Ce se întâmplă la Muzeul Naţional de Istorie?

Sindicaliștii de la „Cartel ALFA” cer premierului Viorica Dăncilă să trimită Corpul de Control la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Potrivit Cartel ALFA, Muzeul Naţional de Istorie a devenit un caz clasic de derapaj managerial cu consecinţe grave asupra climatului de muncă.

„De ani buni, în numeroase memorii, petiţii şi scrisori deschise adresate Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, rămase fără răspuns şi efect, o parte reprezentativă a corpului de specialişti ai acestei instituţii (membri ai Sindicatului Lucrătorilor din MNIR, afiliat la CNS Cartel ALFA) a semnalat o serie de nereguli cu privire la nerespectarea regimului achiziţiilor bunurilor de patrimoniu şi nerespectarea prevederilor Ordonanţei 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice”, se precizează într-un comunicat al „Cartel ALFA”.

Sindicatul acuză faptul că aceste acţiuni legitime ale angajaţilor au avut drept consecinţe presiuni, tratamente discriminatorii şi acţiuni de intimidare şi hărţuire a salariaţilor (în special a celor care au semnat memoriile).

„Acest mod defectuos, după opinia noastră, de aplicare a managementului este principalul responsabil pentru exodul de specialişti şi de personal auxiliar. În ultimii ani, au părăsit muzeul angajaţi din secţiile Arheologie, Istorie, Numismatică, Patrimoniu, Relaţii Publice şi Muzeul Filatelic, precum şi din compartimentele Achiziţii Publice, Contabilitate, Juridic şi Tehnic. În urma demisiilor, MNIR a rămas fără arheozoolog, fără antropolog, fără arhitect, fără specialist pentru epocă dacică, iar grupul de specialişti pentru preistorie s-a redus dramatic”, acuză „Cartel ALFA”.

Sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de acţiunile managerului muzeului arătând că acesta a interzis participarea specialiştilor la cercetări arheologice preventive şi de salvare.

„Sub pretextul proiectului Noul MNIR (a cărui demarare a fost ratată şi amânată până la un termen nedefinit), domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, actualul manager, a interzis participarea specialiştilor la cercetări arheologice preventive şi de salvare, dar şi la competiţii de proiecte sau grant-uri finanţate de Ministerul Cercetării sau din alte fonduri, toate contribuind semnificativ la bugetul de venituri proprii al MNIR, aşa cum se arată in memoriile înaintate de către specialişti. În schimb, din 2016, când consilierul juridic angajat şi-a dat demisia, MNIR nu a mai scos la concurs postul de consilier juridic, însă numărul contractelor cu caracter juridic a crescut considerabil, la fel şi dimensiunea facturilor. Multe cheltuieli de acest fel (de multe ori prilejuite de acţiuni în instanţă împotriva angajaţilor) lasă impresia conflictului de interese, astfel că starea de neînţelegere perpetuă promovată în muzeu a devenit o importantă sursă de venit pentru terţi”, se menţionează în comunicat.

„Cartel ALFA” aminteşte că vinerea trecută unul din angajaţii muzeului a fost hărţuit profesional de conducere.

„În acest context, vineri 15 februarie 2019, acest tip de management a culminat cu o acţiune de hărţuire profesională fără precedent, prin care un specialist al muzeului a fost ameninţat cu plângerea penală şi cu detaşarea la Alba Iulia, în condiţiile în care nici nu există o solicitare de acest fel din partea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Este un exerciţiu de intimidare al managerului şi avocatului plătit din bani publici să apere interesele instituţiei (sau, mai curând, ale managerului acesteia).
Având în vedere politica de responsabilizare a banilor publici pe care Guvernul şi-a propus-o, angajament reiterat şi în Legea bugetului de stat pentru anul 2019, vă solicităm trimiterea în cel mai scurt timp a Corpului de Control al Primului Ministru pentru verificarea tuturor aspectelor semnalate”, se precizează în comunicatul semnat de liderul CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu.