Toate firele Operațiunii Târgu Mureș 1990 duc la Budapesta și Moscova

Virusul, acum știe toată lumea, este „un agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase”. În calculatoare este programul intrus care încearcă să distrugă sistemul invadat. Figurativ, este „sursa unui rău moral”. Nu știm care dintre aceste explicații i se potrivește mai bine lui Mihai Șora, dar Raportul oficial al Parlamentului României privind evenimentele dramatice din 19-20 martie 1990 de la Târgu Mureș menționează explicit drept „factorul detonator” al crizei măsurile arbitrare întreprinse de Mihai Șora, pe atunci Ministru al Învățământului, în dauna elevilor români și în favoarea celor maghiari.

Dacă am fi tratat autorii și actorii loviturii de stat din decembrie 1989 drept ceea ce au fost – viruși – și am fi găsit rapid și remediul extirpării pandemiei de agenți sovietici România nu ar fi fost atât de infectată astăzi. Privind retrospectiv, peste ani, istoria trăită chiar de noi, acum analizată pe baza documentelor și a informațiilor acumulate în 30 de ani de presă, putem face liniștiți observația că toate firele Operațiunii Târgu Mureș duc la Budapesta și Moscova. Studiul personajelor implicate, după cum vom prezenta mai jos, dovedește, încă o dată și fără tăgadă, aserțiunea noastră.

RAPORTUL PUS LA RECE

 

La fel ca și Raportul Comisiei Senatului privind evenimentele din Decembrie 1989, pe care nici Parchetul nu îl avea mai an deși susține că cercetează de 30 de ani lovitura de stat mascată în revoluție, nici Raportul Comisiei parlamentare de anchetă care a investigat evenimentele din Martie 1990 nu a fost dat publicității, deși, chipurile, parlamentarii sunt reprezentanții noștri. Mai mult, copia Raportului intrată în posesia noastră poartă explicit indicația NU SE ÎMPRUMUTĂ. O altă asemănare cu cele două situații este legată de opiniile separate ale celor s-au ocupat de anchete. Dacă în cazul Decembrie 1989, senatorul țărănist Șerban Săndulescu a simțit nevoia să conceapă un Raport separat, cu mai multe informații despre conspirația și rolul sovieticilor în lovitura de stat, la fel, în privința Comisiei pentru Târgu Mureș, Ioan Mânzatu, inventator în domeniul farmaceutic și om politic independent de garda fesenistă, ca fondator al Partidului Republican, a făcut public, „pe surse”, propriul Raport-sinteză.

Din Raportul Mânzatu rezultă că operațiunea a fost realizată printr-o dinamică în crescendo, prin etape provocatoare și tehnici subversive stabilite profesionist, începând cu decembrie 1989. Mânzatu amintește crimele bestiale săvârșite de unii maghiari asupra personalului român din structurile Ministerului de Interne din județele Harghita, Covasna și Mureș și apoi pașii care au dus la ridicarea tensiunii în martie 1990 cu tendințele secesioniste ale unei părți a populației maghiare instigată de factori interni și externi.

ÎN MARTIE 1990 AU INTRAT ÎN ROMÂNIA 94.372 DE CETĂȚENI AI UNGARIEI

 

Cifrele afluxului de cetățeni ai Ungariei, prezentate aici pentru prima oară în presă, sunt revelatorii pentru caz și depășesc cu mult chiar și estimările fostului premier Petru Roman privind agenții ruși prezenți în România pe parcursul evenimentelor din 1989 și în decursul anului 1990. Astfel, potrivit datelor din Raport, în luna martie 1990 au intrat în țară 94.372 de cetățeni ai Ungariei, dintre care 43.895 între 10 și 15 martie, majoritatea veniți pentru sărbătorirea zilei maghiarilor în Transilvania. Dar românii transilvăneni nu puteau și nu pot uita că ultimul și cel mai drag punct pentru maghiari al Proclamației Revoluției de la Budapesta din 1848 era tocmai Uniunea Transilvaniei cu Ungaria. Așa cum, pentru cei care nu știu maghiara, intonarea „Imnului secuiesc” la manifestațiile maghiarilor poate părea ceva normal, deși conține văicăreala „Doamne, nu îngădui să pierdem Ardealul!”, care nu poate cădea bine pentru nici un român. Sărbătorirea cu fast, pentru prima oară, a Zilei maghiarilor, cu steagul Ungariei fluturat în toată Transilvania, a pus pe jar sensibilităților românilor din zonă deja incitați prin acțiuni instigatoare anterioare, ca profanarea statuii lui Avram Iancu în Târgu Mureș și a celei a lui Bălcescu în Sovata.

MIHAI ȘORA, VIRUSUL CARE A STÂRNIT CONFLICTUL DE LA TÂRGU MUREȘ

 

Dar „factorul detonator” a fost un Ordin dat de ministrul FSN Mihai Șora, transmis printr-o telegrmă în 3 februarie 1990, prin care toate cele 14 clase cu predare în limba română de la Liceul Bolyai Farkaș din Târgu Mureș au fost eliminate, conform dorințelor conducerii maghiare a CPUN- FSN – Târgu Mureș, dominată de maghiari. Ordinul suna sec: „Clasele cu predare în limba română de la liceul F. Bolyay se constituie într-un liceu care va funcționa începând cu trimestrul al doilea, provizoriu, în localul instititutului de subingineri din Târgu Mureș” (document). Și-atât. Cu alte cuvinte, liceul Bolyay să fie purificat de români și să rămână doar pentru maghiari. Decizia arbitrară de segregare pe criteriu etnic, luată fără nici un fel de discuții anteriore cu părinții și profesorii români, a declanșat protestul spontan al elevilor alterând rapid viața comunitară inter-etnică din oraș. În același timp, studenții maghiari de la Institutul de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (actuala UMF) au cerut aceeași purificare etnică, revendicând institutul și solicitănd profesori exclusiv maghiari. Aberația a fost taxată de Liga Studenților printr-un protest adresat Ministerului Învățământului și FSN în care se ridica întrebarea unde ar putea duce toată această segregare. „Studenții maghiari vor examina numai pacienți maghiari tratați numai de medici maghiari? Foaia de observație va fi scrisă în limba maghiară? Vor exista secții (sau spitale) separate pentru români și maghiari?”, întreba Liga Studenților din Târgu Mureș, pentru a contesta în final competența reprezentantului Consiliului FSN Mureș, Kincses Elod, de a decide arbitrar în această cauză și a sublinia, în încheiere, că „IMF Târgu Mureș nu pregătește nici actori, nici păpușari… ci MEDICI, care trebuie să trateze oamenii, indiferent de naționalitate, prin statutul și menierea meseriei lor.”

Foto: Mihai Șora și Smaranda Enache

SMARANDA ENACHE, TOVARĂȘA LUI ȘORA DE PCR ȘI GDS

 

Referirea la păpușari era făcută la adresa Smarandei Enache, fostă directoare a Teatrului de Păpuși din Târgu Mureș, dar și fostă activistă PCR și informatoare a Securității, conform documentelor apărute în presă, colegă de GDS (Grupul de Dialog Social) cu Mihai Șora și care, potrivit memoriilor lui Kincses Elod, era cea care scria pe-atunci comunicatele UDMR. Potrivit jurnalistul târgu-mureșan Dorin Suciu, aceasta a jucat un rol important în tensionarea situației din oraș iar după amorsarea și dezamorsarea conflictului a contribuit la dezinformarea mass media occidentale cu privire la rănitul român mutilat pe viață, Mihailă Cofar, despre care a susținut că este ungur maltratat de români chiar și mult timp după demascarea falsului. Ulterior, sub Emil Constantinescu, ministrul de Externe de la acea vreme, Adrian Severin, a încercat să o impună ambasador la Budapesta dar după respingerea ei de către Comisiile parlamentare a fost trimisă în Finlanda. Enache a fost și rămâne o activistă înfocată a autonomiei „ținutului secuiesc”, ca și toți participanții maghiari de vârf la operațiunea din martie 1990, demonstrând practic că atunci când susțineau cu fervoare că nu acesta a fost scopul acțiunilor din 1990 și-au ascuns prost adevăratele intenții.

 

VIRUȘII BOLȘEVICI DIN MINISTER –  DEMENY LAJOS ȘI PAUL CORNEA

 

Liga Studenților condamna și ingerența ministrului adjunct al Învățământului, de profesie inginer, Pálfalvi Attila, în acțiunea de separare a IMF. În urma protestelor,  Pálfalvi este eliberat din funcție pentru a fi înlocuit cu Demeny Lajos care li se alătură celorlalți trei miniștri adjuncți, Octavian Stănășilă, Stamp Hans Otto și Paul Cornea, odiosul comisar ideologic marxist-leninist al anilor ’50 și apoi cenzor în Consiliul Culturii și Educației Socialiste, despre care Wikipedia ne informează senin că a fost doar doctor în filologie și licențiat în filosofie. Ca și cum toți am fi tâmpiți și n-am cunoaște ce însemna de fapt „filosofia” în acei ani. Dar nici Demeny Lajos nu era departe de Cornea și Șora. Noul ministru adjunct era bursier din anii ’50 ai Universității din Sverdlovsk și absolvent al Universității din Leningrad, ulterior profesor la Academia de Partid „Jdanov” unificată apoi cu „Ștefan Gheorghiu”. Cum ar fi putut judecata aceștia imparțial, și pentru românii din Târgu Mureș? Să mai menționam cu fostul prim-consilier pe probleme de presă al Anei Pauker, Mihai Șora, fusese căsătorit cu Mariana Klein, care era născută la Budapesta?

 

LASZLO TOKEȘ ACȚIONEAZĂ PE PLAN EXTERN, FRATELE LUI PE PLAN INTERN

 

Începând cu 15 martie, filmul se derulează rapid, prin noi provocări, între care se numără înlocuirea pe 16 martie a firmei unei farmacii centrale – Farmacia 23 – din limba română  în limba maghiară. Ca un făcut, „în timp ce coloana de protestatari ai acestei acțiuni se îndrepta spre sediul Consiliului Județean al CPUN Mureș, un autoturism Trabant condus de șoferul Nagy Samuel a intrat în plină viteză în mulțume, rănind 14 persoane”, una dintre ele foarte grav, se arată în Raportul Mânzatu. Situația a amplificat emoția generală din rândurile românilor. Ca o scuză parcă, ulterior – se mai afirmă și în Raportul lui N. S. Dumitru și Verestoy Attila – s-a stabilit că șoferul era băut. În aceeași zi, Laszlo Tőkés cere preşedintelui american George Bush să nu acorde României clauza naţiunii celei mai favorizate.

 

Pe 19 dimineața, mai multe sute de români au cerut în fața Consiliului Județean demisia maghiarilor Kincses Elod, Andras Tokes – fratele lui Laszlo Tokes – și Karoly Kiraly, considerați responsabili de starea de fapt. Și-o anunță doar Kincses Elod pentru că ceilalți doi nu erau în sediu. Kiraly era la București unde amenința pe față cu „război civil”, în ședințele CFSN, potrivit Președintelui Consiliului Județean CPUN Mureș, generalul veteran al celui de-al Doilea Război mondial Ion Scrieciu, într-o declarație dată regizorului TVR Cornel Mihalache. Seara, în urma unor provocări la adresa manifestanților români – asupra cărora s-a aruncat cu sticle și țigle – aceștia devastează sediul UDMR unde este bătut și rănit bosul lor, fostul scriitor proletcultist Sütö András. Cine erau cei actorii, ce s-a întâmplat cu ei?