TARICEANU – IPOTEZA INCENDIARA: IOHANNIS SI ORBAN AU IGNORAT VIRUSUL DE DRAGUL ANTICIPATELOR
3 comentarii / 2544 vizualizări / 23 martie 2020

Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lansează o ipoteză cel puțin incendiară, dar nu lipsită de temei, aceea că autoritățile au știut la cel mai înalt nivel despre riscurile pandemiei de coronavirus, dar au mușamalizat totul de dragul provocării de alegeri anticipate. Teoria lui Tăriceanu e susținută indirect de declarații făcute de conducerea SRI în fața comisiei de resort a parlamentului, neluate în seamă la vremea respectivă.
”Nu-mi dă pace un gând! Oare conducătorii noștri au știut din timp de acest virus, dar nu au făcut nimic pentru a nu speria poporul și a câștiga niște alegeri anticipate pe care și le-au dorit cu atâta ardoare?” a scris azi Tăriceanu pe Facebook.
”Să avem neșansa unor conducători atât de ticăloși încât să treacă sub tăcere acest pericol doar pentru a câștiga câteva locuri suplimentare în Parlament?
Să fie diplomații noștri atât de slab pregătiți încât, cei din zonele unde a început criza coronavirus, nu au informat Ministrul de Externe, Prim-Ministrul și Președintele României despre dezastrul din zonele în care ei erau?
Să fie atât de diletante serviciile noastre de informații încât să nu tragă în timp util semnale de alarmă către Președinte și Guvern?
Să nu mai aibă România nici un prieten care să-i tragă de mânecă și să le spună că situația e gravă și că e mai bine să se pregătească pentru vremuri grele decât să se joace de-a politica?
Dacă nici una dintre instituțiile mai sus menționate nu le-a spus nimic Președintelui și Guvernului României, înseamnă că îi plătim degeaba.
Dar am mari semne de întrebare că ei nu au făcut-o.
Și dacă ei au făcut-o, înseamnă că în mod deliberat conducătorii noștri au ales să ignore pericolul, să ne împingă într-o criză politică majoră peste care a venit cu o viteză nemaiîntâlnită o criză medicală.
Pe scurt, domnii Iohannis și Orban i-au sacrificat pe români pentru ambițiile lor electorale. Acțiunea lor îmi amintește de comportamentul lui Băsescu din 2009 când ne-a spus tot timpul că nu e nici o criză, că ni se pare. Și după ce a fost reales ne-a dat lovitura de grație. Cam așa pare că se întâmplă și acum!
Dacă ei nu ar fi ascuns gravitatea crizei, probabil am fi putut să ne aprovizionăm din timp cu teste și am fi putut testa masiv pe toți cei veniți în țară, să-i vedem pe cei infectați, să-i izolăm, iar ceilalți oameni să-și vadă de treabă.
La aceste semne de întrebare trebuie ca Parlamentul să primească răspunsuri atunci când lucrurile se vor liniști: dacă domnii Iohannis și Orban au fost informați de către serviciile de informații și MAE despre acest pericol, și când s-au trimis aceste informări.
Cer public tuturor serviciilor de informații să pregătească și să pună la dispoziția comisiilor de control toate informările pe care le-au dat Președintelui și Guvernului.
În privința Ministerului de Externe, voi cere în comisia de politică externă a Senatului, din care fac parte, ca ministrul de Externe să ne prezinte informările pe care le-a făcut Guvernului și Președintelui.
Dacă domnii Iohannis și Orban au știut din timp de aceste lucruri, dar au minimalizat pericolul pentru a face alegeri anticipate, ei sunt principalii vinovați de faptul că doctorii și personalul medical, precum și ceilalți din linia întâi, au fost trimiși la luptă fără arme (măști, halate, mănuși, dezinfectant, etc). Și dacă așa au făcut, ei trebuie să fie primii care să fie anchetați de către procurori” a mai scris Tăriceanu.
Liderul ALDE, un om extrem de bine informat grație backgroundului politic de prim rang, lasă în mod clar impresia că știe mai multe decît (poate) spune.
Iar ipoteza sa e susținută, cum spuneam, de un eveniment petrecut acum o lună, prea puțin analizat la acea vreme.
Mai precis, conducerea SRI a fost audiată în 25 februarie la Comisia SRI, în urma discuțiilor, vicepreședintele Marian Cucșa făcînd declarații mai mult decît interesante.
Șefii SRI – unul de la Apărarea Constituției și unul de la Analiză și Prognoză – furnizaseră informații conform cărora un număr de 825 de oameni care s-au întors din China la începutul anului fuseseră verificați de serviciu.
„Ne-au trimis în scris și au făcut și o prezentare despre ce a însemnat coronavirus și de când au avut ei informații și care sunt pașii pe care i-au urmat de atunci. Ne-au adus la cunoștință că în perioada 15 – 25 ianuarie au verificat 825 de persoane care au venit de pe teritoriul chinez.
De atunci nu au mai verificat persoane, că nu li s-a mai solicitat”
a afirmat Cucșa.
El mai dezvăluia că au existat trei întâlniri de situații de urgență la care au participat și reprezentanți ai SRI. „Prima a fost în 27 ianuarie, a doua în 2 februarie și ultima aseară (24 februarie n..n.)”, a mai spus Cucșa.
„Cel mai mare pericol este să pătrundă pe teritoriul României, iar autorităţile să nu fie pregătite. Orice zi de întârziere în care nu se iau măsuri e o zi pierdută. Trebuia să se acţioneze nu astăzi, ci ieri, ci mai demult să se fi acţionat direct”, era concluzia lui Cucșa după audierea șefilor din SRI.
În aceeași zi în care Cucșa prezenta concluziile îngrijorătoare ale discuției cu șefii din SRI, Klaus Iohannis convoca o ședință a CSAT pe tema coronavirusului.
Celebra ședință, am spune de acum, după care președintele a ieșit să anunțe poporul că ”nu există motive de panică” și să certe presa că trage semnale de alarmă:
”Reiau apelul la calm pe care l-am făcut și acum două zile, întrucât nu există motive de panică. Este esențial să tratăm cu toată atenția această situație, să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile. Din păcate, am observat că abordarea mass-media a fost în unele cazuri inutil de alarmistă, fapt care generează o stare de anxietate nedorită în rândul populației. Reiau apelul și către mass-media, informați oamenii corect și constant, dar de o manieră echilibrată și fără excese, fără încercări de a transforma aceste informări în ceva senzațional!”.
Avea să fie debutul unei serii de asemenea mesaje prezidențiale prin care Iohannis a încercat permanent să minimalizeze pericolul, să ne amintim fie și numai celebra solicitare către români de a schimba canalul tv cînd aud de necesitarea decretării stării de urgență.
”Nu există niciun motiv real de panică. Infecţia cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome uşoare, dureri în gât, tuse şi febră, ca în orice răceală” mai scria președintele, pe Facebook, a doua zi după întrunirea CSAT.
Iohannis și-a schimbat poziția de pe o zi pe alta abia cînd situația a degenerat dramatic, decretînd starea de urgență și vorbind despre un veritabil război cu virusul.
Marile întrebări rămîn, însă:
– De cînd știa SRI despre pericolul epidemiei din Wuhan pînă la a declanșa, încă din 15 ianuarie, control drastic la frontieră asupra a 825 de persoane revenite din China?
– Ce tip de verificări a exercitat SRI asupra celor 825 de oameni veniți din China; a conlucrat cu specialiști epidemiologi sau s-a bazat doar pe agenții proprii? Care a fost cadrul legal al verificărilor, foarte probabil de ordin medical?
– Care au fost concluziile verificărilor efectuate, s-a descoperit sau nu vreun caz suspect?
– Cine a beneficiat de respectivele informări ale SRI?
– Cine a solicitat SRI respectivele măsuri în perioada 15-25 ianuarie și cine și de ce a decis ca ele să înceteze de la 25 ianuarie, exact ziua cînd avea loc Anul Nou chinezesc? Reamintim că primul deces de coronavirus din Wuhan avusese loc pe 11 ianuarie, cu patru zile înaintea declanșării controalelor SRI la frontieră.
– La ce întîlniri de urgență cu participarea SRI, în 27 ianuarie, 2 și 24 februarie se referă vicele Comisiei SRI? Prima dintre aceste întîlniri avusese loc, observăm, la două zile după ce cineva din stat nu mai fusese interesat de acțiunile SRI, iar verificările la frontiere fusese stopate.
– Este vreo legătură între audierea șefilor din SRI la Comisie și convocarea în aceeași zi a CSAT-ului de ”liniștire”?
Pînă vom afla răspunsuri concrete, două variante s-ar putea desprinde, la o analiză concretă, și ele sunt exact cele sintetizate de Tăriceanu: fie serviciile de informații nu au depistat niciun element care să justifice măsuri mai ample pentru prevenirea pandemiei, iar asta ar spun e totul despre calitatea acestora, fie au depistat și au tras semnalul de alarmă la vîrf, dar ”vîrful” a ales să pună batista pe țambal, ca să nu pericliteze planul legat de anticipate.
Ambele variante sunt, nu e cazul să o mai spunem, de o gravitate incomensurabilă. (Bogdan Tiberiu Iacob)