surena
153 aprobate
surena_surena@outlook.com
.
.

Wagner nu este un „corp de voluntari” și nici „creativitatea luptei ” nu este „lăsată la liber”. Wagner este o armată privată, de mercenari, în care ofițerii sunt aleși după criterii foarte clare si destul de restrictiv după cum reiese din anumite informații din interior. Faptul că au utilizat deținuți, după o pregătire prealabilă, pe post de soldați nu înseamnă că „au avut creativitatea” de a face ce vor.
Fiind o armată privată cu o ierarhie clară, precisă în care, inclusiv patronul, Prigojin ascultă de „comandamentul” Wagner, comsndament care, la rândul lui, este integrat în Armata rusă, respectiv comandamentului general al operațiunii speciale în Ucraina. A se vedea inclusiv declarația de la începutul operațiunii a „dirijorului” formației de „muzicanți”.
Revenind la Bătălia de la Bahmut sau Artemovsk o putem compara cu Bătălia de la Raqqa. Aceasta a durat 11 luni și 2 săptămâni în care o coaliție anti Stat Islamic formată din diferite miliții siriene, kurde, trupe irakiene sprijinite de trupe de elită din SUA, Marea Britanie, Franța și Rusia au luptat împotriva militanților teroriști din Statul Islamic. Diferența este că trupele aliate au avut o superioritate numerică, tehnică, aeriană și informațională covârșitoare și au aruncat în luptă unele dintre cele mai bune și temute trupe speciale din SUA, Marea Britanie, Franța și Rusia. La Raqqa „aliații” au întâmpinat pe lângă rezistență armată și problema civililor folosiți ca scuturi umane și în plus față de Bahmut utilizarea de islamiști a unor trupe combatante de minori fanatizați.
La Bahmut armată regulata ucraineană a fortificat orașul și a avut în permanență un număr superior de soldați comparativ cu wagneriști la care s-au adăugat informațiile furnizate de SUA și alte țări OTAN prin intermediul sateliților și avioanelor AWACS. În plus armata ucraineană a beneficiat și beneficiază de unul dintre cele mai pregătite corpuri ofițeri și informații ale armatei din spațiul ex sovietic. Școala militară și de informații militare de la Kiev fiind recunoscută. Cu alte cuvinte, nu exista comparație între ofițerii ucrainieni și cei ai Statului Islamic.
Meritul lui Wagner în câștigarea Bătăliei de la Bahmut este incontestabil, dar și ei au beneficiat de ajutorul Armatei Ruse și a informațiilor furnizate și a spune că în Bătălia de la Bahmut armata rusă nu a fost implicată nu corespunde cu realitatea de pe teren. Chiar dacă greul luptelor a fost dus de muzicanți au fost prezente și trupe ale armatei ruse.
Pe de altă parte, este evident că Putin și Armata rusă vor să evite dezastrul de imagine furnizat de Războaiele cecene așa se și explică schimbarea modului de ducere a războiului. Putin și Armata, în ciuda propagandei Occidentale, sunt foarte atenți la pierderi. Preferă să reducă la minimum pierderile umane decât să apere inutil terenul așa se și explică pierderile foarte mici comparativ cu ale armatei ucrainene. Pe de altă parte, Putin și Rusia poartă, paradoxal în istoria militară a Rusiei, un conflict militar în care, pentru prima dată în istoria militară, pierderile militarilor sunt mai mari decât ale civililor iar viața în multe zone ale Ucrainei decurge relativ normal. Nu mai vorbim de faptul că între Rusia și Ucraina nu este declarat oficial un război, tranzacțiile financiare și economice nefiind întrerupte.
Nu există grad de comparație între conflictul din Ucraina și cel american în Irak. Americanii au dezlănțuit un adevărat șoc și groază împotriva populației civile irakiene în cele 2 războaie din Golf. Pierderile populației civile afgane în primul an de la intervenția SUA și OTAN în Afganistan sunt mult mai mari decât pierderile civililor ucrainieni după un an de război extrem de sângeros.
Modul acesta de ducere a războiului s-a putut observa și la invazia Rusiei în Georgia.
Bătălia de la Bahmut reprezintă prima înfrângere majoră a unei armate naționale în fața unei armate mercenare de la Războiul de 30 de ani încoace.
Acest lucru va avea o serie de consecințe în timp în modul de purtare a războiului. Corporatizarea în domeniul militar prin intermediul armatei va avea consecințe uriașe asupra statului și siguranței naționale.
Pentru Wagner, care a înlocuit armata franceză în R.Centraafricană în lupta împotriva teroriștilor, victoria de la Bahmut reprezintă o noua confirmare a unei armate „private” în fața uneia naționale.
În „Războiul muzicienilor” americano-rus până acum au avut câștig de cauză rușii. Dacă avem în vedere și eșecul sancțiunilor economice împotriva Rusiei, ascensiunea și unitatea Brics, începutul dedolarizării tranzacțiilor în petrol și a altor materii prime putem vedea că „aventura” lui Putin în Ucraina a fost una atent calculată dpdv politic, economic și militar.
În cazul Rusiei „armatele aventurierilor” au jucat un rol important. Astfel, cucerirea Hanatului de Sibir precum și a Siberiei și Extremului Orient rus începută de Ivan cel Groaznic s-a realizat prin intermediul „aventurierilor” cazaci organizați într-o armată „privată”. Petru cel Mare a distrus ultimile rămășițe ale Hoardei de Aur în Nordul Caucazului, Hoarda lui Nogai cu ajutorul…mongolilor kalmîci. Ulterior „armata aventurierilor” kalmîci a fost, ca și cea a cazacilor de pe Volga sau din Zaporoje în armata rusă.