LAISSEZ-FAIRE.
Conf. Univ. Dr. N. Grigorie Lăcriţa
Laissez-faire este o concepţie potrivit căreia statul ar trebui să intervină cât mai puţin cu putinţă în activitatea economică, lăsând deciziile în seama celor care concurează pe piaţă.
Economiştii clasici, precum Adam Smith, considerau că rolul statului ar trebui să se limiteze, în virtutea concepţiei laissez-faire, la următoarele:
1) menţinerea legalităţii și a ordinii;
2) apărarea naţională;
3) furnizarea unor bunuri publice pe care întreprinderile private nu le oferă, cum sunt, de pildă, servicii medicale şi sanitare.
În secolul al XlX-lea, numeroase state occidentale şi-au însuşit concepţia de a acorda libertate deplină concurenţei acerbă de pe piaţă, cunoscută sub denumirea de laissez-faire.
Concepţia respectivă, care s-ar putea traduce prin cuvintele „lăsaţi-ne în pace”, sau, mai direct şi mai adevărat în realitate, „lăsaţi-i să se mănânce unii pe alţii”, arată că statul trebuie să intervină cât mai puţin în treburile economiei, iar deciziile economice trebuie să se ia în funcţie de jocul cererii şi al ofertei de pe piaţă, de concurenţa acerbă de pe piaţă.
Încă de la sfârşitul secolului al XlX-lea, constatându-se că aplicarea acestei doctrine generează numeroase şi grave neajunsuri pe plan economic şi social, s-a renunţat la ea, intervenţia statului în viaţa economică şi socială fiind considerată tot mai mult o necesitate, în special în competiţia economică pe plan internaţional.
În condiţiile globalizării economiei mondiale, nicio ţară nu se mai poate sustrage competiţiei economice internaţionale, miza acestei întreceri fiind foarte mare, învingătorii devenind tot mai bogaţi, iar învinşii tot mai săraci.
Politica fiscală a statelor s-a schimbat radical „în era pieţelor globale”, în care persoanele, capitalurile, produsele şi serviciile circulă tot mai uşor peste graniţele naţionale, iar concurenţa pe plan internaţional se face după legile laissez-faire .
Concurenţii se află peste ţări, mări şi continente, iar aceştia îşi desfăşoară activitatea după „regulile economiei globale de piaţă”, care sunt, în realitate, cele ale legilor laissez-faire, în care, efectiv și în mod real, se mănâncă unii pe alţii, rămânând cei mai tari.
Vor câştiga cei care se vor adapta cel mai bine la regulile economiei globale de piaţă, concurenţa laissez-faire fiind decisivă în această competiţie, fiind cea care va stabili locul fiecărei naţiuni în lume (puterea fiecărei națiuni fiind dată de puterea sa economică).
În condiţiile globalizării economiei mondiale nu mai este vorba despre o concurenţă între firmele din interiorul graniţelor aceleiaşi ţări, situaţie în care, indiferent ce s-ar întâmpla, la nivel de ţară „nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, ci totul se redistribuie” între competitorii autohtoni.
Globalizarea economiei mondiale deschide larg porţile pieţelor de tip „laissez-faire” (în care concurenții sunt lăsaţii să se mănânce unii pe alţii), în care unele naţiuni le mănâncă pe altele, le secătuiesc de avuţia naţională, de materia cenuşie şi de tot ce au mai bun.
Prin diferite mijloace şi tehnici dintre cele mai subtile ale concurenţei laissez-faire, o parte (uneori chiar grosul) din venitul naţional al unor ţări este trecut în afara graniţelor lor, aparent „pe cale paşnică şi în deplină legalitate”.
Privatizările făcute în România, după anul 1989, prin care s-a ras totul de pe faţa pământului şi se secătuieşte totul din subsolul ţării, sunt exemple incontestabile în sensul celor menţionate mai sus, dintre numeroase alte exemple de acest fel care se pot da.
În condiţiile actuale, şi cu atât mai mult în viitor, firmele naţionale, care intră în competiţia economică internaţională, trebuie să se adapteze rigorilor impuse de regulile economiei globale de piaţă, în care „concurenţii sunt lăsaţi să se mănânce unii pe alţii”.
Practic acest lucru devine tot mai greu de realizat „pentru cei mici” și aceasta din cauză că statele cele mai puternic dezvoltate intervin, direct sau indirect, unele chiar agresiv şi pe faţă, în această „competiţie”.
Economia mondială a ajuns asemenea unei jungle cu animale simpatice, ce par domestice, care îţi zâmbesc încurajându-te spre prostie, pentru ca la momentul oportun, asemeni unui vampir, să te sfâşie, să te lase fără resurse. Comparaţia pare forţată, dar exprimă cruda realitate.
Globalizarea economiei mondiale a ajuns, efectiv și în mod real, un sistem de reguli laissez-faire, în care cei puternici au libertate deplină să-i exploateze din plin și după cum doresc (inclusiv cu forța dacă este cazul) pe cei slabi, până la jefuirea acestora de tot ceea ce le convine.
*
Nota redacției – În economia globalizată se pratică renunțarea la orice idee de fair play, de corectitudine, de respect reciproc și onestitate. Se practică mai ales cumpărarea unor colaboratori secreți în echipa adversă, adică se încurajează trădarea, lipsa de loialitate, diversiunea. După 1990 România a ajuns victima unor strategii anti-românești subtile, unele sofisticate, greu de identificat înainte de a-și face efectul devastator. Multe nici azi nu au fost înțelese ca acțiuni anti-românești. Dacă nu introducem conceptul de anti-românism nu vom înțelege nimic din istoria noastră în ultimii 150 de ani, poate chiar și mai mulți!
ion coja
Putin face ceea ce a facut Hitler când Adolf Hitler a eliberat oficial și Reichsbank de ghearele băncilor centrale Rothschild FED și Bank of England la 19 iunie 1939 , cand razboiul impotriva Germaniei a fost decis.
Extras din : Titluri din NJ 072, duminică, 29.05.2022
Rusia tocmai a fost de acord să facă comerț cu Iranul prin troc de bunuri pentru a scoate din ce în ce mai mult apa din speculațiile valutare pentru globaliști. „Iranul și Rusia convin asupra unui acord de troc care va permite Teheranului să importe materii prime rusești în schimbul mărfurilor fabricate în Iran. Ministrul comerțului iranian, Reza Fatemi Amin, a declarat că Iranul folosește oțel, zinc, plumb și aluminiu pentru industria metalelor și minerit, pentru exemplu Rusia importă. În schimb, Rusia ar trebui să primească piese auto și turbine cu gaz fabricate în Iran. Potrivit ministrului comerțului, o serie de companii iraniene au semnat deja contracte pentru furnizarea și întreținerea turbinelor cu gaz pentru centralele rusești.” ( PressTV, 26.05.2022)
Iran may barter car parts, gas turbines for Russia’s steel: Minister
Iran’s trade minister says the country will engage in major barter deals with Russia.
Acest lucru amintește de Reich-ul german al lui Adolf Hitler, care a dus la cel de-al Doilea Război Mondial din cauza eliminării speculatorilor valutar evrei, la fel cum sa întâmplat cu Imperiul German în 1914. Pentru că din 1934 încoace, Reich-ul german a început să se elibereze de vâltoarea lipsei de valută, a paraliziei economice și a șomajului. A încheiat acorduri comerciale bilaterale cu alte 26 de țări sărace în valută din America de Sud și Europa de Sud-Est și a introdus schimburi comerciale fără valută cu acestea pe bază de compensare (de exemplu, locomotive germane pentru linte chiliană). Acest lucru a dus la noi tensiuni cu Anglia și SUA. Pe de o parte, Germania păștea în curtea din față a SUA. Pe de altă parte, băncile din Londra și New York au fost excluse din activitatea de creditare pentru a prefinanța comerțul exterior al acestor 27 de state, care fuseseră anterior domeniul lor.
Am citit despre asta de la Dr. Henry Picker în „Hitler’s Table Talks” (Ullstein, 1989, p. 21): „Adevăratul motiv al războiului a fost perturbarea de către Hitler a unei economii mondiale funcționale”.
Când Adolf Hitler a eliberat oficial și Reichsbank de ghearele băncilor centrale Rothschild FED și Bank of England la 19 iunie 1939 , războiul împotriva Germaniei a fost în cele din urmă decis. Trei luni mai târziu, pe 3 septembrie 1939, Franța și Marea Britanie au declarat război Reich-ului german.
Putin a scos și banca centrală rusă din sistemul băncii centrale Rothschild. Oricine se uită la această situație înțelege despre ce este de fapt războiul din Ucraina și cine l-a pus în scenă. Dar Putin se află într-o poziție mult mai bună decât Imperiul German și cel de-al Treilea Reich. Cea mai mare parte a lumii este de partea Rusiei – gândiți-vă doar la puterile mondiale China și India.