Excelent comentariu! Felicitări, domnule Rena. M-ați făcut să-mi aduc aminte că mama „văruia” toată casa de două ori pe an, așa cum apucase la bunica, un obicei țărănesc tipic românesc. Românii purtând de obicei îmbrăcăminte albă, cea mai pretențioasă!… În limba română se face deosebirea între vase curate și vase ”spurcate”. Un vas care s-a spurcat nu se mai poate curăți niciodată!… Așa ceva nu există la cele mai multe popoare,inclusiv la vecinii noștri!… Etc., etc!

Semnați, vă rog! Abuzuri pe care Romania si Israelul nu le mai pot tolera !

Miscarile revolutionare muncitoresti „evoluate” in comunism? Ce prostii! Oricum n-au avut nici o treaba cu ce insiri tu mai jos. De ce nu redai si continuarea:

“Ceea ce nu stie doctorul N.Laptes, si oricum n-ar accepta, este ca nasterea pe paie urmeaza modelul biblic si deci practicile taranesti nu sunt doar o expresie a ignorantei si a saraciei, ci au o logica a lor, apartin unei alte culturi care functioneaza dupa alte reguli decat cele rationale si moderne ale doctorului Laptes”

Dar sa vedem si alte pareri.

Klaus Heitmann-“Imaginea romanilor in spatiul ligvistic german”

C.H. Hiltebrandt, calator in serviciul Suediei (1656/1658):

“Desi casele lor sunt prost cladite, pe dinauntru sunt curate. Cand gratarul vetrei rugineste, ei il muruiesc numaidecat. Caci au mereu la indemana oale cu muruiala. Lavitele si masa sunt bine spalate.”

Von Karaczay (1809):

“Curatenia atat in imbracaminte, cat si in odai ii deosebeste pe taranii moldoveni in avantajul lor”

“O camasa murdara este o raritate chiar si la cel mai sarac taran”

Neigebaur, fost consul general prusac, in „Beschreibung der Moldau un Walachei” (1848):

“O mare calitate este curatenia, care poate fi aflata pana si in cele mai sarmane colibe”

“Cu deosebire placuta este curatenia si vrednicia tarancilor moldo-valahe care, in ciuda saracii, tin casa foarte curata”

Hamm (1862):

“Dupa toate cele vazute pana aici, esti placut surprins de curatenia si gateala odailor; peretii si cuptorul sunt proaspat varuiti la fiecare cateva saptamani, podeaua de lut e zilnic spalata, icoanele din coltul odaii sunt impodobite cu flori si ramurele. “

Fielk con Wittinhausen (1869):

“Casele taranesti sunt pretutindeni saracacioase si de cele mai multe ori alcatuite dintr-o odaie care e, in acelasi timp si bucatarie, dat totdeauna foarte curat varuita”

Henke (1877):

“Caracterul primitor si prietenos al caselor romanesti se datoreste, fara exceptie, indeosebi curateniei lor. Atat exteriorul cat si interiorul sunt aproape in fiecare saptamana proaspat varuite, lucru pe care gospodina il face, de fiecare data, de una singura. Obiceiul de a varui toti peretii este la ei la fel de obisnuit si de frecvent ca la noi ranitul grajdurilor…La fel de curate si aratoase ca si casele sunt obiectele din odai si bucatarie, totdeauna bine frecate si lustruite…”

Raymond Netzhammer, episcop romano-catolic, (1909):

“…in Moldova, unde am intrat odata in singura odaie din acele cocioabe taranesti care, pe dinafara, nici macar Africii nu i-ar face cinste, dar interiorul era foarte curat si din belsug impodobit cu scoarte. Taranca si-a descuiat toate lazile care-i slujeau drept lavite si paturi, lasand sa se vada, intr-o desavarsite ordine, strai peste strai…”

Zucker (1834):

“Moldoveanca isi tine atat de curat interiorul sarmanei ei colibe incat face de rusine cele mai multe taranci germane”

Rasch (1873):

“ Taranul valah contrasteaza uimitor cu alti tarani europeni! El este exceptional de ordonat si chiar in cazul cele mai crunte saracii, casa lui, durata din impletituri de nuiele si pamant, e foarte curat intretinuta”

Altceva?