caroline gunderode
322 aprobate

google.bex
caroline.gunderode@gmail.com
109.133.42.42

 

 

Hahaha:

„Bilantul economic al lui Macron este machiat ca o masina furata !”

https://www.francesoir.fr/videos-lentretien-essentiel/le-bilan-economique-macron-est-maquille-philippe-murer

„Bilanțul economic al lui Macron este machiat ca o mașină furată”

de Philippe Murer
Publicat la 17.04.2022 la ora 18:01

Philippe Murer, economist, pe platourile de la FranceSoir.
F. Froger / Z9, pentru FranceSoir
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:
Autor(i): FranceSoir
-A _+ A
Care este bilanţul economic al mandatului de cinci ani al lui Macron? Pentru a vorbi despre asta, l-am primit pe platoul nostru pe Philippe Murer, un economist care se prezintă ca un gaulist și un suveranist. În timp ce ministrul Economiei Bruno le Maire a susținut în decembrie 2021 succesul unui management care ar fi readus Franța la vremea Glorioaselor Treizeci, Philippe Murer denunță aici o falsificare: „Bănțul economic al Macron este dezastruos, dar este inventat ca o mașină furată”.

Philippe Murer începe acest „Interviu esențial” demontând mitul potrivit căruia „managementul economic al guvernului lui Emmanuel Macron este revenirea perioadei de boom postbelic”: „De fapt, Emmanuel Macron a crescut cu 0,5% pe an. Deci este foarte, foarte departe de Trente Glorieuses cu o creștere de 4 sau 5% pe an. Avem o creștere extrem de slabă”, explică economistul, care consideră că Franța se îndreaptă, de fapt, către lumea a treia.

Cum se face atunci că palmaresul economic al lui Emmanuel Macron este prezentat ca un succes în presă? Pentru Philippe Murer, e simplu: guvernul… minte. În sprijinul acestei afirmații, bilanțul suedez: „Creșterea este mult mai slabă decât cea a Suediei. Macron a ars așadar 640 de miliarde de datorii pentru a avea o creștere de 0%. Aceasta este dovada, potrivit lui, că argumentul că criza sănătății este responsabilă pentru această creștere slabă nu se susține. „Suedia are mai puține decese decât Franța, o creștere similară cu a noastră și nicio creștere a datoriei publice. Prin urmare, managementul Covid a fost foarte rău, nu criza de sănătate în sine”, afirmă economistul.

Vezi și: Primarul în Țara Minunilor

Philippe Murer frânează, de asemenea, afirmația că președintele-candidat a reușit să pună capăt dezindustrializării Franței. „Când ne uităm la cifrele Eurostat, vedem că Franța a pierdut 5% din producția industrială”. Și să denunțe: „Macron falsifică, imaginându-și că nu există economiști serioși care să caute cifrele care sunt doar în bazele de date publice ale Eurostat. »

Reamintind că această urmărire a dezindustrializarii se reflectă și în creșterea deficitului comercial, economistul insistă asupra faptului că cheia prosperității stă în industrie: „Țările care au industrie sunt cele mai bogate. Aici există salarii mari și câștiguri semnificative de productivitate. Și bogăția creată de industrie este apoi difuzată în societate. Un frizer din Franța este plătit mai puțin decât un frizer din Elveția. Datorită industriei elvețiene, frizerii din Elveția sunt mai bine plătiți. »

O altă consecință a acestei dezindustrializări: uberizarea societății, care se observă prin creșterea numărului de „locuri de muncă ciudate”. „Un element cheie al mandatului de cinci ani al lui Macron este că am trecut de la 1,1 milioane de antreprenori auto la 2,2 milioane. Prin urmare, am dublat numărul auto-antreprenorilor. Sunt oameni care au salarii cu adevărat mici și care au dezavantajele antreprenorului și dezavantajele angajatului. Este cea mai rea dintre toate lumi”, se plânge domnul Murer, care susține că este” ceea ce i-a permis lui Macron să creadă că a creat multe locuri de muncă și că șomajul dispare. În plus, el dezvăluie câteva trucuri folosite de guvern pentru a scădea artificial curba șomajului. De exemplu,

Vezi și: Nu, cifrele șomajului nu sunt „bune”

În ciuda laudelor auzite pentru mandatul de cinci ani al lui Emmanuel Macron, realitatea ajunge să ajungă din urmă cu povestea, după cum explică invitatul nostru: „Există încă sondaje incredibile: 20% dintre oameni sar peste o masă pe zi și o treime dintre oameni renunță la tratament. pentru că nu au destui bani la sfârșitul lunii. Așa au spus vestele galbene care au ieșit în stradă. Și [sărăcirea] continuă: în 2021 oamenii au avut creșteri salariale mult mai mici decât inflația”.

Ocazia ca acesta să atace și o măsură emblematică a programului președintelui-candidat: amânarea vârstei de pensionare la 65 de ani. Potrivit acestuia, „nu este absolut necesară realizarea acestei reforme a pensiilor”. Pentru a-și demonstra punctul de vedere, mai multe argumente. În primul rând, conform unui sondaj Ifop pentru JDD, „77% dintre francezi sunt împotrivă”. Apoi, deficitul bugetar de pensii foarte mic: 2,5 miliarde, cu excedent bugetar de 2,5 miliarde în schema de pensii suplimentare. „Deci suntem în general în echilibru. Și sunt 150 de miliarde de euro de rezervă în fondul de rezervă pentru pensii”, subliniază el. Mai mult, „la 62 de ani, jumătate dintre francezi ajung șomeri. Deci, cum le putem cere să meargă până la 65 de ani? „, se întreabă economistul, înainte de a arăta cu degetul o contradicție a executivului:” Când am cheltuit 650 de miliarde de euro de datorie pentru o gestionare absurdă a Covid, cum să spunem că este absolut necesară reformarea sistemului de pensii pentru a economisi câteva miliarde? »

Suveranistul avertizează, de asemenea, asupra exodului creierelor în străinătate, a pagubelor provocate de inflație și a scăderii puterii de cumpărare care va fi însoțită de o recesiune, întrucât gospodăriile nu vor putea consuma, lipsa banilor. „Nu este o situație permanentă”, avertizează Philippe Murer.

Autor(i): FranceSoir