Surena surena_surena@outlook.com 86.122.243.249 Să clarificam cu armata…noi nu am făcut armata! Armată au făcut părinții noștri, bunicii noștri. Poți să te lauzi cu cele 9 luni dacă consideri că ultima generație de militari recrutați are motiv. Felicitări în acest caz. Să clarificam cu rămășagul… * Nota redacției: Deștept Kissinger acesta! De ce n-au înțeles americanii că este normal să se alieze cu rușii în fața colosului chinez? Cine a avut alte interese chiar acolo la Washington?! |
Vazusem ca vorbest de surse americane. Sper ca o sa vii acu altcineva decat Douglas McGregor. Eu am pomenit de el aici. La sfarsitul lui februarie (articolele deja publicate la 1 Martie), individul spunea intr-un interviu la Fox Business ca armata ucraineana din toata partea de est (era vorba de zeci de mii de soldati) este deja complet incercuita complet si ca e chestie de 24h sa se predea sau sa fie anihilata (probabil de acolo iti luasesi o parte din informatiile cu inaintarea rusa si prinderea unitatilor ucrainiene in acele invaluiri. Clovnerie curata ce a afirmat respectivul. Apoi in jurul datei de 5-6 Martie spunea exact ce spui acum, ca, chipurile, rusii au folosit mai mult recruti, ca n-au aratat nici pe de parte ce pot, ca au subestimat, ca nu au avut informatii etc, dar ca DEJA le este clar modul de abordare corect, ca armata rusa deja a schimbat complet tactica, ca aduce alt gen de soldati, de echipament si ca totul e pe cale sa se schimbe. Si mai spunea ca e chestie de cateva zile pina cand totul se va termina, drept care il sfatuieste pe Zelenski sa capituleze. Din nou clovnerie. Astea sunt „analizele” lui, pe care s-a dovedit ca poti da cateva cojo de semninte. E ca un fel de short seller vis a vis de Tesla, ca sa fac o analogie din civilie. Cu parere de rau, n-am cum sa-l iau in considerare (dovedite fiind predictiile total alandala sau rau intentionate).
O fi omul fost colonel, o fi fost el o perioada (cateva luni) si consilier al lui Trump pe probleme de siguranta nationala, dar e un mare dobitoc (Trump s-a inconjurat si de astfel de oameni). Nici Trump dealtfel, cu toate ca sunt anumite puncte in activitatea lui pe care le-am apreciat, nu este de loc deosebit de „bright”. Nu m-ar mira sa scrie la greu pentru Sputnik si Russia Today. In conceptia lui NATO nu are ce sa existe („prezenta americana in Europa reprezinta un risc”), patternul lui se pare ca e o Ucraina pasnica, care nu se opune invaziei, orice altceva reprezentand escaladare. Tagma (corespunzatoare din televiziune) a lui Tucker Carlson. Aa, si, cum altfel, un militant fervent pentru ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei …. ok…
https://tenor.com/view/nicholas-cage-laughing-stressed-not-sure-gif-7619916
Se cuvine a aminti si de tanarul si eficientul general Kirilo Budanov, şeful serviciilor militare ucrainene de informaţii!
Printre altele, el spune ca planul ”adaptat” al defunctei ”operații militare speciale” a fost revazut si limitat la a rupe Ucraina in 2 parti, aproximativ pe Nipru (conform celor 2 state Coreea-una capitalista, cealalta comunist-dictatoriala)!
Dar ce mai transmite tanarul si eficientul general? Pai cam asa: ca le-a pregatit invadatorilor (se si stie de ce nu mai folosesc substantivul horor ruși) surprize cat cuprinde: un razboi urban de gherila urbana si unul in teritoriile ocupate de invadatori cu o retea de partizani, deja activata, by the book, marca înregistrata, MADE IN UCRAINA!!!
*Sa mai si zambim:
In afara de palme regizate sau nu, plictisitoare deja Gala a premiilor OSKAR a atribui un premiu Oskar lui Kim Jong-un la categoria *Singurul Gras din Republica Populară Democrată Coreeană.
Sa fie primit! De la nașu pentru fină un butoi cu motorină!
Pentru ca nu ai facut armata:
-nu exista operatiune militara ci operatie militara!
Ar mai fi o varianta pt care Putin foloseste termenul de operatie militara si aceasta rezulta kiar din planul initial.
Uite, în teoria artei militare exista:
-ciocnire, nivel Cp, B, durata 3-4 h;
-lupta, R, Bg, o zi;
-*operație, CA, A, 2-5 zile;
-bătălie, pentru un oraș, port, pod.. etc, 2 săptămâni-cateva luni,
-campanie, de vara/iarna, pentru o forma de relief imortanta…lanț muntos, o câmpie sau podiș mare, o regine administrativ-teritoriala;
-Război, include mai multe campanii, de la 1 an în sus!
**Pt că ei (Putin si „siloviki”) preconizau rezolvarea în câteva zile, toate documentele militare sunt pentru *Operație! Sper ca nu crezi ca Putin se incurca in Duma de Stat? Îi convoca la 23.30 si la 23.50 avea si votul de aprobare!
„Sper ca nu crezi ca Putin se incurca in Duma de Stat?”
De cine s-ar incurca el pe acolo?
https://www.youtube.com/watch?v=ucEs0nBuowE
Ala e plin de substanta maro in pantaloni in momentele alea, nu stie de ce nu si-a dus deja familia la alt capat de lume, ba a si scapat un porumbel mult mai mare decat era cazul….vorba aia:
-vorbeste clar, Sergei Naryshkin!
-da…da, sustin alipirea Donbas si Luhanks
-nu chiar asa de clar….poti sa stai jos…
Iulian Mareș nu există operație militară, corect este termenul operațiune militară. Știu că acum e la modă Belatus în loc de Bielorusia sau Kîrkîstan in loc de Kirkizia, deși poporul e kirkiz. Militarii de pe timpul lui Sun Zi au făcut acțiuni militare cunoscute ca operațiuni militare. Acum cu HATO-NATO-OTAN ne fudulim cu operații militare. La vremuri noi, cuvinte noi .
Cum sună operație aeriană sau operație de desant? Sună ca dracu’ ! De aceea și „gheneralii doftori” folosesc operațiune aeriană și operațiune de desant aerian sau desant aerian. Tu îți dai seamă cât de ridicol ești când spui că „operația de apărare antiaeriană a Ucrainei ” nu a funcționat la capacitate in loc de operațiunea de apărare aeriană a Ucrainei. Asta cw să nu mai spun de „operație navală”… Ce „operezi” bre?
Pentru a evita ridicolul in care s-au pus „gheneralii doftori” cu „operație”, află că folosesc și operațiune și ca să fie corect politic operațiune militară nu a fost scos din limbajul militar, nici nu avea cum.
Apropo…in rusă Putin a spus clar operațiune militară pentru că rușii, mai tolomaci, folosesc operația in alte scopuri….In 2002 pe când se afla la o întâlnire HATO ( așa spun rușii la NATO) iritat de un reporter ce îl sâcâia cu drepturile omului in Cecenia, Putin i-a răspuns: ” dacă vă plac atât de mult musulmanii extremiști și vreți să vă deprepuțați, pentru asta vă invit la Moscova. Avem specialiști buni, am să recomand ca la operație să v-o taie în așa fel încât să nu vă mai crească niciodată”.
SURENA nu trece Testul PISA!
Sureno,
ia de bun ceea ce ti-am scris eu! Daca nu vrei este dreptul tau … dar eu si altii zambim ironic!
Si pe timpul lui Ceașcă si acum existau doar termenii: Directia Operații si nu Operațiuni, Operații militare de nivel Operativ sau Strategic! Nu stau sa-ti explic diferenta! Idem Teatru de Operatii Militare si nu Operațiuni! Forteaza-te putin si afli adevarul! Nu fi precum știrista care spune cu okii bulbucați: Compania 3 Tancuri, cu accent pe ultimul ”a” in loc de primul!
Ia de aici:
https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/08/STRATEGIA-MILITARA-A-ROMANIEI-1.pdf
*deskide link-ul, da Ctrl-F, scrie in caseta ”operațiune” nu gasește nimic, scrie ”operație” și din 4 elemente gasite poate intelegi macar una!
**La fel a scris si Tucidide, al tau! :))
***Vezi ca incet-incet devii la fel de insalubru ca ”acel” surena, sau esti tot tu?
PS-și pentru a nu ramane cu privirea in gol la poarta noua, mai ia odata, cu rever:
OPERÁȚIE, operații, s. f. 1. ****Activitate efectuată de unul sau de mai mulți oameni cu o anumită calificare în vederea atingerii unui anumit scop; acțiune efectuată de un aparat, de o mașină etc. în cadrul unei munci specifice; p. gener. acțiune, lucrare. 2. Acțiune terapeutică chirurgicală, efectuată asupra unui organ sau a unui țesut bolnav; intervenție chirurgicală. 3.**** Acțiune militară de mare amploare, în vederea realizării unui plan strategic sau a sarcinilor subordonate acestuia. 4. (În forma operațiune) Efectuare a unei tranzacții financiare sau comerciale; înscriere într-un registru a unei tranzacții efectuate. 5. (Mat.) Procedeu prin care se obțin unul sau mai multe elemente ale unei mulțimi. ♦ Regulă după care se face un calcul sau se aplică o construcție matematică; executare a unui calcul. [Var.: operațiúne s. f.] – Din lat. operatio, -onis, fr. opération, germ. Operation.
sursa: DEX ’09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni
operație sf [At: VULCAN, T. 100 / V: ~iune, (înv) ~ioane sfp, ~răciune / Pl: ~ii și (îvp) ~rății / E: lat operatio, -onis, fr opération, ger Operation] 1 *****Activitate efectuată de unul sau mai mulți oameni (cu o anumită calificare). 2 Acțiune efectuată de un aparat, de o mașină etc. în cadrul unei munci specifice. 3 (Pex) Lucrare. 4 Intervenție chirurgicală. 5 (Mil) *****Acțiune militară de amploare în vederea realizării unui plan strategic sau a sarcinilor subordonate acestuia. 6 (Mat) Procedeu prin care se obțin unul sau mai multe elemente ale unor mulțimi. 7 (Mat) Efectuare a unui calcul. 8 (Fin) Efectuare a unei tranzacții financiare sau comerciale. 9 (Fin) Înregistrare a acestei tranzacții într-un registru.
sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni
PUTIN ESTE MAI MULT DECÂT SE VEDE LA PRIMA VEDERE
By Harald Malmgren
Ideea de a forţa adversarii să se confrunte cu scenarii îngrozitoare părea să-l entuziasmeze pe Vladimir Putin în urmă cu 30 de ani, iar acum preşedintele rus o pune în aplicare, scrie strategul geopolitic Harald Malmgren, fost consilier pentru patru preşedinţi ai Statelor Unite.
În 1999, Vladimir Putin a făcut un salt brusc din obscuritatea birocratică în postul de premier al Rusiei. Când, câteva luni mai târziu, Boris Elţîn a demisionat în mod neaşteptat de la şefia statului rus, iar Putin l-a succedat la Kremlin, întreaga lume a fost luată din nou prin surprindere. Cum a putut această figură necunoscută să obţină sprijinul electoratului cu atât de puţină atenţie din partea mass-media?
Am avut primul contact cu Putin cu şapte ani înainte şi nu am fost surprins de ascensiunea sa rapidă la vârful puterii. I-am fost prezentat de Evgheni Primakov, cunoscut drept „Kissinger al Rusiei”, pe care l-am întâlnit la Moscova de mai multe ori în anii Războiului Rece, când i-am consiliat pe preşedinţii Kennedy, Johnson, Nixon şi Ford. Primakov era un gânditor şi scriitor fără menajamente, precum şi un emisar special al Kremlinului care purta discuţii secrete cu lideri naţionali din întreaga lume.
Când Elţîn l-a însărcinat pe consilierul său Anatoli Sobceak cu identificarea şi recrutarea celor mai buni şi mai străluciţi oameni ai Rusiei, Putin, pe atunci un politician local în oraşul său natal Sankt Petersburg, a fost în fruntea listei, aşa că Primakov l-a luat pe Putin sub aripa sa pentru a-l îndruma în chestiuni de putere şi securitate globală. Primakov l-a prezentat pe Putin lui Kissinger, iar aceştia au devenit apropiaţi. Faptul că cei doi şi-au făcut timp pentru a-l pregăti pe Putin în materie de geopolitică şi geosecuritate era o demonstraţie clară că au văzut în el caracteristicile unui lider puternic. În plus, arăta capacitatea lui Putin de a asculta lecţii lungi de geopolitică, aşa cum aveam să aflu în curând.
În 1992, am primit o invitaţie de la un organizator de întâlniri de la centrul de reflecţie CSIS pentru a mă alătura unei comisii SUA-Rusia de la Sankt Petersburg prezidată de Kissinger şi Sobceak. Scopul era de a ajuta noua conducere a Rusiei să deschidă canale de afaceri şi bancare cu Occidentul. Majoritatea participanţilor occidentali erau directori executivi ai unor mari companii americane şi europene, precum şi oficiali-cheie ai noului Guvern rus. Eram invitat in calitate de expert în urma recomandării „domnului Primakov”. Cu greu puteam refuza o astfel de cerere, mai ales că eram foarte curios în legătură cu noua conducere a Rusiei, în special cu Putin.
Odată ajuns la prima întâlnire, am văzut mai multe persoane adunate în jurul lui Kissinger şi a unui bărbat despre care mi s-a spus că este Putin. Un oficial m-a abordat spunându-mi că a fost rugat de Primakov să mă prezinte lui Putin. El a întrerupt conversaţia cu Kissinger pentru a anunţa sosirea mea. Putin a răspuns cu căldură că abia aşteaptă să discute cu mine despre cum văd situaţia din interiorul Washingtonului.
Am vorbit de mai multe ori între întâlniri, iar Putin a aranjat să stea lângă mine la o cină, însoţit de interpretul său. La cina respectivă, m-a întrebat la un moment dat: „Care este cel mai important obstacol între oamenii de afaceri occidentali şi colegii mei ruşi în ceea ce priveşte iniţierea unor legături de afaceri?”.
Din capul locului, am răspuns: „Absenţa unor drepturi de proprietate definite legal – fără acestea nu există nicio bază pentru rezolvarea litigiilor”.
„Ah, da”, a spus el, „în sistemul vostru, un litigiu între întreprinderi este rezolvat de avocaţi plătiţi cu ora care reprezintă fiecare parte, uneori ducând disputa în instanţă, ceea ce în mod normal durează luni de zile şi o acumulare de onorarii pentru avocat”.
„În Rusia”, a continuat el, „disputele sunt de obicei rezolvate prin bun simţ. Dacă o dispută se referă la proprietăţi foarte importante sau la bani, atunci cele două părţi trimit de obicei reprezentanţi la o cină. Toţi cei care participă par ar fi înarmaţi. Puşi în faţa posibilităţii unui rezultat sângeros şi fatal, ambele părţi găsesc întotdeauna o soluţie de comun acord. Frica oferă un catalizator pentru bun simţ”.
El a folosit acest argument în contextul disputelor dintre naţiunile suverane.
Soluţiile necesită adesea un element de teamă cu privire la reacţii disproporţionate în cazul în care nu se ajunge la un acord. Ideea de a forţa adversarii să se confrunte cu scenarii îngrozitoare părea să-l entuziasmeze. În esenţă, el îmi descria impasul actual dintre SUA şi Rusia în chestiunea ucraineană. Putin ştie că nu îşi poate permite un război terestru prelungit cu Ucraina. De asemenea, el observă că preşedintele american Joe Biden se confruntă cu alegeri cruciale la jumătatea mandatului, cu un impas în Congres, şi nu îşi poate permite o distragere majoră a atenţiei de la o criză externă. Cele două părţi nu au de ales decât să ajungă la un acord.
Cu altă ocazie, Putin m-a întrebat cum se iau cu adevărat deciziile la Washington, cu diviziunea complexă a puterilor prezidenţiale şi a Congresului. Kissinger i-ar putea explica parametrii generali ai unei decizii politice a liderului de la Casa Albă, dar nu ar putea clarifica modul în care se ajunge la un consens politic între Cameră, Senat şi puterea executivă.
Era evident că i se dăduse o informare detaliată despre cariera mea. El a menţionat că lui Kissinger îi place teatrul public al oamenilor puternici care se întâlnesc în dineuri sau reuniuni elaborate, cu numeroşi asistenţi gata să îi ghideze. Şi mi-a spus că fusese informat de faptul că eu preferam întâlnirile din culise pentru a forma consensul şi a oferi un cadru pentru negocierea detaliilor.
Am încercat să explic procesul elaborat de echilibrare a intereselor între numeroşii actori de la Washington, inclusiv Congresul, agenţiile majore şi aranjamentele comerciale complicate care ar putea fi afectate de orice decizie. I-am relatat despre prima mea întâlnire personală cu Nixon, care se declarase impresionat de faptul că aveam un sprijin personal puternic din partea liderilor ambelor partide majore din SUA. Cu toate acestea, a adăugat el, acest lucru a stârnit îngrijorări în rândul personalului său de la Casa Albă, aşa că trebuia să ştie cu adevărat dacă eram republican sau democrat. I-am răspuns „da”.
Când Nixon m-a întrebat ce înseamnă asta, i-am explicat că nu eram un luptător partizan, ci mai degrabă o persoană care găsea soluţii pentru probleme. Pentru a obţine o soluţie, aş fi întotdeauna gata să lucrez cu actori-cheie din ambele partide, în funcţie de problema specifică. Aceasta a părut să-l amuze pe Putin.
Impresia cu care am rămas despre Putin a fost aceea a unui om mai inteligent decât majoritatea politicienilor pe care îi întâlnisem la Washington şi în alte capitale din lume. Mi-am amintit de copilăria mea: am crescut într-un cartier predominant sicilian, cu mafia menţinând ordinea. Nu era permisă criminalitatea dezorganizată. Putin părea să aibă instinctele unui cap al mafiei siciliene: rapid în a recompensa şi rapid totodată în a pune în pericol mortal în caz de neconformitate cu regulile familiei.
Privind înapoi la acele vremuri de dezordine crescândă în conducerea Rusiei, îmi amintesc de paralizia prelungită de sub Brejnev, care a fost urmată de mandatele scurte ale lui Andropov şi Cernenko. Gorbaciov nu a fost suficient de puternic pentru a-şi impune voinţa. Elţîn a avut idei bune, dar nu a reuşit să le ducă la bun sfârşit pentru că era uşor de distras. Rusia avea nevoie urgentă de un lider puternic, iar aici a intervenit Putin.
În ceea ce priveşte modul în care Putin se vede pe sine însuşi, el a adus în discuţie de mai multe ori admiraţia sa faţă de Petru cel Mare, atât de mult încât ajunsesem la convingerea că se vedea o întruchipare a acestuia. Nu am mai vizitat Kremlinul din 1988, dar mi s-a spus că Putin a cerut să fie atârnate portrete ale lui Petru cel Mare în mai multe săli de şedinţă importante de acolo – mai degrabă decât portrete ale sale, aşa cum ar fi fost mai obişnuit.
Ce înseamnă acest lucru pentru Biden, NATO şi Ucraina devine uşor-uşor clar. Putin este mai mult decât se vede la prima vedere, conchide Harald Malmgren.
Sursa: https://adevarul.ro/international/rusia/harald-malmgren-fost-consilier-patru-presedinti-americani-despre-discutiile-putin-parea-instinctele-unui-cap-mafiei-siciliene-1_61f412ba5163ec4271416ea2/index.htm
Ma vad si eu nevoit sa clarific o problema:
citat:
„Este ușor să privești de pe margine și să vezi tragedia din Ucraina că pe un joc în care să pariem. În schimb, oricând pot să îți fac cinste cu un vin, cu o bere având în vedere că polemica noastră e una intelectuală în care „câștigul” e tot acest schimb de idei, de argumente, de explicații în care, eu cel puțin, câștig ceva din dialogul cu tine.”
Genericul „ramasag” (oricum nu am folosit acest cuvant, nici termenul de „pariu”) nu era de presupus sa contina vreo miza de nici un fel, afara de o simpla constatare.
Concret, eu am fost si sunt de parere ca ofensiva rusa e cam moarta de acum, ca ucrainienii vor tinde a avea mai mult initiativa de acum, ca rusii isi vor rastrange frontul inspre partea de est si vad sanse destul de decente sa mai piarda din frontul de sud (deci e posibil sa piarda Herson, dar sa ia Mariopol si frontul sa se restranga intr-acolo), dupa care sa fie un razboi de uzura, de durata (poate fi vorba si de luni de zile bune de acum incolo), in zonele de est si sud-est. Tu spui ca actiunea rusilor va arata diferit de acum, alt gen de trupe, de tehnica, de abordare, treaba luata mult mai in serios probabil, ca ucrainienii vor fi promt zdrobiti, ramasitele vanate, deci vor pierde razboiul, vor fi nevoiti (zdrobiti fiind) sa capituleze si sa accepte orice conditii impun rusii. Daca e asa, clar in urmatoarea luna vom vedea o schimbare totala de paradigma (sau poate chiar se va termina totul).
Acel „ramasag” generic se refera la o simpla constatare la capatul respectivei perioade de timp, cu atat mai generic cu cat oricum cred ca va decurge de la sine.
Asa se consoleza rusii acuma, ca n-au vrut ocuparea si controlul Ucrainei si ca acum telul e recunoasterea Crimeei si „concentrarea” pe Donbass. Adica au miscat coloane de 60 de km in directia Kievului, au miscat trupe din nord, au incercat sa incercuiasca capitala, sa o izoleze, sa-i taie caile de aprovizionare, i-au ocupat suburbiile, au incercat sa intre in oras, si dupa ce si-au luat parara de fiecare data cand fortau orasul, dupa ce ucrainienii au curatat suburbiile de ei, i-au impins la 50 km de oras. i-au facut sa sape transee si sa intre in defensiva rusii pretind ca e incheiata etapa si se concentreaza pe eliberarea Donbasului.
In sud si-au luat-o la Mykolaiv, sunt sanse destul de bune sa piarda Hersonul, in momentul ala a cam bulit-o tot frontul sud cu Crimeea laolalta…chestii cu taierea legaturii terestre a armatei ruse cu Crimeea, locul unde-si duc rusii ranitii, unde-si mai ascund mortii, asa cum fac in nord, in Belarus…de fapt Crimeea in sud e ce e Belarus in nord. Plus alimentarea cu apa.
Odessa devine un vis care se tot indeparteaza, trupele ruse sunt marcate si angajate in operatiunile de mentinere a Hersonului iar numai cu trupe desant nu iei Odessa cat e haul.
Putin spune ca Ucraina e nazificata si condusa de nazisti si de drogati si ca trebuie denazificata, dar o face fara sa ii elimine pe „nazisti” care o conduc si fara sa scape de regimul actual. Face sens…
Tu imi spuneai acum 3 saptamani ca trupele rusesti de misca dinspre est inspre centru, catre capitala si prind ei in nu stiu ce pungi trupele ucrainiene si le distrug. De atunci rusii sunt fix tot acolo, si acum sunt impotmoliti la Harkov, dar acum s-a schimbat narativa.
„deși rușii au câștigat rapid supremația aeriană”
Cred ca te uiti la ceva film. Tocmai aia e problema, ca nu au castigat nici o suprematie aeriana. Dealtfel, la prima noastra discutie vorbeai si tu de asta, spunand ca vestul nu intelege cum si de ce nu au facut-o N-au facut-o ca n-au putut, am explicat intr-o alta ocazie de ce.
„În concluzie, armata rusă îi va zdrobi pe ucraineni, va utiliza rachete hipersonice.”
Stai, ce? Ii va zdrobi pe ucrainieni, va folosi hipersonice si „alte arme” si vor vana tot? Pai tu practic spui acum ca-i face sa capituleze, nu? Cand esti distrus, ori capitulezi, ori crapi. Ok, punem asta la miza ramasagului :)
Cate rachete hipersonice crezi tu ca au rusii acum? 15-20 de bucati?…si alea majoritatea vor sa le profileze pe incarcatura nucleara? De fapt, s-ar putea sa fie explicabil, daca asta e ceea ce au pretins ei ca e un hypersonic strike, atunci mai e de lucru
https://observers.france24.com/en/europe/20220322-debunked-videos-hypersonic-missile-russia-ukraine
Practic in momentul de fata hipersonicele astea (care sunt viitorul, fara doar si poate in domeniul balisticelor) sunt un fel de wunderwaffen ale lui Hitler. Un fel de ce era ME262 sau V2-ul pe atunci. Tehnica si chestie inginereasca misto, dar insignifiant de putine pentru a influenta cumva soarta unui razboi. Mai e nevoie de timp. In schimb, acum ucrainienii se pot descurca cu lucruri concrete, intr-un razboi asimetric.
„și alte arme”
Care-s alea? T-90? Au fost din alea si au fost distruse destule. T-14 Armata? Au vreo 20 de bucati, pentru care poti garanta la o parada. Su-57? Au vreo 4-5 bucati operative (unul s-a si prabusit), cu probleme de fiabilitate la motoare. Spuneau ca anul asta monteaza noua generatie de motoare si ca s-ar rezolva problema…ramane de vazut.
Chestii gen AI tanks, Uran-9? Au vreo 20 tot pentru parada. Clustere? Au folosit deja, au folosit si fosfor alb. Drone, au folosit si de-alea Rachete de precizie? Au folosit si nu prea mai au, tocmai ala e baiul pentru care avioanele lor sunt nevoite sa zboare si sa bombardeze la altitudine joasa, fiind expuse nu numai la AA, dar si la stingere. Care mai sunt? Cate or mai produce de acum, cu o economie schilodita de sanctiuni?
Legat de povestea cu veteranii ce vor sa vina (ca si cum pina acuma motorizatele, parasutistii, BTG-urile, elicopterele si aviatia au fost formate din recruti….) si noile arme pe care „n-au vrut rusii sa le foloseasca”, am mai spus, suna mai curand a legenda care zice ca Hitler inca mai il asteapta pe Steiner, iar rusii probabil au o doctrina care spune ca nu are farmec sa catigi un razboi daca nu iei bataie in proces.
„coridoarele umanitare”,
alta vrajeala…tarile din vest au 3 milioane de refugiati, in Rusia ai max. 100 de mii. Coridoarele alea au fost fortate pe directia Rusia respectiv spre Belarus ar fi fost in cazul Kievului (asta cand se credeau rusii pe val pe acolo si credeau ca pot pune conditii), restul alternativelor (spre vest) au incercat sa le bombardeze (cai ferate in special). Adevarul e ca au avut nevoie si ei de refugiati tocmai pentru a-si justifica actiunea militare.
Dar din nou Surena, daca zici totusi ca e asa cum mi-ai povestit si ca eu gresesc, iau noua narativa, cu scopurile pe care le enunti tu acum si MAI ALES cu viitorul campaniei pe care il pronostichezi. ne intalnim cu asta intr-o luna, ce zici? Si vom vedea pina atunci veteranii rusi in actiune, hipersonicele de care spui, distrugerea armatei ucrainiene, vanarea mercenarilor, a ajutoarelor vestului samd. Si capitularea sau iminenta ei.
Mergem atunci pe ramasagul asta nou?