–– Forwarded Message ––
From: Lucia Gargaletus

Subject: Lupta crancena, dusa pentru „Micul National”
Stiri de ultima ora din ziarul „Mult zanganit, pentru nimic”

(rubrica : Ce-am avut, si ce era sa pierdem)

Cei din Uniunea Europeana au vrut sa distruga „alimentul national” Mititelul. Noroc ca de aceasta data Guvernul Ponta a fost pe faza, si a trimis repede soli cu petitii „documentate”, la care au atasat si sondajul pe plan national…cu avertismentul ca :
Daca se va trece la obstructionarea mititeilor, vor fi miscari de masa de amploare. Adica:
– se vor bloca Drumurile Nationale cu gratare imense de cca. 500m fiecare bucata, postate una langa alta pe sute de kilometrii;
– comisia din UE, care patroneaza protectia minoritatilor, va trebui sa trimita consilieri psihologi in tara, ca sa lamureasca minoritatea tiganeasca sa nu inceapa bataile in strada cu puradeii prinsi de picioare si proiectai in adversari in loc de ghiulele, (fiindca fierul din care sunt confectionate ghiulele a fost vandut la fiare vechi impreuna cu cablurile sustrase de pe liniile de tren);
– domnul manelist „Salam”, nu va mai veni sa cante la „Sarbatorile Campenesti” care se tin toamna in Germania;
– iar domnisoara ‘Mita Fustanghioaica”, nu va mai veni sa participe la Concursul International „Miss Piranda” de la Paris;
– transhumanta, va fim decalata, si toti oierii din Romania vor invada strazile din Bruxelles;
– vacile vor fi urcate in trenuri marfare si trimise si ele la Bruxelles, ca si asa fermierii au ajuns la capatul radarii, deoarece laptele din Romania 80% este din import, iar lor nu le mai ia nimeni laptele;
– tot UE a ordonat ca „Gica Purcelul” care era hranit cu laptele vacilor (ca sa nu fie aruncat pe camp) sa nu mai fie asasinat miseleste, ci „adormit”, pentru a nu sti cand ii vine sorocul…si fiindca nu avem anestezisti destui, deoarece capitalistii i-a momit cu salarii mari si ia luat acolo la ei, nu mai sunt nici „porci in ferme” de frica amenzilor UE. Ati inteles ce-am vrut sa relatez? fiindca m-a luat valul, si cred ca am cam pierdut „firul ratiunii gazetaresti”.
Asa ca cei din UE, au luat in consideratiune averismentele semnalate de expertii din Ministerul Agriculturii din Romania, si au anulat  Misiunea „Mititelul en Roumanie”
semnat,
Lucia Pristanda, cuscra de cumatra vitrega, cu Nea Iancu.

Bruxelles. Soarta micilor românesti a fost decisă

Guvernul a făcut o adresă oficială către UE pentru trecerea micilor pe lista produselor tradi?ionale
 
Guvernul a făcut o adresă oficială către UE pentru trecerea micilor pe lista produselor traditionale.
 
O nouă listă de aditivi alimentari permisi de Uniunea Europeană va intra în vigoare începând cu 1 iunie, iar evaluarea tuturor aditivilor alimentari se va încheia până în anul 2020.
Potrivit corespondentului la Bruxellles al Radio România Actualităti, printre aditivii aprobati se află si bicarbonatul de sodiu, fără de care micii ar fi putut să dispară de pe piată.
Guvernul român a făcut o adresă oficială către UE, prin care solicita trecerea micilor româneşti, „o specialitate de grătar asemănătoare cevapcicilor din Serbia”, pe lista produselor tradiţionale din Europa care sunt protejate. Piaţa locală a micilor s-a ridicat anul trecut la apropximativ 22.000 de tone.
Pe noua listă au fost trecuti doar aditivii alimentari ai căror siguranră în alimentatie a fost evaluată stiintific. Aditivii sunt mult mai clar specificati, în functie de categoria de alimente pentru care sunt folositi. Acestia sunt folositi pentru conservarea alimentelor, pentru a le colora sau ca îndulcitori.
 

Ştii cum se preparau micii în urmă cu aproape 100 de ani? Fă-ţi mititei după reţeta originală!

Iată conţinutul scrisorii:

Reţeta de mititei de la Restaurantul CARUL CU BERE. Bucureşti, la 16 Iunie 1920
Onorate Domnule Ofiţer!
Pentru căci fiecare vizită a Domniei voastre, ca şi cu 20 ani în urmă cele ale tatălui Domniei voastre, dimpreună cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lângă onoare, şi un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc să dau la rându-mi dovadă de cavalerism, împărtăşindu-vă la dorinţa onoratei Dumneavoastră soţii, Doamna Măriuţa Baciu, reţetarul de preparare ai mititeilor noştri, care, după cum bine ştiţi sunt cei mai lăudaţi din tot Bucureştiul. Astfel dau dovadă de încredere în Domnia voastră spre a nu trăda nicidecum secretul delicioşilor noştri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tică Preoteanu, antemergătoriul meu la conducerea bucătăriei Carului. Adresez aceieaşi rugăciune şi onoratei Dumneavoastră soţii, Doamnei Măriuţa, celei mai desăvârşite amfitrioane pe care sunt bucuros să o fi cunoscut. Perfecţiunea seratelor de cină din casa Domniilor voastre, la care, mulţumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotărârea să va divulg taina celui mai de preţ preparat culinar care ne cinsteşte numele în capitală, în ţara întreagă şi în străinătate.
Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de şapte până la opt centimetri şi la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoru. Ei îşi au originea în Balkan, provenind din Serbia, dar se întâlnesc şi în Grecia şi Turcia, de unde au fost preluaţi de bucătăria românească. Cum le spune şi numele, sunt nişte rulouri mici, fiind şi numiţi astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiţi pe grătar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare.
Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor.
Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.
Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum
urmează:
• 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
• 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
• 4 grame de enibahar pisat mărunt
• 2 grame de coriandru pisat mărunt
• 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
• 1 gram de anis stelat pisat mărunt
• 8 grame de bicarbonat de sodiu
• 1 linguriţă de zeamă de lămâie
• 1 lingură de untdelemn
• 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute
La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodeniile pomenite.
Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă
dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas.
Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur. Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci.
Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca. Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice ca numai la noi sunt.

Cunosc mulţi din aşa numiţii gastronomi prin birturi şi bodegi mai ales prin mahalale, care din neştiinţă ori din spirit de falsă economie înmulţesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puţin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul şi savoarea mititeilor adevăraţi. O greşeală mare mai este şi zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu şi piperu. Mai cu seama usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor.
Sunt fericit sa dezvălui Doamnei Măriuţa acest mic secret, pe care ştiu ca nu îl va da mai departe, aşa cum nici eu nu-l voi dezvălui decât urmaşului meu Maitre Cuisiner când îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparaţi de Dânsa sunt extrem de gustoşi, dar simţul meu gustativ mi-a dezvăluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat şi al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Măriuţa vor fi inegalabili!
Va aştept luna viitoare când va întoarceţi cu regimentul din manevre, dimpreună cu Domnii Ofiţeri Dinu şi Vatache spre a savura o tavă de mititei şi câteva halbe împreună!
Dorindu-vă sănătate, voie bună şi noroc, vă rog a-i transmite umile sărutări de mâini
Doamnei Măriuţa, cea mai desăvârşită gospodină şi Doamnă din înalta societate!
Dumnezeu să va ajute!

Semnătură indescifrabilă

Câteva sfaturi pentru ca reţeta să fie „adaptată” la prezent:

– în reţetă apare anis stelat (anason stelat), care să găseşte în special la magazinele exotice, cu condimente si ingrediente orientale.
– cum în comerţ nu se găseşte „cărniţă de vacă de la gât”, puteţi folosi ceafă sau piept de vită.
– nu confundaţi chimionul turcesc cu chimenul!
– cum la vremea respectivă micii se muiau în sare, în reţeta originală nu scrie că se adaugă sare în compoziţie. Puteţi pune circa 10 grame de sare (o lingură rasă) la kilogramul de carne, înainte de a-i modela şi a-i pune pe grătar.
– lăsaţi supa de oase să scadă până devine vâscoasă.
– folosiţi usturoi românesc, cu coaja rozalie.
 
Scriitorul Constantin Bacalbaşa (1856-1935) afirmă în cartea „Bucureştii de altădată”că mititeii au fost inventaţi tot în restaurantul „La idee”