Dr. Viorel Roman <roman@uni-bremen.de>
To: Dr. Roman, V. <stremberti@gmail.com>
Cc: vasile.todi <vasile.todi@hotmail.com>,Staicu Vasile <corressi@yahoo.com>,pavelroman1 <pavelroman1@gmail.com>,costindm@yahoo.com,aurel.rogojan <aurel.rogojan@gmail.com>more…

Romanii in laboratorul mondial / 131 / identitate ortodoxa vs acquis-comunitar catolic

„Ceea ce numim viață socială poate exista numai dacă putem ști și putem avea încredere că există lucruri și evenimente care trebuie să fie așa și nu pot fi altfel … Simpla existență a acestor regularități este poate mai importantă decât meritele lor particulare sau nemeritele lor. Ele sunt necesare ca regularități și, prin urmare, transmise ca tradiții (identitate ortodox n.a), indiferent dacă sunt sau nu în alte privințe raționale (ca aquis-comunitar catolic n.a.) sau necesare sau bune sau frumoase sau ceea ce doriți. Este nevoie de tradiție în viața socială .. tradițiile au dubla funcție importantă, nu numai de a crea o anumită ordine sau ceva asemănător unei structuri sociale, ci și de a ne oferi ceva pe care să putem opera; ceva ce putem critica și schimba. Acest punct este decisiv pentru noi, ca raționaliști și ca reformatori sociali. Prea mulți reformatori sociali au ideea că ar dori să curețe pânza, așa cum a numit-o Platon, de lumea socială, ștergând totul și începând de la zero cu o lume rațională nou-nouță. Această idee este o prostie și imposibil de realizat. Dacă construiți o lume rațională din nou, nu există niciun motiv să credeți că va fi o lume fericită. Nu există niciun motiv să credem că o lume tipărită în albastru va fi mai bună decât lumea în care trăim. De ce ar trebui să fie mai bine? Un inginer nu creează un motor cu motor doar din blueprint-uri. El îl dezvoltă din modele anterioare; el îl schimbă; el îl schimbă iar și iar. Dacă ștergem lumea socială în care trăim, îi ștergem tradițiile și creăm o lume nouă pe baza de albastre, atunci în curând va trebui să modificăm lumea nouă, făcând mici modificări și ajustări. Dar dacă vrem să facem aceste mici modificări și ajustări, care vor fi necesare în orice caz, de ce să nu le începem aici și acum în lumea socială pe care o avem?” K. Popper, Conjectures and Refutations: The Growth of Scientific Knowledge (Routledge Classics) 2nd Edition, p.162

*

Sfantul Papa Ioan Paul II i-a recomandat lui Mihail S. Gorbaciov, la Roma, sa nu forteze aplicarea reformelor glasnosti si perestroica, pentru ca dupa renuntarea la ortodoxo-comunism, oamenii au nevoie de timp pentru a se adapta la noile conditii de viata. Azi, trei decenii mai tarziu, Gorbaciov (90 de ani) remarca ca reformele sale de abia acum sunt vizibile petru toata lumea.

*

FSN, PSD, PNL, Conducerea superioara de partid si de stat, in simfonie cu BOR, practica o involutia aparenta ca strategie de aparare a devalmasiei greco-ortodoxe moldo-valahe, agresata de reformele acquis-comunitar romano-catolic. Vor fi necesare generatii ca generosul indemnul Sa margem impreuna! al Sf. Ioan Paul II si Sfantului Parinte Francisc, in vizita in Romania, 1999 si 2019, sa fie interiorizat de intreaga suflare, Biserica Romaneasca.

*

Roman, V., Romania spre Piata Comuna, ed. Tehnica 1992, 80 p.; Capitalism ortodox, ed. Augusta 1999, 483 p.; Feudalismul actual moldo-valah, ed. Artpress 2019, 292 p.

*

https://www.academia.edu/27240914/Romania_2015

https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_STATUL_Romania_2016

https://www.academia.edu/44587757/ÎN_VREMEA_MOLIMEI[1]

https://www.academia.edu/44587667/Viorel_Roman_ÎN_VREMEA_MOLIMEI[2]

https://www.academia.edu/36702007/Aderarea_Rom%C3%A2niei_la_Uniunea_Europeana[3]

https://altculturesite.wordpress.com/2018/12/10/altculture-11-2018-drama-ortodoxiei/

http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/2019/04/frontiere-celeste-i-terestre.html

https://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/

https://www.academia.edu/27240809/Romania_2030