Anonimul Transilvan pune o întrebare în legătură cu cele povestite mai jos:

Din istoria lui Roler, Avram Iancu era exmatriculat. Pentru ca era anticomunist sau pentru ca era patriot roman?

Camil Petrescu a scris o piesa de teatru, “Balcescu”, dupa toate canoanele realismului socialist. La Bucuresti s-a jucat multa vreme.
S-a pus in scena si la Cluj, dar acolo nu a fost decat un spectacol, premiera. De ce?
Intr-o scena, pe la mijlocul spectacolului, Balcescu facea cunoscuta sa calatorie in Muntii Apuseni. Acolo se intalnea cu Avram Iancu. Avram Iancu, cum era consemnat de dirigintele Roler, nu putea avea rol decat de figurant, doar aparea fara sa scoata nici un cuvant. Destul insa ca la vederea lui publicul sa izbucneasca in aplauze, nu furtunoase, ci taifun, sa se ridice in picioare si sa nu mai inceteze cu ovatiile nici dupa lasarea intempestiva a cortinei. Spectacolul n-a mai putut continua pentru ca publicul il voia pe Avram Iancu, iar piesa a fost scoasa pe loc din repertoriu.

Acest abuz criminal, scoaterea lui Avram Iancu din istorie, se facea pentru ca el era anticomunist sau pentru ca era erou roman? Ofensiva, vreau sa zic, era indreptata impotriva anticomunismului sau impotriva romanismului?

De data aceasta intrebarea nu mai e retorica. V-as ramane indatorat daca mi-ati da un raspuns.

*

 

Nota Redacției: În numele anti-comunismului s-a dus o politică anti-românească la Europa Liberă în mod deosebit! Cine era interesată în politica anti-românească? Moscova sau Washingtonul?