Laserul de la Măgurele

2020-08-29T14:16:38+03:0029 august 2020|Doctrină naţionalistă|

„Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics”, cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere

ELI-NP Magurele 2020
La finalul testelor, profesorul Mourou, pe a cărui tehnică de amplificare se bazează sistemul laser de la Măgurele, a declarat: „În momentul de față, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric. Ne aflăm la vârful științei laserelor. […] Este frumos la acest proiect și faptul că pune împreună toți acești oameni buni în aceeași echipă, să lucreze pentru același țel. Trebuie să mulțumim României, Franței […] și Europei”.

„Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics”, cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere, este coordonat, încă de la înființare, în anul 2012, de academician Nicolae Victor Zamfir, președintele Secției de științe fizice din Academia Română.

Nota redacţiei – Domnă ministru Anisie, de asta ştiaţi când l-aţi demis pe academician ?

 21.08.2020 – „Nu am promis, dar am livrat peste aşteptări”

Laserul de la Măgurele a ajuns la puterea de 10 petawaţi pe toată lungimea, fiind cel mai puternic laser din lume, dezvoltat după metoda care a luat premiul Nobel pentru Fizică în 2018. Proiectul a început în 2013 şi sistemul a devenit funcţional anul trecut. Noul record atins de laserul de la Măgurele bucură comunitatea ştiinţifică. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă 10 petawaţi, trebuie spus că reprezintă a zecea parte din toată puterea Soarelui. Puterea a fost atinsă, astfel că sunt aşteptte experimentele.

„Pentru noi, ca institut, este o încununare a unor eforturi de peste 10 ani. Am construit şi linia de transport pentru fasciculele de 10 petawaţi şi cu această ocazie am tras şi pulsul de 10 petawaţi prin această linie de transport. Acum vorbim de faptul că am şi tras, am şi propagat, şi suntem în stare să distribuim în zonele de interacţie acest fascicul. Nu numai prin putere, dar şi prin numărul de pulsuri pe care îl dăm, în momentul de faţă, suntem unici. Nu am promis, dar am livrat peste aşteptări” (Daniel Ursescu, Deputy Head departamentul Laser)[1].

4 Comments

 1. andreea ionescu 30 august 2020 la 2:15 pm - Raspunde

  Cineva (mai multe persoane, bastinase si straine) vor sa ii fure gloria, inventia, si potentiali bani din patentele ulterioare ce i se cuvin lui Zamfir. Este foarte clar.
  Toanta de ministra a „educatiei”, a fost pusa in pozitia ei, intentionat pt ca nu are educatia necesara in stiinta si luptele stintifice/fianciare/internationale, ca sa isi dea seama de ce gafe face. Probabil ii pare rau acum.
  Iar pe Zamfir l-au improscat cu minciuni si in presa straina. Probabil ministra nu a pus la indoiala presa straina si barfa locala, in loc sa se informeze mai bine inainte de asemenea decizii (greseala!!!)

  • Iulian MARES 31 august 2020 la 5:32 am - Raspunde

   Afirmativ! Insa este o problema mult prea serioasa ca sa credem ca ministresa zambareata, cu minte de closca, stie ce face sau face ce stie! Ei i s-a dat lista si ea, ca toanta a semnat un Ordin de ministru!
   Pariu ca habar nu are de la ce vin initialele LASER? O inocenta periculoasa prin servilism!

 2. Sorin 29 august 2020 la 3:35 pm - Raspunde

  Asta ar fi de 5x laserul din Osaka.

  • Iulian MARES 30 august 2020 la 7:10 am - Raspunde

   Dar ce te faci cand profa de gimnaziu skimba din functie pe proful universitar, revenit in tara pt o idee si o cazuza?!
   Asta asa, cu simplificarile la maximum, ca sa nu consum spatiul destinat comentariilor!

   PS: nu am sa inteleg niciodata cum mediocrul, cel mult, ajuns ministru devine genial, descopera el strategii, doctrine, aplica si distruge tot, iar noi ne uitam la el si ineptiile debitate: „…. nu mi-am dorit vila, insa constructorul a gresit cu grinda si asa a iesit!” Ministre, esti dobitoc, sau ai fugit de la psihiatrie? Am mai vazut un caraghios ce ne explica cum sta treaba privind Casa-Poarta!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top