Legionarii la TVR 1, emisiunea din seara zilei de 8 Ianuarie 2020, ora 23

N-am reușit să rețin numele emisiunii și al autorilor, titlul Moștenirea clandestină cred că se referă la un ciclu de emisiuni, legate de istoria mai veche sau mai nouă. O să mă interesez și o să vin cu precizarea cea mai importantă: autorul emisiunii, care trebuie felicitat și îmbărbătat să continue să producă emisiuni pe linia adevărului.
În mod cu totul firesc, emisiunea s-a bazat pe declarațiile unor invitați, chipurile cunoscători ai problemei legionarilor, în calitatea lor de istorici cu acte și patalamale la purtător. Nu le dau numele, au amestecat minciunile îndătinate despre legionari cu câteva informații prețioase care s-au spus prima oară pe postul TVR. E un pas mare înainte, pe drumul adevărului. Am reținut două informații: (1) în septembrie 1940 existau în România 1.000.000 (un milion) de cămăși verzi care se puneau la dispoziția generalului Ion Antonescu (2) în 1948 Securitatea avea lista a jumătate de milion de legionari de care își propunea să se ocupe, în principal să-i „reeduce”!
Nu e de glumit cu un partid care adună sub stindardul său un milion de membri! Nu poate fi vorba de un milion de criminali sau dezaxați, cum i-a catalogat până acum mass media oficială, a establishmentului politic. Performanța Mișcării legionare este unică în istoria noastră politică.
E trist însă când un istoric al zilelor noastre mai susține azi că asasinarea lui Nicolae Iorga este opera legionarilor. În urmă cu câțiva ani, la ultima comemorare de care a avut parte Nicolae Iorga la Academia Română, dintre cei 5 academicieni care au prezentat comunicări nu a pronunțat nici unul cuvîntul legionar, nu a rostit nici o acuză la adresa acestora, ceea ce a constituit pentru mine o dezicere academică de teza implicării legionare în odiosul asasinat!
Cam în aceeași situație este și povestea cu rebeliunea legionară din ianuarie 1941, cu încercarea de lovitură de stat legionară! A susține mai departe această teză este azi, pentru un istoric serios, o imposibilitate! Emisiunea TVR 1 din seara zilei de 8 inuarie a găzduit și aceste opinii dovedite în ultimii ani a fi total greșite, chiar diversioniste, mincinoase.
Emisiunea din seara de 8 ianuarie a devenit însă memorabilă prin declarațiie unui fost deținut politic, Nicolae Purcărea, care a stat în temnițele statului român 20 de ani, pentru vina de a fi fost membru al Frățiilor de Cruce, organizația de tineret a Mișcării Legionare!…
Declarațiile lui Nicolae Purcărea au fost preluate dintr-un mai amplu interviu al acestuia, dat cu ani buni în urmă! Și ale cărui dezvăluiri cu privire la esența legionarismului au fost lăsate să apară în emisiune fără a mai fi comentate, deși erau extrem de favorabile Legiunii. Corectitudinea autorilor emisiunii mi s-a părut a fi de pe altă lume! Însăși emisiunea se încheia pe cuvintele lui Nicolae Purcărea, care aducea un elogiu naționalismului, politicii de promovare a intereselor etniei! Aceasta fiind și concluzia întregii emisiuni!

Neapărat e cazul ca întreg interviul dat de de Nicolae Purcărea să fie pus la dispoziția publicului, eventual cu subtitrare, vocea bătrânului legionar uneori nu se aude prea bine. Dar cât de convingătoare este! Ce argumente și mărturii inedite aduce în apărarea ideilor pentru care a jertfit și a trăit întreaga viață!
Vom reveni asupra acestei chestiuni.
Menționăm totuși un episod semnificativ din contenciosul legionaro-semit. Cu intenția de a respinge obișnuita acuzație de antisemitism, prima din lista de acuze nefondate la adresa legionarilor, Nicolae Purcărea evocă un moment din povestea dramatică a Canalului, a întâmplărilor de la colonia de muncă Peninsula, unde se aflau deținuți politici de toate culorile ideologice. Pentru a eficientiza munca acestora, brigadierul a avut ideea de a-i grupa pe deținuți după simpatiile politice care îi adusese în cătarea Securității. A făcut un detașament de legionari, un detașament de țărăniști, unul de clerici ș.a.m.d. La sfârși au rămas șase deținuți politici evrei, prea puțini ca să se facă cu ei un detașament. Așa că brigadierul a trebuit să-i atașeze pe evrei la unul dintre detașamentele deja constituite. Drept care i-a întrebat pe deținuții politici evrei la ce detașament preferă să fie repartizați. Iar cei șase evrei, fără să se consulte între ei, au fost unanimi: la legionari! Au ales să fie alături de legionari!
Ceea ce l-a făcut pe brigadier să se mire: de ce îi preferați pe legionari? ”Pentru că sunt cei mai corecți!” a venit răspunsul sanhedrinului…

Moment năpraznic. Vom reveni cu un comentariu mai amplu…

Nicolae Purcărea intră astfel în galeria marilor legionari, a mărturisitorilor dedicați adevărului. Mă simt onorat și fericit că l-am cunoscut, că am stat de vorbă în deplin acord de idei și credințe. Păstrez ca amintire a acestor discuții o cruce cioplită cu migală în lemn și o bîtă ciobănească cu meșteșugite încrustații, lucrate de vajnicul legionar.

Și încă o dată, felicitări autorilor emisiunii de la TVR 1. O mare și plăcută surpriză! Impunerea adevărului face astfel un mare pas înainte!
Doamne, ajută!

Ion Coja