CD
50 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

Mutarile decisive ale Chinei au inceput mai demult, americanii fiind cei care i-au impins la aceste Mutari.

CUM UTILIZEAZĂ SUA SISTEMUL DE PLĂȚI ÎN DOLARI PENTRU A IMPUNE SANCȚIUNI LA SCARĂ GLOBALĂ
Karen Yeung

• Dominația globală a dolarului american oferă Washingtonului un instrument puternic pe care îl utilizează pentru a impune sancțiuni oamenilor, instituțiilor și țărilor
• Decuplarea celor mai mari două economii ale lumii a ridicat îngrijorări cu privire la implementarea de către Statele Unite a „opțiunii nucleare” de înghețare a sectorului bancar al Chinei din sistemul global de plăți în dolari SUA

Atunci când sancționează oficialii chinezi și companiile implicate în ceea ce Washington spune că sunt încălcări ale drepturilor omului pe o scară masivă în Xinjiang, parlamentarii americani a subliniat Chen Quanguo, un membru al politburo de elaborare a politicilor.
Natura omniprezentă a sistemului de plăți în dolari SUA, împreună cu dominația sa în tranzacțiile internaționale au acordat Washingtonului puteri largi de a impune sancțiuni economice și financiare altor țări.
Upping ante împotriva adversarilor săi, Statele Unite ale Americii a restricționat guvernele străine, instituții și persoane fizice de la utilizarea de dolari SUA în finanțe internaționale, astfel încât acestea sunt în imposibilitatea de a primi plăți pentru exporturi, plata pentru achiziționarea de bunuri, sau propriile active denominate în dolari SUA.

Când a început SUA să folosească sistemul său de plată în scopuri politice?

Capacitatea SUA de a exploata sistemul de plată în dolari SUA a început în timpul administrării fostului președinte Bill Clinton (1993-2001) și s-a extins sub administrațiile ulterioare. De când președintele american Donald Trump a inițiat politica „premieră americană” în urmă cu trei ani, au fost impuse o serie de sancțiuni de plată Iranului, Coreei de Nord, Siriei, Venezuelei și, într-o măsură mai mică, Rusiei. Persoanele și instituțiile chineze au fost, de asemenea, sancționate pentru presupusa gestionare a plăților din Iran și Coreea de Nord. Aceasta include Banca din Kunlun, un creditor regional chinez care a fost tăiat de la sistemul global de plăți în 2012 pentru finanțarea acordurilor cu Iranul.
SUA au impus sancțiuni mai multor firme și oficiali guvernamentali chinezi, invocând legături cu presupusele abuzuri ale drepturilor omului împotriva minorităților etnice din xinjiangul.
În special, sancțiunile l-au lovit pe Chen Quanguo, un membru al Biroului Politic al Chinei, centrul puterii din cadrul Partidului Comunist.
China a avertizat să se pregătească pentru a fi întreruptă de la sistemul de plată în dolari SUA SWIFT, ca parte a sancțiunilor.

Cum sunt impuse sancțiunile prin utilizarea sistemului financiar global?

Sancțiunile SUAaplicate prin sistemul financiar global variază în domeniul de aplicare pe o bază largă și orientate geografic pentru a paraliza o țară. Sau ele pot viza numai anumite persoane, entități și activități, ar fi cele impuse până în prezent hong kong-ului și persoanelor de pe continent care limitează impactul economic global.

Cu toate acestea, decuplarea celor mai mari două economii ale lumii a ridicat îngrijorări cu privire la potențialul SUA de a implementa „opțiunea nucleară” de a îngheța sectorul bancar al Chinei din sistemul global de plăți. Acest lucru nu ar fi doar perturbator pentru China, dar ar trimite și unde de șoc pe piețele financiare globale, având în vedere integrarea Chinei în economia globală.

Relațiile SUA-China: Beijingul condamnă sancțiunile financiare pentru Hong Kong
Julian Evans-Pritchard, economist senior din China la Capital Economics, a declarat că presiunile puternice din partea SUA ar putea forța băncile străine nu numai să-și reducă afacerile cu tranzacții în dolari SUA ca agent pentru băncile chineze, dar și să respingă tranzacțiile care nu au legătură cu dolarii americani, de teamă că ar putea fi găsite vinovate prin asociere cu oricare dintre băncile sau persoanele fizice aflate pe lista neagră.
SUA își pot folosi, de asemenea, influența pentru a cere societății pentru telecomunicații financiare interbancare la nivel mondial (SWIFT) – cel mai mare sistem de mesagerie electronică de plată si cu carduri din lume – să predea informații despre tranzacțiile către SUA în scopuri investigative asupra oricărei bănci vizate.
Deși nu decontează tranzacții, rețeaua SWIFT din Belgia conectează 11 000 de bănci și companii la nivel global, pentru a trimite mesaje despre tranzacțiile financiare. Dintre cei 25 de membri ai consiliului de administrație, SUA are două locuri și președinția, în timp ce China are un loc.
SUA au deja acces la informațiile privind tranzacțiile financiare SWIFT, ca parte a eforturilor sale de a reduce finanțarea terorismului. De asemenea, a reușit anterior să forțeze SWIFT să își rupă legăturile cu băncile iraniene și nord-coreene, împiedicându-le astfel să trimită, să primească sau să urmărească instrucțiunile bancare privind transferurile de bani pe care le-au efectuat cu alte țări.

Cum de s-a putut desluși totul?

SUA ar dori probabil să mențină cel puțin o anumită relație financiară cu China și să permită băncilor sale să continue să acceseze Chips și SWIFT pentru a plăti pentru produsele și serviciile SUA-China este atât de extinsă, a declarat Cliff Tan, un economist independent și fostul șef est-asiatic al piețelor globale de cercetare la MUFG Bank.
Dacă tensiunile dintre SUA și China scapă de sub control și se prăbușește acordul comercial din faza unu, oficialii americani nu ar dori ca fluxurile transfrontaliere să se oprească, deoarece acest lucru ar împiedica, de asemenea, companiile americane să-și repatrieze profiturile și activele din China.
Începând cu anii 1990, companiile americane au intrat pe piața chineză prin investiții directe sau parteneriate. Companiile americane care operează în China astăzi nu ar dori să piardă profiturile anuale de aproximativ 40 miliarde dolari SUA generate de vânzări de 600 miliarde dolari SUA.
Mai mult decât atât, ar merge împotriva intereselor SUA să ia măsuri grele pentru a interzice Administrația de Stat a Chinei de schimb valutar.

Băncile non-americane Credit Suisse, HSBC, Julius Baer și UBS se numără printre cele care se pare că intensifică controlul clienților lor pentru legături politice și guvernamentale. Banca Chineză de stat și creditorii comerciali, cum ar fi Bank of China, China Construction Bank și China Merchants Bank sunt, de asemenea obligate sa ia masurile de diligență suplimentare cu privire la deschiderea de noi conturi pentru cele 11 persoane aflate pe lista neagră.

În 2012, HSBC a plătit autorităților americane o amendă de 1,92 miliarde de dolari pentru spălarea banilor din droguri care curgeau din Mexic. Anul trecut, Standard Chartered Bank a plătit 1,1 miliarde de dolari autorităților americane și britanice pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Iranului și a legilor americane de combatere a spălării banilor.

Sistemul de plată la domiciliu al Chinei

Cercetătorii chinezi și foștii oficiali au cerut Beijingului să facă pregătirile pentru cel mai rău scenariu dacă tensiunile scapă de sub control, iar SUA aplică sancțiuni pentru a izola băncile chineze de piețele internaționale dominate de dolarul american.
Guan Tao, economist-șef cu brațul bancar de investiții al Bank of China, a scris într-o notă de cercetare în iulie că China ar trebui să stimuleze utilizarea sistemului său ddomestic de plăți transfrontaliere pentru plățile denominate în yuani într-o încercare de a reduce dependența de sistemul financiar în dolari SUA.

Sistemul transfrontalier de plăți interbancare, sistemul chinez de plăți pentru decontarea yuanurilor, a procesat tranzacții zilnice în valoare de 135,7 miliarde de yuani (19,5 miliarde de dolari) anul trecut – mai puțin de 2% din volumul zilnic din sistemul american de compensare a cipurilor.
Băncile din China sunt îndemnate să se îndepărteze de SWIFT pe măsură ce sancțiunile americane asupra legislației securității naționale planează.

În 2008, Beijingul a lansat SISTEMUL NAȚIONAL DE PLATĂ ÎN VALUTĂ, care permite băncilor chineze să își elibereze tranzacțiile în dolari SUA cu banca centrală. În 2009, sistemul a fost extins, astfel încât băncile continentale să poată fi conectate la sistemul de compensare a dolarului american din Hong Kong prin intermediul Bank of China și Bank of China (Hong Kong).
Ambele modalități de plată permit băncilor chineze să își deconteze inițial plățile în dolari SUA cu autoritățile naționale, care apoi își eliberează plățile în SUA într-o singură tranzacție consolidată. Această metodă reduce la minimum controlul din partea Statelor Unite cu privire la fiecare tranzacție în dolari SUA efectuată de băncile chineze.
„Aceste măsuri pot ajuta băncile chineze să eludeze sancțiunile americane care le interzic să utilizeze sistemul de plăți și compensare în dolari SUA și restricționează relațiile de afaceri ale industriei bancare americane cu acestea”, a declarat Guan. „Desigur, [băncile chineze] încă nu pot scăpa de SUA exercitându-și jurisdicția cu braț lung cu sancțiuni”.

Karen Yeung
Karen Yeung s-a alăturat postului :South China Morning Post” în 2017, cu mai mult de 15 ani de experiență în știrile globale din Hong Kong și Shanghai. Ea a petrecut opt ani în Shanghai și a primit premii pentru cea mai bună caracterizare, analiză și stabilire a ordinei de zi

Sursa: https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3098691/how-us-uses-dollar-payments-system-impose-sanctions-global

Aprobă |  |  | Editează | Istoric | Spam | Aruncă la gunoi