Suntem indignați, pe bună dreptate, de prestația catastrofală a politicienilor, de domnia bunului plac în viața publică. Dar credeți cumva că în cea academică stăm mai bine? Cum să califici performanța juriului de la Academia Română, secția Filologie și literatură, de a premia… un membru al juriului? E vorba despre doamna Gabriela Pană Dindelegan, una dintre slugile prea-plecate ale atotfăcătorului și atotînvârtitorului Eugen Simion. Dăm în diverși Gâgă din parlament și guvern, dar îl lingem pe Simion! Ce vremuri, ce moravuri!
Doamna Dindelegan nu avea dreptul să fie premiată din două motive: ca membră a Secției Filologie și literatură este, în mod automat, membră a juriului care acordă premiile Academiei la categoria lucrărilor de limbă și literatură. În al doilea rând, a mai primit o dată premiul Academiei, iar Regulamentul prevede clar că el poate fi acordat unei persoane o singură dată în viață. Dar în lumea lui Eugen Simion orice e posibil: inclusiv să se premieze pe sine, așa cum a făcut în 2004, cu „Dicționarul general al literaturii române”, pe care l-a coordonat. La fel și în 2014, când a prezidat Premiile Muzeului Național al Literaturii Române și când pentru „Cronologia vieții literare”, al cărei coordonator general era, și-a acordat mărinimos Premiul Special… Acesta e omul care de treizeci de ani a introdus la Academia Română spiritul revanșard-naționalist, ura viscerală față de cei neconvenabili și servilismul scabros față de mărimile zilei, de la Ion Iliescu la contemporana noastră, Firea. Dl. Simion nu doar că batjocorește pe oricine i se opune, dar conflictul de interese reprezintă pentru domnia sa o normă juridică pe care o terfelește cu fiecare nouă acțiune.
Am postat informația de mai sus pe Facebook, fără să știu că frauda e mai uriașă decât mi-am închipuit. D-na Dindelegan e „editoarea”, și nu autoarea volumului „The Syntax of Old Romanian”, iar Martin Maiden e… „consultant” (în engleză, „consultant editor”). Așadar, nici pomeneală de un volum „de autor”. Inițial, crezusem că e o carte scrisă în doi, de doamna Dindelegan și dl. Maiden. În realitate, e o culegere de studii datorate unui lung șir de cercetători: Camelia Stan, Rodica Zafiu, Alexandru Nicolae, Dana Niculescu, Irina Nicula Paraschiv, Adina Dragomirescu, Andra Vasilescu. Isabela Nedelcu. Dana Niculescu, Raluca Brăescu, Carmea Mîrzea Vasile, Bianca Croitor, Mihaela Gheorghe, Andreea Dinică și alte câteva nume pe care îmi cer iertare că nu le mai citez. Așadar, dna Dindelegan e un co-autor între alții, iar dl. Maiden nici măcar atât. Prin urmare, cade și ipoteza că „adevăratul” premiat ar fi dl. Maiden, cum susținea un tânăr critic (ulterior, și-a retras postarea, în fața argumentelor aduse de mine), și nu membra juriului care a acordat premiul. Nu poți premia, orișicâtuși, un consultant, nici măcar dacă te numești Eugen Simion!
Sper ca președintele Academiei, dl. Ioan Aurel Pop, să aibă bărbăția să anuleze această fraudă vizibilă și de pe planeta Marte. Iar dacă se hotărăște s-o facă, i-aș sugera să-i întrebe pe membrii juriului dacă au participat sau nu la acest nou abuz al lui Eugen Simion. Din informațiile mele de până în acest moment, cel puțin trei dintrei ei habar n-aveau de premierea d-nei Dindelegan și nici de împrejurările în care a ajuns din jurată premiată… Iar dacă știau, înseamnă că au participat la o ilegalitate, ceea ce îi plasează automat în afara juriului.
Mircea Mihăieș
*
Nota redacției: Dintr-o minimă colegialitate la care nu voi renunța niciodată, sper că lucrurile nu stau așa cum le prezintă domnul Mihăieș. Asta în ce privește premiile. În rest, politica „de cadre” care s-a făcut de fostul președinte al Academiei Române într-adevăr îl dezonorează aproape definitiv! Remarcabilă și formula imbecilă „spiritul revanșard-naționalist” lansată de autorul Mihăieș. Pierde mult din credibilitate cu asemenea gugumănii: Eugen Simion „naționalist”?!…
Comenteaza