Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts

ianuarie 21, 2013  Blog Marius Mioc

Cartea lui Larry Watts “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” (editura Rao 2012 – editură care pare specializată în falsificarea istoriei revoluţiei; a publicat şi cărţile lui Alex Mihai Stoenescu) se ocupă de întreaga perioadă comunistă din istoria României, cît şi de relaţiile României cu Rusia de dinainte de comunism. Capitole ale cărţii se referă la perioada războiului de independenţă din 1877-1878, situaţia de după primul război mondial şi războiul României împotriva guvernului de la Budapesta condus de Bela Kun (sprijinit de sovietici), al doilea război mondial, perioada stalinistă, perioada Hruşciov, primăvara de la Praga şi refuzul lui Ceauşescu de a participa la invadarea Cehoslovaciei (pe larg tratată, în 8 capitole), perioada Ceauşescu, probleme de politică externă ale României (Orientul Mijlociu, parteneriatul cu SUA). Nu există un capitol consacrat revoluţiei din 1989. Larry Watts analizează amănunţit evenimentele de pînă în 1978, iar despre revoluţia care a răsturnat regimul comunist face doar scurte referiri în introducerea cărţii. Cel mai important fragment din cartea lui Larry Watts care se referă la revoluţie îl găsim la pagina 55, şi este următorul:

Este sugestiv faptul că peste 25000 din cei 37000 de turişti sovietici care au considerat România locul preferat pentru vizite sau tranzit, în cele două săptămînă anterioare revoluţiei din decembrie 1989, au ales să nu mai plece timp de aproape un an, pînă în octombrie 1990, după ce guvernul român le-a cerut oficial şi insistent să părăsească ţara.

Aici se face trimitere la o notă de subsol în care se scrie:

Ceauşescu a protestat împotriva afluxului brusc de turişti de la Moscova, din care nici unul nu stătea la vreun hotel. Vezi Mircea Munteanu, New Evidence on the 1989 Crisis in Romania, e-Dossier nr. 5, Washington D.C., Woodrow Wilson International Center for Scholars, decembrie 2001, pp. 3-11, CWIHP. Ancheta Senatului României asupra evenimentelor din 1989 menţionează un salt de la 30000 turişti sovietici în 1988 la 67000 în 1989, precum şi o întîrziere inexplicabilă în plecarea acestora. Vezi Depoziţia lui Petre Roman, transcript nr. 90/8.03.1994, Arhiva Senatului României, pp. 44-45. Conform prim-ministruluiPetre Roman,30000 de turişti ruşi au rămas în România peste un an, pînă cînd li s-a cerut oficial să plece, în octombrie 1990. Conform lui Roman, şeful SIE, Caraman, l-a informat numai la acea dată despre aceştia. Totuşi încă din martie televiziunea română relata despre taberele sovietice.

Acest fragment din Larry Watts a inspirat articolul lui Sorin Golea din tabloidul “Libertatea” (linc) pe care l-am analizat deja (linc):

Cercetare făcută de mine în 1991 despre turiştii străini din decembrie 1989 dinTimişoara. La vremea aia încă nu se lansase încă varianta că turiştii au evitat hotelurile

“La expunerea clară, concisă a lui Caraman (Mihai Caraman – n.r.), directorul Centralei de Informaţii Externe, am cerut sovieticilor să-şi retragă comandourile. Era vorba despre aproximativ 25.000 – 30.000 de oameni. S-au retras ca urmare a faptului că Gorbaciov modificase strategia şi spusese că URSS nu mai este jandarm în această zonă”. Declaraţia îi aparţine lui Petre Roman, fostul premier al României în perioada decembrie 1989 – septembrie 1991 şi a fost inclusă într-o carte a istoricului Alex Mihai Stoenescu.

Despre ce este vorba? La începutul lunii decembrie 1989 au intrat în România 37.000 de turişti sovietici, despre care s-a dovedit ulterior că aparţineau structurilor KGB. Circa 25.000 dintre ei au rămas pe teritoriul României pînă în octombrie 1990, cînd au plecat la insistenţele oficialilor români pe lîngă puterea de la Kremlin.

Documentele provin de la CIA
Informaţiile de mai sus sînt cuprinse în volumul “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, scris de istoricul american LarryWatts. Cartea expune un punct de vedere despre istoria comunistă a României, pe baza unor documente ale serviciului secret al fostei Germanii de Est, STASI, ajunse în custodia CIA şi desecretizate de această instituţie după anul 2000.

Volumul nu mai lasă nici un dubiu asupra implicării sovieticilor în dărîmarea lui Ceauşescu, punînd în evidenţă că România a fost ocupată efectiv de o forţă colosală, 25.000 de agenţi, timp de aproape un an. Printr- un calcul simplu, la o populaţie de 21 de milioane de persoane, rezultă că aveam, la vremea respectivă, cîte un kaghebist la 875 de cetăţeni români.

Concluziile lui Larry Watts despre această dominaţie invizibilă a KGB în România este că ea a avut ca efect ciocnirile violente, cu morţi şi răniţi, nu numai din timpul revoluţiei, ci şi de pe tot parcursul anului 1990. Watts susţine că ruşii au vrut caţaranoastră să rămână în sfera lor de influenţă şi să nu se apropie de NATO şi Uniunea Europa.

Istoricul american aduce şi acuzaţii extrem de grave şi structurilor politice care au preluat puterea după decembrie 1989, pe motiv că au frânat democratizarea reală a ţării, până în 1996.

Cât despre agenţii KGB, încă nu s-a aflat cum şi prin cine au acţionat în perioada 1989-1990.

Trei mineriade şi o ciocnire interetnică în doar 10 luni
Între decembrie 1989 şi octombrie 1990 au avut loc răsturnarea şi împuşcarea soţilor Ceauşescu, mineriadele din ianuarie şi februarie 1990, ciocnirile interetnice din Târgu Mureş din martie 1990 şi mineriada din iunie – soldate cu morţi, răniţi şi distrugeri materiale.

Cel mai tare spion român al tuturor timpurilor i-a prins pe ruşi
Mihai Caraman (n. 1928), cel despre care Petre Roman spune că i-ar fi dibuit pe agenţii KGB, a fost cel mai tare spion pe care România l-a dat vreodată. El a reuşit să creeze, între 1958 şi 1968, o reţea de spionaj care a adus în ţară informaţii de cel mai înalt standard de secretizare despre NATO, alianţă militară care la vremea respectivă era inamicul ţărilor socialiste. Între 1990 şi 1992 a fost directorul Centralei de Informaţii Externe.

Unii cititori ar putea concluziona: atîtea surse diferite vorbesc despre turiştii sovietici care, cu zecile de mii, au fost în România, nu numai la revoluţie ci încă aproape un an după ea: Petre Roman, Comisia Senatorială Decembrie 1989, Alex Mihai Stoenescu, Larry Watts (mai putem adăuga pe Grigore Cartianu şi alţii), musai lucrul trebuie să fie adevărat. De fapt, nu sînt surse diferite, ci este o singură sursă: prim-ministrul fesenist Petre Roman, căruia îi convine să sugereze (că de spus nu spune nimic concret despre faptele acestora) implicarea sovietică în decembrie 1989 şi după, pentru a îndepărta de la el însuşi acuzaţiile legate de înscenarea războiului “teroriştilor” şi de implicarea în mineriadele din 1990. Ceilalţi – Comisia Senatorială “Decembrie 1989″, Alex Mihai Stoenescu, Larry Watts, Grigore Cartianu, Sorin Golea – nu fac decît să repete cele spuse de Petre Roman. Remarc că Comisia Senatorială “Decembrie 1989″ n-a făcut nici minima verificare de a-l contacta şi pe Mihai Caraman, pentru a vedea dacă acesta confirmă spusele lui Petre Roman. Despre căutarea unor documente în arhivele Guvernului României sau ale Ministerului Afacerilor Externe care să ateste cererea făcută către sovietici de a-şi retrage agenţii nici nu mai vorbesc.

Larry Watts pomeneşte însă şi de o altă sursă pentru respectivele afirmaţii: studiul lui Mircea Munteanu “New Evidence on the 1989 Crisis in Romania“. Am căutat studiul respectiv pe saitul centrului de cercetare Woodrow Wilson şi l-am găsit (linc). Documentele publicate de Munteanu nu sînt nicidecum “documente provenite de la CIA” cum minţea Sorin Golea în “Libertatea”, ci documente ale Ministerului Afacerilor Externe ale României, publicate anterior de istoricii Mihai Retegan şi Vasile Preda, traduse în engleză pentru Cold War International History Project (CWIHP = proiectul internaţional de istorie pentru studierea războiului rece) de Mircea Munteanu. În aceste documente nu se vorbeşte despre un “aflux brusc” de turişti sovietici în România, nici nu se dau cifre precum “30000 turişti sovietici în 1988 la 67000 în 1989″, cum dezinformează Larry Watts. Iată ce scrie profesorul Mircea Munteanu (nota de subsol 4 la pagina 3 a documentului de pe internet; traducerea îmi aparţine, comentariile mele sînt cu litere cursive între paranteze drepte):

“Au fost zvonuri persistente, în timpul şi după evenimentele din decembrie 1989 [numai după, în timpul evenimentelor teoria cu numeroşii agenţi sovietici nu fusese încă formulată], că KGB-ul sovietic a trimis numeroşi agenţi în România în decembrie 1989. Unele relatări acuză KGB că a încercat să destabilizeze regimul în timp ce altele îl acuză că a încercat să-l sprijine. Cel mai probabil amîndouă aceste opinii sînt exagerate. În timp ce e limpede că KGB-ul a încercat să obţină informaţii despre evenimente, este improbabil că a încercat să intervină în oricare din direcţii în desfăşurarea evenimentelor. Cel mai probabil e că închiderea graniţelor cu URSS, dar şi cu Ungaria şi Iugoslavia, a afectat numeroase persoane în tranzit prin teritoriul românesc”.\Deci Mircea Munteanu susţine că e improbabil că KGB a încercat să intervină în evenimentele din decembrie 1989 din România – exact opusul afirmaţiilor lui Larry Watts, dar asta nu-l împiedică pe Watts să-l citeze anume pe Mircea Munteanu în sprijinul teoriilor sale!

Documentele reproduse de Mircea Munteanu şi la care face referire Larry Watts (iar apoi, prin Larry Watts, o întreagă pletoră de băgători de seamă din presa românească) nu vorbesc despre nici o invazie de turişti sovietici. Se vorbeşte doar despre următoarele:

– instrucţiunile primite de ambasada română din Moscova cu privire la interdicţia cetăţenilor sovietici de a intra în România (ambasada explică că începînd din 18 decembrie 1989 a primit o mulţime de telefoane de la cetăţeni sovietici care primiseră vize dar nu erau lăsaţi să intre în România),
– agenţia Tarom de la Moscova a fost instruită să nu mai vîndă bilete cetăţenilor sovietici (se cer instrucţiuni despre evreii sovietici care emigrau în Israel prin România şi studenţii străini din URSS care vor să vină în URSS cu Taromul),
– ambasada română de la Moscova cere instrucţiuni legate de “marele număr de cetăţeni români care trăiesc în URSS şi care în timpul sărbătorilor călătoresc în ţara nostră” – dacă acestora să li se dea sau nu vize,
– partea sovietică a cerut explicaţii legate de cetăţenii sovietici care primiseră vize româneşti dar nu erau lăsaţi să intre în România, precizînd că cetăţenii respectivi îşi plănuiseră vacanţele şi plătiseră bani pentru asta,
– ambasadorul român de la Moscova este instruit ca, dacă e întrebat despre “aşa-zisele ” evenimente de la Timişoara să spună că nu cunoaşte nimic despre asta,
– guvernul român a protestat faţă de partea sovietică împotriva publicării în presa sovietică a unor ştiri despre evenimentele din România (Ceauşescu pretindea că la Timişoara nu s-a întîmplat nimic),
– sovieticii cer guvernului român informaţii despre ce s-a întîmplat cu adevărat, fie şi “cu caracter închis”, adică nedestinate publicităţii,
– partea română aminteşte că şi sovieticii au impus restricţii de călătorie în Groznîi (capitala Ceceniei) şi Nagorno Carabah (regiune armeană din Azergbaigean unde avuseseră loc conflicte interetnice), iar presa românească n-a comentat despre asemenea probleme,
– partea sovietică informează că respectă principiul neintervenţiei în problemele interne ale altor state şi că a dat instrucţiuni reprezentanţei sovietice de la ONU să voteze împotriva propunerii ca în Consiliul de Securitate ONU să se ia în discuţie situaţia din România.

Documentele respective şi comentariile lui Mircea Munteanu le poate descărca oricine de pe saitul Centrului de cercetare Woodrow Wilson (linc). Cînd voi avea timp, poate voi traduce articolul domnului Munteanu. Tactica lui Larry Watts de a pretinde că afirmaţiile sale sînt susţinute de o sursă prestigioasă – precum Cold War International History Project al centrului Woodrow Wilson – denotă lipsă de onestitate intelectuală.

Pînă la urmă, teoria invaziei de turişti sovietici în decembrie 1989 (şi încă un an după aceea) se bizuie doar pe declaraţia prim-ministrului fesenist Petre Roman. Dezinformarea fesenistă din decembrie 1989 continuă şi azi(linc), nou este doar că gazetari care se pretind antifesenişti o preiau şi o amplifică. Mai nou, deseori, exact cei care combat cele spuse de primministrul FSN Petre Roman sînt acuzaţi că fac jocul FSN-ului!

De remarcat însă că nici măcar Petre Roman nu atribuie ipoteticilor turişti sovietici vreo faptă concretă. El spune doar că aceştia ar fi existat în România, lăsîndu-şi trepăduşii din presă să dezvolte subiectul.

“Volumul [lui Larry Watts – nota mea] nu mai lasă nici un dubiu asupra implicării sovieticilor în dărîmarea lui Ceauşescu, punînd în evidenţă că România a fost ocupată efectiv de o forţă colosală, 25.000 de agenţi”, scria Sorin Golea în “Libertatea”, dar deocamdată singurul lucru fără dubii este că Larry Watts a invocat un articol a lui Mircea Munteanu de la CWIHP al centrului de cercetare Woodrow Wilson din Washington, articol care nu susţine concluziile pe care Larry Watts le trage, iar Sorin Golea pretinde mincinos că documentele care ar dovedi teoria respectivă provin de la CIA şi de la STASI, deşi nici măcar Larry Watts nu a pretins aşa ceva. În cartea lui Larry Watts se pomenesc documente de la CIA şi STASI, dar referitor la alte momente ale istoriei recente a României, cartea doar în treacăt vorbind despre revoluţia din 1989.