CD
997 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

NOUL RADAR DE VÂNĂTOARE PE SATELIȚI AL CHINEI ȚINTEȘTE SĂ LIMITEZE CAPACITATEA STRATEGICA A SATELITILOR
– Radarul SLC-18 recent lansat urmărește să reducă avantajul inteligenței spațiale americane și ar putea fi exportat în curând adversarilor Americii
De Gabriel Honrada

Noul radar cu matrice scanat electronic al Chinei urmărește să estompeze avantajele militare oferite de mult timp de informațiile prin satelit, ridicând preocupări de proliferare în Washington și în alte capitale occidentale.

Radarul SLC-1 de 10 metri înălțime, dezvăluit la Zhuhai Airshow din acest an, poate detecta și urmări sateliții cu orbită joasă și poate prezice traseele acestora, a susținut producătorul său China Electronics Technology Group Corporation (CETC) la spectacol, a raportat South China Morning Post. săptămâna trecută.
Compania chineză de stat a mai susținut că radarul SLC-18 de mare putere și frecvență joasă în bandă P poate funcționa non-stop în toate condițiile meteorologice și are o rază de căutare excepțional de mare.

Cu o poziționare geografică adecvată, o rețea radar SLC-18 poate monitoriza toți sateliții care călătoresc într-o anumită zonă și poate prezice sosirea altora, permițând comandanților de la sol să răspundă, a spus compania.
Potrivit directorului adjunct al CETC Sun Rui, SLC-18 „poate detecta sateliții de la distanță și îi poate identifica și clasifica pentru a forma o bază de date radar care poate ajuta alte echipamente să răspundă în consecință si în același timp, trimite date pe sateliți către Centrul de comandă pentru a ajuta la luarea deciziilor.”

Sun a remarcat că SUA desfășoară în prezent constelații de sateliți de supraveghere pe orbită joasă, ceea ce înseamnă că un sistem de detectare trebuie să fie capabil să detecteze, să identifice și să reacționeze rapid. El a spus că utilizarea supravegherii prin satelit în războiul modern face imperativ ca armatele să aibă capabilități de urmărire prin satelit într-o anumită zonă pentru a evita detectarea, a se angaja în manevre de înșelăciune sau a bloca sateliții inamici.

Din perspectiva proliferării, SLC-18 poate fi disponibil pentru export, Pakistanul, Iranul și Coreea de Nord ca posibili clienți aliați.
Sun a sugerat că sistemul „oferă monitorizare la sol relativ economică a țintelor spațiale pentru a servi țărilor prietene, oferind capabilități de conștientizare a situației împotriva sateliților cu orbită joasă pentru a echilibra poziția câmpului de luptă”.

Recunoașterea spațială oferă avantaje extraordinare în operațiunile militare, inclusiv la nivel strategic și tactic. Exemple clare ale acestor avantaje au fost văzute în războiul Iran-Irak din 1980-1989 și în războiul din Ucraina.
Asia Times a remarcat anterior că, în timpul războiului Iran-Irak, informațiile prin satelit furnizate de SUA i-au permis Irakului să provoace inversări de luptă și victime masive Iranului.

Un satelit SpaceX. Credit: SpaceX
În mod similar, sateliții comerciali au fost decisivi în conflictul Rusia-Ucraina. În martie, The Washington Post a raportat că cinci companii comerciale de imagistică prin satelit împărtășesc informații cu Ucraina, informațiile permițându-le acesteia din urmă să vizeze cu precizie forțele ruse, să omoare generali de top și să distrugă stocurile de combustibil și muniție.

Utilizarea sateliților comerciali în scopuri militare poate fi văzută ca o mișcare de „zonă gri” a SUA de a complica eforturile de a contracara folosirea de mult timp a spațiului ca sanctuar pentru sateliții săi, care sunt noduri de informare critice în conceptele de luptă din SUA și subliniază nevoia Chinei și a altor adversari americani de a avea capabilități antisateliți.

Deși Rusia a amenințat că va ataca sateliții comerciali privați care furnizează informații Ucrainei, implicațiile unei astfel de mișcări sunt neclare și ar marca probabil o escaladare semnificativă a războiului din Ucraina. O reacție alternativă la distrugerea unor astfel de sateliți ar fi să-i sustrageți, eliminând orice avantaj al informațiilor pe care îl oferă, eliminând în același timp riscul de escaladare a conflictelor terestre în spațiul cosmic.

SatelliteObservation.net notează că sateliții au orbite previzibile, deoarece gravitația este singura forță care acționează asupra lor. Senzorii de la sol pot vedea sateliții doar o dată sau de două ori pe zi timp de câteva minute, bazându-se pe legile mecanicii orbitale pentru a le cunoaște poziția la un moment dat.

În timp ce sateliții pot manevra pentru a-și schimba orbitele, de obicei se face cu un combustibil chimic pe care sateliții transportă doar provizii limitate, ceea ce înseamnă că nu pot manevra tot timpul. Deși unii sateliți sunt alimentați mai degrabă de motoare electrice decât de motoare care consumă combustibil, ei au mult mai puțină putere și necesită mult mai mult timp pentru a schimba direcția orbitală.

Aceste limitări fac ca detectarea satelitului prin urmărirea la sol să fie o capacitate viabilă de contra-satelit.
În aprilie 2020, Forța Spațială SUA a anunțat activarea Space Fence, un senzor la sol în bandă S care poate urmări sateliți comerciali și militari, rachete de amplificare uzate și resturi de până la 10 centimetri pe o orbită terestră joasă sau geosincronă. direcția de supraveghere est-vest de la 1.900 de mile (3.057 de kilometri).

„Spațiul este acum recunoscut ca un domeniu aglomerat și contestat… iar Space Fence este următoarea evoluție a eforturilor noastre de a menține superioritatea spațială”, a declarat locotenent-colonelul David Tipton, comandantul Escadronului 20 de control spațial, într-un articol din martie 2020 în C4ISRNET.
Cu toate acestea, C4ISRNET observă limitările Space Fence, inclusiv faptul că unicul său radar este bazat în atolul Kwajalein din Insulele Marshall, ceea ce face imposibilă urmărirea continuă a obiectelor mai mici.

“Breaking Defense” notează că Space Fence are nevoie de o centrală electrică de 10 megawați pentru a funcționa, amână emisiile care pot fi vizate de un adversar și are un preț ridicat de 914 milioane de dolari.
Alte dezavantaje menționate de Global Security includ abilități limitate de achiziție de date, incapacitatea de a atinge parametrii de orbită de precizie ai obiectelor detectate, lipsa capacității 24/7 pentru sistemele electro-optice și costurile și complexitatea ridicate.

Aceeași sursă notează că aceste provocări provin din necesitatea percepută de a căuta în tot spațiul, cu senzori mari precum Space Fence care oferă o sensibilitate sporită, dar având un câmp vizual îngust și lărgind zona necesară pentru a fi căutată.

Securitatea globală sugerează nevoia alternativă de sisteme de urmărire la sol care sunt simple, precise și limitate la o anumită zonă a spațiului care poate cataloga rapid obiectele care orbitează pământul. Tehnologia de urmărire a solului prin satelit poate evolua astfel către sisteme proliferate, mici și mobile care pot fi desfășurate la nivel tactic în loc de sisteme mari, la nivel strategic, cum ar fi Space Fence.

China nu este singura țară care a făcut progrese recente în tehnologia de urmărire prin satelit la nivel tactic la sol. Breaking Defense a raportat în octombrie că Silentium Defense, cu sediul în Australia, a construit un „observator spațial într-o cutie”, un radar pasiv de urmărire prin satelit care ar putea încadra într-un container de transport împreună cu toate componentele necesare, cum ar fi sursele de alimentare și computerele.

Raportul spune că utilizatorii ar putea implementa sistemul pentru a umple golurile de acoperire lăsate de sistemele de urmărire spațială existente, iar Australia ar putea opta pentru a exporta sistemul în țări care acum nu au capabilități de urmărire a spațiului. Sistemul Silentium Defense a fost dezvoltat în întregime în Australia, ceea ce înseamnă că Canberra îl poate exporta în orice țară pe care o alege fără permisiunea SUA.

În același timp, “Breaking Defense” observă că sistemul Silentium este limitat de dependența sa de sursele externe de unde radio FM pentru a respinge sateliții LEO, ceea ce înseamnă că utilitatea sa poate fi limitată în zonele în care acele semnale sunt puține și slabe.

Apariția unor stații de urmărire terestre prin satelit mici, mobili și accesibili, cum ar fi SLC-18 din China și radarul pasiv al Silentium Defense, poate duce la proliferarea unor astfel de capacități, eliminând avantajul viitor al colectării de informații prin satelit din spațiu.