Voi, românii, aţi câştigat Ardealul prin

valoarea voastră spirituală, prin mistica

ortodoxă, pe care acum sunteţi în pericol

să o pierdeţi

Data publicarii: 08.02.2013 19:11:00

Omul cand pierde identitatea sa omeneasca, interioara, apara importanta identitatii nationale, ca sa astupe golul interior.
In fiecare an, ziua nationala a Romaniei, 1 decembrie, se petrece cu reprosuri de partea unei parti a maghiarilor şi secuilor la adresa romanilor, pe baza acordului de pace de la Trianon si pe baza celor intamplate la Alba Iulia in ziua 1 decembrie. Pentru romani este o zi a bucuriei, din partea unor unguri şi secui o zi de doliu, cum considera foarte multi. Oare e posibila depasirea “contradictiilor” generate de ziua Romaniei 1 decembrie?! Oare e posibil ca aceasta zi sa fie si ziua reflecţiei asupra celor intamplate in istorie, cu care reflecţie sa depasim reflexele contradictorii si, mai ales de partea maghiarimii, sa fie depasita problema “doliului national”?!
Evolutia spirituala negativa a maghiarilor in Bazinul Carpatic poate sa fie o problema si a romanilor de aici incolo si asta trebuie sa fie reflectat intr-o reflexie comuna. Dupa viziunea mea, in Ardeal populatia maghiara si secuiasca ulterior mai putin, au avut o evolutie negativa, mai ales pe plan spiritual, care a dat efecte si pe plan exterior, mai ales in tratarea inamicului exterior, turcii şi austriecii. Românii, aproape in aceeasi conjunctura cu maghiarii si secuii, au avut o evolutie pozitiva in Ardeal, care se datoreaza evolutiei lor pozitive pe plan spiritual – se datoreaza ortodoxiei lor, care a fost o sursa de energie spirituala vitala. Evolutia celor doua popoare, la maghiari in sens negativ, la romani in sens pozitiv, s-a intamplat in fond in inconstientul national si s-a intamplat in relatia mintii cu sufletul, in relatia cu Dumnezeu. Dupa parerea mea, asta trebuie meditat intr-o meditatie comuna si nu in contradictie, nu ca un confilct intre bucuria si doliul national.

 

 

Problema identitatii nationale se leaga de problematica misticismului. Mistica incepe cu armonizarea mintii cu sufletul, constientizarea chipurilor sufletului si se continua intr-un drum de indumnezeire cu scopul unirii cu Dumnezeu. Evolutiile negative ale maghiarimii au inceput cu disarmonia dintre minte si suflet, din nereflectarea problemelor interioare. Crestinismul pe care l-am preluat noi ungurii, crestinismul occidental, a marginalizat aceasta problema, chiar suferea si el din acest punct de vedere – mistica in occident a fost marginalizata cu suspiciune chiar si in evul mediu cand era in inflorire.

 

Pánczél Hegedûs János, într-un articol scris despre misticul german Iohannes Tauler, ridică o mare problemă: catolicismul maghiar nu a fost preocupat de mistică decât într-o foarte mică măsură. Trăirea mistică dă adevărata identitate a omului şi a naţiunii. Nu există identitate naţională fără mistică, fără trăirea mistică. Cred că aici este explicaţia adâncă, pentru ce am avut noi, ungurii, o evoluţie negativă în istorie, o evoluţie negativă în Ardeal.

 

Romanii au avut o evolutie pozitiva fata de noi ungurii chiar daca au avut o istorie grea. Evolutia pozitiva a romanilor este datorata ortodoxiei lor, in care mistica nu este marginalizata ca in crestinismul occidental, din contra chiar este in centru, este o sursa, este o radacina a trairii religioase.

 

Noi, ungurii, trebuie sa reflectam in paralel cele doua evolutii, a noastra si a romanilor. Trebuie sa reflectam, la evolutia noastra negativa in adancul sufletului nostru national si paralel cu asta trebuie sa reflectam la evolutia pozitiva a romanilor, mai ales in privinta misticii ortodoxe, care a fost sursa evolutiei lor, ca pe un ideal pozitiv, din care putem trage concluzii pentru rezolvarea crizei noastre nationale, ma gandesc la o rezolvare spirituala, interioara. Criza noastra prin care am ajuns la Trianon nu este rezolvata si in continuare suntem sub influenta unui culturi occidentale nefaste, unde omul ideal este omul dezintegrat, unde mintea este in totala disarmonie cu sufletul si nici nu mai vorbesc de relatia cu Dumnezeu.

 

Mi se pare mie, ca problema maghiarimii, cauza din care am ajuns la Trianon, incepe sa cuprinda incet incet si pe romani. Romanul este amenintat de aceaasi boala ca si ungurii, disarmonia mintii cu sufletul si pierderea relatiei cu Dumnezeu care a fost taria romanului – si din cauza asta pierderea identitatii nationale. Boala asta e foarte periculoasa ca te mananca asa nevazut, neobservat. Voi romanii trebuie sa reflectati tot asa in paralel, fara resentimente, fara mandria invingatorului, la cele doua evolutii, la cea maghiara negativa si la evoluatia voastra pozitiva de pana acuma. Trebuie sa constientizati pericolul care a pus la pamant maghiarimea, sa invatati din aceasta greseala, care problema este si in sufletele voastra intr-un mod foarte amenintator. Ati castigat Ardealul prin valoarea voastra spirituala, prin mistica ortodoxa, pe care sinteti in pericol sa o uitati sa o pierdeti, pentru stralucirea occidentului. Nu uitati ca impotriva occidentului dezintegrant, nimicitor din punct de vedere spiritual, nu puteti lupta cu o alta organizare exterioara, ceva autohton, puteti lupta numai spiritual, cu ceea ce v-a dat putere in istorie pana acum.

 

Reflectati la soarta noastra, fara a gandi ca santeti invingatori, ca sa nu ajungeti acolo unde santem noi pe plan spiritual – ca nu conteaza cat de mare este tara. Si uitati mandria invingatorului, uitati ca maghiarimea din Ardeal a fost orgolioasa, ca i-a considerat pe romani pe baza mandriei stapanului, ca pe niste ciobani fara cultura. Aceasta mandrie a costat, din cauza mandriei n-am putut constientiza “pericolele” din interior, din exterior. Dar nu cumva mintea fara suflet este mandra?! Vorbesc de mandrie, ca un pericol care poate sa cuprinda omul, prin slabiciunea sa si nu ca un lucru care in general reprezinta pe romanii la adresa maghiarimii. Ati castigat Ardealul pe plan politic, ca ati insufletit lupta cu un suflet, cu spirit ortodox romanesc, dar aveti grija, daca sufletul moare, atunci ramaneti cu un Ardeal, ca un ogor fara vitalitate.

 

Cred ca a venit ultimul ceas al reflexiei, daca nu facem asta, santem pierduti impreuna. Trebuie depasita mandria invingatorului, trebuie depasita gandirea sinistra a maghiarimii, obsesia “doliului national”, amandoua au devenit periculoase din cauza ca nu lasa loc reflectarii la pericolele adevarate, la problemele adevarate, care ne ameninta din interior si din exterior. Pe noi toti romani, unguri, secui, 1 decembrie ne pune in fata unor probleme care au devenit probleme comune.
Cred ca de partea maghiarimii este esentiala depasirea “doliului national”, că gandirea asta impiedica revitalizarea natiunii. Adevaratele probleme ale maghiarimii si secuimii nu sant de natura drepturilor, autonomiei, institutiilor, ci sant de natura spirituala, unde cu o reflexie adanca poti intra si rezolva prin constientizare – si problemele astea au devenit comune cu romanii.
Problemele noastre trebuie rezolvate prin, cu Duh, ca Duhul cunoaste adancurile sufletului, problemele sufletului, si El il vindeca prin lucrarea sa.

 

Sursa: aleximreh.wordpress.com

 
Autor: NAGY ATTILA