Lăsând la parte întrebarea evidentă pentru subsemnatul (ce caută numele meu, a unui oarecare anonim din Timișoara, pe această listă, în care sunt trecute numele unor importante personalități ale vieții publice și științifice românești, precum academicianul Ioan Aurel-Pop) și întrebarea adiacentă, pe care și-o poate pune orice observator lucid al politicii românești (cum a fost colegul meu, care s-a întrebat cu glas tare „Oare cine i-a pregătit lui Becali această listă?”), aș vrea să fac următoarele observații:
Aceste observații ar fi fost dezvoltate mai pe larg dacă, în cele din urmă, aș fi dat cursul gândului de a scrie totuși articolul pe Mulți, dar proști” sau „buturuga mică….”, care mi-a venit inevitabil în minte după ce am citit știrea, inițial năucitoare, despre prezența numelului meu pe lista celor cu care Gigi Becali ar intenționa să înceapă un partid. Dar, după o perioadă de reflecție și ținând seama și de urgențele mele imediate, am renunțat să duc articolul la bun sfârșit. La urma urmei, cui prodest?
A doua întâmplare, care a avut loc cam la vreo două-trei săptămâni după cea relatată mai sus, m-a pus din nou pe gânduri, astfel că am început să mă întreb dacă nu s-ar cuveni totuși să scriu articolul .Nu de alta, dar n-ar fi exclus ca gândurile mele să fie de folos și altor confrați care deja își pun întrebarea: „Dar eu cu cine votez la alegerile europarlamentare din 2019”.
Întâmplarea a fost următoarea. Un foarte bun prieten și creștin de nădejde din Timișoara mi-a transmis în mod insistent invitația de a participa la o întâlnire cu un domn (numele respectivului îmi era totalmente necunoscut și evident că nu-l voi dezvălui în contextul de față), creștin ortodox de-al nostru, om de afaceri de succes, care vrea să candideze la alegerile europarlamentare. Mărturisesc că n-aș fi dat curs invitației dacă prietenul meu din Timișoara nu mi-ar fi spus că face această invitație la rugămintea unui cunoscut de-al lui din București, un om deosebit și unul din liderii societății civile creștine din România, care s-a implicat cu trup și suflet în susținerea referendumului din 2018. În consecință, dat fiind girul moral acordat de acest lider al societății civile creștine din România (al cărui nume se înțelege că nu-l voi dezvălui aici), am hotărât să fac efortul să particip la întâlnire. Nu am fost foarte surprins să regăsesc printre participanți alți cunoscuți de-ai mei din Timișoara, buni români și buni creștini, inclusiv persoane care s-au implicat în mod sistematic în susținerea inițiativei Coaliției pentru Familie pe plan local. Nu am să intru în detalii suplimentare despre întâlnire și mă voi rezuma să prezint concluziile la care am ajuns:
a)confratele creștin care dorește să intre în cursa la europarlamentare prin intermediul unui partid pe care îl finanțează mi s-a părut un om sincer și bine intenționat. Dumnealui mi s-a părut a fi un creștin sincer și patriot, care, după ce a reușit să pună pe picioare o afacere de succes și să scrie o carte, în momentul de față, mânat de imbolduri altruiste, vrea să investească într-un vehicul politic care să le permită creștinilor să participe la viața politică, începând cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019;
b)din păcate, în ciuda resurselor financiare de care se pare că dispune (zeci sau sute de mii de euro, poate mai mult) și a bunelor sale intenții, dumnealui nu are absolut nicio șansă pe piața politică românească. Nu are nicio șansă din mai multe motive, dintre care cele mai importante sunt: 1) lipsa cvasi-totală de notorietate a partidului și a persoanelor din acest partid; 2) lipsa de focus pe bazinul electoral coagulat în contextul derulării referendumului; 3) modul relativ naiv de înțelegere al mecanismelor prin care se poate obține succesul în politică.
După întâlnire, deși am plecat spre casă nu doar cu un gust amar („altă inițiativă onestă, dar fără nicio șansă de succes”), ci și cu convingerea că ideile centrale din articolul tema Mulți, dar proști” sau „buturuga mică….” ar putea fi totuși utile unor confrați interesați de politică, am cochetat câteva zile cu ideea finalizării acestui articol. Dar sub presiunea unor urgențe personale, am renunțat încă odată la a duce la capăt articolul.
Această decizie ar fi avut toate șansele să fi rămas definitivă și irevocabilă dacă pe site-ul ActiveNews n-aș fi descoperit chestionarul privind opțiunile cititorilor la alegerile europarlamentare.
În ce mă privește, nu am completat chestionarul, dar m-am hotărât să duc finalizez totuși articolul, care rămâne de văzut cât va fi de folositor celor interesați de alegerile europarlamentare. Menționez că nu am completat chestionarul din pricină că eu unul sunt lămurit: atâta vreme cât oferta electorală rămâne cea prezentată în acest chestionar, singura mea opțiune rațională este să stau frumos acasă și să nu mai pierd vremea cu mersul inutil până la cabina de vot. Asta în ciuda faptului că sunt convins că aceste alegeri sunt printre cele mai importante alegeri din toată existența mea de cetățean cu drept de vot.
Să explic de ce consider că a nu merge la vot în condițiile actualei oferte electorale la pentru europarlamentare este o opțiune rațională.
Rațiunea nr. 1: nu mă regăsesc deloc în ofertele principalilor competitori, care au șanse reale să intre în Parlamentul European (PSD, PNL, USR-PLUS). Având de ales, din nou, între Belzebut și Mamona (plus, eventual, „proaspătul” Michiduță progresit de tip USR-PLUS), prefer să stau acasă și să nu-mi fac alte păcate. Pe piața politică nu există deocamdată niciun candidat reprezentativ pentru valorile pe care le împărtășesc și care să aibă șanse să treacă pragul electoral.
Rațiunea nr. 2: nu votez competitori fără șanse, indiferent de cât de nobile vor fi cauzele pe care le susțin aceștia. Sunt suficient de bine informat și de vaccinat politic ca să-mi dau seama că orice vot dat unor partide sau candidați fără șanse să treacă de pragul electoral, se va duce dracului în cel mai literal sens al cuvântului, adică se va contabiliza tot în favoarea lui Belzebut, Mamona, Michiduță, etc., (a se citi PSD, PNL, USR-PLUS, etc.). Fugind de dracul (adică votând în favoarea unor partide și candidați fără șanse), dăm de tată-su’, în condițiile în care voturile acordate celor fără șase de a depăși pragul electoral se vor redistribui în vederea creșterii numărului de reprezentanți ai partidelor care, în viitor ca și în trecut, vor fi susținători de nădejde ai agendelor progresiste din Parlamentul European. Până la urmă nici nu contează cât de nobile sau absurde pot fi ofertele electorale ale competitorilor fără șanse reale, din moment ce orice vot dat unui astfel de competitor se va contabiliza în beneficiului celor ce vor trece pragul electoral. Să fim conștienți, deci, că pentru jupânii de la PSD și PNL + USR este foarte bine să se lanseze pe piață cât mai mulți competitori mici și fără șansă – la urmă, tot dumnealor vor râde mai bine, întrucât voturile pentru cei mici și fără șansă vor fi zestre suplimentară pentru cei mari.
Rațiunea nr.3: nu votez candidați independenți, atât din motive pragmatice, cât și principiale. În mod particular, nu votez candidați independenți cu o agendă pro-familie. Știu, sună paradoxal, dar veți vedea că este logic. În primul rând, ar fi cazul să fim realiști și să admitem că nu au șanse decât candidații „independenți” care se bucură de susținerea indirectă și de logistica unor partide, așa cum au fost „independenta” Elena Băsescu (fata lui tata, susținută de PDL) și „independentul” Mircea Diaconu (PSD + antene). Orice alt independent, lipsit fiind de o rețea teritorială adecvată, va intra la categoria anterioară, adică voturile date acestuia se vor contabiliza în favoarea lui Belzebut, Mamona, etc.. Deci, din punct de vedere pragmatic, ar trebui să ne trezim la realitate și să realizăm că, indiferent de cât de nobile vor fi cauzele pe care le vor promova, independenții vor lucra din greu pentru atragerea unor voturi care, în ultimă instanță, vor fi trecute în beneficiul exact a celor față de care independenții se vor distanța în campania electorală. Pe de altă parte, din punct de vedere principial, după toată istoria cu referendumul din 2018, personal refuz să votez candidați independenți pro-familie în AD 2019. În acest moment, după toate câte s-au întâmplat, ar fi cazul să realizăm că această cauză sfântă și nobilă nu poate fi apanajul unui singur om (oricât de merituos). Vremea haiduciilor politice pe tema familiei a trecut după ce milioane de români au avut ocazia să-și exprime o opțiune electorală pe această temă. Acum nu se mai pune problema de a-i trezi pe români la realitatea necesității apărării instituției familiei firești (sarcină care a putut fi inițiată prin candidaturi individuale de tipul celor din 2014), ci de a duce mai departe lupta de la referendum în vederea asigurării reprezentării politice a opțiunii covârșitoare pentru familia DA exprimată în acest scrutin. Reprezentarea voinței politice exprimate de cei peste 3,5 milioane de cetățeni care au votat DA la referendum nu se poate face corect și deplin printr-o singură persoană (candidat independent), ci doar printr-o platformă politică care va ținti bazinul electoral coagulat în contextul referendumului.
Dacă această platformă nu va apărea la alegerile europarlamentare din 2019, eu unul voi prefera să stau acasă și să-i las pe alții să voteze (direct sau indirect) pentru Belzebut, Mamona, Michiduță, Sarsailă & Ejusdem Farinae, toți drapați în albastru și cu steluțe aurii.
Evident, unii mă vor întreba, „dar matale ce ai făcut ca să apară o astfel de plaformă?” Răspunsul meu este simplu: am făcut ce am putut și ce m-am priceput mai bine. Deocamdată am scris acest articol. Mai departe, vom vedea ce va mai fi. Nici eu, nici alte milioane de cetățeni simpli și anonimi din rândul celor care au votat DA la referendum nu putem în mod obiectiv să facem mai mult, pentru că nu avem nici priceperea, nici timpul, nici banii și nici reputația pentru a încerca, cu slabele noastre puteri și resurse, să ținem sus Steagul cu Cruce pe care referendumul pentru familie l-a ridicat, pentru o clipă, la răscrucea societății românești. Celor care cred că pot mai mult, le doresc mult succes, dar voi sta cu dumnealor de vorbă doar după ce vor dovedi că și-au alocat măcar un semestru din viață pentru a se implica 8/24 și 6/7 într-un proiect civic și/sau politic. Dar să fie conștienți că implicarea civică / politică nu înseamnă de a da „like”-uri pe facebook, ci de a lucra sistematic cu alți oameni pentru niște scopuri comune, care rămâne de văzut dacă se vor realiza sau nu.
Pe de altă parte, știu foarte bine că pe lângă milioanele de „proști” (cel puțin în sensul inițial, din slavonă, al cuvântului „prost” = „simplu”), în țara asta există și în acest timp istoric, după cum a fost cazul și în alte vremuri, un număr de „boieri” creștini. Adică, un număr de oameni care, fiind dăruiți de Cel de Sus cu anumți talanți, au reușit să-i sporească în așa fel încât, rămânând sau devenind membrii ai Bisericii, au ajuns să fie în elita economică, culturală sau artistică a acestui neam. Realitatea este că nu suntem chiar așa de „proști”, după cum ne batjocoresc dușmanii noștri politici și teologici, ci că avem și noi „boierii” noștri, boieri ai banului, ai minții, ai cuvântului, ai scenei, etc.. Da, boieri români și creștini, mai sunt încă în târziul celui de-al XXI-lea veac.
Dacă câțiva din acești „boieri” se vor avea curajul să ia Steagul cu Cruce de acolo de unde l-a lăsat referendumul pentru familie și să-l ridice pentru a-l duce în Parlamentul European, sute de mii, ba poate chiar milioane, îi vom urma. Iar plaja viitorurilor posibile va fi una deschisă, inclusiv pentru o Românie creștină și suverană într-o Europă a națiunilor. Altfel, ne așteaptă varianta de viitor în care vom rămâne mulți, dar proști. Poate chiar mai rău. Căci, după cum bine observa un mare politician dintr-o țară vecină, Viktor Orban, trăim un timp în care totul e posibil.
Comenteaza