Fără precedent: Iohannis – o palmă din Parlamentul European
Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, 40 de eurodeputați semnalează despre gravele derapaje de la regulile democrației vizavi de inițiativa de organizare a referendumului pentru definirea căsătoriei, susținut de peste 3 milioane de români.
CHIȘINĂU, 16 mar — Sputnik, Octavian Racu. Într-o scrisoare adresată președintelui României, Klaus Iohannis, precum și președinților celor două camere ale parlamentului — Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu — 40 de membri ai Parlamentului European cer respectarea suveranității poporului români și organizarea unui referendum pentru definirea căsătoriei, solicitat de cei 3 milioane de cetățeni români.
De asemenea, scrisoare este adresată și unor lideri au partidelor parlamentare: Ludovic Orban, PNL; Traian Băsescu, PMP; Kelemen Hunor, UDMR; Dan Barna, USR.
Parlamentarii europeni din partea României, Germaniei, Olandei, Italiei, Poloniei, Lituaniei, Estoniei, Croației, Slovaciei, Cehiei sesizează gravele derapaje de la regulile democrației și intervin pentru apărarea dreptului suveran al românilor de a-și stabili singuri definiția căsătoriei.
Semnatarii scrisorii iau act de sprijinul fără precedent al celor trei milioane de români care au susținut inițiativa, reamintesc de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului care lasă la latitudinea statelor naționale definirea statutului civil și beneficiile care decurg din acesta, făcând o trimitere la articolul 2 (1) al Constituției României, în care se spune că „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”.
Autorii și semnatarii adresării cer organizarea cât mai grabnică a plebiscitului.
Peste 3.000.000 de români au susținut în aprilie 2016 inițiativa Coaliției pentru Familie de revizuire a articolului 48 alineatul 1 din Constituția României pentru definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.
„Deși au trecut 2 ani de la exprimarea clară și fără echivoc a voinței celor 15% dintre românii cu drept de vot, clasa politică românească continuă, prin împiedicarea referendumului, să nu respecte suveranitatea propriului popor de a-și stabili singur instituțiile sociale și forma acestora, în care crede și în care dorește să conviețuiască”, se spune într-un comunicat publicat de Coaliția pentru Familie.
Scrisoarea este semnată atât de deputați europeni din partea grupului Partidului Popular European, grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, dar și de câțiva reprezentanți ai Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.
Miercuri, președintele Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii cu privire la organizarea și desfășurarea referendumului.
Constat că avem 40 de habarniști plătiți cu salarii europene și vreo 3 milioane de cetățeni care vor ceva ce există. Ce să facă Președintele când e reglementată clar căsătoria la noi? Mergem la Noul Cod Civil și citim art. 259: „Căsătoria este uniunea liber consimțita între un Bărbat și o Femeie, încheiată în condițiile legii”. O uniune intre Bărbat și Femeie. Nu e clar articolul din Codul civil? Art. 48 alin 2 din Constituția spune clar :”condițiile de încheiere, de desfacere și de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin LEGE”. Care Lege? Noul cod civil, respectiv art. 259.
Să nu ne trezim, cum ne-am trezit și în UE, că prin referendum se apare altceva care chiar să desființeze instituția căsătoriei așa cum o știm. În dreptul românesc întotdeauna prin soți s-a înțeles un bărbat și o femeie, lucru pe care îl spune clar ca lumina zilei art. 259 din NCC. Deci, asta e o falsă problemă cu definirea soților.
Ar trebui să facem referendum pentru următoarele lucruri:
1) Rezultatele unui referendum să fie aplicate imediat, nu cum am avut cu reducerea numărului de parlamentari și nu s-a aplicat. Cu alte cuvinte puterea obligatorie a referendumului
2) Referendum cu privire la forma de guvernământ dorită de populație : monarhie constituțională sau republică, dacă se vrea republică tipul acesteia (parlamentară sau prezidențială) pentru a se elimina struțo-camila de acum.
3) Cetățenia româna să fie acordată și retrasă (cetățenia se mai și retrage nedemnilor) în baza unui referendum
4) Stabilirea numărului de ministere și a organigramei acestora să se facă prin referendum național iar a numărului de funcționari din administrație locală prin referendum local
5) Concesionarea resurselor naturale către companiile străine să se facă numai pe bază de referendum local sau național, în funcție de resursa.
6) Referendum cu privire la viitorul nostru în UE și în NATO
7) Referendum cu privire la eliminarea imunității parlamentare, a pensiilor și salariilor speciale.
Nu cred că este nevoie să modificăm Constituția că să oferim prilejul politicienilor noștri corupți să o zăpăceasca de tot.
Poate când o să avem o clasă politică onestă o să facem o constituție mai bună. Până atunci textele din Constituția și fin lege spun clar că la noi, la români, căsătoria poate să aibă loc numai intre un bărbat și o femeie. Punctum. Cine vrea altă formă de căsătorie se poate duce într-un stat care ii permite și poate să rămână și acolo.
D-le Surena eu sunt unul dintre cei 3 milioane de semnatari și urmăresc acest proces de mai multă vreme. În primul rând trebuie să știți că au fost peste 3 milioane și jumătate de semnături, dar așa cum se procedează la noi atunci când vine vorba despre ceva esențial, la numărătoarea oficială s-au mai „ras” din ele că prea erau multe. Chiar și așa au rămas de ȘASE ori mai multe decât prevede legea pentru organizarea unui referendum pe o temă (min. 500.000).
În privința oportunității demersului trebuie să știți că definiția din codul civil poate fi schimbată mult mai ușor la presiuni externe, presiuni care în ultimii ani sunt tot mai clare și agresive. Prin urmare, schimbarea (clarificarea) și în constituție a definiției căsătoriei este un pas mai mult decât necesar în ceea ce ne privește. Țările care nu au clarificat la vreme chestiunea de față au ajuns, după cum se știe, odată cu legalizarea așa ziselor căsătorii între persoane de același sex, să înceapă promovarea legalizării pedofiliei, zoofiliei și tot felul de alte aspecte patologice. Putem să așteptăm muuult și bine până când vom avea o clasă politică onestă. Acum este momentul să facem ceea ce trebuie. Este foarte posibil ca acest text să nu vă convingă de necesitatea rezolvării chestiunii în dezbatere. În acest caz citiți ultimele interviuri ale d-lui Mihai Gheorghiu de la Coaliția pentru Familie. Dânsul spune lucrurilor pe nume cum puțini mai reușesc în ziua de azi.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind construirea unui monument comemorativ dedicat eroilor evrei care şi-au dat viaţa pentru România în Primul Război Mondial.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 13 februarie proiectul de lege privind ridicarea unui monument dedicat eroilor evrei care şi-au dat viaţa pentru România în Primul Război Mondial.
S-au înregistrat 275 de voturi „pentru”.
Potrivit iniţiativei legislative, monumentul va fi construit în municipiul Bucureşti.
„Construirea şi inaugurarea monumentului se realizează de către Ministerul Apărării Naţionale în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Prevederile acestei legi se îndeplinesc cu consultarea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti de România – Cultul Mozaic. Ministerul Apărării Naţionale va elabora un proiect de hotărâre a Guvernului privind înscrierea monumentului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. De Ziua Eroilor, Ministerul Apărării Naţionale şi Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic organizează la monument o ceremonie de comemorare a eroilor evrei care şi-au dat viaţa pentru România în Primul Război Mondial”, prevede actul normativ.
Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor a fost for legislativ decizional. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)