Fwd: Ascultă Declarația Unirii de acum 100 de ani pe bandă de

Mesaje primite
x

Lucretia Eugenia Brezeanu

09:57 (acum 2 ore)

către bcc: eu
Nota redacției: Excelentă ideea de a-l înregistra pe cardinalul IULIU HOSSU rostind celebra proclamație de la Alba Iulia. Aflăm din această înregistrare și un detaliu neștiut: apariția din nori a soarelui într-un moment foarte potrivit al discursului, stârnind entuziasmul asistenței, zeci de mii de româm care au văzut în asta un semn dumnezeiesc de susținere a deciziilor luate în acea zi, la acea adunare istorică. Glasul cardinalului HOSSU nu mai are aceeași tărie după 51 de ani, dar este pătruns de înțelegerea deplină a semnificației celor petrecute în acea zi geroasă de iarnă. Emoție totală! Binecuvîntată idee!
GeoStroe,
fondator
”Dacia va renaște în România prin adevăr, dreptate, muncă și credință!”
0722972522, 0214138434, geostroe@gmail.com
Fundația Academia DacoRomână ”Tempus DacoRomânia ComTerra” – F.A.D.R.”T.D.C.”,
m
cu filiala pentru tineret –  elevi și liceeni – Academia Zamolsiană ”Primii în timp” în Traian-Ialomița;
GardaDacoRomână –  tribunal moral spiritual și grup de acțiune dacoromânească
Alianța Națională a Dacilor Liberi – A.N.D.L. în jurul Partidului României – P.R.E.
care va deveni Partidul Dacilor Liberi – P.D.L.
S.C.Tempus DacoRomânia ComTerra S.R.L. – Editura DacoRomână ”T.D.C.”
Revista ”Dacia” – periodic lunar al F.A.D.R.”T.D.C” și pentru GardaDacoRomână

Revista ”Studii și cercetări de dacoromânistică” – anuar al A.D.R.

–––- Forwarded message –––
De la: Constantin Zamfir <zamfir53@gmail.com>
Date: mar., 24 sept. 2019 la 09:24
Subject: Fwd: Ascultă Declarația Unirii de acum 100 de ani pe bandă de
To:
Auditie placuta!
 Ascultă Declarația Unirii de acum 100 de ani pe bandă de magnetofon!
În toamna lui 1969, trei persoane se strecoară într-o chilie e Mănăstirii Căldărușani. Scot un magnetofon, un microfon și dau drumul la înregistrare, în șoaptă. În fața lor este Iuliu Hossu, fostul episcop, actualul cardinal, cel care a citit, la 1 Decembrie 1918, Proclamația de Unire de la Alba Iulia. La 85 de ani, recitește acele cuvinte memorabile, lăsându-ne o moștenire incredibilă.
De obicei, aici, la ctitoria lui Matei Basarab e linște, dar azi, de Ziua Crucii, e nițelușă zarvă la Mănăstirea Căldărușani14.09.1969. Soarele își duce pașii spre culcare când trei persoane – două doamne îmbrăcate în negru și un domn – se fac că ies pe poarta sfântului lăcaș, pentru a o coti spre chilii. Cară cu ei o geantă sport, în care au ascuns un magnetofon! Da, plus un microfon! Ignorând vremurile, vor să tragă pe bandă un moment istoric al neamului nostru. Ușa se încuie, sunt doar ei patru: surorile Silaghi, episcopul Emil Riti și cardinalul Iuliu Hossu. Ne aflăm, așa cum spunea Stefan Zweig, în fața uneia dintre orele astrale ale României: ajuns la 85 de ani, Iuliu Hossu vrea să lase posterității, în variantă audio, discursul rostit pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

Faimoasa poză realizată de Samoilă Mârza, la 1 Decembrie 1918. În dreapta, episcopul Iuliu Hossu citește Proclamația de Unire a Transilvaniei cu Regatul României. În fața sa, în centru, Miron Cristea.
Povestea-i cunoscută. Sau, poate, nu. La 33 de primăveri, în al doilea an de episcopat greco-catolic, Iuliu Hossu este desemnat de către Marele Sfat Național Român să citească proclamațiunea de Unirea a Transilvaniei cu Regatul României, la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, în fața zecilor de mii de oameni. O face, rostind un discurs istoric. Apoi el, dimpreună cu Miron Cristea, episcop ortodox, cu alte două minți luminate – Alexandru Vaida-Voievod și Vasile Goldiș, pleacă spre București, pentru a duce Declarația de Unire Regelui Ferdinand I al Românilor.
  • 4 este numărul cardinalilor români onorați de Biserica Catolică: Nicolaus Olahus (1493-1568), Iuliu Hossu (1885-1970), Alexandru Todea (1912-2002), Lucian Mureșan (1931-?)
Anii trec. Vin comuniștii. Iuliu Hossu își începe surghiunul. Căldărușani, închisoarea Sighet, Curtea de Argeș, Ciorogârla. În 1956 i se stabilește domiciliul forțat la mănăstirea din apropierea Bucureștilor. Cei care l-au iubit, nu-l uită. Îl vizitează, așa cum pot, în chilia de la Mănăstirea CăldărușaniSurorile Silaghi. Episcopul Emil Riti. Preotul Mircea Todericiu. Acesta din urmă, venit din SUA, reușește să intre cu un magnetofon, pe la 1968, înlăuntru. Îl înregistrează pe Iuliu Hossu cu fragmente biografice, dar este nevoit să se întoarcă pe pământ american. Pe 28 aprilie 1969, Papa Paul al VI-lea în numește cardinal ”in pectore” pe Hossu”In pectore” (latinescul „în piept”) este un termen folosit de Biserica Catolică pentru a defini posibilitatea ca Papa să aleagă cardinali secreți, al căror nume nu este dezvăluit și a căror identitate este cunoscută doar de acesta și de către Dumnezeu. Cardinalii numiți ”in pectore” nu trebuiau, obligatoriu, să cunoască acest lucru. Era clar. Orice ”legătură” a lui Iuliu Hossu cu lumea de dincolo, i-ar fi înrăutățit situația.
Iuliu Hossu, în ultimii ani de viață, cu domiciliul obligatoriu la Căldărușani
Cardinalul simte că se stinge. Are 84 spre 85 de ani, se mișcă cu greutate. Cere surorilor Silaghi să aducă, din afară, pe cineva cu ceva de înregistrat. Episcopul Riti, un apropiat, are mașină personală. O parchează departe de Sfânta Mănăstire, pentru a nu da de bănuit. Cară, în geanta sport, magnetofonul și microfonul. Iuliu Hossu își trage sufletul. Acolo, în chilie, în liniște, rememorează zarva de cu 51 de ani în urmă.Riti dă drumul la înregistrare: ”După aceea, am urmat eu ca să citesc Hotărârea Proclamației Unirii Transilvaniei pe veci cu Patria Mamă”, sunt primele cuvinte. Vorbire stinsă, dar clară. ”Înainte de a da citire acestei hotărâri, am rostit câteva cuvinte, aș spune o dexologie, sub inspirația momentului”. Iuliu Hossu e fericit pentru că știe că aceste cuvinte vor rămâne. ”Cu glasul scăzut, dar cu neîmbătrânită dragoste de atuncea” reia memorabila cuvântare: ”Fraților, ceasul împlinirii vremii este acesta. Astăzi, prin hotărârea noastră, se înfăptuiește Marea Unire”…Sunt puțin peste 13 minute, mai mult ca sigur cele mai importante secunde trase pe bandă de magnetofon din istoria noastră și păstrate la o calitate de apreciat, dacă ne gândim la condițiile în care au fost înregistrate.
Din momentul respectiv, cardinalul ”in pectore” Iuliu Hossu mai trăiește opt luni. Se stinge, pe 28 mai 1970, la Spitalul ”Colentina” din București…