Repet ceea ce am mai scris intr-un comentariu la un alt articol asemenator: nu se pune problema unui conflict miltar, oricat de conventional intre 2 puteri nucleare, pentru ca invevitabil va escalada pina la stadiul folosirii arsenalului nuclear. Daca in cazul NK, aproximativ 20 de focoase nu ar fi in masura de a sifona mai mult decat o tara de suprafata uneia tipic europene, de la numere de ordinul sutelor in sus, nu mai exista nici o diferenta de ordin practic. 300 de focoase, cate au Franta sau China actualmente, sunt suficiente pentru a trece orice continent de pe planeta in domeniul istoriei. De acolo pina la 3000 sau 6000, e ca si cum ai omora mortul de 10-20 de ori.
Pe de alta parte, hiperbolizarea puterii militare ruse e un pic hilara (si punerea in inferioritate a SUA. Rusia, la marimea si populatia ei, are un GDP (deci o economie globala…nu per capita), la nivelul Italiei, dar cu de 3 ori mai multe guri de hranit. Bugetul militar al ei e mai putin de o zecime din cel al SUA, pentru ca mai mult nu isi permite. Sigur, se pot si aici discuta detalii, arsenalul conventional al SUA e predilect „ofensive oriented”, prin urmare mai scump, al rusilor mai mult spre defensiv, fiind astfel o varianta mai ieftina, care compenseaza o parte din acel gap (de exemplu, e mai ieftin sa investesti in S400 decat in F35 samd), Dar, pe de alta parte, buna parte din economia si suflul Rusiei este intretinut de exportul de hidrocarburi. cand acestea isi vor pierde relevanta, pentru bugetul si sconomia rusa (inclusiv bugetul militar), va fi o lovitura puternica, care ii va afecta si nivelul de trai, si fondurile posibile pentru cercetare si inovare, si capacitatea de intretinere a echipamentului militar si a capacitatii de lupta. Neajunsurile se fac deja de multisor vazute, Su57 si T-14 Armata sunt doua scule moderne, dar atat de moderne ca sunt foarte „stealth”, pentru ca nu le mai vede nimeni produse. Rusii nu si le permit, optand pe varianta modernizarii aparatelor de generatii mai vechi.
Nu in fata Rusiei va pierde SUA vreo suprematie, ci in fata Chinei. Pe termen scurt (7-8, maxim 10 ani), economic, financiar, pe planul puterii de influenta, probabil si tehnologic, iar ulterior, in alti 7-8 ani, foarte probabil si suprematia militara.