Distinsă doamnă Macovei,

 

Vă scriu, probabil greșit orientat de o glumă auzită ieri la o coadă la Casa de Pensii. Venise vorba de distinsa dvs persoană și cineva a întrebat ce înseamnă 10 din numele partidului pe care l-ați înființat: M 10. N-a știut nimeni să răspundă, până nu ne-a lămurit un „codaș” mai hâtru: 10 înseamnă că partidul dnei Macovei a fost înființat în 10 zile!… Nu mi-a venit să cred, așa cum toți ceilalți camarazi de adăstare au crezut, și ajuns acasă am intrat pe Internet. Un partid înființat în numai 10 zile?! M-am mirat eu, ca Stan Pățitu. Căci ce am pățit? Am încercat și eu să înființez un partid, dar nici vorbă de zece zile! Au trecut aproape 6 luni de când am depus dosarul de înființare și încă aștept, înfrigurat și mai ales îngrijorat, după atâta așteptare s-ar putea să fi așteptat degeaba, partidul nici măcar să nu fie admis în justiție!…

Pe Internet am aflat că

„Europarlamentarul Monica Macovei, împreună cu Adrian Papahagi, Adrian Stanciu, Șerban Marinescu și Dacian Țolea au semnat actele de înființare a Partidului M10, care au fost depuse la 3 iunie 2015 la Tribunalul București. Pe 7 august 2015, Tribunalul București a dispus, prin sentința civilă nr. 29 (definitivă), să acorde personalitate juridică partidului M10.”

 Eu, pentru înființarea Partidului Lista Națională, am depus actele pe 21 septembrie – dosar nr 34034/3/2015, după o lună am avut primul temen, la care am fost chemat să aduc ce mai lipsea din dosar. M-am conformat, dar spre mirarea mea ni s-a mai fixat un termen, în noiembrie, când ni s-a dat și al treilea termen, în decembrie, pe 16, după cunoscuta schemă de basm: trei încercări! Numai ce se face din trei încercări este temeinic și izbăvitor!

Așa că la a treia încercare, în decembrie, am auzit și fraza magică: în pronunțare… Pronunțarea, adică sentința s-a dat pe 21 ianuarie, când s-a admis cererea noastră de a exista.

Din păcate, a doua zi, Parchetul a formulat obiecții față de existența noastră. De data asta nu ni s-a mai dat un termen, aștept de mai bine de o lună să aflu motivul de recurs înaintat de Parchet la Curtea de Apel. În cel mai fericit caz, dacă ne vom judeca la Curtea de Apel și vom obține o sentință favorabilă și definitivă, aceasta se va întâmpla cam după două-trei luni de zile, pe la început de lună mai, ceea ce va face imposibilă depunerea vreunei liste de candidați pentru alegerile locale din partea nostră.

Și e tare păcat! Avem câțiva candidați „sans tâche et sans reproche”, mai ales pentru marile municipii, inclusiv pentru Capitală… Am citit decalogul lui M 10 și candidații noștri ar corespunde cu brio!…

De ce vă scriu, distinsă doamnă? Nu, nu vreau să reclam la Bruxelles sau la alte instanțe europene sabotajul politic ce ni se face în justiție. Noi, Lista Națională, ca partid naționalist, nu concepem  să apelăm la străini, ne-am cam lămurit cât de mult ne vor binele… Preferăm să găsim soluții românești, fie ele și strâmbe, pentru problemele noastre. Bunăoară, prefer colaborarea cu domnia voastră, drept care vă înaintez (1) o cerere de asistență juridică și (2) o ofertă de colaborare electorală!

Cererea de asistență juridică constă în a-mi recomanda dumneavoastră persoana (persoanele) care s-au ocupat de dosarul de înregistrare a partidului M 10. Intenționez să mai depun un dosar, pentru înființarea unui partid, cu alți membri fondatori, poate îmi recomandați dumneavoastră și trei persoane care a căror existnță să nu deranjeze pe nimeni de la Parchetul General sau din altă structură a puterii…

Oferta electorală pe care o fac privește apropiatele alegeri locale la care, foarte probabil, noi, Lista Națională, nu ne vom putea înscrie. Am văzut câteva propuneri pe care le face M 10 pentru primăria Capitalei și alte primării din Țară. Las deoparte modestia, ar fi falsă, și vă spun cu toată sinceritatea că pe Lista Națională avem candidați mult mai valoroși, inclusiv conform grilei pe care M 10 a propus-o! O să vorbesc cu ei și o să-i direcționez spre lista M 10, în schimbul ajutorului pe care ni-l veți acorda ca să înființăm un partid naționalist! De data asta, nu mai e vorba de a treia încercare, sunt la a șaptea, cred!… Deci, ajutați-ne să facem un dosar pentru un nou partid, iar noi vă dăm câteva zeci de candidați incomparabili mai valabili decât un Ludovic Orban, să zicem…

Aș îndrăzni să vă mai fac o cerere, o rugăminte: ca persoană care ați fost și sunteți în continuare implicată în mersul justiției românești, poate mă ajutați să aflu mai devreme motivul de recurs invocat de Parchet. La ultima înfățișare, cea din 16 decembrie, reprezentantul Parchetului a obiectat față de ultima frază din Statutul Partidului Lista Națională.

Această frază sună cam așa:

„NB: Acest statut devine operațional în întregimea sa în momentul când Partidul ajunge la un număr de 1000 de membri plătitori de cotizație. În cel mai scurt timp se organizează prima Conferință Națională a PLN, conferință propriu zis constitutivă. După socotelile noastre, aceasta se va întâmpla până la 1 martie 2016.

Doamne, ajută!”

Din felul în care reprezentantul Parchetului a formulat obiecția sa față de prezența frazei respective în Statutul PLN mi-am dat seama că onor reprezentanta Parchetului, să-mi fie cu iertare, dar nu cunoaște semnificația sintagmei latinești Nota bene, prescurat NB. De-a lungul anilor, am constatat că majoritatea persoanelor pe care le-am putut vedea confruntându-se cu acest mic examen de cultură generală, au greutăți serioase de înțelegere a sensului corect. În expresia nota bene! avem de-a face cu un vocativ, de la verbul noto, notare, sensul locuțiunii fiind „ia aminte bine, îți atrag atenția că, te fac atent la”. Ea se adresează direct cititorului și exprimă de cele mai multe ori un punct de vedere, o apreciere a Emițătorului față de propriul său mesaj. Este o dovadă de luciditate, de apreciere critică lucidă.

Am simțit nevoia să fac această precizare din politețe față de viitorii cititori ai Statutului. Mi se părea ușor caraghios, când partidul pleacă la drum cu trei membri fondatori, să prevezi prin statut câteva sute de funcții. Cine le ocupă? Am atras astfel atenția asupra faptului că nu bat câmpii, că sunt conștient de situația în care mă aflu, și că apreciez că această situația va intra în normalitate până la data de! Data când, probabil, statutul va trece integral de pe foaia de hârtie, din starea de virtualitate, în realitatea propriu zisă. După cum se vede, îmi închipuiam că la data de 1 martie 2016 PLN va avea deja câteva luni de existență, de activitate organizatorică rodnică!…

Textul incriminat de onor doamna procuror nu face parte din statut, de aceea nici nu intră sub incidența numerotării articolelor din statut! La ședința din 16 decembrie i-am și spus reprezentantei Parchetului că acea frază poate lipsi din statut fără ca acesta să se modifice în vreun fel.

Pe vremea mea, la facultatea de drept se făceau ore de latină, iar domnul profesor Molcuț, la dreptul roman, nu promova pe nimeni care nu se descurca cu un minim de latină!…  Mă pun, dacă e nevoie, la dispoziția Parchetului și pentru alte lămuriri privind termenii latini uzuali în dreptul românesc, în limba română…

…Acestea fiind zise, cred că v-am oferit un subiect de intervenție în materie de justiție, sper că nu veți asista fără păsare la faptul că justiția noastră cam umblă pe două cărări, are două măsuri diferite: una pentru înființarea Partidului M 10, și alte pentru (des)ființare Partidului Lista Națională!…

Cu urări de bine pentru întreg partidul M 10,

Ion Coja

27 februarie 2016