Surena
62 aprobate

surena_surena@outlook.com
86.122.243.249 

Să clarificam cu armata…noi nu am făcut armata! Armată au făcut părinții noștri, bunicii noștri. Poți să te lauzi cu cele 9 luni dacă consideri că ultima generație de militari recrutați are motiv. Felicitări în acest caz.
Să clarificam cu dragostea către….. dacă îmi reproduceai corect cuvintele ai fi văzut că am spus clar că asemenea afirmații nu-și au rostul în dialogul nostru. Spre deosebire de tine, nu am făcut o afirmație categorică, a fost o interogare la care am și răspunsul că e nepotrivită. E o mare diferență de exprimare.

Să clarificam cu rămășagul…
Nu îl fac pentru că e cinic să fac un pariu într-un război în care mor oameni nevinovați. Este ușor să privești de pe margine și să vezi tragedia din Ucraina că pe un joc în care să pariem. În schimb, oricând pot să îți fac cinste cu un vin, cu o bere având în vedere că polemica noastră e una intelectuală în care „câștigul” e tot acest schimb de idei, de argumente, de explicații în care, eu cel puțin, câștig ceva din dialogul cu tine. Chiar îmi face plăcere acest schimb de idei, argumente, contraargumente, păreri.
Accept provocarea! Și o repet…Accept provocarea ta, Sorine!
Spun și îmi voi menține punctul de vedere până la sfârșit că Rusia a fost împinsă în acest conflict. Spun și îmi voi cere scuze, dacă analiza mea nu este corectă, că Rusia câștigă războiul, că armata rusă nu este în niciun impas. Spun că obiectivul Rusiei este transformarea Mării Azov intr-un lac rusesc, legarea Crimeei cu Dombasul și cu Rusia, reducerea Ucrainei la nivelul celei din 1918-1920.
Atenție! Niciodată obiectivul lui Putin nu a fost înlăturarea lui Zelenski și punerea unui guvern, președinte marionetă. Asta e propaganda americană preluată și de Ucraina. Putin vrea ca recunoașterea Crimeei și a uti possidetis ( teritorii ocupate și deținute de Rusia) să aibă loc în urma unor negocieri cu regimul ales democratic, oficial al Ucrainei. Așa a procedat URSS cu Finlanda și România.
Obiectivul principal nu a fost Kievul! Acest lucru l-au spus inclusiv mai mulți militari americani (Douglas MacGregor), armata rusă a luptat „cu mănuși” (la forța ei distructivă) pentru că obiectivul este foarte clar și a fost spus răspicat de Putin.
Facem o paranteză….
De ce crezi că Putin nu i-a spus război ci operațiune specială?
Conform Constituției Rusiei pentru declararea războiului era nevoie și de Duma. Se temea Putin cel Groaznic de Duma de Stat? Nu! Duma îi ceruse recunoașterea celor două „republici populare” din Dombas? Nu echivala acest lucru cu o declarație de război împotriva Ucrainei?
Dacă Putin alegea războiul ar fi însemnat că declară război „fratelui ucrainean”, că dorește ruperea statalității Ucrainei, că este un agresor, lucru inacceptabil în mentalul rusesc.
Pe Putin nu-l interesează imaginea lui în Occident, numai politicienii americani, europeni sunt interesați de imaginea lor externă, îl interesează imaginea lui în Rusia. Aici este el Autocrator, Dictator, Tătuc și aici este puterea și seva lui. Tot ce face Putin cel Groaznic este pentru Rusia și rușii din afară.
A recurge la război ar fi însemnat responsabilizarea Rusiei, a tuturor rușilor intr-un război împotriva fratelui ucrainean, ceea ce era inacceptabil pentru poporul rus și nepopular.
Pe de altă parte, prin operațiune specială Putin își asumă întreaga responsabilitate atât în fața Guvernului, oligarhilor, poporului . După „teatrul” cu Consiliul de Securitate al Federației Ruse, fiind prerogativa lui constitutională, Putin cel Groaznic, Dictatorul este atent la aspectele legale și constituționale (din Rusia). Este atent ca poporul rus să nu se considere vinovat, responsabil. Putin desfășoară o operațiune specială, nu un război. El s-a poziționat în mentalul rus, nu contează părerea ta, a mea, a Occidentului.
Pe de altă parte, prin operațiune specială Putin cel Groaznic realizează următoarele:
1) Pierderile sunt secretizate conform unui legi a siguranței din 2014. Astfel, este secret de stat pierderile militare pe teatrele de menținere a păcii și operațiunile speciale. Deci, rămâne la latitudinea MAR dacă oferă sau nu informații.
2) Venit la scurt timp după Războiul din Afganistan, Primul Război Cecen a fost impopular, demoralizant și catastrofal. Putin a învățat lecția….Al Doilea Război a fost… o operațiune specială împotriva teroriștilor ceceni, nu un război împotriva poporului cecen, ci a ucigașilor de copilași, a civililor nevinovați ce merg la teatru, cu metroul etc..
3) Războiul împotriva Georgiei a fost …tot o operațiune specială din aceleași considerente.
4) Putin a recurs la „operațiuni speciale” tocmai a se pune în antiteză cu Războiul din Irak 1 și 2, Invazia Afganistanului, adică cu SUA. Vezi declarația cu războaiele de apărare wle rușilor. Astfel, ajutorul acordat Irakului împotriva Statului Islamic ori sprijinirea Kazahstanului împotriva „revoluționarilor” după modelul „primăverilor arabe”, sprijinirea Siriei împotriva „revoluționarilor” arabi, a Statului Islamic au fost tot operațiuni speciale. Rusia ajută guvernele legitime din Bagdag, Astana( Sultan), Damasc etc..
5) Putin are o operațiune specială în oglindă la cea declanșată de Ucraina în Dombas împotriva separatiștilor proruși, sprijinită de SUA. Rusii fin Dombas l-au chemat…
6) Fiind o operațiune specială de „denazificare” ( împotriva paramilitarilor ucraineni, a partidelor naționaliste banderiste) și a „lacheilor” OTAN (ce înarmează Ucraina și o încurajează să fie agresivă față de Rusia) operațiunea nu este îndreptată împotriva poporului și armatei ucrainene. Vezi mesajele lui Putin!
7) Fiind o operațiune specială nu implică acțiuni militare pe scară largă. Am văzut că părți ale Ucrainei nu au fost bombardate ori s-a bombardat „chirurgical”. Am văzut că în zonele de „operațiuni speciale” nu s-a folosit bombardamentul strategic, precum SUA împotriva Irakului ori a Serbiei sau Afgsnistanului. Fiind operațiune specială sunt culoare umanitare. Să-mi spună Sorin ce culoare umanitare a creat SUA și aliații ei în Irak?
Închidem paranteza….
Operațiunea specială a început cu întârziere la rugămintea Chinei, s-a pierdut „efectul de surpriză” și a fost un eșec la FSB și GRU. SBU ucrainean, provenit tot din KGB ( școala mai bună a fost întotdeauna cea de la Kiev, informată permanent de SUA a întins „momeala Crimeea.”
Crimeea a fost și va rămâne una fdintre cele mai de succes operațiuni militare și de spionaj din istorie. Un stat ocupă aproape fără luptă o zonă puternic inarmată printr-o serie de operațiuni și acțiuni ce fuc la capitularea inamicului.
SBU a furnizat FSB iepuri și informații potrivit cărora oligarhii, guvernatorii, primarii, populația, armata este împotriva lui Zelenski și a guvernului de la Kiev. Simpla prezență a „eliberatorilor ” ducând la colapsul statului iar marșul rușilor o simplă plimbare.
Deschidem a doua paranteză …
Dezastrul american în urma retragerii din Kabul a fost pus de spionajul american, principalul vinovat, pe seama ….rușilor și a unui presupus ajutor informațional acordat talibanilor.
În realitate serviciile pakistaneze i-au sprijinit masiv și au „fabricat” dovezile. Pakistanul nu a înghițit apropierea SUA de India în vederea ținerii în șah a Chinei. A acordat tot sprijinul talibanilor. Pe de altă parte, FSB a ignorat avertismentele date de India, și a refuzat o reciprocitate cu americanii, fericiți că o vor lua pe coajă.
Serviciile de informații americane, după Kabul, deși China este principalul și unicul inamic pentru SUA, au dorit un război proxy în Ucraina pentru:
1) recâștigarea încrederii europenilor în SUA și poziționarea lor alături de ei, inclusiv în viitorul război cu China,
2) recâștigarea membrilor OTAN, AusNz lăsați pe dinafară de discuțiile americano-talibane,
3) atragerea indiferenților Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Filipine la „problemele globale” ale SUA, singurul garant împotriva pericolului chinez,
4) izolarea Chinei dpdv al aprovizionării cu resurse materiale din Rusia prin aderarea la sancțiuni împotriva Rusiei barbare,
5) refacerea prestigiului diplomatic, militar, informațional după Kabul,
6) înlăturarea Rusiei din rândul marilor puteri și umilirea ei prin înfrângerea în Ucraina,
7) Restabilirea sistemului global și a Pax Americana.
Închidem paranteză….
Operațiunea specială rusă a întrat încă de la început în capcana americano-ucraineană, deși rușii au câștigat rapid supremația aeriană. Tehnica de luptă de 40-50 de ani, slaba aprovizionare, necordonarea trupelor împotriva unei forțe ucrainene net superioare că tehnică, pregătire de luptă, informații și dezinformare wu acreditat ideea că Rusia este o putere mediocră venită din filmele celui de-Al Doilea Război Mondial. În aceste condiții, Putin, ca și Stalin în Finlanda, a trecut la măsuri: șefii informațiilor arestați, generali trimiși pe front, recruții înlocuiți treptat de veterani, rachete hipersonice, vânarea mercenarilor și a ajutoarelor americane, operațiuni tactice de izolare, eliminare a paramilitarilor, protejarea pe cât posibil a civililor, ajutoare umanitare, informații reale de pe front prin intermediul televiziunilor din Asia.
În concluzie, armata rusă îi va zdrobi pe ucraineni, va utiliza rachete hipersonice și alte arme a.î OTAN să renunțe la sprijinirea Ucrainei.
Mesajul lui Putin, chiar cu riscul ca Rusia să mănânce coaja arborilor, va fi Rusia se învecinează cu vine vrea și sprijină ce „țări” vrea pentru că …poate.
O să revin despre acțiunile militare ruse din surse militare israeliene, americane și române incorecte politic.
În încheiere răspunsul către Sorin este că Ucraina a pierdut războiul mergând pe mâna americanilor, aveau mai multe șanse pe mâna lor.
SUA intervenind diplomatic, și avea aceste pârghii, făcând mici comptomisuri cu Rusia putea izola China, în plus putea beneficia, ca și în Afganistan, de bazele rusești din Asia Centrală. Nu mai vorbesc că evitând războiul SUA își conserva statutul de superputere mondială. În ochii lumii, comptomisurile că și în cazul Crizei Rachetelor, nu se văd, nu se percep,oamenii vedeau că Rusia a renunțat la război pentru că SUA a intervenit. Faptul că în 2-3 ani își retrăgeau „scuturile” din Polinia, România ori nu primeau Ucraina în OTAN sau le primeau la pachet nu mai conta.
Recurgând la proxy war în Ucraina, SUA nu a făcut altceva decât să încurajeze China să o atace, eventual prin RPD Coreea.
P.S Kissinger în 1972 imediat după normalizarea relațiilor americano-chineze spunea: ” în 30 de ani avem nevoie de o alianță cu rușii pentru a opri colosul chinez”. Au trecut mai mult de 30 de ani iar SUA se va confrunta singură cu China pentru că în 2000, în 2008 și 2022 a refuzat orice înțelegere.

*

Nota redacției: Deștept Kissinger acesta! De ce n-au înțeles americanii că este normal să se alieze cu rușii în fața colosului chinez? Cine a avut alte interese chiar acolo la Washington?!