Lozica FĂRĂ PENALI, susținută la mitingul diasporei, este o lozincă corectă. Ea trebuie aplicată începând cu penalul Johanis!

 

Domnule profesor ION COJA, ce părere aveți de situația din Țară?

Mă bucur că reacția românilor este atât de promptă la neregulile din viața publică. Iată, românilor le pasă de Țară, de viața lor. Nici vorbă să le fi amorțit instinctele vitale, capacitatea de a reacționa. Prezența unui număr așa de mare de manifestanți denotă un spirit civic viu, vioi, activ!

Ce părere aveți despre cei care susțin că manifestanții sunt victimele unei manipulări profesioniste, cinice etc.

Este sigur că avem de-a face cu o manipulare, dar manipularea se servește și de lucruri adevărate, pe care le exagerează sau le interpretează greșit, reușind să-i convingă pe oamenii cinstiți să iasă „în stradă”! Aș ieși și eu în stradă să protestez pentru calitatea persoanei cu care ne-am trezit peste noapte că este premierul guvernului, ca și pentru calitatea unor miniștri. E o insultă la adresa istoriei noastre!

Și de ce nu ieșiți în stradă, de ce nu susțineți pe site mitingul?

Pentru că mai înainte de orice încerc să înțeleg cum s-a ajuns la situația de azi, o situație plină de contradicții și paradoxuri!

Și ce ați înțeles?

Am înțeles cine este de vină pentru primul ministru pe care îl avem! Nu Dragnea, ci Johanis!

Sunteți obsedat de păcatele lui Johanis! Nu cumva îi mai și inventați unele păcate?!

Nici unul dintre președinții post-decembriști nu aveau ce căuta în funcția supremă din stat. Dintre ei Johanis avea cele mai puține atu-uri care să-l recomande! S-a desfășurat o vastă campanie de manipulare a opiniei publice pentru a-l inventa ca candidat și pentru a-i pune în seamă voturile pe care ni s-a spus că le-ar fi obținut!

…Mortul de la groapă nu se mai întoarce!… Referiți-vă la mitingul de vineri! Ce înțeles îi dați?

Domnule, în 2016 am avut o campanie electorală foarte bine susținută de PSD, cu Liviu Dragnea foarte convingător atunci când ne prezenta intențiile de guvernare. PSD avea un program și numai PSD a avut un program de guvernare. Lumea i-a votat și a fost logic să-i voteze. După câștigarea alegerilor urma logic și constituțional ca guvernarea să revină PSD-ului și liderului său, Liviu Dragnea, care, din postura de prim ministru, să se ocupe de realizarea promisiunilor făcute în campania electorală. A intervenit însă Johanis, într-un mod nepermis pentru un președinte, inventând principiul politic „fără penali la conducerea Țării”! Și se ține de acest principiu, ca și când acest principiu nu l-ar viza în primul rând pe el, pe Johanis! Îngroașe obrazul, presa și principalele posturi TV, cu audiență mare, nu spun nimic și lumea este ajutată să uite sau să nu afle nimic despre gravele probleme penale ale primarului de Sibiu, dar și ale profesorului de liceu care a mijlocit și aranjat circa 20 de înfieri ilegale, de o imoralitate stupefiantă. Așa a intrat Johanis în conștiința publică: insul care a câștigat bani de pe urma unor înfieri ilegale, dar pe care autoritățile nu l-au deranjat în niciun fel.

Cunoașteți vreun caz în care autoritățile să sancționeze vreo înfiere făcută ilegal?

Este adevărat că nici unul dintre hienele care s-au ocupat sistematic de zeci de asemenea înfieri nu a fost anchetat și condamnat!… Unii au ajuns și miniștri după aceea! Dar lumea nu a știut mai nimic despre acest aspect al biografiei lor: traficant de ființe vii, de copii!… În cazul lui Johanis s-a făcut însă caz de această situație în presa locală, datorită unui ziarist incoruptibil – mă refer la dl Marius Albin Marinescu de la „Justițiarul”, dar restul, quasi totalitatea presei, au ignorat acest subiect, până azi! Văd că și presa legată de PSD îl „iartă” pe Johanis pentru acest păcat al „tinereții” sale. Un păcat care dacă este trecut cu vederea la alții, nu poate fi uitat când este vorba de un candidat la o funcție atât de înaltă! Celelalte aspecte ale condiției de penal a lui Johanis le cunoști, sper. Pentru mine, din motive pe care nu le discut acum, cea mai gravă faptă a lui Johanis, pentru care merita să fie sancționat măcar de Inspectoratul școlar încă de la începutul anilor 1990, rămâne înfierea ilegală a celor 20 de copii! Nu avea ce căuta în viața publică și politică un asemenea individ! Și totuși el există și produce consecințe pe care lumea nu le prea înțelege!

La ce vă referiți?

La decizia sa de a nu-l accepta pe Dragnea ca prim ministru! De aici pleacă toate necazurile noastre. Ce a obținut prin asta Johannis? O slăbire a poziției celor care susțineau programul de guvernare al PSD, o întârziere a punerii în fapt a acestui program! S-au consumat energii și s-a pierdut mult timp ca să i se găsească lui Dragnea înlocuitori la funcția de prim ministru. Nu i-a fos ușor lui Dragnea să găsească o asemenea persoană printre liderii PSD. Nu te poți încrede în loialitatea tuturor colegilor de partid. Gândul trădării le trece multora prin cap. Mai toți se visează președinți ai PSD! Cazul Grindeanu mi se pare cel mai semnificativ! A fost cumpărat de Johanis și de oamenii acestuia ca să încurce PSD și să se aleagă praful din programul de guvernare! Aici este miza luptei politice dintre Johanis și Dragnea: compromiterea programului de guvernare care, pentru prima oară după 1990, are oarecare respect și pentru interesul național! Nu atât cât ar trebui, după mintea mea! Dar în mod evident programul PSD face începutul revenirii interesului național într-un program de guvernare post-decembrist! Are componente care vădesc o oarecare grijă pentru interesele românilor în competiția cu interesele „internaționalelor” care au invadat piața economică din România!

Îl creditați pe Dragnea de un naționalism pe care eu nu-l văd! Și nici alții dintre cei care îi comentează acțiunile!

M-am bucurat să văd o confirmarea spectaculoasă a bănuielilor mele atunci când s-a discutat în Parlament legea „gazelor” din Marea Neagră, luna trecută. Decisivă, în favoarea intereselor noastre naționale, a fost poziția fermă a domnului Dragnea! Roiau în Camera Deputaților reprezentanții unor companii internaționale interesate ca legea să nu se modifice, încercau să influențeze votul deputaților care le erau datori, pe care îi puteau controla… Fără Dragnea, care din poziția de președinte al Camerei are de spus un cuvînt greu, legea rămânea neschimbată, adică anual miliarde de euro ar fi continuat să plece din țară odată cu gazul extras și dat aproape pe gratis străinilor șmecheri! Păi nu te întrebi dacă aceștia nu au reacționat și nu reacționează în continuare susținând opoziția la PSD, inclusiv opoziția din stradă, atât de ușor de manipulat?!

Și care este vina lui Johanis?

O ține una și bună cu incompatibilitatea penalilor cu funcțiile publice! Ținta fiind Dragnea, căruia i s-au fabricat două dosare penale penibile. E trist pentru justiția română că poate inventa culpele care i le pune în seamă celui mai important om politic al momentului, în încercarea de a bloca și compromite un program de guvernare conceput cu cele mai bune intenții de guvernare, exprimate de vreun guvern post decembrist! Dragnea s-a văzut în situația de a pune în locul lui un prim ministru care să facă politica asumată oficial de PSD. Comedia desemnării și demiterii de prim miniștri, declanșată de refuzul lui Johanis de a-l desemna pe Dragnea prim ministru, a întârziat realizarea programului de guvernare. Opoziția lui Johanis la programul de guvernare al PSD este un act de trădare a intereselor Țării. Asta nu înțelege lumea care iese în stradă să protesteze!

Sunteți deci pentru demiterea lui Johanis?

Cred că am fost primul care am cerut-o, imediat după ce Johanis și-a declarat adversitatea față de penalii din politică. Pe lista acestora, în fruntea lor, nu putea fi pus decât însuși Johanis! Am rămas stupefiat de obrăznicia lui Johanis de a vorbi de încălcarea legii săvârșită de alți politicieni! Evident, o făcea la cererea celor care l-au cocoțat în fruntea bucatelor!

Să ne întoarcem la mitingul nostru, al diasporei!

Am avut o discuție cu un participant și susținător al mitingului, și l-am întrebat care a fost mesajul acestui miting. S-a mirat că mai întreb. Mesajul a fost „fără penali în funcțiile publice”! L-am întrebat: Johanis nu este și el un „penal”?! Faptele lui Johanis, pentru care este acuzat de opinia publică, nu cumva sunt mult mai grave, infinit mai grave decât faptele pentru care este acuzat de procurori Dragnea? De ce la miting nu am văzut numele lui Johanis pomenit ca penal? Cum de zeci de mii de români, ieșiți în stradă pentru a susține corectitudinea și cinstea, nu-și dau seama că Johanis nu are niciun drept moral să se delimiteze de penali, ba chiar să-i condamne! Lozinca „Fără penali” mi se pare corectă, dar aplicarea ei trebuie să înceapă cu Johanis. Cine nu acceptă această soluție este o persoană manipulată sau de rea credință, care nu vede bârna din propriul ochi, dar vede paiul din ochiul celuilalt! Avem nevoie de corectitudine, de principialitate, de consecvență în gândire! Avem nevoie de un cântar pentru faptele aleșilor noștri, dar să fie același cântar! Or, cei care ies în stradă împotriva PSD – și au dreptate să protesteze, au pentru ce!, se folosesc de un cântar pe care nu-l mai aplică și lui Johanis! Pentru mine este un mister cum de pot fi manipulați să gândească atât de strâmb!

 

Discuție consemnată de Tommy Stoicuț

 

București, 12 august 2018