și-l pedepsește, readu-l pe calea cea dreaptă, pune-l în rânduială, și toate acestea vor fi făcute întru slava lui Dumnezeu. Iar dacă vezi că el a greșit împotriva ta, și în slujba ta a fost leneș, iartă-l și tu îl vei ierta întru slava lui Dumnezeu.
Dar, cu părere de rău, mulți fac cu totul din contra, atât cu cei cunoscuți, cât și cu slugile lor. Când aceștia păcătuiesc împotriva noastră, atunci ne facem judecători aspri și nemilostivi; dimpotrivă, dacă ei au jignit pe Dumnezeu și și-au aruncat sufletele lor în pieire, noi nu pierdem nici o vorbă pentru aceasta.
Mai departe. Poate tu trebuie să-ți faci prieteni. Fă-ți prieteni pentru Dumnezeu! De trebuie să-ți faci vrăjmași, fă-ți-i pentru Dumnezeu!
Insă cum putem noi să ne facem prieteni și vrăjmași pentru Dumnezeu?
Să nu căutăm prieteni de la care primim daruri, de care suntem invitați la masă și care ne părtinesc în lucrurile cele pământești, ci să ni-i câștigăm pe acei prieteni care totdeauna țin sufletul nostru în rânduială, ne îndeamnă la datoriile noastre, pedepsesc greșelile noastre, dojenesc încălcările de lege ale noastre; când cădem, iarăși ne ridică, și prin sfat și rugăciune ajută apropierea noastră de Dumnezeu.
Dar și vrăjmași trebuie să-și facă cineva pentru Dumnezeu. Când tu vezi pe un om destrămat, încălcător de lege, plin de păcate și de socotințe rele, care voiește să te ducă la cădere și să te amăgească, retrage-te și fugi, precum a poruncit Hristos să faci, când a zis: „De te smintește ochiul tău cel drept, scoate-l și-l aruncă de la tine” (Matei 5, 29). Prin aceasta, El îți poruncește ca și pe prietenii pe care tu îi iubești ca pe ochiul tău, și care îți sunt foarte folositori în viață, să-i smulgi și să-i arunci de la tine, când mântuirea ta cere aceasta.
Când te duci în societate și trebuie să vorbești multe, fă și aceasta pentru Dumnezeu.
Și când taci, să taci pentru Dumnezeu.
Cum poate însă cineva să facă acestea pentru Dumnezeu?
Când tu, în societate, nu vorbești cu alții despre lucruri pământești, despre lucruri deșarte și nefolositoare, ci despre adevărata înțelepciune, despre cer și iad; când nu vorbești nimic de prisos și fără de minte, precum: cine a dobândit o dregătorie, cine a fost pedepsit și pentru ce, cum a câștigat cutare așa de mult și s-a făcut așa de bogat, ce a lăsat celălalt la moartea sa, pentru ce unul nu a moștenit, pe când el socotesti că are cea mai mare nădejde la aceasta, și altele asemenea.
Despre astfel de lucruri noi nici să nu începem vorba, nici cu alții să nu vorbim despre ele. Mai vârtos să avem in vedere ca să facem și să vorbim ceea ce place lui Dumnezeu.
Iarăși, tu poți să taci pentru Dumnezeu atunci când vei fi tratat cu îndrăzneală sau ocărât, sau vei suferi mii de necazuri, dar toate acestea le vei îngădui cu noblețe de suflet și nu vei răspunde cu nici o vorbă defăimătoare.
Dar noi putem, întru slava lui Dumnezeu, nu numai a lăuda și a dojeni, nu numai a rămâne acasă și a ieși, nu numai a vorbi și a tăcea, ci putem și a ne întrista și a ne bucura spre slava lui Dumnezeu.
Atunci când tu te vezi pe tine sau pe vreun frate căzând în păcat, jelește și te întristează, și prin această întristare tu vei câștiga mântuirea cea fără de căință, după cum zice Apostolul Pavel: „întristarea cea după Dumnezeu aduce pocăință spre mântuire, fără părere de rău” (II Corinteni 7, 10).
De asemenea, când vezi pe unul slăvit, nu-l pizmui, ci mulțumește lui Dumnezeu ca pentru binele tău propriu, căci El a făcut așa de slăvit pe fratele tău, și această bucurie îți va aduce mare plată.
Căci, spune mie: Poate să fie cineva mai vrednic de jelit decât cel care pizmuiește, care, în loc de a se bucura și a trage câștig din bucurie, se întristează când altuia îi merge bine, iar prin această întristare el totodată își atrage pedeapsa lui Dumnezeu?
Trebuie, oare, să mai adaug că noi putem și a cumpăra și a vinde întru slava lui Dumnezeu? Când? Atunci când, de exemplu, nu cerem preț mai mare decât cel obișnuit, nu abuzăm de timpurile în care toate sunt scumpe, și încă atunci dăm săracilor din proviziile noastre. „Cel ce ține grâul este blestemat…” (Pilde 11, 26), zice Domnul.
Insă ce trebuie să număr toate îndeosebi? Un exemplu poate sluji pentru toate. Precum zidarii, când voiesc a zidi o casă, măsoară din unghi în unghi cu sfoara și așa întocmesc zidirea, pentru ca partea ei cea din afară să nu fie nepotrivită, așa trebuie și noi, de-a pururea să întrebuințăm, ca o sfoară, cuvintele Apostolului: „Ori de mâncați, ori de beți, ori altceva de faceți, toate să le faceți spre slava lui Dumnezeu” (I Corinteni 10, 31).
Așadar, de ne rugăm ori de postim, de pedepsim ori iertăm, de lăudăm sau dojenim, de intrăm ori ieșim, sau orice facem, toate să fie spre slava lui Dumnezeu.
Ceea ce nu poate sluji spre slava lui Dumnezeu, nici să facem, nici să grăim.
Iar cuvântul Apostolului totdeauna să-l purtăm cu noi, ca pe un toiag puternic, ca pe o armă sigură și ca pe o comoară scumpă; să-l înscriem în inima noastră, ca noi toate să le facem, să le grăim, să le săvârșim spre slava lui Dumnezeu, ca să dobândim slavă de la Domnul, atât aici, cât și la sfârșitul acestei călătorii pământești.
Căci El zice: „Cine Mă cinstește pe Mine, și Eu îl voi cinsti pe acela” (I Regi 2, 30). Insă nu numai cu cuvintele, ci și cu faptele să slăvim totdeauna pe Tatăl, împreună cu Hristos Dumnezeul nostru, căci Lui se cuvine cinstea și slava și închinăciunea, acum și în vecii vecilor. Amin.
Sfântul Ioan Gură de Aur
Anul Nou incepe pe 1 septembrie odata cu inceperea noului an agricol. asa este corect si asa era si pe vremea Sfantului Ioan Gura de aur.
dar, pe langa alte subminari ale crestinismului in Europa Crestina, occidentul apostat „civilizat”, a gasit de cuviinta sa impuna acesta sarbatoare pe 1 ianuarie pentru eclipsarea si subminarea crestinismului, a marii sarbatori crestine a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos !
Am pus pe site materialul. Mulțumesc.
– romanii au pus Anul Nou pe 1 ianuarie.
– dacă numărăm lunile din martie, a 7-a este septembrie, a 8-a este octombrie, a 9-a noiembrie și a 10-a decembrie.
– calendarul popular≠calendarul bisericesc
– calendarul popular≠calendarul administrativ/actual
– din păcate, se face tot ce-i cu putință ca primul să fie uitat.