G gert.frau@yahoo.com 89.136.113.152 |
Dan Alexe spune prostii despre numele „Băsărabilor”, iar originea lor cumană este discutabilă. Nu-i niciun cap de apă la vărsarea Dunării în Marea Neagră, ci din contră, e „coada” fluviului. Eu cred că Basarabia (Bugeacul) era alipită cu gurile Dunării și o parte din jud.Tulcea pe timpul când acea dinastie a avut pentru scurt timp întinderea cea mai mare. Centrul politic și militar pe timpul tătarilor se afla în jud.Tulcea, de-a lungul Dunării înainte să se împartă în mai multe brațe. Am citit ceva interesant despre asta în Magazin Istoric. Bugeacul a fost mai mereu golit de populație datorită vitregiei ținutului și a invaziilor repetate. Singurele locuri mai populate erau, ca și în antichitate, aproape de cetățile dunărene. Tătarii aduceau mulți robi moldoveni să populeze ținutul. Am menționat câteva denumiri turcomane ale cetăților medievale din zona asta adiacentă Dunării și Nistrului spre vărsare, și toate sunt denumiri dialectale turcești, nu persane. Adoptă câteva cuvinte persane în peregrinările lor, dar nu făceau uz de limba asta la fel ca românii medievali cu slavona. Încă ceva interesant a apărat în harta lui Medvedev privind împărțirea Ucrainei, unde mamelucul ăsta dă Bucovina ocupată românilor, laolaltă cu regiunea Vinița. De unde până unde s-a gândit acesta că România ar trebui să ocupe acea regiune? S-a mai făcut o ofertă de a ciunta țara asta și ca vecinii să-și ia niște regiuni istorice răpite în timpul ultimului război mondial, dar Vinița n-a făcut parte din cererile noastre niciodată. Chiar dacă au existat români medievali (Volohi, Bolohoveni) dincolo de Nistru (în nord), nu s-au întins atât de departe în interiorul Ucrainei de azi. Nu știe Medvedev istoria românilor? Am observat că nici mulți diletanți în ale istoriei antice și medievale, care postează pe canale de socializare nu cunosc istoria noastră deloc, ciuntind din întinderea teritorială a moldovenilor, dar nici politicienii ăștia ruși nu-și cunosc dușmanii (românii) și istoria lor? Dacă eram un farsor ca ăsta care tatonează dispunerea vecinilor de a se implica în război (vezi atitudinea Ungariei față de Rusia), aș fi oferit Bugeacul Moldovei și Bucovina României (sau iar Moldovei). Poate și Pocuția tot Moldovei. |
As ruga moderatorul (propietarul) acestui site ca, in masura posibilitatilor sa dezvolte acest subiect.
Presupun ca are mai multe cunostiinte printre istorici si poate chiar si geografi.
Problema intinderii reale a teritoriilor de drept ale romanilor ramine destul de confuza si datorita multor scrieri care se bat cap in cap. Nu stiu daca exista o monografie dedicata pt. ca nu prea se face reclama la asemenea lucruri.
Cred ca subiectul trebuie atacat inca din antichitate da,r probabil, teoriile sint mai usor acceptate incepind cu Stefan si cu Cantemir (aflat in relatii bune cu rusii) cind Moldova medievala a avut, probabil extinderea maxima.
Sau poate ma insel.
Opinia unor specialisti onesti ar fi bine venita iar problema o consider de maxima actualitate.