Profetia nu’i doar o fudulie. Si nimeni nu e profet in tara lui chiar daca se refera la alte tari.
Hirocarburile vor ramane o necesitae si inca din ce in ce mai acuta nu pentru carburantii pe care ii da transporturilor ci si pentru derivatele de petrol intrebuintate in industrie si farmacie.
De ce sa cumpere China teritoriu cand au acces la resursele siberiene, iar rusii au armament competent si traditie sa apere teritoriul lor.
Cei care isi fac vise umede privind ajungerea rusilor la fundul sacului vor fi mereu dezamagiti, resursele rusesti nu se rezuma doar la hidrocarburi, ci ei au si resurse umane, bine educate, instruite si cu o platforma de informatii bine deschisa. Stiu sa-si vada de interesele lor mai bine ca altii.
NATO incercuind Rusia nu face altceva decat sa forteze Rusia sa-si apropie din nou fostele republici sovietice si sa creeze un bloc cooperatist deja conturat de Consiliul de la Shang Hai si Uniune Asiatica recent infiintata.
Tari ca India, Pachistan, Turcia, Afganistan si altele au cerut statut de observatori ai Cooperativei de la Shanghai. Deci tari care nu se agreaza intre ele ca China- India, India-Pachistan, Pachistan-Turcia, totusi au gasit o cale de colaborare cooperatista.
Romanii nu cunosc noile fatete si instrumentele noilor relatii economice care au inceput sa ia loc in Asia de Sud Est. China este promotoarea relatiilor bazate pe avantaj reciproc si neamestecul in treburile interne si asta ii da credibilitate si suport.
Romanii, saracii, nu au mai auzit de „avantaj reciproc si de neamestecul in treburile interne” de cand a fost impuscat Ceausescu, care stia el ce spune, dar nici bietii romanii n-au mai avut parte de ele sau de vre-un lider capabil sa le practice.
Ati uitat sa anintiti de faptul ca in ultimii 15-20 de ani China s-a miscat agresiv si benefic pentru ei in Africa, cumparand, cesionand tot ce a putut! ceva timp in urma cumparau la pret bun, de oriunde Al (mai ales cel rezultat din prelucrarea deseurilor) in scopul realizarii unor stocuri imense si impuneii, ulterior, a pretului mondial pe piata!
Nu materia cenusie a lor o pun la indoiala, nici capacitatea de inovatie. In treacat fie spus, am considerat intotdeauna si consider ca, cultura rusa, e aproape second to none. Exceptand poate artele plastice, in rest, mare parte mapamondului are multa paine de mancat pina a se apropia de nivelul acela. In domeniul literaturii, muzicii, probabil numai cultura germana ii depaseste argumetabil.
Ceea ce pun la indoiala e capacitatea lor financiara si economica si perspectiva lor de avansa la capitolele astea. Nu am cum sa nu vad inconsecventa dintre o tara cu 140 de milioane de cetateni, care se vrea o superputere, un soi de contrabalanta a SUA si un gdp sub cel al Italiei. De aici, trebuie tinut cont peste 30% din gdp-ul lor provine din exporturi, dar 60% din aceste exporturi sunt de hidrocarburi. Or lumea se electrifica, iar ponderea surselor generatoare de energie tinde treptat sa mute din sectorul petrolului si gazului. Se pot urmari graficele oricaror tari din UE de exemplu, SUA si absolut, si China pe ultimii 10-12 ani si se poate vedea usor directia si ritmul.
Drept rmare, eu nu vad o stabilitate a Rusiei pe termen mediu-lung. Poti crea lucruri deosebite (ca de exemplu in domeniul militar), mai e vorba in ce masura vei fi capabil sa le si produci (in serie) si sa le intretii. Nu stiu care a fost buba acolo, cauza disproportionalitatii de care spuneam.
Dar cum spuneam, nu am pretentii ca emit adevaruri absolute aici, accept ca ma pot insela. Poate China va avea interesul pe viitor sa sprijine Rusia (economic, financiar), in loc sa o cumpere, creind un fel de stat puternic ca tampon la demarcatia cu vestul. Timpul ne-o lamuri, in urmatoarele 2 decenii se vor schimba si redefini multe.