Lovitură de teatru! Fost oficial francez susține că Mihai Șora nu a fost membru în Rezistența Franceză!

Cazul Șora devine pe zi ce trece tot mai complicat. Confuzia se adâncește și prin dezvăluirile de ultimă oră conform cărora numele lui Mihai Șora nu apare în evidențele oficiale ale statului francez, ca luptător în Rezistența Franceză.

Într-o postare pe contul personal al scriitorului Alexandru Petria, Lucon Gerard, fost director în Ministerul Francez al Justiției, face o serie de comentarii aruncând cuvinte grele la adresa eseistului român: “este un falsificator și un fals rezistent”, “nu am niciun respect”, ironizandu-l chiar pe aceasta cale, “a fost rezistent doar în țara ta”.

Oficialul francez mai precizează faptul că site-ul este gestionat de statul francez și că pe lista luptătorilor în rezistența franceză se regăsesc tatăl domniei sale și doi unchi, unul dintre aceștia fiind evadat din lagărul de la Auschwitz.

Într-adevăr la o simplă verificare la acest link , surpriză: numele Mihai Șora nu este de găsit.

Este de notorietate faptul că eseistul ajuns la venerabila vârstă de 102 ani a justificat mereu apartenența sa la Partidului Comunist Francez prin faptul că ar fi fost luptător in Rezistența Franceză, informație pe care de altfel o regăsim atât în biografia sa cât și în interviurile acordate de-a lungul timpului. Chiar zilele trecute, fiul lui Mihai Sora, Tom Șora într-un mesaj făcut public precizează următoarele in legătură cu trecutul tatălui său:

„Apartenența lui Șora la PCF până la 1948 se explică prin faptul că până în 1945 a luptat in Rezistenta Franceză contra ocupației Hitleriste a Franței. Este știut, că un segment important din structura rezistenței era compusă din comuniști, care erau bine organizați. Dar comuniștii din Rezistența Franceză – sau în orice caz un număr mare dintre ei – nu pot fi comparați cu teroriștii dogmatici educați la Moscova și trimiși după război ca agenți staliniști în țările Europei de est, pentru a instaura acolo dictatura comunistă. Foarte mulți comuniști din Rezistența Franceză erau deci pur și simplu mânați de idealul libertății. Așa și tatăl meu”, a scris Tom Șora pe Facebook despre apartenența lui Mihai Șora la Partidul Comunist Francez.”

Dacă nu a fost membru în Rezistenta Franceza, se mai iscă însă o întrebare legitimă: de ce nu a fost înrolat în război, ținând cont de faptul că în 1939 avea vârsta de 23 de ani.