carolina gunderode
23 aprobate

gmail.comx
caroline.gunderode@gmail.com
109.133.42.42

 

„Mergem spre război ca somnambulii”, pentru Henri Guaino

Autor(i)
France Soir
Postat pe 17 mai 2022
Actualizat 17 mai 2022
Imagine
Henri Guaino, 15 iunie 2016 la Adunarea Națională
credite
PATRICK KOVARIK / AFP
„A face concesii Rusiei astăzi înseamnă a te supune legii celui mai puternic. A nu face niciuna înseamnă a te supune legii celui mai nebun”. Henry Guaino
PATRICK KOVARIK / AFP
Într-o rubrică publicată în Le Figaro vineri, 13 mai, Henri Guaino, fost consilier special al lui Nicolas Sarkozy (2007-2012) și deputat UMP-LR (2012-2017), a elaborat o analiză remarcabilă a războiului din Ucraina, avertizând în lumina istoriei despre riscurile unei spirale a cărei ne străduim să luăm măsura. O poziție pe care a susținut-o în această dimineață în privința Europei 1, susținând că Franța ar trebui să pună veto asupra intrării Finlandei și Suediei în NATO.

Din istorie aflăm că nu învățăm nimic

Referindu-se la 1914, Henri Guaino explică cum are loc războiul când nimeni nu-l dorește în mod deschis. Nu mai era de dorit pe vremea Tratatului de la Versailles, la sfârșitul Marelui Război, nimeni nu și-a dorit un nou război mondial și mai mortal… care avea să aibă loc abia 20 de ani mai târziu, dar ale cărui semințe erau semănate. .

Desfășurându-și reflecția hrănită de numeroase referințe istorice, Henri Guaino notează că „dacă Războiul Rece nu a dus la al Treilea Război Mondial, este pentru că niciunul dintre protagoniștii săi nu a căutat vreodată să-l încolțeze pe celălalt. În cele mai grave crize fiecare s-a asigurat că celălalt are o cale de ieșire. Astăzi, dimpotrivă, Statele Unite și aliații săi vor să pună la colț Rusia”.

El dezvăluie „dilema tragică” cu care se confruntă Occidentul astăzi: „a face concesii Rusiei astăzi înseamnă a te supune legii celui mai puternic. A nu face niciunul înseamnă a te apleca în fața legii celui mai nebun”.

Agresiunea rusă a avut loc într-un context slab apreciat de Occident, notează el: „Prin extinderea NATO la toate fostele țări ale Estului până la țările baltice, prin transformarea Alianței Atlantice în alianță anti-rusă, prin împingerea înapoi a granițele Uniunii Europene până la cele ale Rusiei, Statelor Unite și ale Uniunii Europene au trezit în ruși sentimentul de încercuire care a fost la originea atâtor războaie europene.” „Occidentul vede prea multă nostalgie pentru URSS și nu suficientă, slavofilism, adică vesnica Rusie așa cum se gândește la sine cu miturile ei”.

Vezi și: Sylvain Tesson, „contriția” asupra lui Putin: „nu am vrut să vedem că e un satrap sub țar”

Cornerul nu este calea către pace

Consilierul Curții de Conturi deplânge că înăsprirea pozițiilor occidentale, în special efortul de război american, riscă să adauge combustibil focului: „acest război este, prin Ucraina martirizată, un război între Occident și Rusia care poate duce la un confruntare directă printr-o escaladare necontrolată”. El se teme că politica puterilor occidentale se va dovedi lipsită de importanță pentru pacea în lume: „a face totul pentru a încolți Rusia nu înseamnă a salva ordinea mondială, ci a o dinamita. Când Rusia va fi alungată din toate organismele internaționale. și că acestea se vor fi dezintegrat la fel ca Liga Națiunilor la începutul anilor 1930, ce va rămâne din ordinea mondială?

„Unde este vocea Franței”, care a știut să se ridice pentru a spune nu războiului din Irak, se întreabă el. El sugerează că maniheismul ne induce în eroare: „Găsirea unui vinovat întărește valabilitatea atitudinii noastre și, în acest caz, avem unul desemnat, un autocrat nemilos, întruchiparea răului. Dar binele împotriva răului, este spiritul cruciadei: „Ucide-i pe toți și Dumnezeu îi va recunoaște pe ai lui”. În loc să-și facă auzită vocea pentru a evita această nebunie și a opri masacrele, Uniunea Europeană calcă pe urmele Statelor Unite în escaladarea războiului său prin procură.Dar ce vor face europenii și Statele Unite la picioarele zid de război total?

Forumul complet (Figaro, abonați): Henri Guaino: „Mergem spre război ca somnambulii”

Umilirea nu este vocea Franței… Și Zelensky o regretă

Va fi auzit acest text puternic (de citit integral mai sus)? Mai este loc pentru canalul diplomatic, o „uşă de ieşire” pentru detensionare? Elysée a sugerat în ultima vreme că încearcă să găsească o cale diplomatică. „Pacea nu se va construi pe umilirea Rusiei”, a spus Emmanuel Macron la Strasbourg săptămâna trecută.

Volodymyr Zelensky pare să deploreze și el: l-a abordat pe Emmanuel Macron vineri – ziua în care a fost publicată rubrica lui Henri Guaino – prin transmiterea declarațiilor sale către RAI pe canalul său Telegram. La microfonul canalului italian, președintele ucrainean a apreciat că omologul său francez a încercat „în zadar” să dialogheze cu Vladimir Putin și că „nu este corect” ca președintele francez să fie gata să „facă concesii diplomatice” Rusiei. , pentru care „nu trebuie să căutăm o ieșire”. „Știu că a vrut să obțină rezultate în medierea dintre Rusia și Ucraina, dar nu a obținut niciunul”, a adăugat el, „până când Rusia însăși a vrut și înțelege că are nevoie [de încheierea războiului], ea nu va căuta. pentru orice ieșire”. „Timpul de a sta în jurul unei mese cu Rusia a trecut”, „nu se mai poate”. Volodymyr Zelensky nu a închis totuși ușa unei întâlniri cu Vladimir Putin, „ci doar cu el, fără vreun mediator”.

De partea Elysée, am răspuns că Emmanuel Macron „nu a discutat niciodată nimic cu Vladimir Poutine fără acordul președintelui Zelensky” și că „a spus întotdeauna că este la latitudinea ucrainenilor să decidă asupra condițiilor negocierii lor cu ruși”.

Henri Guaino persistă și semnează pe Europa 1

Invitat în această dimineață de Sonia Mabrouk la Europa 1 , Henri Guaino a fost interogat pe platforma sa care a avut un impact puternic, și și-a reiterat observațiile, manifestându-și, în plus, scepticismul față de intrarea Finlandei și Suediei în NATO.

„Sunt lovit de viteza escaladării de la începutul războiului […] Nu a existat nicio inițiativă de prevenire a războiului. De parcă, în adâncul sufletului, nimeni nu și-ar fi dorit-o, toată lumea a făcut totul pentru ca acesta să se întâmple , de ambele părți. Dar în orice caz, Occidentul, Europa, al cărui rol în ochii mei este acesta, nu a oferit nimic. Odată început războiul, încă nu am venit cu nimic.” Menționând că Emmanuel Macron „spune lucruri sensibile pe acest subiect”, el regretă că nu „trage nicio consecință”, spre deosebire de Nicolas Sarkozy, care, în 2008, în timpul unei crize cu izvoare similare în Georgia, „se urcă într-un avion pentru a negocia – nu doar să vorbească. !” fără a cere părerea nimănui și „întoarceți-vă cu o înțelegere”.

„Mecanismul este întotdeauna același pentru a ajunge la război”, insistă el, revenind la evocarea lui din 1914, un exemplu aproape „chimic pur” al angrenajelor, apoi al Tratatului de la Versailles, premisa fatală a celui de-al Doilea Război Mondial.

Eseistul își reînnoiește și atenția asupra riscului maniheismului care face să alerge „cruciada”: „dacă ești bun, îți poți permite totul. Și dacă fiecare dintre părți consideră că este bine, poate face totul îți permite. Deci mergem la masacru”. Laudele sale pentru politică, care trebuie să se ocupe de „zona cenușie dintre rău și bine”, se alătură avertismentului lui Jürgen Habermas în Germania („Occidentii trebuie să evite „norocurile periculoase”), notează Sonia Mabrouk. „Nuanța nu este permisă” și te face suspect de „poutinofilie”, relansează ea, în ciuda analizelor precum cea a lui Maurice Gourdault-Montagne, sau Hubert Védrine – și Henri Guaino îl adaugă pe Dominique de Villepin pe lista marilor voci care susțin diplomația realistă. „Nu ai de ales, trebuie să lupți împotriva orbirii, împotriva radicalismului, împotriva caricaturii, împotriva prostiei și”, răspunde el repede, amintind că „morala înseamnă să dorești consecințele a ceea ce ne dorim”, și abordând inconsecvența drepturilor omului. : „în acest caz, du-te la luptă!”.

Henri Guaino este un „camusian” de multă vreme, autorul cărții „Camus la Panteon – Discurs imaginar” ( Plon , 2013) în care și-a imaginat consacrarea națională a „marele său om”. La microfonul Europei 1 se referă la „Drepți”, o piesă în care Albert Camus sugerează că poți fi convins de dreptatea unei cauze dacă ești gata să-ți riști viața pentru ea: în caz contrar, convingerea ta. nu este „respectabil”, își amintește Henri Guaino.

Finlanda și Suedia în NATO: și veto-ul?

Sprijinul lui Emmanuel Macron pentru intrarea Finlandei și a Suediei în NATO „nu este o greșeală, este o vină”. „Nu ar fi trebuit să practicăm niciodată politica ușilor deschise cu NATO. NATO nu a fost niciodată o organizație îndreptată împotriva Uniunii Sovietice, a Tratatului de la Varșovia. Din păcate, a fost făcută o organizație anti-rusă. […] Nu sunt sigur că ea este amenință direct Rusia, dar Rusia o vede ca pe o amenințare”.

Vezi și: Finlanda și Suedia în NATO? Membrii care nu rezultă din Pactul de la Varșovia, o premieră de mult timp

„Cred că Franța ar trebui să impună veto” acestor intrări, nu „un veto sec”, ci „ca parte a unei negocieri serioase, a unui încetare a focului, a unei negocieri privind neutralizarea Ucrainei, Georgiei, așa cum am făcut pentru Finlanda de foarte mult timp. sau pentru Austria în 1955, care încă nu este în NATO, de altfel”. „Fiecare țară are dreptul să spună nu”, își amintește Henri Guaino.

Vezi și: „A fost necesar să se recreeze o Rusie opusă pentru a nu dizolva NATO” generalul Diamantidis

„Ceea ce este nevoie este să salvăm pacea, pacea în Europa și pacea mondială […] Trebuie să știi că există un moment în care scapă de oameni. Așa că trebuie făcut ceva înainte ca procesul să nu iasă complet din mână, spirală scăpată de sub control.” Va fi auzit?

Henri Guaino : «Il faut sauver la paix en Europe et la paix mondiale»
Interviul lui Henri Guaino la Europa 1

https://www.francesoir.fr/politique-monde/nous-marchons-vers-la-guerre-comme-des-somnambules-pour-henri-guaino