Putini sunt cei care stiu ca simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat dupa o tehnologie inventata in Romania de inginerul Gheorghe Panculescu.
Dupa ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zurich , inginerul Gheorghe Panculescu ajunge sa lucreze in cadrul companiei Eiffel, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri.
In 1878, Panculescu revine in tara pentru a construi calea ferata Bucuresti-Predeal.
In acea perioada, inginerul inventeaza un sistem de imbinare a traverselor de cale ferata, care avea sa revolutioneze constructiile metalice. Astfel, datorita metodei de montare a sinei pe traverse in fara spatiului caii ferate, Panculescu a reusit sa termine lucrarea concesionata in mai putin de un an, desi termenul de livrare era de aproape cinci ani.
Panculescu l-a gazduit pe Gustave Eiffel
Impresionat de proiectul inginerului roman, Gustave Eiffel se deplaseaza special la Valenii de Munte pentru a-l intalni pe Panculescu, cel care avea sa devina inspector general al Cailor Ferate Romane. Eiffel a vrut sa vada tehnologia folosita de acesta la montarea caii ferate.
In 1879, in casa unde se afla acum Muzeul Nicolae Iorga, francezul a fost gazduit de Panculescu si a fost impresionat de genialitatea inventiei romanesti.
Aici, Gustave Eiffel, care avea sa devina celebru, i-a vorbit gazdei despre proiectul sau, inaltarea unui turn iesit din comun, la Paris, pentru Expozitia Universala din 1889.
Impreuna au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Panculescu la constructia turnului, folosind subansamble metalice confectionate la sol si asamblate dupa aceea, pe masura ce se inalta lucrarea. Interesant este si faptul ca destinul celor doi ingineri
avea sa se incheie, in acelasi an, 1922.
Cunoscut in Franta, anonim in Romania
Profesorul Eugen Stanescu de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie s-a numarat printre putinii cercetatori ai acestui inedit episod.
A fost special in Franta pentru a studia cat de cunoscut este aportul inginerului roman la ridicarea simbolului orasului luminii.
Studiind documentele acelor vremuri, profesorul a gasit un studiu intitulat „Communication sur les travaux de la tour de 300 m”, datat 1887, in care celebrul inginer Alexandre Gustave Eiffel precizeaza ca turnul care ii poarta numele nu s-ar fi putut construi daca nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosita de inginerul roman Gheorghe
Panculescu la constructia tronsonului de cale ferata Bucuresti-Predeal. Din pacate, numele romanului este mult mai cunoscut in Franta decit in tara unde s-a nascut.
Doar la insistentele profesorului Stanescu, o scoala generala din Valenii de Munte poarta de la inceputul acestui an numele inginerului Panculescu.
Multumesc de informatie! Ca de obicei, neamul Romanesc, mereu la inaltime! Sunt multi Romani necunoscuti, ca de ex. Dumitru Văsescu, Alexandru Ciurcu, Augustin Maior, Gheorghe Botezatu etc., care ar trebui valorificati cum se cuvine si prezentati ca exemple tinerilor Romani. Sa vada ca si Romania are valorile ei, nu numai Occidentul
Comentariul meu era oarecum in legatura cu comentariul lui Onisie_Bone care apare mai jos.
Noua semnificatie a abrevierii „TV” este „Toxic-Viziune”.
Massmedia din Romania are o misiune „mare” (in viziunea celor care o controleaza din umbra) si anume sa-l desfiinteze pe roman din interior, sa stearga din el si sa substituie tot ceea ce reprezinta valori romanesti cu desertaciunile occidentale.
Din exterior isi aduce aportul la desfiintarea noastra ca natie tagma de politicieni tradatori ajunsi (tot prin furt, inselatorie si frauda) la putere. Suntem incoltiti din toate partile, pana si din interiorul bisericii iar multi dintre noi dorm pe picioare.
Toata stima pentru domnul Ion Coja. Pacat ca nu a reusit sa treaca de „zidul” conspiratiei antiromanesti catre functia de presedinte. Cel putin acum stim ca avem deaface cu un zid si trebuie sa-l abordam ca atare.
Astazi, suntem martorii metamorfozei geniului romanesc, de la Panculescu la Basescu, cel din urma reusind performanta destructurarii Romaniei, la propriu si figurat.
Despre acest lucru am aflat abia acum la bătrâneţe! Mă bucur,dar nu pot să-mi reprim câteva întrebari :câte volume ar fi necesare pentru a putea include toate invenţiile,priorităţile,excluisivităţile româneşti? cine ar putea face o asemenea inventariere?cât de mare rezistenţă ar putea întâmpina publicarea unei astfel de lucrări?
Ar fi necesar ca mai ales tinerii să aibă acces la astfel de informaţii.
Poate că n-ar strica reeditarea lucrării lui Edgar Papu ” Protocronismul românesc”.Lucrare care a fost ridiculizată de autointitulaţii intelectuali şi criticii literari fără operă.
greu de inteles cum am fost perceputi, ,,cunoscuti,,printr/o ,,parasuta,,comaneci,balbaitul agramat,ceausescu,ilie nastase cuuu putine clase,o pletora de falsi idoli,care au fost ,,facuti,,reprezentantii nostri,,fara lege si/n trebare[O GOGA],ocolind miseleste valorile autentice ale neamului nostru!Ne meritam ..soarta….doru
Nici nu ma mai mir unde am ajuns in acest regim post-decembrist. Bine ca le stim pe Simona Senzual pe Nikita si pe Elodia gratie lui DDTV in direct si nu numai.
Cine ar putea sa schimbe perceptia marilor valori din Rom^nia ? Ca de Videanu, Vanghelie, Madalin Voicu si Elena Udrea si altii ca ei ne-am cam saturat sa ne tot fie bagati pe gat in toate emisiunile TV.