denitsoc@gmail.com 75.57.36.95 |
Stimata doamna Caroline Gunderode, Textul, destul de economic, nu a permis autorului sa etapizeze reactiile poporului american la razboaiele purtate, sunt 245 de ani de razboaie si ia timp sa faci un asemenea studiu. Toata lumea cunoaste reactia studentilor si a maselor in general, cel putin impotriva razboiului din Vietnam. Reactia a avut motive multiple, iar cel mai important era serviciul militar obligatoriu si nimeni nu voia sa moara. Odata ce s-a ridicat obligativitatea serviciului militar, reactiile masei au incetat, dovedind insensibilitatea la suferintele cauzate de razboi unor natiuni victime ale capitalismului financiar expasionist. Traiesc in SUA de 32 de ani si nu am vazut niciodata, nicaieri vreo manifestare antirazboinica din partea populatieie, sau cel putin a unor grupuri marunte, nimic si razboiae au tot fost. Cand a inceput razboiul impotriva Irakului americanii se distrau cum erau distrusi arabii cei pagani cu „capetele invelite in servete – „raghead”, nici o urma de compasiune, no mercy. Doreau ca tarile arabe, pe care ei nu le puteau arata pe harta, sa fie bombardate si aduse in epoca de piatra – pana nu va ramanea nici o piatra peste piatra- expresie pura americana. Suna cumva poetic sau sadic? Cand se judeca pe prezumtii se greseste intotdeauna. Capitalismul nu mai este de mult ceea ce a fost si nici americanii nu mai sunt aceiasi si nici interesele nu au ramas aceleasi. Gesturi „eroice” ca sa-si sporeasca popularitatea au facut multe „personalitati” care au mers la inamic sa discute „situatia” fara a fi sincer patrunse de compasiune si intelegere pentru tara victima. Vezi Jane Fonda in fotografii cu trupele vietnameze, dar asta’i circ publicitar. Manifestarile antirazboi in SUA au fost minore si poate de aceea nu tocmai demne de consemnat de Larry Romanoff. Imi pare rau ca va dezamagesc, dar asta’i situatia, razboaiele nu se poarta pe teritoriul lor si nici serviciul militar nu mai este obligatoriu, fapt care nu duce totusi la scaderea numarului de soldati veniti in armata voluntari, sa mai cunoasca lumea, in sens geografic nu ca le-ar placea sa cunoasca si alte persoane straine. A Brave New World. |
Stimate Domnule CD,
Precis ca stiti ce spuneti, grosso modo, si Va multumesc foarte mult pentru interventie – eu istoria o invat d’abea acum.
De exemplu, habar n’am avut ca armata a fost obligatorie in USA vreodata . Deci iata ca aveti detalii decisive in dilema mea – in tot cazul azi, cine vrea burse sau serviciu si nu are alte legaturi, etc , se duce in armata .Pentru bani, ca mercenarii, nu ca sa vada lumea neaparat dar posibil si de aceea.
Tin corespondenta cu mama unui astfel de american, ajuns la Rammstein . E dus acolo cu sotia si sunt foarte fericiti si sa stiti ca au vizitat locuri in Germania, cu multa placere . Incepi sa „intelegi” dece americanii nu mai vor sa paraseasca Germania .Hahaha!
In tot cazul tatal lui l-a trimis in armata ca sa-l disciplineze !
Voiiila, ca iar aveti dreptate ! Deci nu din patriotism.
De asemeni, ca opozitia fata de masacrarea Orientului etc, a fost indubitabil, insuficienta , aveti dreptate deplina .
Actrite ca Jane Fonda nu exista pentru mine ca politicieni de valoare. Exact precum scrieti.
Erau insa in ziare crestini care au facut inchisoare pentru ca au protestat contra masacrarii palestinienilor , ducandu-se chiar in Palestina si riscandu-si viata .
Repet, aveti dreptate ca erau insuficiente aceste manifestari de identificare cu victimele armatei americane .
Dar ele au existat .
Si contra exterminarii indienilor s-au ridicat preoti protestanti:
am cunoscut nepoata unui astfel de preot care se ridicase in apararea tribului Navaho si se casatorise chiar cu fiica unui sef de trib : rezultatul a fost si nepoata lui, o fiinta de o frumusete extraordinara – metisa navaho cu anglo .
Ea mi-a povestit cum albii au nimicit un trib intreg , Navaho, dandu-le sute de paturi de invelit, infestate cu ciuma .
Deci iata inca un exemplu care Va confirma teoria cruzimii americanilor .
Dar sa stiti ca indienilor din Arizona, unde am trait eu mult timp, li se dadeau ajutoare sa invete la universitate . Problema e ca majoritatea , dupa terminarea studiilor, se intorceau in rezervatie.