Mărturii puțin cunoscute despre „mineriada din iunie”!

2020-06-12T18:30:08+03:0012 iunie 2020|Textele altora|

Mărturii puțin cunoscute despre „mineriada din iunie”!

Text re-publicat
9 ianuarie 2017|Textele altora

1.Dorin Suciu – Despre participarea ungară la evenimentele din dec. 1989 și 13 iunie 1990

x

Dorin Suciu
Atașamente21:59 (Acum 13 ore)

Mai există încă o mărturie, a mea. În 1990 eram corespondentul TVR pentru județele Mureș, Alba și Harghita. La 13 iunie pe la ora prânzului am primit un telefon de la profesorul Dușa din Miercurea Ciuc că se pregătește atacarea inspectoratului județean de poliție din municipiu. Am plecat imediat din Tg. Mureș și am ajuns la Miercurea Ciuc în jurul orei 17 și am înregistrat pe videocasetă atacul cu coctailuri molotov. Materialul a fost transmis la televiziune. Doar faptul că vorbeam foarte bine ungurește m-a salvat de la o bătaie soră cu moartea când am fost luat la întrebări de cei care au atacat și devastat sediul poliției.
Ce susține Ioan Talpeș, și anume faptul că la 13 iunie arată că a existat o coordonare între ce se întâmpla la București și Miercurea Ciuc în tentativa de negare a autorutății statului român.
„În 13 iunie a fost o lovitură care urmărea să sisteze ce s-a decis la 20 mai (data alegerilor din 1990 – n.r.). Printre cei care au declanșat violențele au fost agenți ai altor state, cum ar fi francezi, care doreau o altă formulă de guvernare. S-au amestecat și rușii, dar nu prea tare, iar unguri au fost cu certitudine. În schimb, americanii n-au avut nimic de a face cu ce s-a întâmplat”

2. Talpeș – 13 iunie servicii franceze si ungurești PNL Câmpeanu
http://www.e-politic.ro/dezvaluiri-investigatii/talpes-sustine-ca-piata-universitatii-a-fost-orchestrata-de-serviciile-secrete-franceze-16513

http://www.ziare.com/ioan-talpes/ion-iliescu/ioan-talpes-fost-sef-sie-in-13-iunie-1990-s-a-incercat-o-lovitura-de-stat-sustinuta-de-franta-1172947

Update: Talpeș susține că „Piața Universității” a fost orchestrată de serviciile secrete franceze
Postat la: 14.06.2012 14:31
Update – 17.33: Marian Munteanu despre declarația lui Talpeș
Contactat de ZIUAnews, Marian Munteanu, liderul demonstrațiilor studențești din Piața Universității în 1990 a declarat, cu privire la ideile avansate de către Ioan Talpeș, următoarele: „De 20 de ani se menține o confuzie în mod artificial între ceea ce a însemnat fenomenul piața universității, fenomen care s-a încheiat pe 24 mai 1990 și care nu are legătură cu Piața Universității. Ce s-a întâmplat în Piața Universității după 24 mai a fost o chestiune dirijată de către indivizi care făceau parte din structurile statului român. Cei câțiva oameni adunați în Piața Universității nu puteau fi oamenii serviciilor franceze; dacă ar fi așa, mi se pare trist. De ce între 24 mai și 13 iunie nu veneau în Piața Universității mai mult de 50 de oameni? S-a întrebat, retoric, Marian Munteanu, care a insistat asupra faptului că această ipoteză i se pare „puțin verosimilă”, precizând că în Piața Universității erau la acel moment „2-3 grupuscule de oameni pe care nu-i asculta nimeni” și că Televiziunea Română a amplificat în mod diabolic proporțiile evenimentului”.
Agențiile străine doreau în 13-15 iunie să răstoarne puterea lui Ion Iliescu și a premierului Petre Roman și aducerea lui Radu Câmpeanu și ai liderilor PNL * Despre Câmpeanu s-a mai afirmat încă din 1990 că a fost infiltrat de francezi pentru a resuscita partidele politice istorice și pentru a prelua puterea * Declarația lui Talpeș este o premieră pentru aflarea adevărului în privința fenomenului Piața Universității * Dosarul evenimentelor a fost cercetat de procurorul Dan Voinea, căruia, mai apoi, puterea politică i-a luat cazul * Nici până azi nu au fost găsiți vinovații pentru Mineriada care a urmat „Pieței Universității”, fenomen declanșat de liderul studenților, Marian Munteanu
Ioan Talpeș, fostul consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, fost vicepremier în guvernul Adrian Năstase, dar și fost șef al SIE a afirmat că evenimentele din 13-15 iunie 1990, decurse din fenomenul „Piața Universității”, au fost orchestrate de servicii secrete străine, cu precădere din Franța, care urmăreau răsturnarea regimului și aducerea la putere a lui Radu Câmpeanu, pe atunci lider al PNL. Despre Câmpeanu s-a spus încă din 1990 că a fost infiltrat de francezi pentru a prelua puterea după lovitură de stat împotriva lui Nicolae Ceaușescu.
„În 13 iunie a fost o lovitură care urmărea să sisteze ce s-a decis la 20 mai (data alegerilor din 1990 – n.r.). Printre cei care au declanșat violențele au fost agenți ai altor state, cum ar fi francezi, care doreau o altă formulă de guvernare. S-au amestecat și rușii, dar nu prea tare, iar unguri au fost cu certitudine. În schimb, americanii n-au avut nimic de a face cu ce s-a întâmplat”, a dezvăluit Talpeș. „În 10 iunie 1990, pe când eram consilier al ministrului Apărării, a venit la noi un cetățean francez, care ne-a cerut să-i închiriem două elicoptere pentru ziua de 13 iunie, între orele 12 și 20. El zicea că vrea să facă un film despre revoluție, să filmeze traseul demonstranților. Am zis să-i dăm, după care m-am uitat pe geam și am văzut teii înfloriți, tot Bucureștiul era înflorit. După care m-am gândit, ce reconstituire vrea să facă asta, ce filmează asta, doar revoluția a avut loc în decembrie, iar acum e plin de flori!”, a mai povestit Ioan Talpeș. „Francezii doreau o altă formulă de guvern. S-a dorit că Radu Câmpeanu să fie prim-ministru. Există înregistrări!”, a subliniat Talpeș.
La două săptămâni de la evenimente, Ioan Talpeș a fost numit consilier al președintelui Ion Iliescu pentru probleme militare și de ordine publică. Apoi, a fost director al SIE, din 1992 și până în 1997. După ce Ion Iliescu a prins un nou mandat de președinte, în anul 2000, Ioan Talpeș a revenit în administrația prezidențială, fiind până în 2004 șef al Departamentului Securității Naționale. Ioan Talpeș s-a înscris în 2004 în PSD și a devenit senator, iar în 2006 a înființat Uniunea Populară Social Creștină.
Dosarul mineriadei care a urmat fenomenului „Piața Universității” a fost preluat de prim-procurorul Parchetelor Militare, Dan Voinea. Mai apoi, pentru că se ajunsese la devăluiri neplăcute, puterea i-a luat cazul. Nici până ai nu au fost găsiți vinovații din acele veneimente din iunie 1990. Un interviu cu Dan Voinea despre această temă puteți citi aici.

Radu Nicolae

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top