Fără precedent: Iohannis – o palmă din Parlamentul European

privesc.eu
POLITICĂ

Sa primesc un link scurt
8610

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, 40 de eurodeputați semnalează despre gravele derapaje de la regulile democrației vizavi de inițiativa de organizare a referendumului pentru definirea căsătoriei, susținut de peste 3 milioane de români.

CHIȘINĂU, 16 mar — Sputnik, Octavian Racu. Într-o scrisoare adresată președintelui României, Klaus Iohannis, precum și președinților celor două camere ale parlamentului — Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu — 40 de membri ai Parlamentului European cer respectarea suveranității poporului români și organizarea unui referendum pentru definirea căsătoriei, solicitat de cei 3 milioane de cetățeni români.

De asemenea, scrisoare este adresată și unor lideri au partidelor parlamentare: Ludovic Orban, PNL; Traian Băsescu, PMP; Kelemen Hunor, UDMR; Dan Barna, USR.

Parlamentarii europeni din partea României, Germaniei, Olandei, Italiei, Poloniei, Lituaniei, Estoniei, Croației, Slovaciei, Cehiei sesizează gravele derapaje de la regulile democrației și intervin pentru apărarea dreptului suveran al românilor de a-și stabili singuri definiția căsătoriei.

Semnatarii scrisorii iau act de sprijinul fără precedent al celor trei milioane de români care au susținut inițiativa, reamintesc de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului care lasă la latitudinea statelor naționale definirea statutului civil și beneficiile care decurg din acesta, făcând o trimitere la articolul 2 (1) al Constituției României, în care se spune că „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”.

Autorii și semnatarii adresării cer organizarea cât mai grabnică a plebiscitului.

Peste 3.000.000 de români au susținut în aprilie 2016 inițiativa Coaliției pentru Familie de revizuire a articolului 48 alineatul 1 din Constituția României pentru definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.

„Deși au trecut 2 ani de la exprimarea clară și fără echivoc a voinței celor 15% dintre românii cu drept de vot, clasa politică românească continuă, prin împiedicarea referendumului, să nu respecte suveranitatea propriului popor de a-și stabili singur instituțiile sociale și forma acestora, în care crede și în care dorește să conviețuiască”, se spune într-un comunicat publicat de Coaliția pentru Familie.

Scrisoarea este semnată atât de deputați europeni din partea grupului Partidului Popular European, grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, dar și de câțiva reprezentanți ai Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii cu privire la organizarea și desfășurarea referendumului.

Read more: https://ro.sputnik.md/politics/20180316/17893287/iohannis-parlamentul-european-referendum-familie.html